Talous |

Etla: Syrjäytynyt nuori maksaa miljoonan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla moninkertaistaisi oppisopimuspaikkojen määrän. Se olisi yksi keino käydä yhä pahenevaa nuorisotyöttömyyttä vastaan. Etlan laskelmien mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa jopa miljoona euroa.

Sammunut nuori oluttuoppi kädessä.
Kuva: YLE

Tilastokeskuksen tuoreet luvut talouden kehityksestä antavat toivoa paremmasta, mutta työttömyydessä pahin näyttäisi olevan vasta edessä, etenkin nuorilla. Etla rummuttaa nyt oppisopimuskoulutuksen puolesta.

- Se on keino jolla saadaan mukaan myös ne nuoret pojat jotka kokevat vaikeaksi sekä työpaikan löytämisen että koulumaisen opiskelun, sanoo Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman YLEn A-plus ohjelmassa keskiviikkona.

Korkmanin mukaan oppisopimuskoulutuspaikkojen määrä pitäisi moninkertaistaa nykyisestä. Lisäksi hankkeella on kiire, sillä Etlan laskelmien mukaan yhden nuoren syrjäytyminen maksaa jopa miljoona euroa.

- Oppisopimuspaikkoja 6 000 tai 7 000, mutta niitä voisi olla kymmenen kertaa enemmän, jotta olisimme samalla tasolla kuin vaikkapa Itävalta tai Saksa, Korkman laskeskelee.

Hankkeen onnistuminen vaatisi aukotonta yhteistyötä työnantajien ja ammattiyhdistysliikkeen välillä. Etla perää Korkmanin suulla rahaa remonttiin valtiolta.

- Hanke edellyttää valtion mukanaoloa niin, että työnantajille annetaan jonkin asteista korvausta, koska heidän on hyvin hankalaa ja kallista ottaa vastuuta näistä nuorista.

Ainakin palkansaajapuolen tutkimuslaitos näyttää vihreää valoa elinkeinoelämän avaukselle.

- Jotta nuoret pystyttäisiin aktivoimaan näissäkin oloissa, se vaatisi erilaisia työllistämistoimia, harjoittelupaikkoja ja ehkä koulutuspaikkojen lisäämistä, arvioi palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Sixten Korkman puolestaan muistuttaa nuorisotyöttömyyden kauaskantoisista seurauksista. Hänen mukaansa työttömyys on 6–7 prosenttiyksikköä muita ikäryhmiä suurempi niissä nuorissa ikäluokissa, jotka eivät kiinnittyneet työelämään viime laman aikana.

Kommentoi aihetta (21 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • EntinenOppilas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työnantajan näkökulmasta tämä korvaus asia voi olla niinkin ettei työnantaja halua sitoutua kouluttamaan esimerkiksi koulutuksen loputtua kilpailijan leipiin menevää nuorta, jos valtio maksaisi oppilaan palkan ainakin opetuksen alkupuolella saattaisi kiinnostus olla aivan eri luokkaa.

  Oppilaan kannalta oppisopimus palkan pitäisi olla selkeästi suurempi kuin työttömyyskorvauksen koska raha on todennäköisesti suurin kannuste töihin näillä syrjäytyneillä tai syrjäytymisvaarassa olevilla nuorilla.

  Nuoren kouluttaminen ei ole nykyisellään työnantajalle mielekästä koska työvoimakustannukset ovat todella suuret Suomessa ja tästä syystä työnantajat maksavat mieluiten tuottaville työntekijöille palkan kuin sellaiselle joka ei mitään viellä osaa vaan ainoastaan sitoo yhden tuottavan työntekijän tai ainakin ison osan hänen ajastaan oppilaan ohjaukseen.

  Vaikka valtio maksaisi oppilaan palkan koko ajalta väitän että suuressa osassa tapauksissa ei työnantaja koulutuksesta plussalle jäisi, plussaa tulisi vasta kun oppilas olisi koulutettu ja osaava itsenäiseen työskentelyyn pystyvä.

 • Sähkäri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kummallinen yhtälö.. työkaverin ( 60 v. ) olkapäät ovat niin loppu, ettei pysty enää kättä kunnolla nostamaan. Eli asennushommat ovat todella kivuliaita. Eikä puhettakaan että pääsisi sairaseläkkeelle. Samaan aikaan sitten ihmetellään ettei nuorille löydy töitä. Mielellään tänne ottaisi jonkun nuoren oppisopimuksella vaikka pariksi vuodeksi jos tämä tyyppi sitten jäisi paikkaamaan sairaseläkkeelle jäänyttä. Nyt vain voivotellaan että pitäisi pidempään jaksaa töissä. Mites jaksat , jos on paikat kertakaikkiaan kuluneet loppuun. Jotenkin tässä nyt ei vain kkysyntä ja tarjonta kohtaa.

 • Räsänen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa osataan kyllä hoitaa tuotteiden valmistukseen ja globaaleille markkinoille saattamiseen tarvittavat logistiikkaputket.

  Kuitenkin ihmisen elinkaariajattelun mukaiset toimintamallit ovat mielestäni erittäin pahasti hakusessa.

  Erilaiseen oppimiseen on olemassa Suomessa paljon tietoa ja taitoa.

  Rahaakin on. Kuitenkin monella suomalaisella lapsella syrjääntymiskierre alkaa jo 3-4 vuoden iässä.

  Esimerkiksi puheen tuottamisen ja ymmärtämisen sekä monenlaiset motoriset ongelmat saattavat tehdä lapsen ja hänen perheensä elämästä päivittäisen piinapuristuksen. Jaksavatko vanhemmat taistella lapsensa taikka nuorensa puolesta jatkuvasti?

  Muun muassa oikea-aikaiseen puhe- ja toimintaterapiaan pääsemisestä on tehty kokemusteni mukaan helvetillinen paperiralli eri viranomaisten välillä.

  Yksi suurimpia yhteiskuntamme haasteista on se, että miten eri lailla käyttäytyvä, mutta ulospäin aivan normaali lapsi taikka nuori otetaan ongelmineen todesta? Pääseekö lapsi taikka nuori kuntoutukseen pääsemisessä vaadittaviin lääketieteellisiin tutkimuksiin koskaan?

  Hyvää tässä uutisessa on mielestäni se, että elinkeinoelämänkin johtopaikoilla aletaan kiertotietä koukaten ymmärtää pikku hiljaa se todellisuus, että tämän päivän rahalliset säästöt ovat tulevaisuuden miljoonakustannuksia.

  Kopioimalla alla olevan kysymyksen hakukoneellenne, niin alkaa maan tapa tässä erittäin haasteellisessa aihepiirissä valottua laajemminkin. Myös Etlan Sixten Korkmanille:

  Laiminlyövätkö kunnat lasten tarvitsemia terapiapalveluita?

 • mummo-47

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä tuota murehtimaan ? Keskitytään vain maahanmuuttajien oloihin . Mietitään TYÖVOIMAPULAA ja sen paikkaamista ulkoa tuodulla työvoimalla . Kun ei nähdä metsää puilta . KOKONAINEN sukupolvi nykynuoria ja heidän työpanoksensa heitetään säälittä hukkaan. ONKO MEILLÄ PÄÄTTÄJÄT VARAA TÄHÄN ?

 • J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @tämä: Eipä auta sosiaaliturvan karsiminen, kun yhden henkilön päihdekuntoutus maksaa vuodessa melkein (ja pahoissa tapauksissa todennäköisesti yli) 100 000 € vuodessa. Toimeentulotukea saa kuitenkin vaan pyöreästi 5000 € vuodessa ja siihen asumistuet ym. päälle, joten kokonaisuuteen näillä on aika pieni vaikutus.

 • jouko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tutkimusten mukaan syrjäytymiseen johtava polku kulkee perimän kautta. Yksi vaikuttavimmasta jakaantumisvaiheista oli 90-luvun lamajakso, jossa jaettiin elämän pelikortit pärjäävien ja syrjäytyneisiin. Sama jakautumiskehitys saatetaan kokea parhaillaan elettävän lamasuhdanteen jälkitautina.

  Kehitykseen johtava polku kulkee voimakkaan ylikorostuneen porvarillisen yksilöidelogian lähteille. Porvarillinen aatemaailmahan näkee ainoastaan yksilön paheineen ja hyveineen: pärjäävät yksilöt koetaan pärjääviksi puhtaasti omien ominaisuuksiensa valossa, mutta heikoimmat ovatkin heikkoja omien vikojensa johdosta. Paranteeksi tarjotaan oikeansuuntaista asennetta ja nöyryyttä porvarillisten päätösten myötämielisenä hyväksyjänä.

 • Yrittäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten työntekijä sitoutuu kouluttaan?, kuin ne eivät sitoudu edes muutaman kuukauden perehdytystä uusille työntekijöille. Työnantaja kuvittelee että yhteiskunta tekee osaavia työntekijöitä, vaikka sellaista ei ole vielä edes keksitty miten saadaan hyviä työntekijöitä ilman työtä.

 • Sit Aatti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mummo-47 sen sanoi, ainakin osan asiasta.

  Tuntuu idioottimaiselta, että eläkeikää nostetaan ja samalla nuoret eivät pääse elämänsyrjään kiinni.

  No, periaatteessa eläkeikän nostaminen on ok,

  JOS pysyy terveenä ja jaksaa.

  Huolestuttaa nuorison työnsaanti, mutta myös ikääntyvän väestön tilanne.

 • Marit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoista; oppisopimusjärjestelmä on ollut käytettävissä pitkään. Työnantaja saa jo nyt korvausta siitä - tasosta voidaan toki keskustella. Haastankin työnantajat ihan oikestai asialle tekemään jotain - väitän että työnantajat eivät asian eteen mitään tee jos ko. koulutusta ei heille kokonaan korvata. Toivoisikin ta:ta rohkeampaa asenetta otta myös itse oikeaa vastuuta ko. asiassa !!

 • Ope

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikäs siinä, kunhan saadaan myös työpaikkaohjaajile vastaavassa suhteessa lisäresursseja.

 • weijis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  syrjääntyneelle nuorelle kun antaisi vaikka kymmenes osan tuosta niin ei olisi syrjääntynyt enää..

 • mummeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tätä lukiessa jää vain ihmettelmään, kun koko ajan vain pohditaan kuinka saataisiin ihmiset pysymään töissä vaikka seisemän kymppisiksi!!! Miksi ei voitaisiin palkata noita nuoria, ennenkuin he kaikki ehtivät syrjäytymään???

  Väsyneet laskettaisiin eläkkeelle, varsinkin jos työvuosia on takana jo yli 30!!!!

 • jaska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa ongelma kun tavallinen työssä-käyvä ei koko työaikanaan juurikaan ehdi tienaamaan miljoonaa euroa. Mitenkähän tällaiseen laskutulokseen päästään vai ovatko tukitoimet sitä luokkaa? Jos tällainen summa on mahdollista laittaa syrjäytyneeseen jää kysymykseksi miksi tehdä työtä?

 • J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos oppisopimusta halutaan tosissaan kehittää, niin siitä pitää työnantajan saada vähintäänkin kohtuullinen korvaus ja jopa hieman ekstraa esimerkiksi verotuksen tms. kautta. Työnanataja ottaa kuitenkin aina jossainmäärin tietoisen riskin oppisopimuksissakin, varsinkin, jos tulokas on ennakkotiedoiltaa syrjäytymisvaarassa oleva. Varmempi ottaa ammattitaitoinen mies, niin ei ohjauksistkaan tarvitse huolehtia.

  Kyllä syrjäytyneestä saa helposti miljoonakustannuksen, kun ottaa mukaan ihan perus toimeentulotuen, alkoholi ja huumeongelmat, turhat vankilareissut ja niin edelleen.

  Mummelille muistiksi, että myös liian nuorena "eläköityvät" eli työmotivaationsa menettäneet tai muuten hommista tiputtautuvat ovat myös kallis taakka yhteiskunnalle. Ensinnäkin eläkkeet pitää maksaa ja valitettavan monella menee liian ajan kanssa kuppi nurin ja se tulee kalliiksi.

 • nuoret töihin, vanhat vapaalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuorille kaikki mahdollisuudet avoimiksi - vanhat, velvollisuutensa hoitaneet elämään jakaen viisauttaan. Koko kuppi ylösalaisin kuten vanhaan viisaaseen aikaan. Eläkeläiset hoitavat toisiaan, omaisiaan, lastenlapsiaan sekä ympäristöään.

  Oppisopimusta on pidettävä hyvänä juttuna ja julkishallinto pitäköön puolensa rekrytoimalla tätä kautta uutta henkilöstöä vanhainkoteihin, kouluavustajia, iltapäiväkerhon vetäjiä jne ... Jeeee, nuoret elämän alkuun!!

 • Tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helppo nakki vähentää tuota miljoonaa euroa eli vähennetään sosiaaliset tuet puoleen siitä, mitä ne nyt ovat. Sitten tehdään uusi uutinen, jonka otsakkeena on, että syrjäytynyt nuori tulee maksamaa vain ½ miljoonaa euroa.

 • TD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Antaisin ilomielin työpaikkani nuorille, ellei juuri olis potkaistu

  meikäläistäkin pellolle. Eli ei paljon ole antaa.

  Samoilla työmarkkinoilla nyt ollaan nuorten kanssa kilpailemassa

  työpaikoista, vaikka ikää on senverran ja kaikenmaailman kipujakin,

  ettei meinaa enää jaksaa, mutta eläkkeellekään ei pääse ja tuskin

  koskaan tulee pääsemäänkään, kun eläkeikäkin karkaa edellä.

  On tämä hölmöläisten hommaa. Yli nelikymppiset pitäisi jo päästää

  eläkkeelle, eikä makuuttaa niitäkin kortistossa yhtäaikaa nuorten kanssa.

  Kuka täällä enää hommat tekee ?

 • Äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä on myös suuri joukko mielenterveydellisistä syistä syrjäytyneitä. Saavat minimaalisen pienen eläkkeen, eivät kuitenkaan eläkeläisen etuja, kuten alennusta bussi- ja junamatkoista. Ilman omaisten henkistä ja aineellista tukea eivät avohoidossa selviäisi.

 • Peg

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se vastuuttomuuteen ohjaava vapaa kasvatus vaan kalliiksi tulee yhteiskunnalle.

 • Paimen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Etlan näkemys ehottomasti oikea! Nuorta ei kuitenkaan pidä hinnotella vaan kysymys on moraalinen ja jopa perustuslain mukaan turvattava.

  Mikäli vain yhteistä tahtoa löytyisi niin kyllä ne harjoittelu ja koulutuspaikatkin järjestyisi. Valtiovalt, työnantajat ja ammattiyhdistykset pitäisi saada pohtimaan tämän aikapommin purkamista, eikä väkisin yrittää vääntää jotain TUPOa. Tupo ei ole tätä päivää edes muunnetussa muodossaan. Palkkaratkaisut pitää joustaa tilanteiden mukaan ja olla sidottuja tuottavuuteen kuten bonuksetkin. Tärkeintä on turvata työllisyys tai olemme todella suurissa vaikeuksissa. Jos jäämme junasta kun talouden kasvu alkaa niin voimme puhua jo talouden katastrofista ja putoamme todelliseen lamaan.

  Ay- liike ja opposito harrastaa todella vaarallista yhteiskunnan tulevaisuutta vaarantavaa politiikkaa.

  Onko Karl Marxin filosofia yhteikunnan kurjistamisen kautta sosialismiin todellakin päämääränä?

 • Ahneus ei tuota hyvinvointia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kehitykseen johtava polku kulkee voimakkaan ylikorostuneen porvarillisen yksilöidelogian lähteille. Porvarillinen aatemaailmahan näkee ainoastaan yksilön paheineen ja hyveineen: pärjäävät yksilöt koetaan pärjääviksi puhtaasti omien ominaisuuksiensa valossa, mutta heikoimmat ovatkin heikkoja omien vikojensa johdosta" Kyllä. Tämä oli hienosti sanottu.

  Jokaisella voi olla Jorma Ollilan tulot, joten rikkaat ovat vaan ahkeria ja köyhät laiskoja. Miksi ahkerilta rikkailta pitää verottaa rahaa ja jakaa sitä kaikenmaailman laiskoille syrjäytyjänuorille, -mielenterveysongelmaisille ja -työttömille ja -pienituloisille, kysyy Kokoomusäänestäjä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä