Kotimaa |

EU-lähde: Kataisesta superkomissaari

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimittää 6–7 varapuheenjohtajaa uuteen komissioonsa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen huomauttaa, että varapuheenjohtajat ovat komission puheenjohtajan lähimpiä apulaisia, vaikka heitä onkin iso määrä.

Jyrki Katainen
Jyrki Katainen Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Jyrki Katainen nousee niin kutsutuksi superkomissaariksi ja uuden EU-komission varapuheenjohtajaksi, korkea-arvoinen EU-lähde kertoo Yle Uutisille. Katainen saa vastuulleen kasvu- ja työllisyysosa-alueen.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimittää 6–7 varapuheenjohtajaa uuteen komissioonsa. Näistä neljä on entisiä pääministereitä.

Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos arvioi, että Kataisen tehtävä on yksi komission merkittävimmistä. Suomalaislähteiden mukaan Kataisesta tulee Junckerin oikea käsi, ja hän koordinoi käytännössä eri komissaareja, joilla on vastuullaan talousasioita.

– Hänen tehtävänään on pitää talousasiat kasassa, Stenroos sanoo.

Kasvu ja työllisyys on EU:n uusi slogan eli iskulause. Talous pitää saada kasvamaan, Stenroos huomauttaa. Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi tehtävän merkittäväksi.

– Vaikka varapuheenjohtajia on iso määrä, niin kyllä varapuheenjohtaja on määritelmän mukaan komission puheenjohtajan lähin apulainen siinä kokoonpanossa. Riippuen siitä, mitä puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat sopivat, niin varapuheenjohtajalle voi tulla hyvinkin näkyviä tehtäviä komission johdossa, Ulkopoliittisen insituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi.

– Kasvu ja työllisyys on Kataisen taustaan ja unionin toimivaltaan ajatellen äärimmäisen tärkeä tontti. Tehtävä on vaativa.

Tiilikainen kuitenkin huomauttaa, että varapuheenjohtajan tehtäviä ei ole selkeästi määritelty komission työjärjestyksessä, vaan ne sovitaan kokoonpanokohtaisesti. Varapuheenjohtajilla voi olla eritasoista valtaa, vaikutusvaltaa ja näkyvyyttä.

Kataisen nimitys julkistettaneen tulevan viikon puolivälissä. Katainen on toiminut pätkäkomissaarina heinäkuun puolivälistä lähtien. Hän korvasi Olli Rehnin (kesk.) talouskomissaarina.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä