Ulkomaat |

Euroopan herkkutehtaat huolissaan munapulasta

Euroopan elintarviketeollisuus varoittaa hälyyttävästä kananmunapulasta. Vaje aiheuttaa suuria tuotanto-ongelmia, tiedottaa eurooppalainen ruokateollisuusjärjestö Caobisco.

Järjestö muistuttaa, että munat ovat keskeinen raaka-aine keksien ja kakkujen valmistuksessa. Caobiscon mukaan hinta- ja saatavuusvaikutukset ovat vakavat ja odottamattomat - jotkut valmistajat ovat joutuneet hankkimaan lisää munia ruokakaupoista taatakseen tuotannon.

Kananmunien vähentynyt tarjonta liittyy vuoden alusta voimaan tulleeseen EU-direktiiviin, jonka mukana poistui vanhanmallinen häkkituotanto. Ne maatilat, jotka eivät ole siirtyneet suurempiin häkkeihin, eivät saa toimittaa kananmunia.

Keksitehtaat eivät ole saaneet munantoimittajiltaan tilattuja määriä, mikä on pahimmillaan johtanut tuotantolinjojen seisottamiseen.

Sanomalehti European Voicen mukaan kananmunan hinta on tällä haavaa ennätyksellisen korkealla tasolla Tshekissä ja Slovakiassa. Tshekkiläiset ovat lähteneet joukolla munaostoksille rajan yli Saksaan.

Caobiscon laskelmien mukaan EU:ssa kananmunan hinta on noussut 75 prosenttia puolessa vuodessa.

- Tällä on dramaattiset seuraukset sekä valmistajille että kuluttajille, järjestö povaa tiedotteessa.

Teollisuus odottaa EU:lta toimia tilanteen vakaannuttamiseksi.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä