Lappeenranta |

Google ennakoi tulevia kuntaliitoksia?

Googlen karttapalvelun mukaan esimerkiksi Ruokolahti on osa Imatraa ja Lemi Lappeenrantaa. Ennakoiko Google tulevia kuntaliitoksia, vai onko kyse puhtaasti epätarkkuudesta?

Google mapsin mukaan Parikkala on osa Imatraa.
Google mapsin mukaan Parikkala on osa Imatraa. Kuva: YLE Etelä-Karjala
Etelä-Karjala

Tietääkö Google jo jotain, mitä me muut vasta arvailemme?

Maailman suurimman hakukoneen karttapalvelu antaa mielenkiintoisia vastauksia Etelä-Karjalan osoitteita haettaessa.

Esimerkiksi haettaessa Luumäen Saarentietä karttapalvelu kyllä osoittaa oikean tien, mutta antaa osoitteeksi "Saarentie 54530 Lappeenranta, Finland".

Googlen mielestä Lappeenrantaan kuuluvat myös Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari.

Mikä hämmentävintä, Lappeenrantaan kuuluu Googlen mielestä myös Suomenniemi, joka suunnittelee parhaillaan kuntaliitosta Mikkelin ja Ristiinan kanssa.

Google kannattaa kahden kunnan ratkaisua

Summittaisesti Etelä-Karjalan osoitteita haettaessa ilmenee, että Google on vahvasti kahden kunnan ratkaisun kannalla. Ruokolahden, Parikkalan ja Rautjärven Google laskee osaksi Imatraa, vaikka hallituksen kuntajakouudistus on ehdottanut Etelä-Karjalan yhdistettävän yhdeksi kunnaksi.

Hakutulos näyttääkin riippuvan tien koosta. Esimerkiksi Parikkalantien Google katsoo kuuluvan Parikkalaan, mutta viereisen Opintien Imatraan.

Vaikuttaa siltä, että Google heittää osoitteeksi lähimmän suuren kaupungin eikä välitä siitä, ovatko pienemmät kunnat itsenäisiä vai eivät.

Googlea voi opastaa raportoimalla virheistä karttapalveluun. Tosin siihen mennessä, kun kaikki virheet on korjattu, taitaa Suomen kuntakartta olla jo mullistunut taas uuteen uskoon.

Kommentoi aihetta (12 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • aki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiettävästi Google käyttää Maanmittauslaitoksen karttoja. Oliskohan vika siellä?

 • Lauri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Googlelle on ihan turha yrittää raportoida mistään virheistä. Itse raportoin jo vuosia sitten väärästä mökkiosoitteestamme, mutta yhä vaan Google näyttää paikkaa synkän kuusikon keskellä, eikä oikeaa paikkaa järven rannalla. Vieraiden navigaattorit ohjaavat 400 metrin päähän mökistä. Näin ollen koko Googlen karttapalvelusta on meille enemmän haittaa kuin hyötyä.

 • kartanlukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Google on google, navi on navi, mutta painettua paperikartaa ei voita mikään.

  Googlen "osoite on summittainen". Navi ohjaa mutkan kautta suoraan.

 • Google-fani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Google on erinomainen työkalu, kunhan ei odota mahdottomia. On naiivia kuvitella että Suomen haja-asutusalueiden osoitteet olisivat Googlen päivitysten prioriteettilistan kärkipäässä. Karttapalveluna Google toimii hienosti. Kannattaa kirjata ylös mökin koordinaatit ja meilata ystäville niin löytävät metrilleen missä se tönö on. Eri juttu jos tämä gps-sukupolvi ei enää osaa lukea kartalta edes oman mökkinsä sijaintia.

 • Fnord

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämän uutisen taustatutkimuksessa olisi ollut hyvä selvittää, että kuinka kauan Googlen palvelu on näyttänyt näiden paikkojen kuuluvan ko. kuntiin. Jos muutos on vasta vähän aikaa sitten tapahtunut, se voi kieliä siitä, että Google ennakoi omien ennakkoarvioidensa perusteella tulevia kuntaliitoksia. Jos nämä epätarkkuudet ovat olleet voimassa pidempään, ei se kieli mistään pahemmasta salaliitosta.

  Ehkä Googlen Suomen edustajalta olisi hyvä kysyä asiasta? Itse uskon, että puhuttaessa niin harvaan asutetusta maasta kuin Suomi, jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisin.

 • lande

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ketään kiinnostaa joku pönde niin ihan sama mitä osoitteita on.

 • Eksyksissä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heitin Googlen karttapalveluun osoitteeksi Kauppatie 127, Kauhava. Palvelu näyttää ihan oikean paikan kartalta, mutta osoitteeksi antaa Kauppatie 127, 62200 Seinäjoki, Finland

 • Mika Johansson

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi Harmlandin juntit, eiko teilla ole parempia keskustelunaiheita!?

 • Huonokuukkeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse huomasin tämän heti kun kartta uudistui. Karttaan tulivat näkyviin kaikki kinttupolutkin, mutta tämä kunnan nimi on erittäin ikävä virhe. Haku tosiaan toimii oikein, mutta on kyllä erittäin törkeää lähteä väittämään kunnan nimeä vääräksi. Raportoin ongelmasta Googlelle ja vastaus oli tyly: valitettavasti ilmoittamaanne ongelmaa ei voida korjata.

 • Seutukunta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ette sitten ajatellut että Google amerikkalaisena ajettelee myös Suomessa olevan piirikuntia "counties" ja täällä piirikuntia vastaa suunnilleen seutukunnat. Itse veikkaan Googlen laittaneen nämä seutukunnittain.

 • HS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On siinä pojilla ollut koodaamista. On tuossa ehkä hitusen enemmän tolkkua kuin Ovi-palvelun kavereilla, jotka sijoittavat Jyväskylän Länsi- ja Sisä-Suomeen näiden idioottimaisten AVI- alueiden mukaan.

 • Pietari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Positiivisena seikkana Googlen karttatoimittajan vaihdoksessa se, että oma kotikatukin tuli vihdoin kartalle - eipä tuo ennakoiva "kuntaliitosasia" kartalla haitanne :)

Tuoreimmat aiheesta: Lappeenranta

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä