Talous |

Greenpeace: Olkiluodossa kahdet hitsausohjeet

Olkiluodon ydinvoimalaa rakentava Bouygues-yhtiöllä on kahdet hitsausohjeet, sanoo Greenpeace. Ympäristöjärjestön mukaan ranskalainen yhtiö toimitti viralliset ohjeet Säteilyturvakeskuksen hyväksyttäväksi, mutta hitsaustyöt tehtiin toisten, huomattavasti kehnompien standardien mukaan.

Greenpeace sanoo, että se on saanut haltuunsa molemmat ohjeet, ja ero on dramaattinen. Järjestön mukaan työmaalla on hitsattu niin kutsuttuja voimaliitoksia heppoisten, voimaa kantamattomien liitosten tapaan STUK:in selän takana. Kansainväliset standardit edellyttävät voimaliitoksissa kahta 12 senttimetrin pituista hitsiä, kun työmaalla on käytetty vain yhtä kahden senttimetrin pituista hitsiä.

Myös YLEn Ajankohtainen kakkonen on raportoinut vakavista turvallisuuspuutteista Olkiluodon rakennustyömaan hitsaustöissä. Hitsaustyöt aloitettiin ydinreaktorin työmaalla kesällä 2005, mutta ensimmäiset hitsausohjeet hyväksyttiin vasta syksyllä 2006.

Greenpeace on pyytänyt myös riippumatonta asiantuntijaa, fysiikan tohtori Helmut Hirschiä, arvioimaan Olkiluodon rakennustöitä. Hänen mukaansa rikkeet ovat selviä ja saattavat vaarantaa reaktorirakennuksen kestävyyden. Hirschillä on 30 vuoden kokemus ydinvoima-asiantuntijana. Hän on työskennellyt muun muassa Itävallan ja Saksan liittovaltioille ja kuuluu OECD:n ydinenergiajärjestön (NEA) asiantuntijaryhmään.

Olkiluoto kompuroi ongelmasta toiseen

Viimeksi torstaina talouslehti Les Echos kertoi, että Olkiluodon uutta reaktoria rakentava ranskalainen Areva on joutunut nostamaan kustannusarviotaan 50 prosenttia alkuperäisestä. Areva kiisti tiedon. Aikaisemmin tällä viikolla Rakennusliitto antoi lakkovaroituksen, sillä lähes 300 puolalaisen rakennustyömiehen palkanmaksussa on epäselvyyksiä.

Hitsaustöiden turvallisuuspuutteiden lisäksi Ajankohtainen kakkonen on raportoinut myös Bouyguesin määräämästä puhekiellosta. Pääluottamusmiehen mukaan työntekijöitä on suullisesti kielletty erityisesti kertomasta työmaan laatuongelmista. Niistä ei ole saanut puhua edes työn tilaajalle, Teollisuuden Voima Oy:lle.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ääntenlaskenta loppusuoralla: Perussuomalaiset otti kiinnityksen kakkospaikkaan, SDP jää jälkeen

Juha Sipilä, Timo Soini, Antti Rinne ja Alexander Stubb tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 23.54

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on pudonnut eduskunnasta. Hän jäi Kaakkois-Suomen uudessa vaalipiirissä puolueensa ensimmäiselle varasijalle.

Kello 23.52

Vaalipiiriuudistus näyttää auttaneen vihreitä, jotka saivat uusissa vaalipiireissä ehdokkaitaan läpi. Sen sijaan SDP näyttää hävinneen uudistuksen myötä, arvio Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg vaalipiiriuudistuksia.

Kello 23.50

Keskustan uudesta edustajaryhmästä 13 on naisia ja loput 36 miehiä. Perussuomalaisten ryhmässä naisia on 12 ja miehiä 26. Kokoomuksen ryhmässä luvut ovat 17 ja 20, SDP:n 21 ja 13. Vihreitten listalta valittiin  7 naista ja 8 miestä. Vasemmistoliiton listoilta valittiin 7 naista ja 5 miestä. RKP:n joukossa naisia on kolme ja miehiä kuusi ja kristillisen listoilla kolme naista ja kaksi miestä.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä