Kemi |

Haaparannan jättisauna on valmis

Maailman suurin yleisölle avoin sauna on valmistunut Haaparannalle Tornionjoen rantaan. Cape East -hotellin yhteyteen rakennettussa jättisaunassa on kymmenen laudetta ja niille mahtuu pari sataa henkilöä.

Keskiviikkona saunassa tehtiin vielä viimeistelytöitä. Yöllä lauteilla istuivat jo ensimmäiset saunojat. Kuva: Kyösti Vaara / YLE
Meri-Lappi

Pinta-alaa saunalla on 175 neliömeriä ja korkeutta korkeimmassa kohdassa kahdeksan metriä. Ylälauteilta pääsee kattotasanteelle ja alalauteilta voi pullahtaa suoraa uima-altaaseen tai jääkylpyyn.

Hotellipäällikkö Kristiina Lampinen tietää, että Suomessa on todella suuri sauna, mutta sitä ei voi laskea maailman suurimmaksi

- Suomessa on olemassa jossain iso sauna, mutta kun se sauna ei ole auki yleisölle, niin sitä ei lasketa maailman suurimmaksi, sanoo Lampinen.

Saunan lämmöstä lumisateeseen

Jättisaunan lisäksi Cape Eastin saunaosatolle valmistui kolme muuta saunaa eli holvisauna, perinteinen suomalainen sauna ja ja höyrysauna. Ensimmäiset saunojat otiivat löylyjä saunaosastolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Lampinen pitää jättisaunan suomaa saunanautintoa ainutlaatuisena.

- Samasta tilasta voi lähteä nolla-asteisesta vedestä eli jääkylvystä aina sadan asteen lämpöön. Sitten kun sadan asteen lämmössä on jonkin aikaa nauttinut, niin saunomisen voi päättää vaikka lumisateeseen, sanoo Lampinen.

Kommentoi aihetta (4 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • RoiMatti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Enepi näytti kuvassa joltain katsomolta. Onkohan siellä etuseinällä valkokangas eli TV?

 • saunoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se Suomen iso sauna on Suomenlinnassa, taitaa olla kadettioppilaitten käytössä. Satoja sinne mahtuu. Tuli testattua olikos se kulttuuripääkaupunkivuonna, kun Saunaseuralla oli Kuukauden sauna -kampanja eli avoimet ovet. Oli hyvät löylyt! En tiedä onko isompi vai pienempi, mutta ainakin yleensä kokoa mitataan metrimitalla eikä ovien avonaisuudella...???

 • Wåpe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokos Ruottin puolella saapii heittää oikeen löylyäki? Mahtaa olla iso lämpötilaero ylä- ja alalauteitten välillä. Suomalaiset menee ylälauteille ja ruottalaiset alalauteille, eller hur:

 • Sauna?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heittää löylyä? Mihin? Eihän ruotsalaisessa saunassa ole kiuasta!!! Siellä luetaan Aftonbladettia ja jutellaan kuningasperheen kuulumisista ja naukkaillaan vichyä ;)

Tuoreimmat aiheesta: Kemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä