Rovaniemi |

Haaparannan nuuskakauppa kukoistaa

EU:n nuuskakielto ruokkii Haaparannan nuuskakauppaa. Suomalaiset ostavat huulitupakkaa kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa. Haaparannan nuuskakauppiaat vastustavat Ruotsin tavoittelemaa nuuskan vapauttamista EU:ssa.

Nuuskakauppaa.
Nuuskakauppaa. Kuva: YLE / Jarmo Honkanen
Ruotsi

Nuuskasta on tullut rajakaupan hitti. Haaparannalla sitä myydään melkein joka paikassa ja täällä on myös kaksi erityistä nuuskakauppaa. Haaparanta johtaa Ruotsin nuuskamarkkinoita, sanoo Snuskungen Nuuskakuningas -nimisen erikoisliikkeen joulukuun alussa avannut Niklas Westring.

– Missään muualla Ruotsissa ei myydä niin paljon nuuskaa kuin Haaparannalla. Se johtuu suomalaisista. Vähintään 90 prosenttia asiakkaista tulee Suomesta.

Nuuskaturisteja käy Etelä-Suomea myöten. Moni piipahtaa rajakaupassa matkalla Leville ja paluumatkalla etelään. Uudessa erikoisliikkeessä ensi kertaa käyvä Juha Konttinen Lahdesta ostaa nuuskaa ruotsinlaivalta tai Haaparannalta Lapin lomareissuilla.

– Ei sitä niin usein tuu käytyä, mutta tuo sitten kerralla sen verran, että riittää seuraavaan kertaan asti.

Markkina 120 miljoonaa kruunua

Haaparannan sanomalehti Haparandabladet selvitti äskettäin, että paikkakunnan nuuskakaupan arvo on jo 120 miljoonaan Ruotsin kruunuua. Se on yli kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Lehden mukaan nuuska on IKEA:n huonekalujen ohella suosituin kauppatavara Haaparannalla ja koko Tornionlaaksossa.

Haparandabladetin mukaan puolet nuuskakaupan liikevaihdosta tekee vanhimman erikoisliikkeen Snusgrossenin kauppias Kari Lantto. Lantto kieltäytyi kommentoimasta asiaa Haparandabladetille ja myös YLE uutisten haastattelusta. Suomeksi Snusgrossen mainostaa itseään Nuuskakairan tukuksi.

Alan uusin kauppias Niklas Westring esittelee avoimesti liikettään. Kymmenien sorttien joukossa on tietysti myös ”Julesnus”. Gotlantilainen joulunuuska haisee tupakan ja joulumausteiden epämääräiseltä sekoitukselta. Kaupassa myydään myös karamellia ja limonadia.

Westring arvioi Haaparannan nuuskamarkkinan arvoksi 115–120 miljoonaa kruunua. Westring laskee uuden liikkeensä lohkaisevan 20 miljoonan kruunun liikevaihdon. Liikevaihdosta 80 prosenttia tulee nuuskasta, loput karamellista ja limonadista.

Tullissa ei ylilasteja

Täysi-ikäinen saa tuoda matkatavarana Suomeen nuuskaa Ruotsista kolmekymmentä purkillista omaan käyttöön. Nuuskaajien kielellä se on kolme singollista. Viidenkymmenen gramman nuuskapurkit myydään kymmenen purkin pötköissä. Siitä nimi sinko.

Suomen ja Ruotsin rajan Tornio- Haaparannan rajanylityspaikalla ylittää 13 miljoonaa ihmistä vuodessa. Ylimääräisiä nuuskapurkkeja ei ole tullin haaviin jäänyt, sanoo tulliylitarkastaja Asko Saukkonen Tornion tullista.

– Kyllä meillä on syytä olettaa, että matkustajat aika hyvin tietää rajat ja suuria ylityksiä ei ole.

Tullilla on myös epäilys, että nuuskaa viedään isommissa määrin Etelä-Suomeen myyntiin.

– Sieltä tulee joskus vihjeitä, että näin olis.

Tulli ei tilastoi maarajoja pitkin Suomeen tulevaa nuuskaa. Laivayhtiöiden tullille tekemien ilmoitusten mukaan vuonna 2010 matkustajalaivojen ravintoloissa, myymälöissä ja henkilökunnalle myytiin nuuskaa yli 300 000 kiloa. Samana vuonna koko maassa takavarikoitiin nuuskaa 990 rasiaa eli vähän alle 50 kiloa. Tapauksissa oli kyse salakuljetuksista eikä lievistä ylityksistä matakatavaroissa.

Pelkona vapautus

Dagens Nyheter uutisoi hiljattain, että EU arvioisi nuuskakiellon uudelleen. DN:n mukaan komissaari John Dalli lupasi asian kauppaministeri Ewa Björlingille. Lupaus annettiin, kun DN oli paljastanut EU:n oman tutkimuksen osoittavan enemmistön eurooppalaisista haluavan nuuskakiellon kumoamista. Komission virkamies oli aiemmin tiedottanut enemmistön jäsenmaista haluavan jatkaa kieltoa.

Ministeri Björling evästi komissaaria DN:n jutulla ja tutkimustuloksilla. Niiden mukaan savutupakointi ja keuhkosyöpä ovat merkittävästi alemmalla tasolla Ruotsissa kuin muissa EU-maissa. EU-komissiolta odotetaan esitystä uudesta tupakkadirektiivistä. Ruotsi haluaa nuuskan vapaaksi.

Ei ole yllätys, että Ruotsin Tornionlaakson nuuskayrittäjät vastustavat vapautusta. Se olisi kauppias Westringin mukaan Haaparannan nuuskakaupan loppu.

– Se on ihan selvää.

Suomelle verotappio

Jouni Kurkela Vaasasta käy pari kertaa vuodessa Kemissä sukuloidessaan samalla Haaparannalla ostamassa nuuskaa. Kurkelan mielestä nuuska pitäisi sallia Suomessa.

– No ihan ehdottomasti.

Kurkelan mielestä Suomi menettää tupakkaverot Ruotsiin nykytilanteessa. Hänen mukaansa kulutus ei ole kiellon takia tippunut vaan asia on jopa päinvastoin.

Kommentoi aihetta (32 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • T

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä Torniossa puhutaan Haaparannalla eikä Haaparannassa.

  Et taida olla paikallisia kun sanot: "Sillä seudulla kutsutaan juuri näin"

 • Skarppaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Typerä nuuskalaki, koska kun itse olen vetänyt röökiä koko ikäni ja jos joku sanoo joskus et tupakki oli Vellun kuolinsyy niin "souvat".

 • Jiiämkoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä inhoan tupakkaa ja sen hajua. En pysty ymmärtämään sitä, että Suomessa ja EU:ssa kielletään kyllä nuuska ja sähkötupakka, jotka eivät haittaa ulkopuolisiä millään tavalla, mutta tupakan käryttäminen parvekkeilla ja bussipysäkeillä saa vain jatkua ja jatkua.

  Ei minkäänlaista logiikkaa. Holhotaan käyttäjiä verorahojen toivossa eikä anneta ihmisten päättää itse jos haluavat hankkia syövän nuuskaamalla, mutta se jos lapsi altistuu passiiviselle tupakoinnille vanhempien polttamisen takia ei tunnu kiinnostavan päättäjiä pätkääkään. Tässä on kyse vain ja ainoastaan rahasta eikä mistään muusta.

  Nuuska ja sähkötupakka lailliseksi ja tupakalle täyskielto kiitos!!

 • Nuuskamuikkunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuuskakiellolle ei löydy perusteita, varsinkaan niin kauan kuin tupakka on sallittua. Kyllä aikuisen ihmisen nyt täytyy liberaalissa demokratiassa saada päättää polttaako mieluummin tupakkaa vai käyttääkö VÄHEMMÄN terveydelle haitallista nuuskaa. Nuuska ei tervaa keuhkoja, eikä passiivista nuuskaamista ole olemassa.

 • Kielipoliisi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haaparannalla? Eikö pitäisi olla Haaparannassa?

 • 420

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saispa kannabistakin ostaa kaupasta.

 • masa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruotsi sai nuuskatehtaalleen erikoisluvan

  tiukoilla ehdoilla, joiden mukaan myynti Ruotsissa ei saa vaikuttaa muihin EU -maihin. Nyt on käynyt toisin, rajalla myynti onkin paras bisnes! Lisäksi on jo annettu tuomioita järjestäytyneestä salakaupasta. Mitä siis tekee lahjomaton virkamies? Toivottaa kuoleman kauppiaat tervetulleiksi koko EU:hun!

  Tupakkateollisuuden lobbaajat ovat taas vauhdissa,

  eikä rahaa säästetä.

 • hyi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  no se kyllä on passiivista nuuskaamista kun menee jääkiekkohallille ja siellä on lattiat täynnä nuuskaa, sen päällä sitten kävelet eikä koskaan tiedä milloin se sieltä kengänpohjasta lentää suuhun tai vaikka jos koira kotona nuolee kenkiä!

 • H.Upmann

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tupakalle ja nuuskalle elinikäinen täyskielto - siirtyköön tupruttelijat kunnollisiin paksuihin sikareihin. Eivätpä ihmiset polta niin paljoa. :)

 • Vapaa valinta ilman vapaata piikkiiä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tupakka ja nuuska ova suuren sittenkin vähemmistön, nikotiiniriippuvaisten henkilöiden ongelma. Demokratiassa enemmistö rulettaa - hyvä niin. Rajoituksia tarvitaan ilman muuta, koska kaikki näitten tuotteiden käyttäjien sairaudet, syöpäkin, maksetaan kollektiivisesta rahapussista. Siksi veronmaksajana kannatan tiukkaa sääntelyä näissä asioissa. Käyttäjien omavastuu sairastapauksissa on nimittäin aivan mitätön. Näitä aineita käyttämättömänä voi vaan ihmetellä, mihin niitä tarvitaan? Tupakan haju on kamala ja nuuskaajan henki haisee kyllä aikalailla siltä itteltään! Vapaus on iitä varten, jotka ymmärtävät sen arvon. Riippuvaisuus ei ole vapautta!

 • ree

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tietääkö joku tuon kaupan osoitteen haaparannassa mut mikä tarkempi osoite

 • jäätävää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuuska ja marihuana laillisiksi. Kyllä jokaisen aikuisen tulisi saada itse päättää mitä päihteitä käyttää, varsinkin kun ongelmienaiheuttajista suurin, alkoholi, säilyy laillisena.

  Naurettavaa kaksinaismoralismia.

 • Ape

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  JMK:n väite ettei päättäjiä kiinnosta tupakalle altistuvien erityisesti lasten suojeleminen kuullostaa hiukan erikoiselta kun tietää tehdyt tiukennukset ja linjaukset joissa ihan reilusti sanotaan tavoitteena olevan tupakoinnin lopettaminen kokonaan. Itse olisin myös täyskiellon kannalla mutta valitettavasti se ei määrättyjä yksilönvapauksia korostavassa ja kunnioittavassa demokratiassamme taida olla mahdollista, siksi pidänkin tehtyjä linjauksia ja tiukennuksia pääsääntöisesti tervetulleina ja onnistuneina.

  Tupakointiin liittyy varsinaisen passiivisen tupakoinnin lisäksi paljon muutakin negatiivista kuten esim. haisevat natsaröykkiöt ja räkäklimpit ovien edustoilla. Nuuskaajat eivät siten ainakaan minun silmissäni juurikaan erotu edukseen ja etenkään aja omaa asiaansa heittämällä käytetyt "biitit" milloin seinään milloin kattoon. Joten vaikka "passiivista nuuskausta" ei ole sillä kuitenkin on myös muihin ihmisiin vaikutusta ja jos nuuskan hyödyillä vs. tupakka halutaan argumentoida sallimisen puolesta niin kannattanee käyttäjien keskuudessa ottaa tuo sotkeminen keskusteluun.

  Sinällään veroperustelu on hiukan ontuva ja hakemalla haettu koska ruotsalaisethan ovat kantaneet osan veroista Suomeen takaisin Tornion Alkon kautta.

 • transpoint-73

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  no virosta haetaan juomat ja ruotsista nuuskat... autot saksasta ... voi voi nuokin rahat kun jäisivät kotimaahan niin työllisyystilanne olisikin ihan toinen kaikille päättäjille hyvää joulua ja uusia vuodenvaihteen kujeita tai kohta nekin haetaan jostain MAAILMANKOLKASTA

 • juster

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo ja kun saarnataan tupakan ja nuuskan vaarallisuudesta ja että mitä se maksaa yhteiskunnalle niin siinä sivussa on täysin unohdettu mitä aiheuttaa ja maksaa alkoholi tälle maalle,mikä on viinan osuus liikenneonnettomuuksissa,järjestyshäiriöissä,työpoissaoloissa, jne. jne.vaikka tupakoimatonkin voi saada syövän passiivisen tupakoinnin takia,alkoholin takia tapahtuu tuhat kertaa enemmän vahinkoa!! MYÖS SIVULLISILLE!!

 • JR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos haluat näyttää typerältä ruotsalaisjuntilta ja lisäksi lukutaidottomalta: Ota mälli poskeen, onhan sillä tosin toinenkin merkitys.

 • tseke vaara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tupakan ja nuuskan vertaileminen on kyllä hölmöä. Olen itse urheilumaailmassa pitkään olleena nähnyt tuota nuuskaamista hyvin paljon, eikä sekään kovin nättiä ole, kun parikymppisellä miehenalulla on pitkälle huulen alle syöpynyt nuuskan kaivama kolo.

 • Mälliä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan muuten pika-nälli ja nuuska sama asia, ennenvanhaan tosimiehet kuten Verstoora sai sillä mahtavan ruskean ruikan aikaseksi, puhtaalle hangelle ja pirtin lattialle.

 • uusnuuskaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  25 vuotta poltin toista askia päivässä. Ei onnistunut lopettaminen nikotiinipurukumilla. Nyt kolme vuotta nuuskan avulla polttamatta.

  Joku voi tietenkin väittää, että vaihdoin vain toisesta paheesta toiseen, mutta loppui se vuosia kestänyt yskiminen, joka oli kaikkein pahinta, kun aamulla heräsi.

 • Vanhus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Son puntti eikä sinko

 • hyöryttelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen kanssasi ihan samaa mieltä "Jiiämkoo", mutta jos ollaan tarkkoja niin sähkötupakan myynti ei ole kielletty Suomessa. Sen sijaan sähkötupakassa käytettävän nikotiinia sisältävän e-nesteen maahantuonti muuhun kuin omaan käyttöön on kielletty.

 • Skeptikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilmeisesti nuuskan myyntikielto on perusteltu sillä, että käytön oletettu räjähdysmäinen kasvu aiheuttaisi myöhemmin vuosien kuluttua huomattavat terveydenhoitokustannukset yhteiskunnalle. Sähkötupakan kohdalla taas estetään sen laillistaminen vetoamalla lääkevalmisteiden määrittelyyn ja niiden myynnin juridistiikkaan.

  Edellä mainittujen tuotteiden myyntikiellot ja kieltojen perusteet ovat hukutettu byrokratiaan. Olisi ideaalia ajatella että valtio tekee tämän tahallaan: nyt kun savukkeista ollaan pikku hiljaa pääsemässä eroon, ei haluta enää mitään muuta millä kansa voisi pilata terveytensä. Vaikka sitten tekosyin estämällä.

  Todellisuudessa epäilen että nuuskan ja sähkötupakan myyntikielto ja savukkeiden salliminen on enemmänkin poliittinen asia. Savukkeista saatavat voitot ja verotulot voivat olla enemmän kuin negatiivisten terveysvaikutusten hoitokustannukset. Sähkötupakka ja nuuska lohkaisisi ison osan savukkeiden myynnin tuotoista monien siirtyen toiseen nikotiinivalmisteeseen.

  Savukkeiden totaalikielto nähdään vasta sinä päivänä kun suurimmat tupakkayhtiöt siirtyvät sähköisten valmisteiden pariin.

 • Idiootit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Molemmat, sekä tupakka että nuuska, ovat haitallisia terveydelle, joten turha jeesustella mistään paremmasta vaihtoehdosta. Täyskielto molemmille!

 • koko ruotsi nuuskaa, ei oteta mallia tällä kertaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käytin nuuskaa 20+ vuotta ja lopetin, ei sairauksia mutta ajattelin että näin pitkään eikä syöpää niin koputettava puuta ja lopetettava. ..siirryin purkkaan jota menee levy päivässä. Kyllä nuuskassa on paljon vähemmän huonoja puolia jos verrataan vaikka tupakkaan. Jos sitä käyttää kohtuudella eikä koko ajan huulen alla niin ok mutta törkeän näköistä jos naisilla..yäk!!. Paras olisi tietysti nuorten kannalta että kaikkien nikotiinivalmisteiden valmistus lopetettaisiin kokonaan - koko EUssa. Taitaa olla turha toivo.

  Nuuskaa saa joka paikasta maailmasta jossa on Ruotsalaisia, viimeksi törmäsin Thaimaassa Phi Phi:n saarella! 10-15 e purkki tiskin takaa!!

 • vellun pitopalvelu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuuskan haitat liittyvät tosiaan enemmänkin sotkemiseen ja riippuvuuteen. Suusyöpä? Kumma juttu, Ruotsissa suun alueen syöpiä esiintyy vähemmän kuin Suomessa...

  Jos epämiellyttävistä ilmiöistä valita pitää niin mieluummin nuuska kuin käryävä ja tappava rööki.

 • Kielipoliisille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se on Haaparannalla. -lla tai -ssa pääte määräytyy paikkakunnalla käytössä olevan tavan perusteella

 • EU on taivaan lahja harmaalle taloudelle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuuskaa ei saa vapautta, sillä siinä menee taas yksi rikollisten ansaintamahdollisuus johon kansa suhtautuu suopeasti.

  Turvatkaa rikollisten ansiot, tässä ollaan jo muutenkin ahtaalla.

 • Loppu ainaiselle itkemiselle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Te jotka valitatte vain siitä, että joudutte maksamillanne veroilla hoidetaan tupakasta aiheutuneet sairaudet. Miettikääpä paljonko tupakoitsijat maksavat tupakoistaan veroja tähän maahan. Luulen, että tupakasta kertyy paljon enemmän veroja, mitä hoidot vaativat!

 • kieli pollari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se on Haaparannassa. Sillä seudulla kutsutaan juuri näin. Torniossa. Kemissä. Mutta: Ylitorniolla. Vrt: on eroa asuuko Torniossa vai Ylitorniolla. Sama kuin onko liriSSÄ, vai liriLLÄ (Jope Ruonansuu, Jopet Show 2011).

 • haaparannalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Torniossa 50 vuotta asuneena voin kyllä varmuudella sanoa, että se on Haaparannalla. Kemiläiset voi sanoa toisin.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä