Vaalit |

Haavisto kakkosena Ylen presidenttimittauksessa

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto johtaa kisaa presidentinvaalien kakkossijasta. YLE Uutisten presidentinvaalitutkimuksessa kaikista vastanneista Haavistoa tukee 12 ja keskustan Paavo Väyrystä 10 prosenttia. Kokoomuksen Sauli Niinistö saa 29 prosentin tuen ja 30 prosenttia ei osaa nimetä ehdokastaan.

Taulukko
Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Edelliseen, tammikuun alussa julkaistuun mittaukseen verrattuna Haaviston kannatus on noussut neljä ja Väyrysen kaksi prosenttiyksikköä. Niinistön kannatus on pudonnut kahdeksan prosenttiyksikköä. Epävarmojen määrä on noussut yhdellä prosenttiyksiköllä.

Haavisto on saanut uusia kannattajia erityisesti SDP:n ja vasemmistoliiton riveistä. Väyrynen kerää lisä-ääniä lähinnä perussuomalaisilta.

Muista ehdokkaista perussuomalaisten Timo Soini saa kuuden, SDP:n Paavo Lipponen viiden, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki neljän ja RKP:n Eva Biaudet ja kristillisdemokraattien Sari Essayah kumpikin kahden prosentin kannatuksen.

Soinin suosio on pudonnut yhden prosenttiyksikön. Lipponen ja Essayah ovat nostaneet kannatustaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Arhinmäen ja Biaudet’n lukemat ovat pysyneet ennallaan.

Taloustutkimus haastatteli presidentinvaalitutkimusta varten yhteensä 1 457 henkilöä. Haastattelut tehtiin 10. - 18.1.2012 ja virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kannatustilanne ilman nukkuvia

Tutkimuksessa mitattiin tällä kertaa myös äänestysvarmuutta.

Kaikista vastanneista 1 345 henkilöä ilmoitti jo äänestäneensä ennakkoon tai äänestävänsä varmasti tai vähintään melko varmasti.

Tutkimusjohtaja Jari Pajusen mukaan poistamalla vastaajien joukosta henkilöt, jotka eivät varmasti käy äänestämässä, saadaan parhaiten esille todellinen kannatustilanne.

Tässä mittauksessa 26 prosenttia todennäköisistä äänestäjistä ei halua tai ei osaa vielä kertoa ehdokastaan. Huomionarvoista on, että kaikista ”ei osaa sanoa” vastanneista joka kymmenes on jo äänestänyt ennakkoon, joten ainakaan he eivät halua kertoa, ketä ovat äänestäneet.

Niinistö saa todennäköisten äänestäjien joukossa 31, Haavisto 13, Väyrynen 10, Soini 6, Lipponen 5, Arhinmäki 4 ja Biaudet ja Essayah kumpikin 2 prosentin kannatuksen.

Ehdokasvalinnastaan varmimpia ovat Essayahin, Väyrysen ja Niinistön kannattajat ja epävarmimpia Haaviston, Biaudet’n, Arhinmäen ja Lipposen tukijat.

Lipposen kannattajista 28 prosenttia kertoo jo äänestäneensä. Arhinmäen tukijoista 18 prosenttia on äänestänyt ennakkoon. Haaviston ja Väyrysen kannattajista ennakkoon äänestäneitä on 14 prosenttia.

Toinen kierros todennäköinen

Kaikista vastanneista ehdokkaansa kertoi 986 henkilöä.

Ehdokkaastaan varmojen äänistä Niinistö kerää 42, Haavisto 18, Väyrynen 14, Soini 8, Lipponen 7, Arhinmäki 5 ja Biaudet ja Essayah kumpikin 3 prosenttia.

Edelliseen tammikuun alussa julkaistuun mittaukseen verrattuna Niinistön kannatus on pudonnut 10 prosenttiyksikköä ja näyttää entistä selvemmältä, että presidentinvaali ei ratkea ensimmäisellä kierroksella.

Ehdokkaansa kertoneiden joukossa Haaviston kannatus on noussut kuusi ja Väyrysen kolme prosenttiyksikköä. Kisassa toiselle kierrokselle pääsystä Haavisto ja Väyrynen erottuvat entistä selvemmin muista ehdokkaista.

Takajoukoissa Soinin kannatus on laskussa, Lipposen vähän nousussa ja Arhinmäen suosio on pysynyt ennallaan. Naisten sarjassa Essayah on noussut Biaudet’n rinnalle.

Keskustele uutisesta 169 kommenttia

Presidentinvaalit on nimetty jo Facebook-vaaleiksi. Presidenttiehdokkaat käyttävät huumoria kampanjansa rakennuspalikkana. Minkälaisesta vaalihuumorista pidät? Onko huumorin määrä lisääntynyt vaalikampanjoissa?

Siirry keskusteluun

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä