Vaalit |

Haavisto taputettiin presidenttiehdokkaaksi

Kansanedustaja Pekka Haavisto on valittu yksimielisesti vihreiden presidenttiehdokkaaksi. Kuopioon kokoontunut vihreiden puoluekokous toivoo Haavistosta Euroopan ensimmäistä vihreää presidenttiä. Haaviston valintaa vauhdittaa myös hänen tuekseen perustettu laaja kansalaisvaltuuskunta.

Pekka Haavisto vihreiden puoluekokouksen lavalla sen jälkeen, kun hänet oli valittu puolueen presidenttiehdokkaaksi.
Pekka Haavisto vihreiden puoluekokouksen lavalla sen jälkeen, kun hänet oli valittu puolueen presidenttiehdokkaaksi. Kuva: Yle

Vihreä veteraani Pekka Haavisto taputettiin yksimielisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi vihreiden puoluekokouksessa Kuopiossa. Vihreät ennättivät näin ensimmäisinä valitsemaan ehdokkaansa ensi vuoden presidentinvaaleihin. Haaviston valinta oli selvä jo ennakolta.

- Tuntuu melkein epätodelliselta että jostakin asiasta vihreiden kokouksessa päätetään yksimielisesti, Haavisto letkautti valintansa jälkeen.

Vihreät lukevat Haaviston eduksi kansainvälisen kokemuksen ja rohkeuden taistella koventunutta asenneilmastoa vastaan.

- Haluan olla rakentamassa demokraatia, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja tyttöjen ja naisien oikeudenmukaista kohtelua kaikkialla maailmassa, Haavisto itse linjasi kiitospuheessaan.

Haaviston tukena on myös laaja kansalaisvaltuuskunta, joka ennätettiin esittelemään jo aiemmin tällä viikolla.

Kommentoi aihetta (30 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • LNu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Avosuhteessa elävä nainen kelpasi 12 vuotta sitten. Ei taida aika kuitenkaan olla kypsä vielä homopresidentille. Siinä kategoriassakin Haavisto olisi ensimmäinen laatuaan. Näen kuitenkin melkolailla mahdottomana, että vihreä homo saisi Suomessa yli 50 %:n kannatuksen. Vähän kun juttelee ihmisten kanssa ylipäätään vihreistä, asia käy varsin selväksi.

 • Vieras

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihreät vihdoin ymmärsivät itse valita presidenttiehdokkaansa eikä sitä joka heti itse ilmoittautuu niin ettei sitten voida peruuttaa. Samoin ehdokas on Venäjä-asiantuntija eikä tunne tarvetta tuoda esille omia henkilökohtaisia traumoja, kuten sotaeverstin tytär yhä tekee. Haavisto on hyvä ehdokas hänellä ei ole hoitamattomia jalkapalloasioita, kuten Niinistöllä ja Lehtisellä. Ehkä olisikin parempi, että kumpikin heistä ilmoittaisi keskittyvänsä täysin suomalaisen jalkapallon ja sen liittojen toiminnan täysimittaiseen hoitamiseen ja luopuvat pres.ehdokkuudestaan.

 • KO

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kai nyt kukaan vakavissaan usko että Haavistosta tulee presidentti, tai olis edes sopiva siihen virkaan, täysin mahdoton ajatus.

 • Järkyttynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkyttävä moraalin rappio ilmenee tässä valinnassa! Ei uskoisi, että Suomessa on ihmisiä, jotka ovat näin alas vaipuneet - valita nyt homo presidenttiehdokkaaksi! Anna mun kaikki kestää.

 • Hande52

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jotta voitaisiin lisätä tyttöjen ja naisten oikeudenmukaista kohtelua kaikkialla maailmassa pitäisi ehdottomasti puuttua ns lapsiavioliittoihin. Tämä on räikeä epäkohta jonka mm. Sirpa Pietikäinen on ottanut esille.

  Islamilainen kulttuuri suosii lapsiavioliittoja. Onko vihreällä Haavistolla kanttia tuomita tämä tyttöjen todella epäoikeudenmukainen kohtelu?

  Muuten, ei Haavistolla mitenkään "laajaa" kansalaisvaltuuskuntaa ole. Tukijat koostuvat jo valmiiksi enemmän tai vähemmän vihertävistä ihmisistä.

 • TRD86

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin jotain järkeviä päätöksiä! Innolla odotetaan pressanvaaleja. :) Aika on just sopivan kypsä.

 • Jaksu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Järkyttyneellä järkyttävää ahdasmielisyyttä! Uskon, että Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa on heitä, erityisesti nuoressa kasuavassa polvessa, jotka uskaltavat äänestää asiantuntijan presidentiksi riippumatta henkilön seksuaalisesta identiteetistä.

 • Hamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haavisto voisi olla hyvä ehdokas ellei painolastina olisi nyky-vihreiden taustaa. Nämä itseään Vihreiksi nimittävät ovat kaukana siitä mitä todellinen ympäristöpuolue olisi. Suomessa ei nyt tälläista puoluetta ole. Ja se ns. kansalaisvaltuuskunta ei tosiaankaan ole mikään "laaja" vaan koostuu pelkästään ideologisesti samoilla linoilla olevien tahojen yhteisöistä. Toisaalta eihän Vihreillä ole vuosiin mitään selvää ideologiaa enää ollut.

 • punavihreä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vilahtihan se homokorttikin sieltä.. KO - Haavisto olisi varmaan sopiva, jos puoliso olisi nainen eikä mies? Turha väittää muuta, tai jos muuta yrittää väittää, niin väärässä on, jos viitsii sitä meriittilistaa katsoa. Järkyttynyt - Päivi Räsänen olisi varmaan sinusta nappivalinta iloiseksi "maan äidiksi"?

 • Seppä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaksulle: Moni varmaankin uskaltaa äänestää presidentiksi riippumatta henkilön seksuaalisesta identiteetistä, mutta en usko silti heidän äänestävän Vihreiden ehdokasta Haavistoa. Eli "siitä" johtuen jotkut voisi äänestää, mutta ei pelkästään "sen" takia.

 • jj

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi polittiinen puolue jolla on tärkeänä tehtävänään ympäristön pelastaminen tuholta haluaa näin häväistä ja loukata kansalaisia? Haaviston yksityiseämä ei ole mikään sivuasia. Olen syvästi pettynyt vihreisiin.

 • Järkyttynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joskus unohtuu leipälaatikkoon viipaleita liian pitkäksi aikaa seurauksella, että pinnalle alkaa kasvaa jotain vihreää. Ei auta kuin murtaa vihreä pala pois tai heittää koko leipä roskiin. Niin tälle puolueellekin pitäisi tehdä: vihreä home saastuttaa muuten koko Suomen!

 • Elämä kunniaan kaikkialla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvostan, kunnioitan häntä tasapainoisena ja myötätuntoisena ihmisenä sekä viisauttaan hyväksyä kaikki elämä samanarvoisena ja siksi toivon hänen valintaansa.

 • mvs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En usko,että edes Haavisto itse uskoo mahdollisuuksiinsa. Enemmän tässä kai on kyse saada vähemmistön edustaja ehdokkaaksi.

 • Toivoa paremmasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnea Haavisto!! Hienoa! Tilaisuus myös tuoda esille asiallista ja todellista tietoa niin puolueesta kuin suvaitsevaisuudesta. Näitä tarvitaan tämän vihapuheilmapiirin keskellä. Kaikki voivat paremmin, jos ihmiset antavat toistensa olla ja elää rauhassa.

 • Pohdiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisipa hyvän näköinen presidenttipari itsenäisyypäivän vastaanotolla, kaksi miestä, toinen vaalea ja toinen tumma,

  Toivotaan menestystä!

 • Jomppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hommahan hoitui kuin NKP:n puoluekokouksissa aikanaan:

  Ainoa ehdokas taputetaan kämmenet rakoilla voittajaksi.

 • Kepu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai että Pekka on poliitikkona loistava, oon aina ihaillu ja arvostanu häntä (ja ei, ei siksi että on homo). Voisinpas vaikka kepulaisena häntä äänestää, kun Keskustalla ei kuitenkaan ketään järkevää löydy (sori Paavo) ja demaria tai kokkaria en äänestä (olettaen ketä sieltä nyt on varmaankin tulossa)

 • Tiedän kyllä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pekka Haavisto on aina ollut ja on poliitikkojen kärkeä ja tässäkin maassa naisten syrijintä ammatillisessa elämässä on tätä päivää.

 • homekorvasieni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pidän kumman umpimielisenä ajatusta, että vihreät "haluaa näin häväistä ja loukata kansalaisia". Ja jos kansa valitsee vihreän presidentin, loukkaako se sitten itseään?

  Hyvä vain, että ummehtuneita arvoja tuuletetaan.

 • Luonnotonta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luonnottomuuspuolue sai luonnottoman presidenttiehdokkaan. Niin tässä pitikin käydä.

 • konrad

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan hyvä ja asiallinen mies, osaava, kokenut, maailmaa nähnyt ja fiksu. En ole kaikista asioista samaa mieltä, en ole vihreä, enkä heitä äänestä ikinä. Mutta jos vaikka Soinista ja tästä joutuisi valitsemaan, niin ilman muuta Pekka. Mitä' ihmeen tekemistä henkilön parisuhteen laadulla tai suunnalla on presidentin tehtävän kanssa? Ei niin mitään. Ei kyselty Koiviston tai Ahtisaaren suhteiden laatua. Miksi siis nyt täsasä tapauksessa?

 • viheriö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  eikös sen pressan pitäisi edustaa vähän kansaakin? Onkohan tämä ritariehdokas miettinyt sitä? No toisaalta tästä ehdokkaasta ei ole läpimenijäksi ja samalla hän "syö" vasemmiston ehdokkaiden äänisaalista, joten seuraava pressa on ainakin ei-sosialisti.

 • paakkunainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "eikös sen pressan pitäisi edustaa vähän kansaakin?"

  Mitähän tämä on tarkoittavinaan?

  Presidentin tehtävät on nyt, niinkuin ennenkin, määrätty perustuslaissa. Hän ei ole kansanedustaja, eikä kansan edustaja. Ne ovat erikseen. Presidentin tehtävä on johtamistehtävä ja Valtion edustamistehtävä.

  Ei Haavistosta presidenttiä tule, mutta erittäin hyvä ehdokas hän on, Vihreille kunniaksi. Kuinkahan moni puolue löytää lähellekään yhtä hyvän?

 • Herätkää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Järkyttävä moraalin rappio ilmenee tässä valinnassa! Ei uskoisi, että Suomessa on ihmisiä, jotka ovat näin alas vaipuneet - valita nyt homo presidenttiehdokkaaksi! Anna mun kaikki kestää."

  Järkyttävä moraalin rappio ilmenee tässä kommentissa. Ei uskoisi, että 2000-luvun Suomessa jonkun mielestä henkilön sukupuolinen suuntaus olisi merkittävä tekijä presidenttiehdokasta valittaessa. Anna mun kaikki kestää.

 • Vieras

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tasavallan Presidentiksi valitaan täysivaltainen mies tai nainen eikä siinä tarvita mitään muita epiteettejä. Tarvitaan täyspäisyyttä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan täydellistä tietämystä ja hyvää ihmistuntemusta. Ja hyviä hermoja ja puolison esiintymiskykyä. Tällä hetkellä meillä on täydellinen presidenttipari, joka on jaksanut kestää jo 11 vuotta ja vielä on vähän jäljellä. Huolimatta kotimaisen median jatkuvasta aliarvostuksesta he ovat hoitaneet tehtävänsä kiitettävästi. Ai niin tarvitaan vielä vähän yli 50 %:n kannatus. Haavisto on siis sopiva ehdokas. Tuleeko valituksi niin se on toinen asia. Mutta meillä on puute todellisista ehdokkaista.

 • joo haavistolle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haavisto on ollut liian olematon....jo näpäkät lausunnot maan nykytilasta nostaisivat, mutta...Musta hevonen vois olla. Aika harmaa sellainen kyllä.

 • linjavaalitko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  SDP äänesti tasa-arvon nimissä Halosta. Kohta nähdään miten suu pannaan, kun nyt tasa-arvon vuoksi pitäisi myös SDP:n kannattajien äänestää Haavistoa vaikka hän on mies.

 • Suvaitsemattomille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko todella niin, että Suomessa on pahin suvaitsemattomuus siinä, että Haaviston mallisesta elämisestä ei saisi sanoa ainoatakaan poikkipuolista sanaa. Toisinsanoen jos et hyväksy homoa presidentiksi olet suvaitsematon ja lähes rikollinen. Kun kirjoittelette "suvaitsematon" miettikää kuinka suvaitsemattomia olette itse. Itse olen kohdannut todella pahaa vihailmapiiriä silloin, kun olen sanonut kantani nykyisestä median homohöyrähtämisestä ja siitä että riittää jo tuosta marginaaliryhmästa puhuminen ja jauhaminen.

 • Arvon nostoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kirkollisista vaaleista vauhtiin päässyt homobuumi on nyt levinnyt pressan vaaleihin asti. Poika tuskin uskoo itsekään läpimenoonsa, mutta pysyypähän muodikas homoasia otsikoissa ja ilmiön arvostus median tukemana sen kuin kasvaa.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä