Turku |

Hampusta lisäelinkeino maaseudulle

Monikäyttöisestä öljy- ja kuituhampusta yritetään saada maaseudulle uutta lisäelinkeinoa. Muun muassa autoteollisuus on kiinnostunut kestävästä ja kevyestä hamppukuidusta, mutta Suomessa viljely on vielä vähäistä.

Hamppukuitua. Kuva: YLE / Kimmo Gustafsson
Loimaa

Hampunviljelyllä on nykykielessä huono kaiku, mutta se on ollut tuhansia vuosia yksi tärkeimmistä viljelykasveista. Merenkulkijatkin ovat paljon velkaa hamppuköysille ja purjeille.

Turun Ammattikorkeakoulu on lähtenyt yhdessä Jokivarsikumppaniensa kanssa kehittämään viljelyä ja tuotantoketjua Loimaan seudulla.

Suomen maatalousmuseossa järjestettyä infotilaisuutta oli saapunut kuuntelemaan koskelainen maanviljelijä Voitto Kulo poikansa Eemelin kanssa. Heille hampun ottaminen omalle peltomaalle ei ole ollenkaan mahdoton ajatus.

- Kaikki uusi kiinnostaa. Minulla on ollutkin kuitukasveja, ei tosin hamppua, Voitto Kulo toteaa.

- Pienviljelijänä täytyy panostaa erikoiskasveihin, koska määrällä ei pysty kilpailemaan. Jotakin kilpailuetua pitää löytää ja hamppu voisi olla yksi vaihtoehto, Eemeli Kulo jatkaa.

Pärjää pohjoisessa

Hampusta hyötyä – uusia mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiseen – hankeen projektikoordinaattori Noora Norokytö kertoo kuitu- ja öljyhampun olevan paitsi monikäyttöistä, myös tuottoisia.

- Se tuottaa neljä kertaa suuremman massan hehtaarilta, mitä puu tai metsä tuottaa vuosittain. Lisäksi se on lähes ainoita kasveja, jotka ovat kilpailukykysiä täysin eurooppalaisen tuotannon ja satotason kanssa.

Hamppu tosin vaatii hyvän maan kasvaakseen, mutta toisaalta pärjää ilman tuholaisten torjunta-aineita.

Suomessa hampun viljely kuihtui lähes olemattomiin 1950-luvulla. Syynä oli muun muassa maaltamuutto, uusien korvaavien raaka-aineiden käyttö ja kaikkien hamppulajikkeiden mieltäminen huumausaineeksi. Öljy- ja kuitulajikkeet eivät päihteeksi kuitenkaan sovellu.

Markkinoita löytyisi

Suomessa kuitu- ja öljyhamppua viljellään nykyään muutamia satoja hehtaareita. Vertailun vuoksi Kanadassa pelkästään hamppujuomaksi jalostettua hamppua viljellään tuhansia hehtaareita. Hamppuöljy onkin Kanadassa miljoonien bisnes.

Kanadalaiset kaiken lisäksi käyttävät laajasti Suomessa kehitettyä öljyhamppulajia. Tämä suomalainen hyötyhamppu on myös EU-tuen piirissä. Tuki hampunkasvatukselle on 90 euroa hehtaarilta. Markkinoitakin tuntuisi löytyvän öljy- ja kuituhampputuotteille.

Esimerkiksi autoteollisuus olisi kiinnostanut korvaamaan lasikuitua autojen sisäosissa hampulla. Hamppu on kevyempää, mutta yhtä kestävää, kertoo ProAgrian kasvintuotantoagrologi Jari Luokkakallio.

- Kaiken aikaa maailmaa haluaa uusiutuvia raaka-aineita ja hamppu on yksi vaihtoehto. Sillä voidaan korvata vaikka puuvillaa ja sen ekologinen jalanjälki on huomattavasti puuvillaa pienempi.

Öljy- ja kuituhampun toivotaankin tuovan lisäelinkeinoa maaseudulle, mutta samoja sanoja on käytetty monista muista erityiskasveista.

- Hampussa on valtavasti potentiaalia. Ongelma on lähinnä se, että tarvitaan paljon hyviä yrittäjiä siihen tuotantoketjuun, jotta se toimii, Jari Luokkakallio toteaa.

Kommentoi aihetta (45 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • pömpöösi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannabis pitäisi laillistaa jo pelkästään sen vuoksi että se vaikeuttaa hamppukasvin laillista käyttöä ihmisten tyhmyyden takia.

 • tukiaiset pois ja linnaan!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entäpä sitten kun tämän ainoan suomessa menestyvän lajikkeen kannabinoidi pitoisuus todetaan taas kerran liian suureksi vaikka kesken kasvukauden...ihan naurattaa ajatellakin, jos viljelyssä on tuhansia hehtaareja ja kaikenmailman rikoslakeja aletaan soveltaan viljelijöihin...älkää vain sanoko että tämä ei ole mahdollista, sillä silloin olette todennäköisesti väärässä, jokainen maanviljelijä tietää miten byrokraattisia eu:n tukijärjestelmät ovat...ja miten kaikki tämä biomassa poliisivartoinin alla hävitettäisiin.Onneksi ei kieltolaki ole enää voimassa, silloin ei varmaankaan saisi viljellä mitään alkoholin valmistukseen sopivaa viljelykasvia...

 • Jaana (kok.)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällaiset "päihteettömät" hamppulajikkeet ovat vain narkomaanien propagandaa. Nykyään suhtautuminen hamppuun on ikävä kyllä vääristynyt. Sivistymättömät viljelijät uskovat helposti kaiken maailman "tutkimuksia", joilla heitä kokeillaan huijata. Kaikki hampun viljelijät ja puolustajat pitäisi vangita.

 • kaneh bosom

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vielä tästä timo haaran tapauksesta leikattu pätkä uutisesta 4.3.2010 : Timo Haara hovioikeudessa – tuomio aleni

  Ensisijaisesti Callaway oli paikalla hampun asiantuntijana. Hän kertoi, että huumeksi kasvatus on hänen tietämillään lajikkeilla Suomessa erittäin vaikeaa. Kasvin täytyy kukkia ja hyvin harva lajike ehtii sen Suomessa tehdä. Hän myös muistutti, että pelkän THC-pitoisuuden tuijottaminen ei ole järkevää. Huumehampussa on THC:a vähintään 3 % ja CBD:a huomattavasti vähemmän. Hyötyhampussa taas THC:a on vähän, alle 3 %, ja CBD:a suhteessa paljon.

  Suomessa poliisi mittaa, onko kasvissa ylipäänsä THC:a, ja se ei ole luotettavaa. Haaran kasveista oli laboratorioon mennyt 26 näytettä, joista neljä oli tutkittu ja THC-pitoisuudet olivat 0,2, alle 0,2, alle 0,1 ja 1,5 %. Callawayn mukaan kyseiset arvot ovat noin 1/10 huumekasvin vastaavista ja hänen mukaansa näitä ei voi käyttää päihteenä eikä niillä olisi mitään markkina-arvoa siinä mielessä. Hänen mukaansa Finolan jalostus huumeeksi on yhtä helppoa kuin mustan miehen muuttaminen valkoiseksi sinisilmäiseksi suomalaiseksi. Mahdollista, mutta erittäin vaikeaa ja hidasta.

  Suomessa on mahdollista saada maataloustukia lajikkeille joiden THC-pitoisuudet ovat alle 0,2 %. Kanadassa vastaava raja on 1,5 % ja huumausaineeksi käytettävässä kukinnossa pitoisuus on 5 – 25 %. Haara kertoi jalostaneensa kasvia, jossa olisi tasapainossa öljy-, kuitu- ja lääkekäyttöominaisuudet. Ensisijaisesti hän haluaisi jalostaa kasvia bioenergiaksi.

  YK:n huumeita koskevassa yleissopimuksessa vain kukinto on huomioitu huumeeksi, ei muita kasvin osia. Nyt hän toimissaan ”tuhosi” kukinnon pölyttämällä sen siemenien tuottamiseksi. Syyttäjä tosin esitti lehtiäkin huumausaineeksi ja poliisikin oli lehdet laskenut kasvien huumausainetuotoksi.

  Lehteä saa ostaa laillisesti niin teenä kuin vaikka tupakan korvikkeena.

  Että melko hankalaksi on tehty tämä asia.

 • wakenbake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän se näin on että paras vaihtoehto olisi laillistaa kannabis, hamppu, marihuana.

  Portugali laillisti 2001 kaikki huumausaineet, myös kannabiksen. Monien asiantuntijoiden hämmästykseksi huumausaineiden kokonaiskäyttö vähentyi Portugalissa ja huumeista riippuvaiset hakeutuivat aikaisempaa useammin hoitoon, joskin kannabiksen käyttö lisääntyi jonkin verran (Huges ja Stevens 2007). Epävarmuus ja poukkoileva lainsäädäntö näkyy mm. Englannissa. Siellä kannabis siirrettiin vuonna 2004 alempaan huumausaineluokkaan mutta palautettiin kolme vuotta myöhemmin aikaisempaan runsaasti tetrahydrokannabinolia sisältävän valmisteen käytön lisääntymisen ja mahdollisen skitsofreniariskin takia.

  Lähde : duodecim suomen lääkäriseura.

 • moilander

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Entäpä sitten kun tämän ainoan suomessa menestyvän lajikkeen kannabinoidi pitoisuus todetaan taas kerran liian suureksi vaikka kesken kasvukauden..."

  Otappa selvää kasvista ennenkuin arvailet julkisesti mitään.

 • järki käteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennen teollista aikakautta hamppu oli maailman tärkein kasvi. Hampun kuidusta on tehty iät ajat erittäin kestäviä vaatteita, hampun kuitu on myös pehmeää verrattuna käsittelemättömään puuvillaan tai pellavaan.

  Se oli aikaa jolloin oli monessa maassa myös Suomessa, lailla määrätty että jokaisella talolla piti olla vähintään tietyn kokoinen hamppupelto veroina yhteiskunnan hyväksi. 1500 luvun tienoilla aikoihin hamppua kasvatettiin ympäri Eurooppaa purjeiden valmistukseen valtavasti, luonnon vahvimpana kasvikuituna niistä saatiin aikakautensa vahvimmat purjeet jotka eivät repeilleet kovassa tuulessa niin helposti. Hampun pinnalla suojana oleva hartsi suodattaa 95% kaikesta UV-säteilystä, siitä valmistetulla öljyllä käsiteltynä purjeista ja köysistä saatiin myös aurinkoa kestävät. Hampun kuidun erikoiseksi tekee että se on erittäin pitkää jolloin se kestää paljon rasituksessa syntyviä yksittäisten kuitujen katkeamisia verrattuna hyvin lyhyeen kuituun, sama pätee myös UV-säteilyn aiheuttamaan haurastuttamiseen.

  Pellavan siemeniä sanotaan ihmisen täydellisimmäksi ravinnoksi koska se sisältää 18/ 20:stä ihmiselle elintärkeästä aminohaposta, hampun huumekasvi maineesta johtuen jätetään yleensä sanomatta että hampun siemen sisältää myös ne puuttuvat kaksi aminohamppoa.

  Öljyn tuottamiseenkin hamppua on käytetty, hampusta saa jopa moninkertaisen sadon öljyä verrattuna rypsiin tai rapsiin, niihin verrattuna hampusta valmistettu ruokaöljy olisi myös huomattavasti terveellisempää. Tiesitkö että diesel-moottori on keksitty nimenomaan hamppuöljylle?

  Hampun kieltolaki syntyi alunperin kaupallisiin tarkoituksiin. Tuohon aikaan yhdysvalloissa kaikki paperi tehtiin hampusta, kunnes DuPont yhtiö keksi ja patentoi menetelmän valmistaa sellua myös puista. Hänellä oli suhteita parlamenttiin ja hän saikin ajettua kieltolain siinä laajuudessa että hamppukuidun kasvattaminen ja maahantuonti oli kiellettyä jolloin DuPont sai vuosikymmeniksi yksinoikeuden paperin valmistukseen. Nykyisin hamppukuidusta valmistetaan ainoastaan kaikkein parhaimmat paperit kuten mm. setelipaperi.

  Suomalainen teollisuus ei ole koskaan voinut kilpailla hinnalla tai määrillä vaan laadulla. Suomessa tuotetaan korkea laatuista sanomalehti ja aikakauslehti paperia josta on maailmalla suuri ylitarjonta, ehkä olisi aika siirtyä panostamaan huippulaatuun?

  Kun sellun tuottaminen Suomessa on tällä hetkellä kannattamatonta, eucalyptyspuun sellua on halvempi tuoda laivalla etelä amerikasta kuin valmistaa sitä kotimaassa. Yksi suuri mahdollisuus olisi alkaa viljellä hamppua sellun tuotantoon. Hamppu on maailman toiseksi nopeiten kasvava kasvi ja kuuluukin C4 kasveihin jotka sitovat yli 90% kaikesta hiilidioksidista. Hamppu on yksivuotinen kasvi joka kasvaa kesässä jopa neljämetriä korkeaksi ja 2-3 metriä halkaisijaltaan olevaksi puumaiseksi pensaaksi, esim. koivulta tuohon kokoon menee 10-30 vuotta ja kuten sanottu hampusta saadaan sato joka vuosi. Kun kaiken lisäksi hampun kuidusta tehty sellu on maailman parasta, en voi kuin ihmetellä että paperiteollisuus on niin kiintynyt kannattamattomaan puun viljelyyn. Kun sahapuu on kuitenkin Suomessa juuri hitaan kasvun vuoksi maailman parasta, olisi varsin loogista keskittyä siihen ja tuottaa maailman parasta sellua hampusta.

  Tällä viikolla ilmestyneessä Tiede lehdessä oli juttua itä-meren ravinnekuormituksesta, ylivoimaisesti suurin kuormittaja reippaan 60% osuudella on maatalous. Pientalouksien viemärijärjestelmillä saadaan kuormitusta vähennettyä muutamalla prosentilla, kunnon suojavyöhykkeellä peltojen valumavesien mereen estämiseksi voitaisin saada fosforia ja typpeä tonneittain pois.

  Nopeasti kasvavana kasvina hamppu tykkää ravinteikkaasta maaperästä, jos yksi kasvi painaa kesän jälkeen kuivattuna esim. 10 kiloa voi siitä koettaa laskea kuinka monta tonnia ravinteita ja hiilidioksidia nousee talteen yhdeltä hehtaarilta. Hamppu kasvattaa myös valtavan hiuksen ohuista juurista koostuvan juuriston, hamppua käytetäänkin myös maanparannukseen. Siinä voisi syntyä monelle maanviljelijälle lisätuloa ottamalla hampun osat talteen, siemenet ruuaksi tai öljyksi, varret kuiduksi ja ympäristökin tulee siinä sivussa pelastetuksi. Suuntaus bioenergiaan on voimakas, otteen sen kehittämiseen ovat kuitenkin ohuet, risupaketteja, ruokohelpeä, bioetanolia, kannattamatonta niin ilmastollisesti kuin kaupallisesti. Hampussa on potentiaalia niin biodieselin puristukseen kuin suoraksi polttoaineeksi, lääkketeollisuuden ja paperiteollisuuden käyttöön, jokin maa tekee vielä hampusta uuden nokian, onko se Suomi vai joku muu, valitettavan todennäköisesti joku muu?

 • doomeri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuituhampun viljely on laillista.. Muistaakseni Lassilan luomutila viljelee hamppua..

 • watchman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hampun viljely on kai teoriassa laillista, mutta käytönnössä lakia voidaan tulkita niinkin, että häkki heilahtaa, kuten ennakkotapaukset osoittavat.

 • Juho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  watchman:

  Edelleenkin, Haaralla on taustalla huumausainerikos ja lisukkeena provosoivaa käytöstä (kasveja sisällä lamppujen alla jne jne). Kannattaa edelleenkin tutustua tarkemmin tähän ennakkotapaukseen. Muilla viljeiljöillä, joiden rekisteri on puhdas, ei ongelmia ole.

  Keskellä Helsinkiäkin kasvoi viime kesänä suuri hamppupelto. Eikä mitään ongelmia.

 • Puolueen pellot hampulle!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oiva rahan lähde Keskustapuolueen isoon rahapulaan!

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan järkevää kieltää 4 kertaa metsää tuottoisampi kasvi sen nojalla että näin muka päihteiden käyttö vähenee? Käsittääkseni päihteitä löytyy halukkaille kielloista huolimatta.

 • Lisää verotuloja!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kieltolaki!

  Kyllä lääketeollisuus ja poliitikot huolehtivat muka kansanterveydestä. Cannabis on todella hyvä lääke, jonka väärinkäyttö lisääntyy tämän nykyisen kiieltolain myötä. Suomen pitäisi muuttaa lakeja tässä suhteessa Alankomaiden tasolle: laillinen kauppa ja nauttiminen sallittua, laiton sitäkin kovemmin rangaistavaa.

 • Kaunein kukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Raakaöljy loppuu 60:n vuoden kuluttua. Vaihtoehdot on hyvä olla täydessä kukassaan jo hyvissä ajoin ennen sitä.

 • Järki käteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hamppu, joko pellettinä tai sellaisenaan, on loistava kuivike hevosille. Tunnen usean tallinpitäjän joka sitä käyttää, eikä tietääkseni kukaan heistä ole sitä sätkäksi vielä käåärinyt. KKO on täysin pihalla tuon päätöksensä kanssa, mutta mitäs tässä pätemisen luvatussa maassa muuta voisikaan odottaa.

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Montakohan turhaa poliisikäyntiä tämä uusi viljelylaji aiheuttaa, kun ihmisille kertoo viljelevänsä hamppua...?

 • Finola

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä tuo laitontakaan ole. ;)

 • tarkennus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuituhampun viljelyssä ei ole mitään laitonta.

  Kuituhampussa ei ole THC:ta, joka tekee hampusta huumeen.

 • Asiaa selvittänyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noin kymmenkunta vuotta sitten tämä kuituhamppu oli kovasti tapetilla, ja haeskelin silloin naapurilleni tietoa. Mm. selvisi, että hamppua viljeltiin aika paljon vielä1950-luvulla Itä-Saksassa.

  Käsityksekseni jäi se, että ongelmana on nimenomaan korjuu ja jalostus. Tuet olivat isot, mutta niiden saamiseksi olisi pitänyt olla myös markkinointi järjestyksessä. Eli siitä kai se edellä mainittu sadon hävittäminen sitten seurasi.

  Hamppu on pitkä, yli 2 m kasvi, ja se on jollakin lailla paitsi korjattava, myös kuivattava. Homehtuuhan se muuten. Siinä se ongelma sitten onkin.

  Tämä huumemaine on hiukan naurettava. Vähän kuin myrkylliset kasvit - mm. raparperi on myrkyllinen. Yrteistä puhumattakaan. Määrä se tekee.

  Hampun lehtisätkää yhden kerran 40 vuotta sitten Usassa polttaneena ( ei tainnut siinäkään oikein pitoisuutta olla...) pidän myös eri asiana lehden ja kukinnosta jalostetun tuotteen polttoa. Kuten näköjään YK:n elin, jos aiemmassa kommentissa sanottu pitää paikkansa.

  Viljelytukiin oikeutetut lajikkeet oli määritelty, eikä Suomeen sopivia tainnut olla kuin pari kappaletta.

 • Hampunsyöjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse ostan viikottain tavallisesta K-marketista hampputofua ja hamppumakkaraa. On hyvää ja terveellistä.

  Huumausaineiden laillistamista en kannata missään nimessä. Myös alkoholin voisi kieltää tai ainakin rajoittaa sen käyttöä nykyistä enemmän.

  Hyvä idea tuo edellä mainittu, että muutettaisiin ruokahampun nimi toiseksi, jotta päästäisiin tästä huumeviljelijöiden pilaamasta maineesta eroon.

 • Jaska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hampunviljely muuhun kuin huumausaineeksi on täysin laillista. Rikoslaissa ei ole erikseen määritelty THC pitoisuuksia, vain ja ainoastaan käyttötarkoitus ratkaisee. Toki alhainen THC pitoisuus kertoo selvästi erilaisista motiiveista.

  "Joka laittomasti viljelee tai yrittää viljellähamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena taikka käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa, on tuomittava huumausainerikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi." - Rikoslaki 50 Luku, 1§

 • HellYeah

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tästäkö sitä terveellisellä pohjalla tuotettua biopolttoainesta? Eikös diesel moottori ole alunperin suuniteltu hampun siemen öljyllä käyväksi. Taitaa viljely olla muualla maailmassa politisoitu nappikaupaksi, mutta ainakin Kiinalaiset viljelevät hamppua laajamittaisesti.

 • Uudet nimet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa tulisi nimetä nämä huumeettomat hamppulajit uusiksi, jottei niiden kanssa tulisi heti ongelmia. Olkoon hamppu se josta saadaan huumetta ja annetaan sitten näille öljy- ja kuituhampuille oma kutsumanimi heti ja nyt. Sovitaanko että öljyhamppua aletaan kutsumaan hoiksi ja kuituhamppua hilleksi?

  Suomessa voidaan sitten alkaa viljelemään hoita ja hilleä. Ei sekoitu huumeiden kasvatukseen, kaikki hamppuviljelijät voidaan sen jälkeen pistää vankilaan.

 • hampuusi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saanko laittaa parvekkeen suojakasviksi villiviinin sijaan hamppua kasvamaan? Pitääkö asiasta ilmoittaa kellekään vai? Entä jos hamppu vahingossa palaa, onko koko tienoo pöllyssä?

  Ei, tosissaan, kotimaisia leipäviljoja katsotaan nykyisin pitkin nenänvartta, peltoviljelyyn pitäisi löytää tuottoisampi vaihtoehto, ja kyllä, kyllä se taitaa olla hamppu.

 • maaheikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hampunviljely on laillista, mutta kokeilepa viljellä sitä omassa pellossa tai vaik kaupungin vuokrapalstalla.. Sadonkorjuu tapahtuu yllättävän nopeasti ja itse ei tarvitse miettiäkään koko asiaa. Ellei siellä ole paialliset daijut teint, niin poliisi ja kritstity tädit repimässä puskat irti

 • Blackjack

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juho: Haaralla ei ole 'taustalla' mitään huumausainerikoksia, viittaat oletettavasti tähän hovioikeuden tuomioon joka nyt on lainvoimainen koska korkein oikeus yhtäkkiä, näköjään perustuslain vastaisesti veti pois valitusluvan.

  Törkeä huumausainerikos hampusta jota polttamalla ei kyllä huumaantua voi. Tarkista Kaneh Bosomin kommentti..

 • piikkisika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö hampunviljely ensin laillistaa?

 • VV

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuitu- ja öljyhamppua saa viljellä ihan laillisesti!

 • nuoriso

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "dorka" :) Se on EU-tuenkin piirissä (jälleen, ministeriön parin vuoden töpeksinnän jälkeen taas), ja tuo Suomalainen lajike on siis tuhansien hehtaarien kasvi Kanadassa! Vanha suomalainen viljelykasvi, mutta sen muistamiseen suomen keski-ikäiset ovat liian nuoria, sekä sen tajuamiseen että se on tavallinen öljy- ja kuitukasvi näillä auringonvaloilla, he ovat liian vanhoja.

 • demos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaahas, taas yritetään samaa mitä about 10 vuotta sitten eli löydetään hamppu ja muut kuidut uudestaan ja sitten taas eri hankkeiden kautta palaa euroja pari - kolme miljoonaa ja todetaan ettei kukaan osta tätä tavaraa. Samaan aikaan kotimaisen ruoan tuotanto on kannattavuuskriisissä eikä sitä edes nähdä ongelmana, kuvitellaan että kyllä namibialainen naudanliha se vasta on eksoottisen maukasta ja trendikästä, syökäämme sitä. Hohhoijaa....

 • Categorico

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuopiossahan on yksi kaveri kasvattanut hamppua juurikin edellämainuttuihin tarkoituksiin, ilmoitti itse poliisillekin, että hamppua on kasvamassa. Eikös siitä sitten linnassa käyty, mutta ei kuulema lopeta kasvatusta, heti vaan uutta.

 • ikivanha kasvi - myös Suomessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paljon saa vettä koskessa virrata, ennenkuin tämä puupäiden valtakunta ymmärtää hampun olevan mainio viljelykasvi. Kaikilla tuntuvat ajatuksissaan vain hasispiiput savuavan. Jopa joku kauppaliike oli vetänyt hampunsiemenillä maustettuja keksejä hyllyiltään, kun ei kuulemma sopinut ollenkaaan liikkeen noudattamaan linjaan, "huumekeksejä!", pakkauksessa kun oli kuva hamppukasvin lehdistä. Tietysti ne näyttävät hampun lehdiltä, vaikka kyseessä olikin öljyhamppu! Mistä tämä tietämättömyyden määrä oikein tulee? Oi pyhä yksinkertaisuus.

 • Asiantuntija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikkea hamppua toki saa viljellä ja kaikissa THC:tä jonkin verran on, mutta Eu-tukiaisten saamiseksi on alitettava hysteerisen tiukat pitoisuusarvot.

  Hamppuvirvoitusjuoma olisi omega-3 - pitoisena loistava vaihtoehto sille kalaöljymoskajuomalle - ajatuksenakin ällöttävä - jota koitettiin tyrkyttää ruokakaupoissa jokin aika sitten, mutta toisaalta juurihan saatiin lehdistä lukea kuinka jollain urpolla ylimyymäläpäälliköllä oli valahtanut löysät housuun, kun tämä oli kuullut kauppaketjunsa myyvän luomuhamppukeksejä ... ihme tietämättömiä juntteja löytyy vielä 2000 -luvulla ...

 • ask me

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä sitä thc:tä on monissa kuituhamppu-lajikkeissa kylläkin vähäisiä määriä.

  Muistaakseni myös tässä suomalaisten jalostamassa kuituhamppu-lajikkeessa.

  Melko vähän tätäkin asiaa uutisoitiin.

  Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt maanantaina keiteleläiselle Timo Haaralle valituslupaa huumausainerikoksista. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi viime toukokuussa Haaran 1,5 vuodeksi vankeuteen, koska Haara oli kasvattanut hamppua pelloillaan Keiteleellä.

  KKO purki samalla Haaran tuomion täytäntöönpanokiellon, joka oli määrätty viime heinäkuussa. Haara on puolustanut toimintaansa näkyvästi julkisuudessa. Viljeltyjen kasvien huumausainepitoisuudet ovat hänen mukaansa alhaiset. Kannabista hän kertoo kasvattavansa muun muassa bioenergiaksi ja lääkekäyttöön.

 • ask me more

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  - Se tuottaa neljä kertaa suuremman massan hehtaarilta mitä puu tai metsä tuottaa vuosittain.

  Tässä vähän yleistietoa mihin kaikkeen kuituhamppua käytetty.

  Tekstiilit ja kankaat

  1820-luvulle saakka Amerikassa (ja 1900-luvulle saakka suurimmassa osassa muuta maailmaa) 80 % kaikista tekstiileistä ja kankaista, joita käytettiin vaatteiden, telttojen, lakanoiden ja liinavaatteiden,* mattojen, verhojen, peittojen, pyyhkeiden ja vaippojen yms. tekemiseen – jopa Yhdysvaltain lipun valmistamiseen – oli tehty pääasiassa kannabiskasvin kuiduista.

  Satojen ellei jopa tuhansien vuosien ajan (1830-luvulle asti) Irlannissa tehtiin hampusta hienoimmat liinavaatteet ja Italiassa maailman kauneimmat pukukankaat.

  Vaikka nämä tosiasiat ovat melkein unohtuneet, esivanhempamme olivat hyvin tietoisia siitä, että hamppu oli puuvillaa pehmeämpää, imi vettä paremmin kuin puuvilla, sen vetolujuus puuvillaan verrattuna oli kolminkertainen ja se oli monta kertaa puuvillaa kestävämpää.

  Kuitu- ja sellupaperi

  Vuoteen 1883 asti 75–90 % maailman kaikesta paperista oli tehty kannabiskuidusta; tähän sisältyivät kirjat, Raamatut, kartat, paperirahat, osakkeet ja arvopaperit.

  Rakennus materiaalit ja asunnot

  Koska eekkeri (4047 m2) hamppua tuottaa yhtä paljon selluloosakuitua kuin 4,1 eekkeriä puuta*, hamppu on ihanteellinen materiaali korvaamaan puristettuja ja liimattuja lastulevyjä sekä betonivalumuotteja.

  Käytännöllistä, palonkestävää ja halpaa rakennusmateriaalia, jolla on erinomaiset lämpö- ja äänieristysominaisuudet, saadaan kuumentamalla ja kokoonpuristamalla kasvikuituja vahvaksi rakennuspaneeliksi. Sillä voidaan korvata kipsilevy ja vaneri.

  Eikö paperikin olisi kannattavampaa tehdä hampun selluloosasta jos tuotto on hehtaarilla 4 kertainen verrattuna puuhun?

  Maalit ja lakat

  Vuosituhansien ajan yleisesti ottaen kaikki maalit ja lakat oli valmistettu hamppu- ja/tai pellavaöljystä.

  Esimerkiksi pelkästään vuonna 1935 Amerikassa käytettiin 58 000 tonnia* hampunsiementä maalien ja lakkojen valmistamiseen. Pääasiassa DuPontin kemikaalit kuivattivat hamppuöljyliiketoiminnan.

 • Hampuusi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olishan tuo hyvä, hyödyllinen ja ekologinen tapa elävöittää maaseutua, mutta taitaa maanviljelijöitä pelottaa esim. Timo Haaran tapaus. Näinkö 90 euroa hehtaarilta EU-tukea on niin paljon, että sen takia kannattaisi ottaa vuosia vankeutta. Vaikka hampun kasvatus on Suomen lain mukaan sallittua niin viranomaiset aika automaattisesti ottaa linjan että huumeita kasvatetaan jos yksityinen henkilö kuitu- tai öljyhamppua kasvattaa.. Ensin selvä lainsäädäntö tähän asiaan ennenkuin voi edes harkita moista

 • 34e34e

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis Iisalmessa on jopa Hampun siemeniä tuottava laitos ollut jo pitkään:

  http://www.savonsiemen.com/tuotteet.htm

  ..

 • ai laillist?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hampun kasvattaja ei saanut valituslupaa

  Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt maanantaina keiteleläiselle Timo Haaralle valituslupaa huumausainerikoksista.

  Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi viime toukokuussa Haaran 1,5 vuodeksi vankeuteen, koska Haara oli kasvattanut hamppua pelloillaan Keiteleellä.

  KKO purki samalla Haaran tuomion täytäntöönpanokiellon, joka oli määrätty viime heinäkuussa.

  Haara on puolustanut toimintaansa näkyvästi julkisuudessa. Viljeltyjen kasvien huumausainepitoisuudet ovat hänen mukaansa alhaiset. Kannabista hän kertoo kasvattavansa muun muassa bioenergiaksi ja lääkekäyttöön.

  savon sanomat uutisoit asiasta 11.4.2011

  Mites siitä kakkua sit tulee jos kasvin kasvattaminen ei oo laitonta?

  Toivottavasti joku kertoo Kulon toivolle ettei tuu yllätyksenä sitten ku on 2.5 metrin rehut pellolla.

 • Hamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hamppua kasvaa täällä Etelä-Pohjanmaallakin vähintäänkin kymmeniä hehtaareja, ja ihan laillisesti. Hampunviljelyn pahimpia esteitä on jalostuskapasiteetin puuttuminen Suomesta. Eihän tuollaista kasvia kannata viedä johonkin Unkariin käsiteltäväksi ja sitten tuoda takaisin.

  Täällä oli isohko hanke hampun ympärillä 10-20 vuotta sitten mutta taitamattomat vetäjät tuhosivat sen oikein perusteellisesti. Tämän vanhan hankkeen yhteydessä tuhottiin hamppua ja pellavaa suuret määrät hautaamalla maahan. Suomessa olisi vähintään 400000 hehtaarin pinta-ala tuon äärimmäisen hyödyllisen kasvin viljelyyn ja halukkaita viljelijöitä löytyisi ja uusiakin taitaisi tulla, kunhan mahdollisuudet homman järjestyvät. Tarvitaan tiedotusta, tukia, jalostuskapasiteeettia ja tutkimusta.

  Hampusta saadaan helposti kuitua, öljyä ja siemeniä. Siemenistä voidaan tehdä erittäin hyvää ja ravintopitoista jauhoa. Öljystä saadaan mm. polttoainetta, maalin valmistuksen raaka-ainetta ja ravintorasvaa. Kuitua voidaan käyttää erittäin moniin käyttötarkoituksiin, mm. kevytbetoniin ja moniin muihin rakennusmateriaaleihin, tekstiilien valmistukseen, köysiin, … Lista on lähes loputon.

  Jos Suomessa haluttaisiin, niin hampun ympärille saataisiin valtavasti yritystoimintaa, työpaikkoja, elinvoimaisuutta maaseudulle ja monia muita toivottavia asioita aivan uudessa mittakaavassa. Olisiko aika vihdoin alkaa toimimaan tämä asian tiimoilta kun siihen on vielä jonkinlainen etulyöntiasema?

  Nyt olisi hyvä hetki uuden eduskunnan ja hallituksen näyttää kyntensä tämän asian osalta ja hyödyntää tämä tilaisuus.

 • HeiMoi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoin asiallista uutista hampusta ilman huumeleimaa!

  Vielä kun virkamiehet ja muut hoksaisi että huumeidenvastainen sota on hävitty jo ennen ku sitä on edes aloitettu, niin asiat olisi mallillaan täällä suomessakin ja poliisit pääsisivät keskittymään oikeisiin rikollisiin!!

  Katsokaan yleltä klo 22:05 Poliisi-TV Extra: Poliisit huumeita vapauttamassa, niin ymmärrätte vielä enemmän.

 • just wondering

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  the day after 421.

  Oma mielipiteeni on että kannabis on kielletty mm lääkefirmojen ja öljyalan ym takia.

  Kuinka moni firma menisi konkkkaan jos maalit, lakat, köydet, paperi, köydet, hiili, öljy, maakaasu, metanoli korvattaisiin hampulla.

  Entäs sitten lääketiede? asiaa seuranneet tietävät lääkekannabiksen helposta saatavuudesta esim amerikassa. laitan pikku listan sairauksista mihin sitä käytetään:

  Listan laitan enkuks eli itse saatte suomentaa. nämä löytyy googlettamalla medicinal marijuana all ailments

  Genital Herpes

  Herpetic infection

  AIDS Related Illness

  Post W.E. Enephalitis

  Chemotherapy Convales

  Shingles (Herpes Zoster)

  Radiation Therapy

  Viral B Hepatitis, chronic

  Viral C Hepatitis, chronic

  Other arthropod borne dis

  Lyme Disease

  Reiters Syndrome

  Post Polio Syndrome

  Malignant Melanoma

  Other Skin Cancer

  Prostate Cancer

  Testicular Cancer

  Adrenal Cortical Cancer

  Brain malignant tumor

  Glioblastoma Multiforme

  Cancer, site unspecified

  Lympho & reticular ca

  Myeloid leukemia

  Uterine cancer

  Lymphoma

  Graves Disease**

  Acquired hypothyroidsm

  Thyroiditis

  Diabetes Adult Onset

  Diabetes Insulin Depend.

  Diabetes Adult Ons Unctrl

  Diabetic Renal Disease

  Diabetic Ophthalmic Dis

  Diabetic Neurpathy

  Diabetic PeripheralVascD

  Hypoglycemia(s)

  Lipomatosis

  Arthropathy, gout

  Mucopolysaccharoidosis

  Porphyria

  Amyloidosis

  Obesity, exogenous

  Obesity, morbid

  Autoimmune disease

  Hemophilia A

  Henoch-Schoelein Purpur

  Senile Dementia+

  Delerium Tremens+

  Schizophrenia(s)

  Schizoaffective Disorder

  Mania

  Major Depression, Sgl Epi

  Major Depression, Recurr

  Bipolar Disorder

  Autism/Aspergers

  Anxiety Disorder+

  Panic Disorder+

  Agoraphobia

  Obsessive Compulsive Di.

  Dysthymic Disorder

  Neurasthenia

  Writers? Cramp****

  Impotence, Psychogenic

  Alcoholism+

  Opiate Dependence+

  Sedative Dependence

  Cocaine Dependence+

  Amphetamine Depend

  Alcohol Abuse+

  Tobacco Dependence

  Psychogenic Hyperhidrosi

  Psychogenic Pylorospas**

  Psychogenic Dysuria

  Bruxism

  Stuttering*

  Anorexia Nervosa

  Tic disorder unspec

  Tourette's Syndrome

  Persistent Insomnia

  Nightmares

  Bulemia

  Tension Headache

  Psychogenic Pain

  Post Traumatic Stress Dis.

  Org. Mental Dis.hd inj

  Post Concussion Sydrome

  Nonpsychotic Org Bra Dis.

  Brain Trauma

  Intermittent Explosive Dis

  Trichotillomania

  ADD w/o hyperactivity

  ADD w hyperactivity

  ADD other

  Pschogenic PAT

  Parkinsons Disease

  Huntingtons Disease+

  Restless legs syndrome

  Friedreich?s Ataxia

  Cerebellar Ataxia

  Spinal mm atrophy II

  Amytrophic Lateral Sclero

  Other spinal cord disease

  Syringomyelia

  Reflex Sympath Dystroph

  Multiple Sclerosis

  Other CNS demyelinating

  Hemiparesis/plegia

  Cerebral Palsy+

  Quadriplegia(s)

  Paraplegia(s)

  Paralysis, unspecified

  Epilepsy(ies)+

  Grand Mal Seizures**

  Limbic Rage Syndrome**

  Jacksonian Epilepsy**

  Migraine(s)+

  Migraine, Classical+

  Cluster Headaches

  Compression of Brain

  Tic Doloroux+

  Bell?s palsy

  Thoracic Outlet Synd

  Carpal Tunnel Syndrome

  Mononeuritis lower limb

  Charcot-Marie-Tooth

  Neuropathy+

  Muscular dystrophies

  Macular Degeneration**

  Glaucoma

  Dyslexic Amblyopia**

  Color Blindness*

  Conjuctivitis

  tässä vasta pieni osa kaikista oireista ja sairauksista mihin kannabista käytetään.

  Jos laillistetaa ni tuleeko edes lääkeyhtiöille takkii jos voit kasvattaa oman lääkkeen kotona?

 • Jalo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös Timo Haaran viljelemä lajike oli juuri Finola ,ollen sama kuin Kanadassa suosittu. Ja kuten edellä todettiin, hänelle siitä tupsahti 1,5v kakku.

  Oikeus ei ole kaikille sama.

 • Noora Norokytö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tukipuoleen korjaan, että hamppu kuuluu normaalien maataloustukien piiriin kun käyttää sallittua lajiketta ja sertifioitua siementä. 90 e/t saadaan kuidun jalostustukea.

  Demos - ongelmana on lähinnä koko tuotantolinjan luominen, sillä se vaatii investointeja ja ammattilaisia tekemään hommaa - markkinat kyllä löytyvät, kysyntää sekä öljjylle että kuidulle on koti- ja ulkomailla enemmän kuin pitkään aikaan voidaan tuottaa. Öljyhampusta saadaan myös laadukkaita elintarvikkeita ja kotimaista rehua -sillä voidaan juurikin turvata kotimaista tuotantoa ja ruokaturvaa.

  Lisäisin vielä tähän poliisipuoleen: hampun ammattimaisen vilejlijän ei tarvitse pelätä tätä puolta. Viljely on täysin laillista. On täysin eri asia, jos menneisyydessä on rikkeitä ja tämän jälkeen viljelet pieniä koepalstoja tai jalostat omin toimin komerossa kasvia. Se voi herättää poliisin epäluulon.

  En nyt ryhtyisi muutamien tällaisten kokemuksien jälkeen pitämään asiaa kuitenkaan ammattimaisen viljelyn ongelmana, enkä korostettavana asiana.

 • nakki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos vaikka puoli miljoona suomalaista laittaisi hamppua kasvamaan, niin mitä mahtaisi valtion huumemonopolille tapahtua?

 • piikkisika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyse ei ole kannabiksen laillistamisesta vaan kuituhampun viljelyn laillistamisesta. Vastoin kuin "asiantuntija" täällä julistavat, kuituhampun kasvattaminen Suomessa on käytännössä kiellettyä vaikkakin periaatteessa sallittua mutta käytännössä viranomaiset tekevät sen mahdottomaksi.

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä