Helsinki |

Hattivatti on muumimukimamman suosikki

Karjalohjalainen Tove Slotte on tehnyt kuvituksen kymmeniin erilaisiin muumimukeihin viimeisen 20 vuoden aikana. Mukeista on tullut haluttuja keräilykohteita, mutta itse kuvittajaa satojen eurojen hinnat lähinnä hirvittävät.

Muumimukien kuvittaja Tove Slotte esittelee suosikkikuppiaan.

Tove Slotte päätyi muumimukien kuvittajaksi osin sattumalta työskennellessään tuote- ja koristesuunnittelijana  Arabian tehtaalla 80- ja 90-lukujen taitteessa. Sittemmin Slotte on kuvittanut yli 50 muumimukia. Slotte poimii kuva-aiheet Tove Janssonin alkuperäisistä piirustuksista ja muokkaa ne astioihin sopiviksi.

Muumimukeista on tullut vuosien varrella haluttuja keräilykohteita, joista maksetaan jopa satoja euroja. Slottea hintataso hirvittää.

- Minulle mukit ovat käyttöesineitä, en missään tapauksessa maksaisi niistä sellaisia summia! Enkä myöskään jemmaa edes niitä harvinaisimpia mukeja kaappiin, vaan ne ovat meillä kotona käytössä uudempien rinnalla, Slotte kertoo.

Kuvittajan suosikki on oranssi hattivattimuki

- Tämä on pirteänvärinen ja hattivatit ovat muumeissa vähän sellaisia persoonattomia hahmoja. Tässä mukissa ne kuitenkin istuvat kahvilla eli ne on kuvattu vähän eri tavalla kuin yleensä muumitarinoissa. Alunperin kuva on muumikirjasta "Kuinkas sitten kävikään?".

Minulle mukit ovat käyttöesineitä, en missään tapauksessa maksaisi niistä sellaisia summia!

– Tove Slotte

Mukien lisäksi Slotten muumituotantoon kuuluu muun muassa saksia, laseja sekä kuusenkoristeita. Varsinkin keraamisten koriste-esineiden tekeminen saa Slotten innostumaan.

- Koska minä olen kuitenkin keraamikko koulutukseltani, niin kaikkein hauskinta on ollut tehdä muumifiguurien prototyyppejä. Silloin minä sain upottaa kädet saveen ja se oli todella nautinnollista työtä. En katsonut kelloa lainkaan vaan muovailin niitä pitkälle iltaan asti.

Muumimuki 22 vuotta -näyttely on avoinna Lohjan pääkirjastossa 10.12.2012 - 26.1.2013.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ylen ennuste ennakkoäänten perusteella: kakkossija erittäin täpärällä

Ennuste ennakkoäänten perusteella klo 20.20 -grafiikka

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 20.33

Neljä suurta paikalla, Juha Sipilä ei vielä halua ottaa vastaan onnitteluja voitosta. Hän muistuttaa, että tilanne voi vielä muuttua. "Lasketaan nyt vielä ainakin tunnin verran ääniä". Mutta jo tässä vaiheessa olen ylpeä oman joukkueen työsttä ja tekemisestä.

Kello 20.31

Ylen tulosennuste julkaistaan noin tunnin kuluttua. Se kertoo jo paljon enemmän tulevasta eduskunnasta.

Kello 20.28

Vaalimatematiikka ratkaiseen tällä kerralla paljon, totesi keskusten entinen puoluesihteeri Pekka Perttula Ylen vaalistudiossa. Myös vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara muistutti laskennan tämän hetken vajavuudesta. Hänen mukaansa vihreät tulevat tästä nousemaan vielä dramaattisesti.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä