Helsinki |

Helsinki ja Espoo laittoivat Uskalla-kampanjan boikottiin

Urheilun seksuaalivähemmistöjen Uskalla-kampanjan julisteita ei nähdä Helsingin ja Espoon liikuntapaikoilla. Kaupunkien liikuntatoimet eivät antaneet lupaa niiden kiinnittämiseen.

Osa Uskalla-kampanjan julisteesta, jossa pelipaitoja teksteillä "Hetero, Homo, En tiedä" pyykkinarulla.
Urheilun seksuaalivähemmistöjä on kannustettu muun muassa Uskalla-kampanjalla. Kuva: Uskalla-kampanja
Espoo / Helsinki

Virastot ilmoittivat, etteivät ne halua olla mukana kampanjassa. Vantaan liikuntatoimi sen sijaan sallii julisteiden kiinnittämisen. Myös pääkaupunkiseudun nuorisotoimet ovat antaneet luvan julisteiden kiinnittämiseen.

Espoon liikuntatoimenjohtaja Mauri Johansson kertoo, että kampanjan julisteita ei haluttu liikuntapaikoille, koska niiden sisällöstä ei ollut tietoa etukäteen.

Helsingin liikuntalautakunnan jäsen Harri Pirhonen korostaa, että kyseessä on virkamiespäätös, johon lautakunta ei ole päässyt ottamaan kantaa.

- Uskon, että lautakunnan enemmistö sallisi kampanjan ja olen varma, että julisteet vielä ilmestyvät myös Helsinkiin.

Helsingin liikuntajohtaja Anssi Rauramo ei vastannut keskiviikkona puhelimeen. Virastosta Rauramon kerrottiin olevan lomalla.

Kampanja rohkaisee urheilijoita hyväksymään seksuaalisen suuntautumisensa

Kampanjalla haastetaan urheilijat, seurat ja urheiluvaikuttajat taistelemaan homofobiaa vastaan.

- On harmi, että Suomen suurimpien kaupunkien liikuntatoimet suhtautuvat kielteisesti seksuaalivähemmistöjen asemaa edistävään ei-kaupalliseen kampanjaan. Kampanjan aihe koskettaa monia julkisissa liikuntatiloissa urheilevia, sanoo Uskalla-kampanjan tiedotuskoordinaattori Maija Paloheimo.

Valtion liikuntaneuvoston pääsihteerin ja Setan varapuheenjohtaja Kirsti Laineen mukaan Suomessa arasta aiheesta vaietaan etenkin miesten urheilussa.

- Tänä päivänä keskitytään muihin liikunnan yhdenvertaisuusasioihin, kuten vammaisurheilun tai maahanmuuttajien urheilun edistämiseen. Tärkeitä nekin, mutta kyllä homofobiasta johtuvia syrjintätapauksia pitää tehdä julkisiksi, jotta epäkohtiin voidaan puuttua. Asiasta vaikeneminen ei tarkoita, etteikö syrjintää olisi, Laine painottaa.

Kampanjan pääyhteistyökumppanit ovat SLU ja Seta ja sen rahoittaa Euroopan komissio. Uskalla-kampanjaan kuuluvat verkkosivut sekä juliste ja postikortti, joita jaetaan pääkaupunkiseudulla elo-syyskuussa.

Kommentoi aihetta (50 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Raine

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä löytyvät aina nämä älypäät vastaamaan keskusteluihin?

 • journalismi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoinen tapa uutisoida: "Laittoivat boikottiin"?

  Jos siellä olisi kielletty automainokset, H&M:n mainokset, ihan mitkä tahansa muut mainokset, ei moista kohua olisi syntynyt eikä toimittajat paheksuneet. Mitä ilmeisimmin YLE:n mielestä vähemmistöille kuuluu etuoikeutettu kohtelu.

 • Jani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi vain homot on hyväksytty seksuaalivähemmistöksi, jota saa mainostaa?

 • Entinen homofobinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tekstien HOMO HETERO ja EN TIEDÄ kirjaimet ole yhtä suuret ja yhtä hyvin esillä? Sana HETERO mainitaan jopa useammin kuin HOMO.

  Johtopätös: Jos säikähdit sanaa HOMO, olet valistuksen tarpeessa ;)

 • homofobiaa liikenteessä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä en tajua, miksi tällainen kampanja on niin hirvittävän kamalaa että sitä pitää oikein vastustaa. Jos kyseessä olisi vaikkapa "Älä ota kesäkissaa" tai "Älä aja kännissä autolla" -kampanja, hermostuisivat ainoastaan ne, jotka ajavat kännissä ja ottavat kesäkissan, muilla ei olisi mitään niitä vastaan. Eli mahtaa ottaa "NORMAALIN, kunnollisen heteromiehen" luonnolle aika kovasti se, että toiset ovat erilaisia kuin itse on. Tuntevat ehkä olonsa ja asemansa uhatuksi..? Voi parkoja."

 • Repe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvoisat liikuntajohtajat,

  Onnittelen teitä päätöksistänne, jotka tarkoittavat syrjinnän hyväksymistä ja homofobian edistämistä urheilussa ja kaupunkien hallinnossa. Luulin jo, että tällaiset asenteet ovat jääneet viime vuosituhannelle. Silloinhan ainakin Helsingin kaupungin liikuntaviraston johto avoimesti esiintyi homovihan puolesta.

 • paprumiäs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Homo ja homo,aina ne työntää päätään milloin minkäkin tiimoilta

  eiks ne oo parisuhdejuttuja eikä mitään politiikkaa,aina esillä....höh

 • johannes

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä välillä hävettää olla hetero. Perustuslaki takaa kansalaisille yhdenvertaisuuden. Sananvapauden nimissä lienee vain pakko antaa seksuaalisten kanssasuuntautujieni tehdä itsestään idiootteja. Huonolla itsetunnolla, paljon omaa mielikuvaansa pienemmällä älykkyydellä ja internetyhteydellä varustettuina nämä sankarit käyvät sotaan ja jäävät historiassa samalle moraaliselle alangolle rasistien kanssa. Onnittelut ja hyvää päivän jatkoa!

 • nainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko siis olemassa tutkittua tietoa siitä, että urheilussa todella syrjitään seksuaalisia vähemmistöjä? Vai onko kyse siitä, että asiasta vaietaan? Olen hieman ymmälläni tästä kauheasta polemiikista. Itse olen ollut vuosikaudet mukana joukkueurheilussa, enkä muista, että seksuaalinen suuntautuneisuus olisi ollut meille mikään asia.

 • korvia myöten kyllästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä kumma että homojen pitäisi aina olla esillä ja mainostamassa..sama juttu muiden seksiä tihkuvien mainosten kanssa. Mitä niillä yritetään myydä???

 • haloo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyse on siitä, ettei kenenkään urheilijan pitäisi tulla syrjityksi tai kiusatuksi, oli hänen seksuaalinen suuntautumisensa mitä tahansa. Ikäviä esimerkkejä syrjinnästä löytyy. Kampanja ei käsittääkseni patista ketään ulos kaapista, vaan haluaa edistää yhdenvertaisuutta myös liikuntaelämässä.

 • Ilkka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minua kovasti kiinnostaa mitä Helsingin ja Espoon liikuntatoimet sanovat syyksi, etteivät halua kampanjaan mukaan.

  Jutussa on aikamoisen hyssyttelyn maku, että eihän nyt Helsingissä tai Espoossa homot urheile. Naurettavaa!

 • Pauliolavi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yleensä suurimmat homofoobikot ovat seksuaalisesti epävarmoja itsestään ja moni heistä vielä hyvin tiukasti kaapissa olevia homoja. Ovatko siis Helsingin ja Espoon urheilusta päättävät ihmiset kaapissa vai muuten vaan epävarmoja itsestään. Kaapissa olevat eivät missään tapauksessa haluaisi edes keskustella koko asiasta, sillä se koskee niin syvältä itseään. Josta ei puhuta, sitä ei siis ole olemassa.

 • -

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  onkohan seuraava askel se, että aletaan vainota heteroita. alkaa homo jutut pursuta jo korvista

 • miuku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pate. Eihän tässä ole kyse homouden tuputtamisesta, vaan siitä, että halutessaan pitäisi olla oikeus ja todellinen mahdollisuus olla oma itsensä kaikissa yhteyksissä.

 • ei jaksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samaa mieltä kuin Pete.. hirveetä tuputusta homoilta. Mainostaisivat vaikka metsien suojelua tai lentokurren pelastusta, mutta aina pakko tuota omaa soopaa..

 • ei-homo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi niitä pitäisi saada laittaa sinne? Onko se jokin yleinen oikeus saada mainoksensa aina näkyviin? Toisaalla puhutaan yhteiskunnan yliseksualisoitumisesta ja toisaalla taas vaaditaan homoille lisää näkyvyyttä...

  Mikä on niiden ihmisten oikeus, jotka eivät halua tällaisia katsella?

  Ja luuleeko joku, että tällaisilla kampanjoilla asenteita pukuhuoneissa todella muutetaan? Onhan sitä ollut erilaista raittius- yms. kampanjaakin pukuhuoneissa, sopii vain tulla katsomaan, miten on vaikuttanut.

 •  

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jesse, tänään klo 11:38

  "Ei vähemmistöjä mainosteta. En ole koskaan nähnyt mainosta, jossa olisi esim. romaneja."

  http://www.voima.fi/var/storage/variations/image/p/h/p/phpRXpCUI_600x600_14541.jpg

 • vantaalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä Helsingin ja Espoon puolella ollaan ahdasmielisiä. Pitäisi molempien kaupunkien hävitä maailman kartalta ja liittyä avarakatseiseen Vantaaseen.

 • SYRJINTÄ ON 5O LAST SEASON

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Numerolla 5, 33 tai 2 pelaavat voivat tuntea olonsa epämukavaksi.

 • Hämmentynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt Helsingin ja Espoon poliittiset päätöksentekijät painetta virastoihin, näin ei todellakaan saa toimia!

 • pate

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Homot, miksi homouttanne pitäisi tuputtaa väenväkisin kaikille?

  Kommenttien mukaan vaikuttaa siltä, että jos et hyväksy homoutta vaan kannatat perinteistä nainen/mies parisuhdetta olet rasisti tässäkin asiassa. Tämäkin kampanja kääntyy itseään vastaan ahdasmielistien homojen vuoksi.

 • Jesse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei vähemmistöjä mainosteta. En ole koskaan nähnyt mainosta, jossa olisi esim. romaneja.

 • Gay pelaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Urheiluväki on perinteisesti ollut vapaamielistä. Onko sen homo-ystävällisempää harrastusta, kuin jalkapallo tai jääkiekko? Miehet pelaavat yhdessä ja maalin tullessa innoissaan halaavat toisiaan, taputtavat pepulle ja etelän maissa jopa pussaavat. Ei siihen mitään julisteita tarvita...

 • Heteroäijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Herra jumala, eihän tässä mitään homoja mainosteta tai homoutta tuputeta! Missä on ihmisten lukutaito? Kampanja peräänkuuluttaa vain suvaitsevaisuutta erilaisia sukupuolisia suuntauksia kohtaan. Menkääpä vaikka SM-liigan jääkiekko-otteluun, niin vakuututte kampanjan tarpeellisuudesta kahdessa minuutissa!

 • Tete

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Helsinki, Kiitos Espoo, on se kiva että joillakin on vielä järkiä päässä

 • jeejee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä vaan, ettei noita julkaista.

 • seksuaaliisuus ei n:ro 1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ahdasmieliset "taistolaishomot" tuputtavat asiaansa joka paikkaan.

  Tulee mieleen 70-luku ,jolloin politiikka tuputettiin joka paikkaa myös kouluihin ,urheilukentille yms.

  Itse sain silloin politiikasta tarpeeksi.

  En kaipaa että suuntautumiseni on päällimäinen asia kun olen yhteydessä kanssaihmisiini.

 • Aleksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joku kommentoi että "numeroilla 5, 33 tai 2 pelaavat voivat tuntea olonsa epämukavaksi". Tämä on hyvä huomio!

  Juuri tästä on kampanjassa kysymys. Pyritään siihen että jokainen voisi uskaltaa olla mitä on ilman että siihen liittyisi häpeää.

 • Voi jee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kommenttien mukaan vaikuttaa siltä, että jos et hyväksy homoutta vaan kannatat perinteistä nainen/mies parisuhdetta olet rasisti tässäkin asiassa."

  Ööh, no näinhän se on. Idiootti.

 • Homo Lesbo Transu mitävielä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos joku urheilija haluaa korostaa erilaisuuttaan laittakoon vaikka pelipaitaansa lisätarran Homo Lesbo Transu tai minkä seksuaalisen suuntauksen nyt ikinä tunteekin omakseen, mutta normaaleille ihmisille sallittakoon edelleen perinteinen pelipaita. Täytyy ihmetellä näiden epänormaalien ihmisten julkisuuden kipeyttä, kun täytyy sotkea vielä terve urheilukin oman erilaisuutensa korostamiseen. Helsingissä ja Espoossa on vielä tervettä harkintakykyä ja tekivät oikean päätöksen.

 • njida

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno kampanja. Osuu siihen mihin tähtää.

 • Asiallisempi kommentti, kun edellistä ei julkaistu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä vähemmän homoja missään julkisuudessa, sitä paremmat oltavat homoilla. Paraatienpito ja kampanjat vaan lisää heihin kohdistuvaa väkivaltaa tms., koska kyseessä ei ole pelko (=fobia) vaan inho.

  Suomeen voitaisiin perustaa oma San Fransisco johonkin. Se on maailmalta nähtävissä, että homot vaan eriytyvät omiin oloihinsa, koska se että onko mies vai nainen on erittäin oleellinen tieto ihmisestä. Esim. homo samassa pukuhuoneessa tai wc:ssä aiheuttaa vaan ongelmia ja kiusallisia tilanteita.

 • Capice

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei homo uskalla olla oma itsensä niin se on homon itsensä vika. Jos joku ottaa nokkiinsa / syrjii homoja siitä, pitäisi henkilöä oikaista.

  Tämänlainen mainostaminen ei auta mitään. Homovastaiset yksin mielessään purnaavat; antaa purnata, kunhan ei häiritse muita.

  Vai luuleeko joku että homovastaisuus on enemmistössä? Kaikkea ne fanaatikot.....

 • Sami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuskinpa monellakaan on homofobiaa eli pelkoa. Uskon useiden vain inhoavan homoja. Tällaiset kampanjat ja paraatit vain ovat osaltaan ruokkimassa väkivaltaa ja vastakkainasettelua. Itse en tuomitse homoja. He ovat samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. Mutta itse en hyväksy homoutta, koska se on mielestäni luonnonvastaista ja sotii omaa arvopohjaani vastaan.

 • Virpi_T

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykyään ollaan niin suvaitsevaisia ja yritetään ottaa kaikki huomioon, että alkaa tulla ns. kiintiöitä. Ohjelmassa on pakko olla homo, tummaihoinen, puhevikainen jne. Listaa voi jatkaa loputtomiin. Jos joku ihmiselämän osa-alue ei ole edustettuna, niin heti joku vetää jonkun kasvin nenäänsä. Ei kai koko ajan tarvitse olla joku kampanja käynnissä, jossa tuodaan esille vähemmistöjä.

 • Minä ite

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä on se homofobia? Fobiahan tarkoittaa pelkoa. Minusta homot on ihan mukavia miehiä, ei niitä tarvi pelätä, ei ne lyö. Heteromiestenkään ei tarvi pelätä, että homot vie niiltä naiset.

 • kyllästynyt turhaan asenteellisuuteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa järkyttävää asenteellisuutta Ylen aikaisen juontajalla. Jos omat mielipiteet ovat tuollaisia, niin älä meitä muita syyllistä. Kyllä kai siinä keihäänheiton voiton huumassa ajatellaan muuta kuin homoutta tai lesboutta tai vaikka transvestiittisyyttä. Pientä rajaa tähän kärjistämiseen.

 • Sampo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Teille, jotka ihmettelette miksi homous on nykyään jatkuvasti jollain tavalla näkyvissä. Syy on se, että nämä kummajaisina pidetyt ihmiset haluavat vihdoin saada ihmismoisen elämän, mutta niitä, jotka haluavat pitää homot edelleen friikkeinä, piilossa ja haukuttuina tuntuu riittävän. Jos asia ei ole esillä, siitä vaietaan ja ongelma jatkuu, eivätkä tavalliset ihmiset edes muista, että muitakin kuin heteroita on olemassa.

  Se on todella sääli, että homojen julkisuus on niin viihteellistä.

 • lassi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten voi olla noin ahdasmielistä? Ihan hirvittää ajatella sitä millaisia päättäjiä meillä on. Hävetkää!

 • Pete

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi pitää toitottaa joka paikassa homo-lesbo asioita? Hyvä, ettei noita saa laittaa joka paikkaan, laittakoon vain omiin klubeihinsa.

 • vieno

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos kerran ei-heteroihin kohdistuvasta väärästä kohtelusta puhuminen on homouden "mainostamista" ja siksi ihan oikein, ettei julisteita hyväksytä, päteekö sama myös muihin toisiin ihmisiin kohdistuviin rikoksiin? Eli saako raiskauksista, väkivallasta, murhista ja varkauksistakaan enää puhua? Vääryydet eivät häviä silmät ummistamalla, vaan niistä on puhuttava. Ihmisoikeudet koskevat myös hlbti-ihmisiä.

 • Hannu 49v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Liikuntatoimenjohtaja Johansson on aivan oikeassa siinä, että kysymyksessä on arka asia, josta viestimisen täytyy olla asiallista ja hyvän maun mukaista. Hyvästä mausta on perusteltua varmistua etukäteen. Mielenkiintoista on nyt se, että kun materiaali on nyt nähtävissä, onko Johanssonilla kykyä arvioida mainoslupa-asiaa uudelleen.

 • Pakko homoilua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykytrendin mukaan homo pitää olla joka paikassa. Esim. kodin "stailauskin" on epäonnistunut tai ruoka on huonoa, jos joku homo ei ole sitä tehnyt. Pakollinen homo pyörii ja sössöttää melkein joka ohjelmassa. Ainoastaan uutis- ja lastenohjelmahomo puuttuu. Kaipa nekin on tuloillaan.

  Onko tämä jatkuva homoilu hyvä esimerkki nuorisolle?

 • Nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas tämänkin homouteen liittyvän uutisen johdosta homoja inhoavat ja homoja ymmärtämättömät esittelevät mielipiteitään. Useimmiten tulee mieleen, että monella valtaväestön edustajalla ei ole mitään hajua siitä millaista on olla homo ja siitä miten paljon homona tulee haasteita vastaan ihan arkielämässä, kun kaikkien oletetaan olevan heteroita. Tämän vuoksi muistutus on tärkeää.

  Sääli, että homous näkyy niin usein kaiken maailman pellejen muodossa, harvoin tavallisten homojen muodossa.

 • Sinikka K.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ylen rasittunut Ylen ylemmääräisestä huomiosta seksuaalisiin vähemmistöihin, jotka jo muutenkin ovat omineet tv:n ja radion ohjelmat. En halua tietää myöskään kenenkään uskonnollista vakaumusta tai edes poliittista kantaa varsinkaan niin että m e d i a tietoa oikein valtakunnallisesti tyrkyttää. Ne ovat yksityisasioita. Kertokoon asianomainen kenelle haluaa. Työkavereina on aina ollut homoja, mutta ei minua naisena ole asia koskaan häirinnyt. Homojen ilosanoman julistajat kylläkin.

 • Jones

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän tämä eroa aika ratkaisevasti H&M:n ja automainoksista sillä, että a) tällä ei pyritä taloudelliseen voittoon b) kampanjassa ei esiinny puolialastomia ihmisiä c) se on kaikin tavoin "hyvän maun mukainen".

 • ei julkinen asia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Seksuaalisuuntautuneisuus ei ole asia, jota tarvitsee julkisuudessa esittää millään tavoin. Kukin pitäköön omana tietonaan suuntautumisensa. Yksityiselämän asioista ei tule tehdä sellaisia, että niitä kuulutellaan katoilta. Suvaitsevaisuuteen tulee toki kannustaa, mutta mainosten sisältö ei ole julkisuuskelpoinen. Foobikkoja syytetään epävarmuudesta, mutta suvaitsevaisuuden vaatimuksesta on tehty samanlainen verho, jolla oma epävarmuus voidaan peittää. Hyvä Hki ja Espoo.

 • Miksi?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ymmärrä, miksi tällaisia kampanjoita järjestetään. Ovatko valtavirrasta poikkeavat sukupuolisen vähemmistön edustajat kuitenkin niin epävarmoja olemisestaan, että sen oikeutusta täytyy jatkuvasti pönkittää eri tavoilla? Jos on homo, lesbo tai hetero, niin on sitä hyvällä omallatunnolla, jos niin kokee. Asiaa ei tarvitse toitottaa muille, sillä toitotus kertoo epävarmuudesta ja sisältää aineksia toisinajattelevien manipuloinnista.

 • antifobia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Elämän värimaailmassa eletään tahdotaan tai ei. Fobian lietsojat eivät kuitenkaan näytä tulevan heteroryhmästä vaan juuri päinvastoin. Media toimittajineen näyttää tässä suhteessa ottavan asian lähes yhtä korostuneesti kuin SETA. Ikäänkuin toimittajakunta seksuaalisen suuntautumisen osalta ei enää vastaisikaan kansalaisten enemmistöä.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä