Lahti |

Hiki ahkerankin syödessä

Vanha sananlasku "hiki laiskan syödessä" on harhaanjohtava, sillä hyväkuntoinen ja ahkerakin saattaa hikoilla syödessään paljon tyhjään vatsaan. Kunnon lisäksi hikoiluun vaikuttaa erityisesti geeniperimä.

Nainen pyyhkii hikeä otsaltaan ravintolassa
Syödessä voi kirvota hiki otsalle. Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

"Hiki laiskan syödessä" sanoo vanha sananlasku, mutta sanonta ei kerro sitä, että hiki voi tulla myös ahkeralle ruokapöydän ääressä.

- Tyhjään vatsaan kun työntää paljon ruokaa niin aineenvaihdunta lähtee jokaisella hyrräämään ja se saattaa aiheuttaa sen, että hiki nousee pintaan. Sananlasku lienee enemmän huumoria, koska myös aktiiviset ihmiset saattavat hikoilla syödessään, kertoo Vierumäen kuntotestauspäällikkö Pekka Pulkkinen.

Kunnon lisäksi hikoilun määrään ja aineenvaihdunnan toimivuuteen vaikuttaa myös geeniperimä. On myös ihmisiä, jotka eivät hikoile saunassakaan.

- Ylipainoiselle voi tulla hiki, mutta voi myös olla, että hien erittyminen loppuu kokonaan, jos kroppaa on passivoitu liikaa eikä aineenvaihdunta toimi, Pulkkinen kertoo.

Hikoileminen on kuitenkin hyvä asia, sillä kropasta poistuu kuona-aineita. Ihmisillä on myös tietynlainen jäähdystysjärjestelmä kropassa, kun on kuuma, on hyvä hieman hikoilla.

Paras tapa saada kuona-aineet liikkeelle, on liikkua yli puoli tuntia silloin tällöin, jolloin aineenvaihdunta saadaan toimimaan, Pulkkinen muistuttaa.

- Kun aineenvaihdunta toimii, kuona-aineet tulevat hien mukana pois. Tässä hektisessä yhteiskunnassa pyritään tekemään kaikki nopeasti, mutta tässä kannattaa muistaa, että kroppa vaatii sen puoli tuntia, jotta aineenvaihdunta lähtee käyntiin.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Kotimaa

Onko naapurisi hyvätuloisempi ja paremmin koulutettu kuin sinä? Tarkista tulokoneesta

Suomen hyvätuloisimmilla postinumeroalueilla asuu kaikkein koulutetuinta väkeä, selviää Ylen tulokoneesta. Suomessa on myös kymmeniä alueita, joilla ei asu yhtään maisteria saati tohtoria. Koneeseen on koottu jokaisen Suomen postinumeroalueen asukkaiden tulotiedot sekä koulutustiedot. Koneen avulla voit myös tarkastella, minkä verran asuinalueellasi asuu esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, työssäkäyviä tai eläkeläisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä