Lahti |

Hiki ahkerankin syödessä

Vanha sananlasku "hiki laiskan syödessä" on harhaanjohtava, sillä hyväkuntoinen ja ahkerakin saattaa hikoilla syödessään paljon tyhjään vatsaan. Kunnon lisäksi hikoiluun vaikuttaa erityisesti geeniperimä.

Nainen pyyhkii hikeä otsaltaan ravintolassa
Syödessä voi kirvota hiki otsalle. Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

"Hiki laiskan syödessä" sanoo vanha sananlasku, mutta sanonta ei kerro sitä, että hiki voi tulla myös ahkeralle ruokapöydän ääressä.

- Tyhjään vatsaan kun työntää paljon ruokaa niin aineenvaihdunta lähtee jokaisella hyrräämään ja se saattaa aiheuttaa sen, että hiki nousee pintaan. Sananlasku lienee enemmän huumoria, koska myös aktiiviset ihmiset saattavat hikoilla syödessään, kertoo Vierumäen kuntotestauspäällikkö Pekka Pulkkinen.

Kunnon lisäksi hikoilun määrään ja aineenvaihdunnan toimivuuteen vaikuttaa myös geeniperimä. On myös ihmisiä, jotka eivät hikoile saunassakaan.

- Ylipainoiselle voi tulla hiki, mutta voi myös olla, että hien erittyminen loppuu kokonaan, jos kroppaa on passivoitu liikaa eikä aineenvaihdunta toimi, Pulkkinen kertoo.

Hikoileminen on kuitenkin hyvä asia, sillä kropasta poistuu kuona-aineita. Ihmisillä on myös tietynlainen jäähdystysjärjestelmä kropassa, kun on kuuma, on hyvä hieman hikoilla.

Paras tapa saada kuona-aineet liikkeelle, on liikkua yli puoli tuntia silloin tällöin, jolloin aineenvaihdunta saadaan toimimaan, Pulkkinen muistuttaa.

- Kun aineenvaihdunta toimii, kuona-aineet tulevat hien mukana pois. Tässä hektisessä yhteiskunnassa pyritään tekemään kaikki nopeasti, mutta tässä kannattaa muistaa, että kroppa vaatii sen puoli tuntia, jotta aineenvaihdunta lähtee käyntiin.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Kulttuuri

Pariisin tiukat turvatoimet pistävät katutaiteilijoiden ja ilmastoaktivistien luovuuden koetukselle

Parin viikon takaiset terrori-iskut saivat Ranskan julistamaan poikkeustilan ja kiristämään turvatoimet äärimmilleen. Ilmastokokoukseen valmistautuneet taiteilijat ja aktivistit ovat joutuneet sekä perumaan tapahtumiaan että muuttamaan suunnitelmiaan. Esimerkiksi helsinkiläiskaksikko Angry Bunnies ei voi naamiointikiellon vuoksi piiloutua valtaviin jäniksenpäihin, ei etenkään Tasavallan aukiolla.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä