Oulu |

Hoivakotien tilanahtaus kismittää Oulussa

Hoivakotien tilanahtaus on saanut ikäihmisten omaiset takajaloilleen Oulussa. Oulun kaupungin pitkäaikaista hoivahoitoa tarjoavissa hoivakodeissa hoidetaan tällä hetkellä useita kymmeniä vanhuksia ylipaikoilla.

Kuvitus otettu Oulun Intiön hoivakodista toukokuussa 2010, jutun aihe: Hoivakotien tilanahtaus kismittää vanhusten omaisia. Luvan
Hoivakotien tilanahtaus kismittää vanhusten omaisia. Kuva: YLE / Kirsi Karppinen

Intiön hoivakodin omaistoimikunta on seurannut tilannetta vierestä järkyttyneenä, sillä yksikön osastoilla on nyt yhteensä viisitoista potilasta ylipaikoilla. Esimerkiksi Violassa, jossa on 30 peruspaikkaa, hoidetaan tällä hetkellä kuutta muutakin henkilöä. Tässä kuussa Violaan on tulossa jälleen yksi potilas.

- Kun tämä hoivakoti aluperin tehtiin, sen sanottiin olevan väljä, turvallinen ja avara tila vanhusten viimeiseksi kodiksi. Nyt tämä on kuitenkin valitettavasti muuttunut kovin ahtaaksi, ja hoitajienkin on vaikea tehdä täällä töitä. Tilanne on mennyt todella huonoksi, Intiön hoivakodin omaistoimikunnan jäsen Marja-Leena Pitkänen huokaa.

Pitkäsen oma 94-vuotias äiti on asunut Intiön Hoivakodissa vuodesta 2005 lähtien. Reilu vuosi sitten vanhus sijoitettiin yhden hengen huoneeseen toisen asukkaan kanssa, mihin sekä omaiset että hoidettava itse ovat pettyneitä. Tällä hetkellä Intiön hoivakodin osastoilla on useita muitakin samanlaisia huoneita.

Intiön lisäksi Oulun kaupungin pitkäaikaista hoivahoitoa tarjoavista hoivakodeista Tuirankartanossa ja Hiirosenkodissa on tällä hetkellä hoidossa henkilöitä ylipaikoilla. Lassintalossa ja Hiirosenkotiin kuuluvassa Päivölä-yksikössä ylipaikkoja ei ole.

Ahtaus hankaloittaa hoitajien työskentelyä

Intiön hoivakodissa kamppaillaan tilanpuutteen vuoksi muun muassa siksi, koska Viola-osastolle on sijoitettu hengityshalvauspotilaita hoitoon. Violassa hoidetaan tällä hetkellä kolmea hengityshalvauspotilasta, ja neljäs on tulossa osastolle tässä kuussa.

Hengityshalvauspotilaiden hoidosta vastaava lähihoitaja Pirkko Tammela kertoo, että heidät siirrettiin Intiön hoivan tiloihin Oulun yliopistollisesta sairaalasta viime vuoden huhtikuussa.

- Tulimme tänne kodinomaiseen yksikköön aluksi hyvillä mielin, mutta nyt olemme huomanneet, mitä meidän tulomme on täällä aiheuttanut. Violassa on tällä hetkellä hyvin ahdasta, ja hoitajien työ on siitä syystä ergonomisestikin vaikeaa, Tammela pahoittelee.

Oulun kaupungin vanhustyön johtaja Anna Haverisen mukaan hengityshalvauspotilaita on sijoitettu Intiöön hyvästä syystä.

- Missään ei lue, että nämä hoivakodit olisivat pelkästään vanhuksille. Meillä on siis velvollisuus järjestää laitospaikkoja tarvittaessa nuoremmillekin potilaille. Hoivakotien ylipaikkoja aletaan purkaa sitten ensi vuoden alussa, kun Rajakylän hoivakoti valmistuu.

Kommentoi aihetta (3 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • sudenmarja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis ymmärsinkö oikein: elämänsä illassa olevat vanhukset laitetaan asumaan kaksin yhden hengen huoneisiin, koska *parin vuoden päästä* järjestelystä on valmistumassa lisää hoivapaikkoja?

  Yksinkertaisella matikalla voi laskea, että jo kolmannes Violan asukkaista joutuu asumaan näin ahtaasti. Mitä seuraavaksi - otetaanko komerotkin asumiskäyttöön? Vai odotetaanko tässä kenties, että asukkaiden luonnollinen poistuma tasaisi hoivakotien ylitäytön? Vanhustyöstä päättävät, menkää itseenne! Isovanhempamme ja vanhempamme ovat ansainneet arvokkaan vanhuuden silloinkin, kun fyysinen kunto vaatii ympärivuorokautista hoivaa.

 • Onneksi ei oululainen vanhus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myös kaupunginsairaalassa jonottaa jatkuvasti vähintään kaksikymmentä potilasta hoivapaikkaa. Kaupunginsairaalalla on omat strategiansa ja visionsa, johon eivät kuulu hoiville jonottavat. Tarkoitus onkin siirtää akuuttisairaalan jonottavat potilaat hoiville, sitten kun Rajakylän hoiva valmistuu. Eli taaskaan hoivilla ei päästä tilanahtaudesta eroon. Näin se vaan on Oulussa.

 • Lenja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luonnollinen kuolema olisi kaikille paras; mutta ihmisten ja yhteiskunnan tahdosta pidetään yllä elämää, joka ei mahdu edes yhteen huoneeseen. Sitten omaiset valittavat että kuoli liian nopeasti vaikka vanhempi olisi jo 90 v. Mitään järkeä ei mielestäni ole moisessa järjestelyssä. Paitsi että minä olen siinä mielessä poikkeus, että haluaisin asua samassa huoneessa vanhana kun olen ollut jo nuoruudessa liian yksinäinen joten en enää vanhana jaksaisi samaa rataa pitää yllä. Tosin teen testamentin, ettei tarvitse elvyttää jos toiveita paranemisesta ei ole...

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä