Ulkomaat |

Hollannissa vaaditaan selvitystä kastraatioväitteistä

Hollantilaiset parlamentaarikot vaativat selvitystä sanomalehdessä esitetyistä väitteistä, että katolinen kirkko pakotti 50-luvulla useita lapsia kastroitaviksi parantaakseen nämä homoudesta. Asia nousi julkisuuteen, kun hollantilaismies paljasti NRC Handelsblad -lehdessä joutuneensa kastroitavaksi kerrottuaan vuonna 1956 seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisessa sisäoppilaitoksessa.

Miehen mukaan hänet vietiin psykiatriseen laitokseen ja kastroitiin heti sen jälkeen, kun hän oli kertonut poliisille hyväksikäyttötapauksista koulussa. Kastraatiota perusteltiin miehen mukaan homoseksuaalisella käytöksellä.

Hollannin katolisen kirkon vuosien 1945 - 2010 hyväksikäyttötapauksia tutkinut Deetmanin komissio ei selvittänyt kastraatioita, sillä sen mukaan tapausten välillä oli liian vähän yhtymäkohtia. Viime joulukuussa julkaistussa komission raportissa todettiin kymmenien tuhansien lasten joutuneen hyväksikäytetyiksi katolisen kirkon piirissä ja nimettiin 800 seksuaalirikoksiin syyllistynyttä.

- Vaikuttaa siltä, että hyväksikäyttötapauksia on enemmän kuin Deetmanin komissio mainitsi raportissaan, sanoo pääministerin Vapaus ja demokratia -puolueen tiedottaja Laura Huisman uutistoimisto AFP:lle.

Huismanin mukaan useat parlamentaarikot ovat vaatineet kastraatioväitteiden käsittelemistä parlamentissa.

- Parlamentin pitää käsitellä mahdollisimman nopeasti, miksi asiaa ei tutkittu, Huisman painottaa.

Hollannin katolinen kirkko on luvannut avustaa mahdollisessa uudessa tutkinnassa.Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Kirkon erimielisyydet vaikeuttavat rippikoulujen seksuaalikasvatusta – "Ei ole yhtä selkeää vastausta, jonka voisi nuorille antaa"

Rippikoulujen työntekijät kaipaavat kirkolta selkeämpiä linjauksia seksuaalikasvatuksen tueksi. Erityisen vaikeiksi koetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät kysymykset sekä kysymykset siitä, milloin olisi hyvä aika harrastaa seksiä ensimmäisen kerran. Kirkkohallituksen asiantuntija Jarmo Kokkonen toivoo, että rippikouluissa huomioitaisiin paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä