Kotimaa |

Homekouluista mojova lisälasku kunnille

Sisäilmaongelmat ovat merkinneet markkinoiden räjähdysmäistä kasvua liikuteltavia toimitiloja valmistaville yrityksille. Kun kunnille seurauksena on lisälasku, niin hyötyjinä ovat alan yritykset. Koulun siirtyminen pihamaalle rahdattuun parakkiin saattaa kaksinkertaistaa kiinteistökustannukset.

Video: Kuvassa t´rivi harmaita opiskelukäyttöön tarkoitettuja parakeita lumisessa maisemassa, taustalla korjausmiehiä oranseissa asuissa
Video
Video: Kalle Niskala / Yle

Kokkolassa väliaikaistiloissa opiskelee lähes tuhat koululaista. Ylimääräistä vuokrarahaa kaupungissa arvioidaan tarvittavan noin 700 000 euroa, kun väliaikaistiloja on yli 4 000 neliön verran.

Apua kuntien ongelmiin tarjoaa tällä hetkellä noin kymmenkunta väliaikaistiloihin erikoistunutta yritystä. Markkinajohtaja Gramo ei paljasta pörssisääntöihin vedoten omia kasvulukujaan. Siirrettäviä tiloja valmistavan M-Partners yhtiön toimitusjohtaja Mika Koski kuvailee alan tilannetta poikkeukselliseksi.

- Home- ja sisäilmaongelmat ovat laukeamassa yhtä aikaa monella paikkakunnalla. Tällaisessa mittakaavassa markkinoiden kasvu ei ole ikinä aikaisemmin käynyt. Tuotteet ovat alkaneet elää uutta elämää.

Kosken mukaan viimeisen viiden vuoden aikana kysyntä on räjähtänyt käsiin. Vielä 2000-luvun vaihteessa siirrettävien tilojen menekki oli vielä maltillista.

Kokkolan noin 6 000 koululaisesta lähes 1 000 opiskelee väliaikaistiloissa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa 18

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä