Helsinki |

HSL lupaa selvittää Valtterin tapauksen – Pysäkin ohi ajamisesta valitettu 660 kertaa alkuvuonna

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi pahoittelee 11-vuotiaan Valtterin kokemaa ja painottaa, että julkisissa liikennevälineissä ei hyväksytä rasismia. Rihtniemi lupaa selvittää tapauksen. Tummaihoinen Valtteri kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että bussit ajavat usein hänen ohitseen silloin, kun hän odottaa pysäkillä yksin.

Busseja ja raitiovaunu.
HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toivoo jokaisen epäasiallista kohtelua julkisessa liikennevälineessä kohtaavan jättävän HSL:lle palautetta, jotta tapaus voidaan selvittää. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ylen aamu-tv:ssä tänä aamuna vieraillut 11-vuotias Valtteri Saarinen kertoi, että Helsingin bussit eivät aina ota häntä kyytiin, jos hän viittilöi pysäkillä yksin. Valtteri on tummaihoinen.

– On ajettu ohi ja ilkkuakseen vilkutettu bussista. Tätä on tapahtunut vain silloin, kun olen ollut yksin pysäkillä. Ei silloin, jos pysäkillä on paljon muita ihmisiä, Valtteri totesi.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi pahoittelee tapahtunutta ja sanoo, että yksikin rasismitapaus on liikaa. Hän selvittää parhaillaan HSL:n palautejärjestelmästä, onko Valtteri tai hänen perheensä tehnyt valituksen ohi ajaneista busseista ja ilkkuvista kuljettajista.

– Jos palautetta on annettu, tarkistan, että onko kyseisen linjan liikennöitsijä ollut jo yhteydessä perheeseen ja sitten mietimme, mitä etenemme.  Kaikkien pitää saada matkustaa rauhassa ja kaikkia matkustajia kohdellaan tasa-arvoisesti, Rihtniemi toteaa.

Palautteen perusteella kuljettaja jäljitetään

Rihtniemi toivoo jokaisen, joka kokee epäasiallista palvelua, tekemään valituksen HSL:lle.

– Meidän kannaltamme olisi erittäin tärkeää, että jokaisesta tällaisesta tapauksesta annettaisiin yksilöity palaute milloin, millä linjalla ja millä pysäkillä näin on tapahtunut. Tällöin me pystymme olemaan yhteydessä liikennöitsijään ja tämä edelleen omaan kuljettajaansa. Kuljettajia on 4 000.

Alkuvuonna HSL:lle on valitettu jo 660 kertaa pysäkin ohi ajaneesta bussista.

– Valitettavan paljon on näitä tapauksia, kun bussi on ajanut pysäkin ohi pysähtymättä. Niitä sattuu kaikenikäisille ja kaikille kansalaisuuksille.

Rihtniemen mukaan palautteista ei nouse esille, että ihonväri olisi syy pysäkille jättämiseen.

Rihtniemen mukaan kuljettajia koulutetaan jatkuvasti.

– Bussi saa ajaa ohi ainostaan silloin, jos se on niin täynnä, ettei turvallisyyssyistä voi ottaa lisää matkustajia.

HSL kampanjoi parhaillaan matkarauhan puolesta sosiaalisessa mediassa hashtagilla #Matkarauhaa.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä