Kansannousut |

Huoli Libyan hajoamisesta kasvaa

Naapuriheimon kanssa verisesti taistellut etelälibyalainen heimo uhkaa julistaa alueensa itsenäiseksi, mikä on lisännyt entisestään huolta Libyan hajoamisesta useisiin valtiohin. Aiemmin tässä kuussa Libyan itäosa ilmoitti haluavansa itsehallinnon.

Libyan hallituksen sotilaita tiesululla Kufran kaupungin lähistöllä Kaakkois-Libyassa.
Libyan hallituksen sotilaita tiesululla Kufran kaupungin lähistöllä Kaakkois-Libyassa 20. maaliskuuta. Armeijan joukkoja lähetettiin alueelle keskenään taistelevien heimojen vuoksi. Kuva: Sabri Elmhedwi / EPA

Yli 50 ihmistä on saanut surmansa taisteluissa afrikkalaisperäisen tabu-heimon ja arabiperäisen Abu Seif -heimon välillä. Tabut edustavat Etelä-Libyan alkuperäisiä afrikkalaisia heimoja, joita sorrettiin Gaddafin Libyassa. Taisteluja on käyty Sabhan kaupungissa.

Tabujen johtajan Eissa Abdul-Magedin mukaan Tripolin hallitus ei ole puuttunut taisteluihin, vaikka tabuja on surmattu sen silmien alla. Abdul-Magedin mukaan kyse on kansanmurhasta.

Tabu-johtajat uhkaavat alueen julistautuvan omaksi valtiokseen heimon jäsenten suojelemiseksi.

Muutama viikko sitten öljyvaroistaan tunnettu Cyrenaica ilmoitti tavoittelevansa itsehallintoa alueelle, joka kattaa lähes puolet Libyan maa-alasta. Itä-Libyaan sijoittuvalla Barqalla olisi oma parlamentti, poliisi ja oikeuslaitos. Pääkaupunkina toimisi Libyan toiseksi suurin kaupunki Benghazi.

Itsenäisyys- ja itsehallintopyrkimykset heijastavat sekasortoa, joka seurasi Libyan pitkäaikaisen johtajan Muammar Gaddafin hallinnon kaatumista viime vuonna.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Ulkomaat

Alppien lentoturma osoittautumassa tahalliseksi – tämä kaikki asiasta tiedetään

Turmatutkijat työskentelivät lentokoneen jäänteiden seassa Seynen kaupungin lähellä, Alpeilla torstaina.

Tapahtumat hetki hetkeltä

klo 21.40

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tältä osaa tähän. Kiitos kaikille lukijoille.

klo 21:16

Vedimme vielä yhteen päivän uudet tiedot tragediasta. Uutispaketti löytyy täältä.

klo 21.15

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo, että Euroopan lentoturvallisuusvirasto julkaisee uuden turvallisuussuosituksen perjantaina. Suosituksen mukaan ohjaamossa jossa pitäisi olla aina kaksi miehistön jäsentä.

 

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä