Talous |

Huoltovarmuusjohtaja: Poikkeusoloihin varautuminen ei vaadi Finnairin enemmistöomistusta

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan poikkeusoloihin varautuminen ei vaadi Finnairin enemmistöomistuksen pitämistä valtiolla. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Ilkka Kanasen mielestä tarvittava määräysvalta ilmakuljetuksiin voitaisiin turvata osakassopimuksella.

Paketteja lastataan lentokoneeseen lentokentällä.
Huoltovarmuuskeskuksen mukaan evakuointilentojen ohella määräysvaltaa lentokalustoon saatettaisiin tarvita tilanteissa, joissa lääkkeitä tai tärkeitä varaosia pitää kuljettaa nopeasti. Kuva: Yle

Niin kansainvälisen kilpailuun kuin toimitusjohtajansa asuntokauppaankin liittyvissä paineissa kärvistelevä lentoyhtiö Finnair kuuluu pörssiyhtiöihin, joiden osakkeista yli puolet on eduskunnan päätöksen mukaisesti pidettävä valtion omistuksessa.

Enemmistöomistuksen perusteena ovat strategiset syyt, eli käytännössä kriisitilanteiden ilmakuljetusten turvaaminen.

Varautumisesta vastaavassa Huoltovarmuuskeskuksessa kuitenkin katsotaan, ettei Finnairin enemmistöomistus ole täysin välttämätöntä.

- Tärkeintä olisi tietenkin se, että tavalla tai toisella varmistettaisiin valtion määräysvalta yhtiöön sellaisessa tilanteessa, jossa sitä tarvitaan. Se voidaan hoitaa tietenkin myös osakassopimuksella yhtiöjärjestyksessä. Se ei välttämättä aivan tätä enemmistöomistusta edellytä. Mutta kuitenkin huomattavaa omistusta, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Kananen.

Evakuointilentojen ohella määräysvaltaa lentokalustoon saatettaisiin tarvita tilanteissa, joissa lääkkeitä tai tärkeitä varaosia pitää kuljettaa nopeasti.

Ulkomaankaupan turvaamisen kannalta Kananen korostaa merikuljetuksia.

- Mutta on ilmakuljetuksillakin oma merkityksensä, ei sitäkään voi vähätellä, hän sanoo.

Huoltovarmuusmielessä hän pitää niin ikään valtioenemmistöisiä listayhtiöitä Fortumia ja Neste Oilia Finnairia tärkeämpinä.

- Kyllähän energiayhtiöt ovat koko meidän huoltovarmuuden kannalta kaikkein tärkeimpiä, Kananen sanoo.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja arvioi, ettei määräysvallan turvaaminen ilmakuljetuksiin muulla kuin enemmistöomistuksella ole välttämättä halvempi ratkaisu. Silti hän ymmärtää myös Finnairin taloudellisen tilanteen.

- En ehkä ole oikea henkilö antamaan Finnairille mitään neuvoja, mutta sellainen pitkäjänteinen vakaa omistuspohja, luotettava omistuspohja olisi tietysti hyvä asia.

Finnairin enemmistöomistuksesta luopumista on väläyttänyt mm. omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.).

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä