Kotka |

Hyvä luontokuva vaatii kärsivällisyyttä

Onnistuneen luontokuvan takana on usein tuntikausien odottelua ja vuosien valmistautumista. Silti onnistunut kuva on kiinni sekunninosista. Palkittu luontokuvaaja Lassi Kujala painottaa kärsivällisyyden merkitystä hyvän luontokuvan saamiseksi.

Kymijoki, Ahvionkoski
Kymijoki, Ahvionkoski Kuva: YLE Kymenlaakso
Kymenlaakso

Luontokuvaaja Lassi Kujalan mielestä hyvä luontokuva vaatii kärsivällisyyttä. Kujalan mukaan valokuvaaminen ei sinänsä ole mitään rakettitiedettä, sillä moni hallitsee kameran ja pystyy ottamaan teknisesti kelvollisia kuvia.- Monta kertaa luontokuvauksessa ongelma tulee siinä, että kamera pitää saada oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Se on ratkaisevan hetken saavuttamisen edellytys. Se on sellainen prosessi, joka vaatii tolkuttomasti aikaa.Maisema tai tilanne on vain pienen ohikiitävän hetken ajan täydellinen ja kuvauksellinen. Hetkeä myöhemmin kaikki voi olla ohi, eikä mitään ole tehtävissä.- Ennakointi on hankalaa, joten on vain käytävä useasti luonnossa. Kuvaajan pitää roikkua hyvillä paikoilla aika usein, Kujala kertoo.

”Viisi sekuntia aikaa ottaa kuva”Kujalan mielestä kuvaajan tehtävä on olla sillä alueella, jossa todennäköisesti voi jotain tapahtua. Yksi esimerkki tästä on Kujalan ottama ”Pingviinitanssi” -kuva, joka palkittiin Vuoden Luontokuva kilpailussa viime vuonna.Kuva on napattu tilanteesta, joka on osa silkkiuikkujen soidinta. Tilannetta edeltää se, että uikut sukeltaa pohjaan ja ottaa sieltä kuolleita kasvinosia nokkaansa.- Tämän jälkeen ne syöksyvät vedestä ylös kuin torpedot ja ovat ohikiitävän hetken vastakkain pystyssä ikään kuin pingviinit. Ne polkevat jaloilla vettä, pisaroita on hetken aikaa kaikkialla ja linnut on muutaman sekunnin vastakkain ja pian tilanne on ohi. Tuossa oli viisi sekuntia aikaa tehdä jotain, Kujala muistelee.Kujalalle kuvauspaikka oli entuudestaan tuttu. Hän viettää siellä keväisin ja kesäisin useita aamuja kelluvan kojun kanssa jääkylmässä vedessä pelastautumispuvussa kahlaillen. Puvun ansiosta hypotermiasta ei ole aivan heti pelkoa. Kuvaussessio kestää 2-5 tuntiin, sen ajan vedessä voi kuulemma olla ennen kuin hampaat alkavat kalista liikaa.- Kuva on aivan huikea sattuma. Silkkiuikut olivat sopivalla etäisyydellä. Se, että ehdin kääntyä, tarkentaa ja laukaista oli kiinni aivan sekunninosista. Mutta ellen siinä niitä kymmeniä aamuja olisi viettänyt, niin eipä tuota kotonakaan olisi voinut ottaa, Kujala pohtii.Tuloksia osaamisesta ja kärsivällisyydestä on esillä Kouvolan pääkirjastossa. Siellä kymenlaaksolaista maisemaa esittelee Lassi Kujalan lisäksi Pekka Vainio ja Juhani Vaittinen.Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotka

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä