Luonto |

Ihminen aiheutti sukupuuttoja jo esihistoriallisella ajalla

Ihminen aiheutti lukuisien eläinlajien sukupuuttoja jo kauan ennen jääkautta. Ilmiö on havaittu eri puolilla maapalloa, kertoo tuore monikansallinen tutkimus. Kun tutkijat ovat aiemmin syyttäneet ilmaston vaihteluita erityisesti suurikokoisten eliölajien sukupuutosta, uusi tutkimus paljastaa syypääksi yhä useammin ihmisen.

Uudenaikaiset tutkimusvälineet antavat yhä tarkempaa tietoa fossiilien iästä. Tämän avulla saadaan myös eliölajien sukupuuton aikaa täsmennettyä.

Proceedings of the National Academy -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa esimerkkinä käytetään Australian eteläpuolella olevaa Tasmanian saarta. Noin 43 000 vuotta sitten saari oli jonkin aikaa maayhteydessä mantereeseen ja tuona aikana ihminen siirtyi asuttamaan Tasmaniaa. Seuraavien 2 000 vuoden aikana Tasmanian suurikokoiset eläimet kuolivat sukupuuttoon. Ilmasto ei tuolloin muuttunut merkittävästi, joten tutkijoiden mielestä eläimet hävisivät metsästyksen seurauksena. Jo aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet Australian mantereen jättikengurujen ja pussileijonien vähentyneen 90 prosentilla pian sen jälkeen, kun ihminen oli tullut Australiaan 46 000 vuotta sitten.

- On ikävä havaita, että esi-isämme aiheuttivat niin monien eliölajien sukupuuton, ja vielä ikävämpää on se, että ihmisen samanlainen toiminta jatkuu yhä, sanoi tutkimustytö johtanut Exeterin yliopiston professori Chris Turney yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä