Talous |

Ikea EU:n syyniin – huonekalujätti kiersi veroja miljardilla eurolla?

Raportin mukaan Ikea olisi yhtiörakennettaan ja eurooppalaisia veroparatiiseja hyväksikäyttäen välttänyt miljardin euron edestä veroja kuuden vuoden aikana.

Vierailija istuu Ikean jättisohvalla.
Kuva: Marcel Antonisse / EPA

EU-komissio aikoo tutkia väitteet ruotsalaisen huonekalujätin Ikean veronkierrosta.

Euroopan parlamentin vihreiden ryhmän tilaaman selvityksen mukaan Ikea olisi välttänyt Euroopassa veroja ainakin miljardin euron edestä vuosina 2009–2014.

Perjantaina julkaistun raportin mukaan Ikea olisi käyttänyt verosuunnittelussa hyväkseen yhtörakennettaan ja eurooppalaisten maiden verotuksessa olevia porsaanreikiä.

Ikea-myymälät toimivat pääosin franchising-periaatteella. Tavaratalot maksavat holdingyhtiölle korvauksen siitä, että ne saavat toimia Ikea-tuotemerkin alla.

Selvityksestä ilmenee, että Ikea on kierrättänyt rojaltitulonsa hollantilaisen holdingyhtiön kautta kuuden vuoden ajan. Tällä tavoin maksut on siirretty kevyemmin verotettuihin maihin. Joissakin Euroopan maissa rojaltituloista ei tarvitse maksaa veroja ollenkaan.

Ikean tapauksessa osa rahoista on siirretty Hollannista eteenpäin Liechtensteiniin, selviää raportista. Lisäksi Ikea olisi hyödyntänyt verosuunnittelussaan myös Luxemburgin ja Belgian kanssa solmittuja verosopimuksia.

Ikea puolustautui syytöksiä vastaan kertomalla maksaneensa yhteisöveroa maailmanlaajuisesti viime vuonna keskimäärin 19 prosenttia.

Myös miljardiomaisuuden kerännyttä Ikean perustajaa Ingvar Kampradia on syytetty verojen välttelystä. Kamprad maksoi veroja tuloistaan Ruotsiin viime vuonna ensimmäistä kertaa 42 vuoteen.

EU suitsii monikansallisten yhtiöiden verokikkailua

Vastaavaa toimintatapaa ovat käyttäneet myös muut suuryritykset, kuten pikaruokayhtiö McDonald´s ja kahvilaketju Starbucks sekä hakukonejätti Google.

EU-maiden ja kansainvälisten yritysten verojärjestelyt ovat joutuneet viime aikoina EU-komission hampaisiin, koska niiden voidaan katsoa olevan laitonta valtiontukea.

Komissio määräsi lokakuussa Hollannin ja Luxemburgin perimään Starbucksilta ja autovalmistaja Fiat Chryslerilta kummaltakin 30 miljoonan euron edestä enemmän veroja. Yhtiöt ovat valittaneet komission päätöksestä EU-tuomioistuimeen.

Google taas sopi viime kuussa maksavansa Britanniassa 172 miljoonaa euroa lisää veroja paikallisen veroviranomaisen tutkinnan jälkeen.

Komission syynissä on myös amerikkalaisen IT-jätti Applen verosopimukset Irlannissa.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä