Luonto |

Ilmastonmuutos iskee rajusti Australiaan

Australian ilmastosta tehtyjen kuvausten perusteella ilmastonmuutos koettelee Australiaa erityisen rankasti. Australiaa uhkaavat rankkasateet, kuivuusjaksot, nouseva merenpinta sekä merten lämpeneminen.

Ilmakuva Forbesin kaupungin tulvien täyttämistä alueista 8. maaliskuuta 2012.
Ilmakuva Forbesin kaupungin tulvien täyttämistä alueista 8. maaliskuuta 2012. Kuva: Alex Chesser / EPA

Australian hallituksen keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan maa joutuu varautumaan vaihteleviin rankkasateisiin ja lämpöaaltoihin.

Australia on yksi maailman suurimmista kaivosteollisuus- ja maatalousvaltioista. Hallituksen mukaan viljelijöiden on muutettava viljelystrategioita ja kaivosteollisuuden varauduttava yhä pahempiin tulviin. Viljelijöiden täytyy sopeutua kasvattamaan erilaisia lajikkeita ja muuttamaan kylvöaikoja.

Hiili- ja rautamalmikaivokset varautuvat jo nyt ilmastonmuutokseen rakentamalla suurempia patoja sekä vahvistamalla rauta- ja maanteitä. Rannikkopaikkakuntia on kehotettu varautumaan nousevaan merenpintaan.

Nyt julkaistuun raporttiin on seurattu Australian säätiloja pidemmällä aikavälillä. Viimeisimpien 18 kuukauden aikana maan itäosassa on mitattu ennätyksellisiä sateita, jotka ovat aiheuttaneet valtavia tulvia. Rankkasateiden ja tulvien jälkeen maata on koetellut ennätyksellinen kuivuus.

1950-luvulta lähtien jokainen vuosikymmen on ollut Australiassa edellistä lämpimämpi. Muutokset johtuvat metsähakkuista, maataloudesta sekä kohoavista hiilidioksidipitoisuuksista, jotka aiheutuvat fossiilisista polttoaineista.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä