Lappeenranta |

Imatran Vuoksenniska on idyllinen sekamelska uutta ja vanhaa

Vuoksenniskalta on aikojen saatossa purettu monta arvokasta rakennusta. Vanhaa alueen historiaa on kuitenkin edelleen nähtävissä.

Vuoksenniskan kauppakadun "torstairuuhkaa".
Vuoksenniskan kauppakadun "torstairuuhkaa". Kuva: YLE Etelä-Karjala

- Saimaan veden niska taittui Niskakoskessa, paikallishistorioitsija Sakari Tossavainen taustoittaa Imatran Vuoksenniskan nimen historiaa.

Imatralla on kolme keskeistä taajamaa, Imatrankoski, Tainionkoski ja Vuoksenniska. Vuoksenniska sijaitsi alkujaan aivan toisessa paikassa eli Saimaan rannalla harjun toisella puolella Niskakosken tuntumassa.

- 1800-luvun lopulla tänne rakennettiin rautatieasema Saimaan rannalle. Siellä oli myös satama ja sinne perustettiin myös ensimmäinen posti. Hiljalleen sieltä alettiin siirtymään nykyisille sijoille. Nyt alkuperäiset Vuoksenniskan alueet ovat lähes täysin teollisuuden käytössä.

Vuoksenniska oli alunperin Ruokolahden pitäjän kylä. Myös nimi on kehittynyt myöhemmässä saatossa.

- Tämä oli Immolanjärven kylän osa ja myös melko maanviljelysvoittoista siihen aikaan, Tossavainen taustoittaa.

Kauniita rakennuksia hävitetty

Nimen lisäksi "niskalla" on muuttunut myös monta muuta asiaa. Myös rakennuskantaa on uusittu paikoin kovallakin kädellä. Pahimpana esimerkkinä tästä on Ruokolahden osuuskaupan funkkistalon purkaminen parkkipaikan tieltä.

- Peltilehtmät tarvitsivat parkkipaikan ja sen takia kaunis, vuosikymmeniä Vuoksenniskan tunnuksena ollut funkkistalo hävitettiin, Tossavainen harmittelee.

Kommentoi aihetta (1 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • Make

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Vanhojen rakennusten hävittäminen on Etelä-Karjalainen perisynti. Kannattaisi ottaa mallia Loviisasta, Porvoosta, jne. Mutta ei auta enää, kun kaikki on jo aikoinana ehditty tuhota Lappeenrannan keskustastakin. Ja sama meno saa jatkua edelleen.

Tuoreimmat aiheesta: Lappeenranta

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä