Kotimaa |

Internetissä ennakoitiin Jokelan ammuskelua

Internetistä löytyi useiden eri osoitteiden alla epäilyttäviä kirjoituksia ja videoita, joissa ennakoitiin Tuusulan tulevaa ampumavälikohtausta. Muun muassa internetin videopalvelussa YouTubessa ilmestyi jo ennen keskiviikkoista ampumavälikohtausta video, jossa mieshenkilö liikkuu ilmeisesti Jokelan koulun alueella. Keskiviikon aikana internetosoitteita on suljettu ja myös ampumavälikohtausta ennakoinut video on poistettu YouTubesta.

Video löytyi internetistä nimellä "Jokela High School Massacre - 11/7/2007" eli "Jokelan lukion verilöyly". Videossa nähtiin ulkoilmakuvaa koulurakennuksesta. Seuraavaksi kuvassa oli kameraa aseella osoittava mieshahmo.

Videot Youtubeen laittanut henkilö kuvaili profiilissaan ja myös muun muassa IRC-gallerian sivuilla itseään 18-vuotiaaksi suomalaismieheksi, joka "on valmis kuolemaan asiansa puolesta". Mies uhkasi eliminoida kaikki, jotka näkee "epäsopiviksi".

Hän kertoi saaneensa tarpeeksi yhteiskunnasta eikä hän halua olla enää osa sitä. Mies käytti itsestään nimimerkkiä Sturmgeist89.

Mies esiintyi internetissä nimellään, kuvallaan ja hän kertoi jopa syntymäaikansa. Hän myös ennakoi ihmisten tappamista useaan otteeseen.

Osa miehen käyttämistä osoitteista on jo suljettu. Myös ampumavälikohtausta ennakoinut video on poistettu YouTubesta.

Nettihäiriköt liikkeellä Internetin suositulle YouTube-sivustolle on yön ja torstaiaamun aikana ilmestynyt videoita, joilla Jokelan surmaajan itsestään käyttämä Sturmgeist89-nimimerkki jatkaa elämäänsä.

Ampujan nimissä on muun muassa julkaistu hänen "poliittinen manifestinsa" tunteja sen jälkeen kun ampuja itse oli saanut surmansa.

Myös hänen sotapeleissä ja muissa yhteyksissä käyttämänsä muut nimimerkit ja niiden muunnelmat ovat tiuhaan esillä erilaisilla verkkosivuilla. Ainakin yhdessä tapauksessa nettikirjoittelua jatkaa ampujaksi tekeytyneenä jäljittelijä, jonka itsestään käyttämä tunnus on kuitenkin yhden kirjainmerkin verran erilainen kuin Jokelan koulun ampujalla.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Osallistu A2 Koulukiusaamis-illan käsikirjoituksen tekoon!

Ajankohtaisen kakkosen seuraavan keskusteluillan aiheena on koulukiusaaminen. Aihetta pohjustettiin avoimessa toimituskokous-chatissa ja nyt toimitus joukkoistaa myös käsikirjoituksen tekoa. Kaksituntisen suoran televisiokeskustelun tavoitteena on etsiä mahdollisimman konkreettisia keinoja kiusaamisen kuriin saamiseksi: Mitä itse kukin voi tehdä? Klikkaa keskustelut auki allaolevista palkeista ja vaikuta käsikirjoitukseen!

Ajankohtainen kakkonen

Jonnan koskettava tarina: Synnytin huoltsikan parkkipaikalle

Jonna Tuovinen oli matkalla Varkaudesta Savonlinnaan, kun lapsivesi tuli yllättäen ulos. Pakkasta oli 26 astetta. Santtu-poika syntyi matkalla huoltoaseman parkkipaikalle. Äidit ja kätilöt pelkäävät, että tien päälle syntyneiden vauvojen määrä kasvaa, kun synnytysosastoja vähennetään. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen allekirjoittamassa asetuksessa edellytetään, että synnytysyksikössä pitää olla tuhat synnytystä vuodessa ja 24 tunnin valmius hätäleikkaukseen.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä