Ajankohtainen kakkonen |

Intialaisskeptikko pakeni Suomeen

Intialainen rationalisti ja taikauskon paljastaja Sanal Edamaruku pakeni Mumbain katolisten aktivistien nostamaa jumalanpilkkakannetta ja uhkaavaa pidätystä Suomeen.

Intialainen taikauskon paljastaja Sanal Edamaruku Kaivopuiston maisemissa Helsingissä
Intialainen taikauskon paljastaja Sanal Edamaruku Kaivopuiston maisemissa Helsingissä. Kuva: Yle

Rationalist International -järjestön perustaja Sanal Edamaruku on omistanut elämänsä taikauskon vastustamiselle. Hän on jo 1980-luvulta lähtien paljastanut intialaisgurujen ihmetekoja taikatempuiksi. Vaikka osa maineensa menettäneistä guruista suivaantui, kertaakaan häntä ei ole uhattu oikeusjutulla.

Toisin kuin nyt. Mumbaissa katolinen kirkko syyttää Edamarukua jumalanpilkasta, ja skeptikko on paennut uhkaavaa pidätystä ystäviensä luo Suomeen.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun Intiassa laajalti tunnettu mediapersoona Edamaruku vieraili maaliskuussa tv-ryhmän kanssa Mumbain katolisella kirkolla. Sitä koristavan Jeesus-patsaan huhuttiin vuotavan pyhää vettä.

- Vettä juotiin rukousseremonian osana pyhänä vetenä. Ajattelin heti, että tätä on tutkittava, Edamaruku kertoo.

Tutkailu paljasti, että paikalle kaivattiin ennemmin putkimiestä kuin pyhiinvaeltajia. Kirkon alla oleva viemäriputki oli mennyt tukkoon. Jumittunut likavesi nousi seinää pitkin ylöspäin ja tipahteli pisaroina krusifiksin varpaista.

- Minä sanoin, ettei se vesi paranna, vaan ainoastaan sairastuttaa, koska se on likavettä, Edamaruku kertaa.

Tv-väittely johti kanteeseen

Paikallinen tv-kanava järjesti tapauksen ympärille tv-väittelyn, johon osallistui Edamarukun lisäksi Mumbain katolisen seurakunnan edustajia. Sanasota kärjistyi hurjaksi. Katoliset uhkasivat Edamarukua oikeustoimilla, ja hän itse vertasi tilannetta Euroopan pimeään keskiaikaan.

- Ohjelman lopuksi he sanoivat raivoissaan, että olen loukannut heidän uskoaan ja he sulkevat minut vankilaan.

Kolmen mumbailaisen katolisen organisaation puheenjohtajat nostivat Edamarukua vastaan kanteen. Perusteena käytetään Intian rikoslain jumalanpilkkasäädöksiä. Delhin High Court -tuomioistuin eväsi Edamarukun vetoomuksen ennakkopäätöksestä, jonka mukaan mahdollinen rikossyyte voitaisiin käsitellä ilman, että vastaaja pidetään vangittuna. Vankilan pelossa Edamaruku pakeni Helsinkiin.

Edamaruku viihtyy Suomessa

Suomi on intialaisskeptikolle tuttu maa jo vuosien takaa.

- Minulla on täällä monta hyvää ystävää. Suomen Humanistiliiton johtaja Pekka Elo sanoi minulle, että jos haluat lähteä Intiasta, tule Suomeen.

Suomessa Edamaruku nauttii vapaudestaan, luennoi ja kirjoittaa. Jo kymmeniä kirjoja julkaissut, kotimaassaan varsin tunnettu aktivisti valmistelee parhaillaan kolmea eri kirjaa, joista yksi on hänen omaelämänkertansa.

Tuoreimmat aiheesta: Ajankohtainen kakkonen

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä