Ulkomaat |

Iran: Siemens piilotti pommeja ydinvoimalaan

Väite on viimeisin, jolla Iran syyttää länsimaita ydinohjelmansa sabotoimisesta. Iran myös toistuvasti moittii länttä vakoojien lähettämistä IAEA:n tarkkailijoiksi tekeytyneinä.

Iran väittää saksalaisen Siemens-yhtiön piilottaneen räjähteitä ydinvoimalan laitteistoon. Silmäätekevä poliitikko Alaeddin Boroujerdi sanoi lauantaina, että ansoitettu laitteisto on myyty Iraniin sen uraaninrikastushankkeen vesittämiseksi.

Boroujerdin mukaan pienten räjähteiden lienee ollut tarkoitus laueta laitteiston käynnistämisen jälkeen, mutta iranilaiset asiantuntijat tekivät aikeen tyhjäksi. Siemensin vastausta vaativa poliitikko esitti syytöksen parlamentin omalla Icana-uutissivustolla.

Siemens on tuoreeltaan kiistänyt Iranin väitteen. Yhtiö ei sanojensa mukaan ole sopinut kauppoja Iraniin sitten vallankumouksen 1979.

Länsimaat epäilevät, että Iran kehittelee ydinasetta. Iranin mukaan ydinohjelma olevan rauhanomainen.

YK on kieltänyt ydinvoimalaitteistojen myynnin Iraniin, mutta sellainen on ehkä hankittu välikäden kautta. Kansainvälisistä pakotteista huolimatta Saksa kuuluu Iranin tärkeimpiin kauppakumppaneihin.

Tällä viikolla Iranin ydinvoimapäällikkö Fereidoun Abbasi väitti, että kansainväliseen atomienergiajärjestöön IAEA:han on soluttautunut terroristeja ja tihutyöläisiä. Iran on toistuvasti aiemminkin moittinut, että länsivakoojia esiintyy IAEA:n tarkkailijoina, sillä tietoja Iranin ydinohjelmasta on vuotanut muun muassa Yhdysvalloille.

Neljä Iranin ydintieteilijää on salamurhattu parissa vuodessa. Lisäksi maahan on kohdistettu tietokonehyökkäyksiä, joissa virukset ovat kaapanneet tai pyyhkineet tietoja.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Koneturmasta selviytynyt poliisille: Koneen tekniikassa ongelma?

Video: Jämijärven lento-onnettomuuden turmapaikka.
01:57

Tapahtumat hetki hetkeltä

14.25

SPR:n Pohjois-Satakunnan ensihuoltoryhmän vetäjä Anja Tunturi kertoo Yle Uutisille, että onnettomuuspaikalla on ollut paljon henkisen tuen tarvitsijoita; omaisia ja hyppykavereita.

14.20

Tietoja kuvista ja niiden lähettämisestä tutkijoille voi kertoa numeroon 071 8746 007 tai 071 8746 009. Aiemmin annetut omaisnumerot eivät ole enää käytössä.

14.20

Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus pyytävät nyt tutkintaansa varten silminnäkijöiltä kuva- ja videomateriaalia.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä