Ulkomaat |

Israelin osallistumisesta Lähi-itä-kokoukseen epäselvyyttä

Uutistoimisto AFP:n aiemmin päivällä välittämää tietoa, jonka mukaan Israel ei aio osallistua Helsingissä talvella järjestettävään, Lähi-idän joukkotuhoaseita koskevaan kokoukseen, ei ole vahvistettu. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, ettei se ole saanut Israelin ulkoministeriöltä tällaista ilmoitusta.

Asia nousi esille eilen Wienissä pidetyssä kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kokouksessa. Siellä käyttämässään puheenvuorossa Israelin edustaja asetti kyseenalaiseksi Helsingin kokouksen tarpeellisuuden. Tämän israelilaislehti Haaretz tulkitsi merkinneen sitä, että Israel on päättänyt jäädä pois kokouksesta.

YK:n ja Yhdysvaltain tukema kokous on määrä järjestää Helsingissä joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Kokous polkaistiin alulle vuonna 2010, ydinsulkusopimuksen tarkastuskonferenssissa New Yorkissa. Lopullisena tavoitteena oli luoda ydinaseeton vyöhyke Lähi-itään.

IAEA:n kokouksessa puhunut Israelin atomienergiakomission johtaja Shaul Horev piti kokouista mahdollisena vasta sitten, kun Lähi-idän maiden keskuuteen on saatu aikaan rauha ja luottamus - maiden omasta aloitteesta, ei ulkoapäin pakottaen.

Israel epäilee Iranin kehittelevän omaa ydinasetta, eikä sulje pois mahdollisuutta itsenäiseen sotilasiskuun Iranin ydinaselaitoksia vastaan.

Israel ei ole allekirjoittanut ydinsulkusopimusta. Maa ei ole kertonut tietoja omista ydinaseistaan, joita sillä kuitenkin tiedetään olevan.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Alkoholipolitiikkaan voi tulla historiallisia muutoksia – Olutta iltamyöhään, pienkaupoille erioikeuksia, viinit valikoimiin?

Olutvalikoima ruokakaupassa.

Suomen alkoholikulttuuri saattaa olla muuttumassa lähiaikoina vapaampaan suuntaan, kun hallitus sorvaa parhaillaan esitystään uudesta alkoholilaista. Asiaa puivista eduskuntaryhmistä kerrotaan Ylelle, että vaihtoehtoina ovat esimerkiksi keskioluen myyntiaikojen pidentäminen pienissä kaupoissa ja myyntioikeuden myöntäminen pienpanimoille. Tarkemmat päätökset tehdään jo lähiviikkoina.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä