Ulkomaat

Israelilta porttikielto Ruotsin ulkoministerille

Sosiaalidemokraattinen ulkoministeri Margot Wallström haluaa tutkituttaa, ovatko israelilaiset tappaneet palestiinalaisia laittomasti viime aikojen väkivaltakierteessä. Viime vuonna Wallströmiin suuttui diktatuurinen Saudi-Arabia.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström. Kuva: Claudio Bresciani / AFP

Israelin ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona, että Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ei ole tervetullut Israeliin. Tiistaina Israel syytti Ruotsia terrorismin tukemisesta.

Suuttumisen syynä on Wallströmin tiistainen puheenvuoro, missä hän vaati perusteellista tutkimusta siitä, ovatko Israelin viranomaiset syyllistyneet palestiinalaisten laittomiin surmaamisiin viime kuukausien väkivaltaisuuksien yhteydessä.

Palestiinalaiset ovat tehneet useita iskuja, enimmäkseen veitsillä aseistettuina, israelilaisia sotilaita ja siviilejä vastaan. Iskuja tehneet tai yrittäneet on yleensä surmattu. Palestiinalaisia on kuollut myös muunlaisissa yhteenotoissa. Kuolleita palestiinalaisia on yhteensä yli 130.

Vaatimuksensa ulkoministeri Wallström perustaa muun muassa YK:n ihmisoikeuskomissaarin esittämiin epäilyihin kaikkien surmien laillisuudesta.

Israel: Yllyttää väkivaltaan

Israelin Tukholman suurlähettiläs reagoi ulkoministerin puheisiin heti tiistaina. Hän syytti Facebook-viestissään Wallströmiä terrorismin tukemisesta ja väkivaltaan yllyttämisestä.

Keskiviikkona Israel ilmoitti, ettei Wallströmillä ole virallisissa tehtävissä asiaa Israeliin.

Israelin varaulkoministeri Tzipi Hotovely sanoi The Times of Israel -lehden mukaan, että vierailun torjumalla Israel haluaa viestiä Ruotsille, että jos rohkaisee terroria Israelissa, rohkaisee myös Isisin terroria Euroopassa.

Suhteet huonot jonkin aikaa

Times of Israelin mukaan Israel on suhtautunut kielteisesti Wallströmin vierailuaikeisiin jo vuoden ajan. Viime vuonna Ruotsille ilmoitettiin, ettei Wallströmille järjestyisi tapaamista presidentin, pääministerin eikä ulkoministerin kanssa.

Wallströmin kommentit terrorismista ja Lähi-idästä ovat närkästyttäneet israelilaisia aiemminkin.

Suhteet eivät myöskään kohentuneet siitä, että Ruotsi tunnusti Palestiinan valtion lokakuussa 2014.

Myös saudit hermostuivat

Margot Wallström on suututtanut kannanotoillaan myös Saudi-Arabian, jonka ihmisoikeustilannetta toki arvostelevat monet muutkin.

Viime vuoden tammikuussa Saudi-Arabia esti Wallströmin puheenvuoron arabiliiton kokouksessa Kairossa. Wallström oli siellä kutsuttuna vieraana. Hän oli kuitenkin arvostellut Saudi-Arabian langettamaa ja toimeenpanemaa ruoskintatuomiota bloggarille, joka oli arvostellut saudien tulkintaa islamista.

Puhekiellon jälkeen Ruotsi katkaisi sopimuksen sotilasyhteistyöstä Saudi-Arabian kanssa.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä