Ulkomaat |

Itä-Timorissa äänestetään maan seuraavasta presidentistä

Aasialaisessa Itä-Timorin valtiossa on käynnistynyt maanantaina presidentinvaalien toinen kierros. Vaalipäivästä on povattu rauhallista ja vaaleja pidetään testinä sille, voiko valtio toimia jatkossa ilman YK:n ohjeistusta ja valvontaa.

Presidentinvaalien toinen kierros käydään Francisco Guterresin ja armeijan entisen komentajan Taur Matan Ruakin välillä.

Ennakkosuosikkina pidetään Guterresia, joka sai maaliskuussa pidetyllä ensimmäisellä kierroksella 29 prosenttia äänistä. Häntä tukevat useat ensimmäisen kierroksen ehdokkaat. Ruak sai puolestaan 26 prosenttia äänistä.

Presidentin virka on maassa lähinnä seremoniallinen. Maan istuva presidentti, Nobel-palkittu Jose Ramos-Horta on nostanut viran merkitystä. Hän sai vaalien ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi eniten ääniä.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros sujui rauhallisesti. Levottomuudet ovat kuitenkin nostaneet päätään toisen kierroksen lähestyessä.

Ainakin kahden poliittisen aktiivin kodit on poltettu ja useisiin kampanjointiautoihin on hyökätty. Perjantaina noin sadan ihmisen raportoitiin heitelleen kiviä Ruakin keskustoimistolle.

Presidentinvaalien äänestysikäraja on 17 vuotta. Äänioikeutettuja on yli 620 000.

Itä-Timor juhlii toukokuussa kymmenvuotista itsenäisyyttään. Ensimmäiset kolme vuotta maa oli YK:n hallinnon alaisuudessa. Heinäkuussa maahan valitaan uusi hallitus.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä