Ulkomaat

Itävallan presidentti: Geneven sopimus tulee pitää voimassa

Geneven sopimus on keskeisin pakolaisten asemaa säätelevä kansainvälinen sopimus.

Video: Katselmus
Video
Video: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Itävallan liittopresidentti Heinz Fischerin perjantaina Wienissä. Keskusteluiden asialistalla oli pakolaistilanne. Ylen haastattelema Fischer puolustaa Geneven sopimusta. Toimittaja: Dan Ekholm.

Itävallan liittopresidentti Heinz Fischer kannattaa YK:n pakolaissopimuksen eli Geneven sopimuksen voimassapitoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Fischerin eilen Wienissä. Tilaisuuden yhteydessä Fischer avasi näkemyksiään Geneven sopimuksesta Yle Uutisille.

Fischerin mukaan Geneven sopimus oli osa kansainvälistä oikeutta jo 50 vuotta sitten. Hänen mielestään sopimuksen tulee pysyä osana kansainvälistä oikeutta myös nyt.

– Eurooppa on nykyisin rikkaampi. Meillä on enemmän mahdollisuuksia kuin 50 vuotta sitten. Tuen vahvasti Geneven sopimusta, Fischer sanoi.

Geneven sopimus vuodelta 1951 on edelleen keskeisin pakolaisten asemaa säätelevä kansainvälinen sopimus.

Sopimus määrittelee pitkälti sen, kenellä on oikeus pakolaisen asemaan. Vuonna 2012 sopimuksen oli allekirjoittanut YK:n 192 jäsenvaltiosta kaikkiaan 145.

Sopimuksen mukaan pakolainen on henkilö, jolla on “perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta”.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä