Kotimaa |

Jalkapallo liikuttaa suomalaisia

Jalkapallo on yksi maailman seuratuimmista ja suosituimmista urheilulajeista. Myös Suomessa lajia seurataan ja harrastetaan innokkaasti. Kesäaikaan ei ole ollenkaan tavatonta kohdata puistossa vaatteista tai laukuista kyhättyjä maalitolppien virkaa toteuttavia myttyjä, joiden keskellä joukko ihmisiä kisailee pallon kanssa. Tämä lisäksi joka päivä Suomen lukuisilla urheilukentillä pikku ronaldot ja torresit kokevat intoa puhkuen suuria tunteita lajin parissa. Ilmiö ei rajoitu vain pieniin nappulakenkäpareihin, vaan samalla innolla ja tunteilla taitojaan ja kuntoaan mittailevat myös hieman isommat ronaldot ja torresit. Harrastejalkapallo onkin viime vuosina entisestään lisännyt suosiotaan suomalaisen aikuisväestön keskuudessa.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan virallisen arvion mukaan koko maailmassa jalkapallon harrastajia on noin 270 miljoonaa. Luultavasti todellinen luku on kuitenkin huomattavasti suurempi. Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter arvioi viime vuonna, että välillisesti tai suoraan jalkapallon kanssa on tekemisissä yli miljardi ihmistä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että kansainvälisten lajiliittojen mukaan lentopallon harrastajia on maailmassa noin puoli miljardia ja koripalloa pelaavia yli 450 miljoonaa. Jalkapallotoimintaa Suomessa järjestävään Suomen Palloliittoon kuuluu noin tuhat jäsenseuraa ja noin 115 000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Harrastajamääriltään Palloliitto onkin Suomen suurin urheilun lajiliitto. Esimerkiksi jääkiekon lisenssipelaajia on Suomessa runsaat 60 000 ja koripallon lisenssipelaajia noin 16 000.

Toiminnanjohtaja Jarmo Ropponen kertoo, että jalkapallo on koko ajan ollut vuonna 1969 toimintansa aloittaneen Kortteliliigan ylivoimaisesti suosituin laji. Jalkapallon lisäksi yhdistys pyörittää useita muita palloilusarjoja sekä muuta harrasteliikuntaa. Kortteliliigalla on Lahdessa pitkät perinteet ja Ropposen mukaan se onkin vankka osa lahtelaisuutta.

- Kortteliliiga koskettaa jollain tapaa valtaosaa lahtelaisista 15 - 45-vuotiaista miehistä, Ropponen kehaisee. Tuukka Hirvonen, YLE Uutiset

Esimerkiksi Lahdessa paikallinen yhdistys Lahden Kortteliliiga ry on tarjonnut harrastesarjatoimintaa jalkapallossa ja muissa lajeissa jo liki 40 vuoden ajan. Tänäkin kesänä Kortteliliigan toimintaan osallistuu yli 100 jalkapallojoukkuetta ja noin 1 600 pelaajaa.

Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta lajin suosiosta, sillä kaikki jalkapallosta innostuneet eivät kuulu liittoon tai virallisiin seuroihin. Palloliitosta kerrotaan, että TNS Gallupin tutkimusten mukaan jalkapalloa harrastaa kaikkiaan noin puoli miljoonaa suomalaista. Tämä tarkoittaa sitä, että erilaisissa harrastesarjoissa, kaveriporukoissa ja puistopeleissä pallon kanssa touhuaa liki 400 000 suomalaista joka vuosi. Sarjoja moneen lähtöön Suomen Palloliitto järjestää kilpailutoimintaa monipuolisesti kaiken ikäisille pelaajille niin miehissä kuin naisissakin. Miesten kilpailutoiminnan lippulaiva on tietysti Veikkausliiga, jossa joukkueet taistelevat Suomen mestaruudesta. Tämän lisäksi valtakunnallisella tasolla pelataan muun muassa I ja II divisioonaa sekä Suomen Cupia. Piiritasolla lisenssipelaajat taistelevat kunniasta alemmilla divaritasoilla ja erilaisissa cupeissa. Lisenssipelaajia on miehissä niin paljon, että divisioonatasot ulottuvat paikoin aina seitsemään asti. Naiset taistelevat Suomen mestaruudesta Naisten liigassa ja pelaavat valtakunnallisesti alemmilla sarjatasoilla I sekä II divisioonassa. Myös cup-kannusta kilpaillaan vuosittain. Piiritasolla naiset pelaavat alemmissa divisioonissa ja erilaisissa turnauksissa. Ikämiehet ja -naiset pelaavat omissa sarjoissaan ja turnauksissaan. Tytöt ja pojat pelaavat niin ikään lukuisia eri sarjoja, cupeja ja turnauksia kaikissa ikäryhmissä. Puulaakipelien suosio kasvussa

Virallisten kilpailujen lisäksi Suomessa on kymmeniä ellei peräti satoja harrastesarjoja eri ikäisille ja tasoisille pelaajille. Näissä 'puulaakipeleissä' vilisee vuosittain tuhansia jalkapareja. Palloliiton eri piirit järjestävät omilla alueillaan lukuisia harraste- ja työpaikkasarjoja. Lisäksi myös yksityiset tahot pitävät yllä kilpailutoimintaa.

Palloliiton suurin harrastesarjojen järjestäjä on Helsingin piiri, jonka erilaisiin työpaikka- ja harrastesarjoihin osallistuu tällä kaudella liki 380 joukkuetta ja selvästi yli 5 000 pelaajaa. Suuria harrastesarjojen järjestäjiä ovat myös muun muassa Tampereen ja Turun piirit. Palloliitolla ei ole koottuja tilastoja eri piirien harrastajapelaajien määrästä, mutta kaikkiaan Palloliiton piirien järjestämissä harrastesarjoissa palloilee arviolta ainakin 10 000 pelaajaa. Palloliiton Helsingin piirin kilpailupäällikön Risto Rissasen mukaan harrastejalkapallon suosio on noussut vuosi vuodelta eikä näin suurta määrää joukkueita ja pelaajia ole koskaan aikaisemmin osallistunut piirin harrastesarjoihin. Kilpailupäällikkö on erityisen ilahtunut siitä, että harrastejalkapallosta innostuneiden naisten määrä on kasvanut selvästi. Tänä vuonna sarjoihin ilmoittautuneita naisjoukkueita on 38. - Harrastejalkapallo on lisännyt suosiotaan naisten keskuudessa ja toivomme kehityksen jatkuvan suotuisana edelleen, Rissanen toteaa. Rissanen kertoo, että etenkin pienellä kentällä pelattavat sarjat ovat lisänneet pelaajamääriään. Yksi selvä syy pienkenttäpelien suosion kasvulle lienee se, että otteluihin ei tarvita niin montaa pelaajaa kuin ison kentän peleihin. Joukkueilla saa kerrallaan olla kentällä maalivahti ja korkeintaan kuusi kenttäpelaajaa. Tämä mahdollistaa sen, että pienemmälläkin kaveriporukalla voi osallistua sarjaan. Myös sääntöjä on hieman helpotettu pelin sujuvoittamiseksi eikä esimerkiksi paitsiota tunneta pienkenttäpeleissä. Sarjoja pyörittävät myös yhdistykset ja kerhot

Palloliitto ei ole ainoa harrastesarjoja järjestävä taho Suomessa. Paikalliset seurat, yhdistykset ja erotuomarikerhot järjestävät omia sarjojaan eri puolilla Suomea.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä