Keski-Suomi |

Jämsän ammattiopiskelijat tekivät itselleen matematiikan oppikirjan

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajille ei ollut olemassa omaa oppikirjaa, joten opiskelijat keksivät tehdä sellaisen itse. Oppikirjan laskutehtävät kytkeytyvät käytäntöön.

Jämsän Ammattiopisto NUVA matematiikan kirja
Kuva: Yle / Esko Pulliainen

Jämsän ammattiopistossa opiskelijat ovat kehittäneet oman matematiikan oppikirjan.  Muun muassa prosenttilaskuja opetellaan laskemalla esimerkiksi arvonlisäveroa tai palkkoja.

Nuoren kesätyön bruttopalkka on 1369 euroa. Laske nettopalkka veroprosentin ollessa kahdeksan.

– Esimerkiksi tällaisia ongelmia opiskelijat itse tuovat matematiikan tunneille, kertoo opinto-ohjaaja Nana Hulkko.

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajiksi opiskelevat päättivät tehdä kirjan itse, sillä heille suunnattua matematiikan oppikirjaa ei löytynyt.

– Puhtaasti opiskelijoiden idea tämä oli. Ammatillinen opiskelu on menossa siihen suuntaan, että ei mietitä oppimista vaan osaamista, ja tämä on yksi kokeilu siihen suuntaan, Hulkko kertoo.

Kirja onkin laadittu sen perusteella millaista tietoa ja taitoa opiskelijat arvioivat tarvitsevansa.

– Kirjan tarkoitus ei siis ole opettaa matematiikkaa, vaan valmistaa ammattiin. Kun 16-vuotias lähtee harjoittelemaan vaikkapa prosenttilaskua, niin sen pitää olla opiskelijalle mielenkiintoista, toteaa Hulkko.

Opiskelijoiden kirjassa ei esimerkiksi derivoida tai ratkota toisen asteen yhtälöitä, niitä kun nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tehtävässä tuskin tarvitsee.

Tuoreimmat aiheesta: Keski-Suomi

Pääuutiset

Kotimaa 18

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä