Ulkomaat |

Japanin tsunamista lipui muistoja Havaijille

Lähes puolitoista vuotta tsunamin jälkeen Japanista kantautuu rojua Yhdysvaltoihin asti. Tällä viikolla Havaijille lipunut laatikko on vahvistetusti Japanista, mutta järkälemäisen laiturin alkuperä on mysteeri.

Yhdysvaltain vesille kantautuu lisää rojua Japanin tsunamista lähes puolentoista vuoden takaa. Japanin viranomaiset ovat vahvistaneet, että Havaijilta aiemmin tällä viikolla noukittu iso muovilaatikko on lähtöisin Fukushimasta.

Se tuli juuri laskettuun aikaan.

– Nikolai Maximenko

Havaijin yliopiston mertentutkimuksen mukaan näihin aikoihin saapuvat vasta ensimmäiset kappaleet tsunamituhon jäljiltä.

- Se tuli juuri laskettuun aikaan, sanoo yliopiston tutkija Nikolai Maximenko.

- Jossakin määrin kyse voi tosin olla sattumasta.

Valtameressä arvioidaan olevan tsunamirojua noin miljoonan tonnin tai kahden painosta, mutta murto-osan ounastellaan kulkevan amerikkalaisrantoihin.

Keskiviikkona Havaijin Oahua kohti lipui myös järkälemäinen, 15 metrin mittainen sementtilaituri. Paikallisten kalastajien mukaan siinä oli japanilaisia kirjoitusmerkkejä, mutta alkuperää ei toistaiseksi ole vahvistettu.

Pohjois-Amerikkaan on päätynyt aallokossa kaikkiaan 12 vahvistetusti Japanin tsunamissa mereen irronnutta kappaletta, muun muassa Oregonista kesällä löytynyt 165 tonnin painoinen laituri.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Koneturmasta selviytynyt poliisille: Koneen tekniikassa ongelma?

Video: Jämijärven lento-onnettomuuden turmapaikka.
01:57

Tapahtumat hetki hetkeltä

14.25

SPR:n Pohjois-Satakunnan ensihuoltoryhmän vetäjä Anja Tunturi kertoo Yle Uutisille, että onnettomuuspaikalla on ollut paljon henkisen tuen tarvitsijoita; omaisia ja hyppykavereita.

14.20

Tietoja kuvista ja niiden lähettämisestä tutkijoille voi kertoa numeroon 071 8746 007 tai 071 8746 009. Aiemmin annetut omaisnumerot eivät ole enää käytössä.

14.20

Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus pyytävät nyt tutkintaansa varten silminnäkijöiltä kuva- ja videomateriaalia.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä