Blogi |

Jari Tervo: Euroopassa soditaan

Näyttää siltä, että Venäjän teot eivät vastaa Venäjän puheita. Ihanko totta, kyselee Jari Tervo blogissaan.

Jari Tervo
Jari Tervo Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Kun Venäjä sotii Ukrainaa vastaan, lännen johtajat huokailevat, ettei Ukrainan kriisiin ole sotilaallista ratkaisua. Selvennetään heti aluksi yksi asia: siellä ei ole kriisiä, siellä soditaan. Ihmisiä tapetaan. Venäjä on hyökännyt itsenäisen, eurooppalaisen valtion kimppuun.

Tämä ei ole enää propagandasotaa, vaan sotaa. Tästä ei selviä valittamalla molempien osapuolien värittävän totuutta. Syyllisestä ei ole epäselvyyttä. Ukraina ei ole hyökännyt naapurivaltioonsa.

Ukrainan kriisiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Tätä läntiset johtajat siis hokevat. Se on harhaluulo. Keväällä Venäjä valloitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja liitti sen itseensä. Se oli sotilaallinen ratkaisu. Venäjän kannalta se näyttää toimivan. Nyt Venäjä ratkaisee jäljelle jäänyttä Ukrainaa, kahteen tai useampaan osaan.

Järkyttää kuunnella vapaan maailman vapailla vaaleilla valittujen päämiesten johtopäätöksiä Venäjän aloittamasta eurooppalaisesta sodasta: näyttää siltä, että Venäjän teot eivät vastaa Venäjän puheita. Ihanko totta?

Kenellekään muulle tämä ei tule yllätyksenä kuin niille, joille sen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

Missä nämä miehet ja naiset puristelivat voimattomina käsiään silloin, kun ulkopoliittista järkeä jaettiin? Venäjän puheitten ja tekojen räikeä ristiriita on putinilaisen sisä- ja ulkopolitiikan kulmakivi. Putin on viisitoistavuotisen valtakautensa aikana murhannut venäläisen oikeusvaltion kehtoonsa. Nyt hän haluaa levittää vainon ja sorron muuhun Eurooppaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käy valkovenäläisen diktaattoriystävänsä marmoripalatsissa kättelemässä Ukrainan presidentin ja Euroopan Unionin korkean edustajan. Kremliin palattuaan hän kiihdyttää sotaa.

Kenellekään muulle tämä ei tule yllätyksenä kuin niille, joille sen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

Kun Venäjä oli kaapannut Krimin, lännessä ryhdyttiin pohtimaan, kenen vika tämä oli. Euroopan unioni todettiin syylliseksi. Se ei ollut ottanut huomioon sitä, että Venäjällä oli edelleen paha mieli siitä, että sen eurooppalaiset miehitysalueet oli riistetty siltä Neuvostoliiton hajottua. Venäjää piti kuulemma ymmärtää. Kun kerran Neuvostoliitto oli sortanut kansoja, niin kyllä, reaalipoliittisen loogisesti, myös Venäjällä oli oltava mahdollisuus samaan.

Euroopan unionilla ja lännellä onkin syytä tutkia toimiaan. Se ei ole ollut Venäjää kohtaan liian kova, vaan liian pehmeä.

Geopolitiikka ei ole kuollut, asiantuntijat muistuttivat. Sillä tarkoitettiin sitä, että Venäjällä on tavallaan oikeus pomottaa rajanaapureitaan.

Euroopan unionilla ja lännellä onkin syytä tutkia toimiaan. Se ei ole ollut Venäjää kohtaan liian kova, vaan liian pehmeä. Tämän keksiminen ei vaadi kummoista viisautta. Senhän näkee saavutuksista. Mitä länsi on saavuttanut myöntyväisyydellä? Hyväuskoisen hölmön maineen. Se on saanut katseella seurata venäläisten panssarivaunujen etenemistä.

Putin on KGB-mies. Häneen ei tee vaikutusta diplomaattinen päättely tai vetoaminen loukkaamattomiin ihmisoikeuksiin tai Venäjän edustajan allekirjoituksen näyttäminen jostain kansainvälisestä sopimuksesta. Kuten bolshevikit, hän kunnioittaa vihollisissaan vain voimaa, ja sitäkin vain siinä tapauksessa, että sitä ollaan joskus valmiita käyttämään.

Entinen shakin maailmanmestari ja nykyinen kansalaisaktivisti Garri Kasparov ei tiennyt itkeäkö vai nauraa lännen kädettömyyden edessä. Näitten vaihtoehtojen sijaan hän kirjoitti kolumnin Time-lehteen. Kasparovin mielestä lännessä on liikaa Chamberlaineja. Churchillejä ei ole lainkaan.

Euroopan rauhaa ei turvata luovuttamalla Ukraina Putinille.

Neville Chamberlain oli Englannin nahjusmainen pääministeri, joka uskotteli, että luovuttamalla Tshekkoslovakian Hitlerille turvataan eurooppalainen rauha. Chamberlain kuvitteli vuotta ennen suursodan puhkeamista säilyttäneensä rauhan kokonaiselle sukupolvelle. Hän teki itsestään narrin. Kasparovin arvostama Churchill poikkesi Chamberlainista siinä, että Churchill pisti Hitlerille hanttiin jo ennen kuin tämä hyökkäsi minnekään.

Euroopan rauhaa ei turvata luovuttamalla Ukraina Putinille. Ei Euroopan puhdistaminen demokratiasta ja ihmisoikeuksista kuitenkaan pysähtyisi Ukrainaan.

Kun Euroopassa soditaan, kannattaa murehtia muita asioita kuin Vaalimaan tulliparkissa hapantuvaa hyla-maitoa.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija

Kommentoi aihetta (368 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Martti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos siitä, että kirjoitit miten asia oikeasti on!Viisaus tässä maassa näyttää asuvan kirjailijoissa.

  • kat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voimistuva kokemus epäoikeudenmukaisuudesta ja valehtelusta on parantanut tekstin terävyyttä entisestään. Selvänajattelijoita tarvitaan nykyäänkin.

   Nämä säikeet pitäisi kääntää kuudellekymmenell kielelle ja laittaa maailmanlaajuiseen levitykseen vielä tänään. Niinistohän voisi ne esitellä vaikka ominaan.

   "Suomi on tänään aamulla herännyt ja pohtii viisaasti seuraavaa:"

   "Venäjän puheitten ja tekojen räikeä ristiriita on putinilaisen sisä- ja ulkopolitiikan kulmakivi. Putin on viisitoistavuotisen valtakautensa aikana murhannut venäläisen oikeusvaltion kehtoonsa."

   "Mitä länsi on saavuttanut myöntyväisyydellä? Hyväuskoisen hölmön maineen. Se on saanut katseella seurata venäläisten panssarivaunujen etenemistä."

  • Vartsa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin hyvin kiteytetty kaikki oleellinen Putinin Venäjästä, sen toimintatavoista ja tavoitteista . Kiitos Jari!..... Todella sääli että Venäjä päätti lähteä tälle väkivallan tielle. Paljon parempi olisi ollut yhdessä rakentaa Eurooppaa jossa Venäjäkin olisi ollut osana, yhteisinä arvoina rauha, yhteistyö ja toisten kunnioittaminen. Valitettavasti nämä arvot eivät Venäjälle kelvanneet vaan Putin palasi vanhalle tsaarien aikana aloitetulle imperialismin ja väkivallan tielle. Ovi Eurooppaan oli Venäjälle avoinna mutta se ei sille kelvannut. Tosiasiat on nyt Euroopassa tunnustettava ja Venäjä nähtävä sinä uhkana, mitä se suurimmassa määrin nyt on. Hyssyttelyn aika Venäjän kanssa on ohi.

  • Tyhjää uhoa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juttu on toki nasevasti, ellei peräti ilkeästi kirjoitettu, mutta ovathan jälkiviisaus ja kritiikin tykittäminen hirveän paljon helpompia kuin ratkaisujen esittäminen. Tekstissä ei viitata suoraan siihen, miten pitäisi tai olisi pitänyt tai pitäisi toimia nyt. Epäselväksi ei silti jää, että Tervo kaipailee täysimittaista aggressiivista sotaa. Sitähän Venäjäkin kerjää, jotta saisi esiintyä vielä suurempaha uhrina kuin nyt.

   Mitään "järkyttävää" ei ole siinä, että tähän asti on pyritty välttämään tilanteen eskaloituminen maailmansotien malliin. Jos aseisiin nyt sitten tartutaan, minulle sopisi erittäin hyvin, että tapetaan tasan yksi mies. Tappelunhaluiset äijät joutavatkin mennä riehumaan, mutta pitäkää huoli, ettette tällä kertaa sotke samalla naisten ja lasten elämää.

  • Historian läksy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jarin kirjoirtukseen lisättäköön historiallinen perspektiivi: Venäjä on ollut määrätietoisesti laajentanut aluettaan ja valtapåiiriään 1500-luvulta asti. Lisäksi Putin on selväsanaisesti kertonut, että kaikki muinoin Venäjään tai Neuvostoliittoon kuuluvat alueet tulee saattaa uudelleen Venäjän yhteyteen. Tämä on ymmärretty paljon paremmin Baltiassa ja Puolassa kuin Suomessa ja läntisessä Euroopassa. Toivottavasti sota ei tällä kertaa leviä maailman laajuiseksi.

  • Pekko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervo kirjoittaa erittäin terävästi ja täyttä asiaa.

   Samaa mieltä, kääntäkää ihmeessä englanniksi, ja lähettäkää Obamalle ja EU:n tirehtööreille. Kiitos Tervo !

  • kat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ensiksikin, en ole äijä vaan akka.

   Toiseksikin, minun elämäni menee sekaisin, kun joku alkaa tyrkkimään tai vetämään letistä, kun tekisi mieli sanoa suoraan mitä ajattelee.

   Sotimisesta en tiedä mitään ja väkivaltaa en pysty edes katsomaan, että kyllä nyt on kyse muusta kuin siitä, että minä haluan mennä tappelemaan.

   On vain harvinaisen tyhmää olla ainoa ei nato valtio venäjän vieressä. Tästä niitten koneet sitten ajaa, kun on tarvis. Sen minäkin ymmärrän sentään, mutta muut suomalaiset tervoa lukuunottamatta ei.

  • Taustoja löytyy YLE Areenasta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä Tervo - jälleen naulan kantaan! Kannattaa kuunnella myös Yle Areenan Radiossa Eurooppalaisia puheenvuoroja -sarjan la 18.8 esitetty jakso Ukrainan kivinen tie Euroopan unioniin. Siinä ukrainalainen lähetystöneuvos Vasyl Khymynets kertoo kriisin taustoista ja etenemisestä. NL hajoaminen oli Putinille suuri tragedia, jonka hän pyrkii nyt korjaamaan hinnalla millä hyvänsä. Kannattaa kuunnella!

  • Muussi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Politiikka ei todentotta ole helppoa. Ratkaisuja ei aina keksitäkkään helposti, koska ei ole vain oikea ja väärä ratkaisu. Vaikka yksittäinen ihminen ei itse ratkaisua tietäisikään, voi hän tunnistaa mikä on väärää ja aiheuttaa keskustelua siitä, jolloin ihmisten tietoisuus parantuu ja joukkona voi alkaa kehittää ratkaisuja.

  • Kynä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä Jari Tervon teksti kannattaa toimittaa myös Paavo Lipposelle, joka edelleen (HS 2.9.) vastustaa pakotteiden asettamista Venäjälle. Kouvolassako niiden venäläisten tankkien pitäisi jyristellä, että Paavokin uskoisi mitä näkee?

   Lipposta kiinnostavat tällä hetkellä ilmeisesti eniten konsulttipalkkiot, kun on valmis ummistamaan silmänsä. Kaasuputkikonsultti jatka uraansa Jäämeren suunnalla EK.n palkaamana,ja siellähän voi joutua venäläisten kanssa samaan pöytään. Ei siinä silloin Ukraina paljon paina.

  • niiskyneiti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   niin kauan kuin ei ole julistettu sotaa, siellä on kyse kriisistä . Itse Ukrainan rikollinen johto on sen sodan saanut aikaan...

  • SenSuuri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä eurooppalaiset johtajat ymmärtävät tilanteen hyvin, Suomessa tämä Paasikivi-Kekkonen-Koivisto -linja estää asioiden suoraan puhumisen.

   Putinin taktiikka on mielestäni harvinaisen röyhkeää ja kummallista.

   Jos käy sotaa ja haluaa vallata alueita niin pitäisi kyllä ottaa vastuuta teoistaan enemmän myös julkisuudessa.

  • putin halveksii

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   > Putinin taktiikka on mielestäni harvinaisen röyhkeää ja kummallista. >

   Putin ajattelee, että fasistiukrainaan ei kannata käyttää virallista armeijaa, koska se paljastaisi lännelle venäjän armeijan todellisen suorituskyvyn, sekä

   antaisi kuvan lännelle ukrainan sotilaallisen kyvyn yliarvioimisesta.

  • juusonen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onhan tuo suorituskyky nähty. Krimillä meni paremmin, mutta Itä-Ukrainassa alkaa jo jäädä pieniä vihreitä miehiä kiinni kesken piknikkiensä. Saman putiikin tekemällä, mutta 20 vuotta vanhemmalla kalustolla Ukrainan pojat tuntuvat pärjäävän...

 • Duunari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ollut ennen tätä sotaa siinä uskossa et toinen maailman palo on opettanut Eurooppaa. Nyt uskon tämän olevan uuden kriisin alku. Aikaisemmin ajattelin et olemme liittoutumattomia niin kuin on koulussa iskostettu ja sitä kautta meidän ei tarvitse kuulua mihinkään. No olemme jo EU:ssa ja tulevaisuudessa saamme valita joko IVY tai NATO. Toivottavasti meillä on viisaat päättäjät eikä päättäjät jotka ajattelevat vain vaaleja populistisilla puheilla.

  • Hale

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kerrotko lisää IVYstä? Mikä se on?

  • Samoilta kulmilta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   IVY:stä ei taida olla enää mitään jäljellä.

   Mutta kovin ovat nyt jääneet hiljaisiksi ne, jotka vielä viime vaaleissa vaativat Suomea irti EU:sta ja järjestivät jytkyn. Kuuluminen EU:iin ja pohjoismaiseen perheeseen ovat Suomen elinehto nyt ja tulevaisuudessa. Liittoutumaton ja itsenäinen Suomi Venäjän kainalossa ei pitkään pysyisi itsenäisenä. Haluammeko vaihtaa ruotsin kielen venäjään?

  • Ahti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos länsimaiden ja Venäjän välille syttyy sota, sitä käydään myös Suomen maaperällä, halusit tai et. Jo ennen konfliktin puhkeamista täysimittaiseksi sodaksi Venäjä tuo joukkonsa Suomeen, halusimme sitä tai emme.

   Koska emme ole liittoutuneet Nato'n kanssa, taistelemme vastaan yksin, jos jaksamme. Kauan emme jaksa.

   Jos olisimme Natossa, meillä olisivat läntiset joukot apunamme, täällä.

   Peruskysymys on se, haluammeko, että maaperällämme ovat läntiset joukot vai venäläiset. Valinta on meidän.

  • Uomo Di Ribelle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjää ja Putinia moititaan vaikka eivät ole millään tavalla edes syyllistyneet mihinkään sotimiseen.Ei ole mitään faktoja siitä että Itä olisi sekaantunut Ukrainan sotaan!

   Mutta siitä on kun NATO murhasi Ukrainassa ja jatkaa Porosjekkulin käskystä Lännen vahvistuessa NATON porukalla

   Lisäksi minkä vuoksi siitä mustasta laatikosta on vaikeneminen kuten myös NATON kautta toimineet kiinijääneet palkkamurhaajat?

   Eipä siinä kirjailijakaan pysty valheilla totuutta muuttamaan!!!

 • Urpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mainio selväjärkisyyden lyhyt oppimäärä Tervolta!

  • Matti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hieno kiteytys Jarilta ! Vastaavalla menetelmällä Kokoomus kumppaneineen hallitsee täällä meilläkin tavallista kansaa, onneksi ainakin toistaiseksi vielä ilman aseita.

 • Asiat niin kuin ne ovat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari suorasta puheesta. Harvinaisen selkeästi todettu se, mitä jatkuvasti erilaisissa uutissa jää erilaisten väitteiden varjoon.

  On todella vaikea nähdä, että Putinin vallankäytöllä olisi mitään rajaa mitä tulee Venäjän oikeuksiin tehdä mitä tahansa. Hän käyttäytyy kuin 5-vuotias. Kaikki perustelut ovat niin itsekeskeisiä, kun esim. Venäjän etu. Jos hänellä on omassa maassa separatisteja, niin ne ovat terroristeja koska ovat Venäjän edun tiellä. Jos niitä on naapurimaassa, niin ne rakkaimpia kumppaneita. Onhan Venäjän etu kyseessä.

  Lisäksi Putin pilaa useiden ihmisten elämää sillä, että pitää jatkuvasti Ukrainan kärsimyksen uutisissa. Tästä ei seuraa vääjäämättä muuta kuin se, että taas on Venäjän ja sen kansalaisten maine pilattu pitkiksi ajoiksi eteenpäin. Se ei ole Venäjän etu.

  • Catch22

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettavasti olet täysin oikeassa siinä että Venäjä ajaa häikäilemättömästi omaa etuaan, mutta niin tekee jokainen suurvalta. Esimerkiksi käy hyvin Kiina, jonka rajakiistat naapureiden kanssa ovat vaikutusvallan lisääntymisen myötä vain korostuneet.

   Sama pätee ikävä kyllä myös Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan, tästä geopoliittiset analyytikot ovat hyvinkin samaa mieltä. Irakin sota käytiin öljyn ja energiavarantojen takia. Gaddafi siirrettiin vallasta koska hän suunnitteli yhdistävänsä Afrikan maat yhteisen kultakantaisen valuutan alle. Toisaalla Yhdysvallat tukee sekä Israelia että maailman suurimpiin öljyntuottajamaihin lukeutuvaa Saudi-Arabiaa. Nämä kaksi hallintoa ovat uskonnollisista syistä ja historiallisesti toistensa pahimmat viholliset. Sama hajoita ja hallitse doktriini toistuu ympäri maailman. Ideana on säilyttää valta-asema ja mikäli mahdollista lisätä sitä. Kaunis sanahelinä (vapaus, demokratia) toimii mielipiteenmuokkauskeinona jolla haetaan julkinen hyväksyntä sodille

  • Heh

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Noi ovat melko usein käytettyjä heittoja mutta kukaan ei ole vielä esittänyt muita perusteluja kuin USA-vastaisuudesta aiheutuneen epäluulon. Olisit vielä lisännyt listalle ainakin Syyrian ja Ukrainan. Noilla puolustellaan aina Venäjän toimia, sillä heilläkin on muka oikeus toimia näin kun muutkin toimivat.

  • Ado

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Olisit vielä lisännyt listalle ainakin Syyrian ja Ukrainan. Noilla puolustellaan aina Venäjän toimia, sillä heilläkin on muka oikeus toimia näin kun muutkin toimivat."

   Tuon "heh"-otsikkosi sopiii paremmin tähän omaan kommenttiisi. Rinnastat kevyesti keskenään erilaisia tapahtumia ja tilanteita, ja käytät näitä ilman minkäänlaista analyysiä argumenttina nimimerkin "Catch22" fiksua kommenttia vastaan.

   Valitettavasti vastakkainasettelujen yhteydessä vastapuoleksi määriteltyjä tahoja pyritään usein syyttämään liioitellusti, ja omaksi puoleksi määritellyt tahot pyritään näkemään mahdollisimman puhtoisessa valossa. Olkaamme mieluummin realisteja kuin mustavalkoisia. Se että Venäjä toimii Ukrainan kriisissä erittäin tuomittavasti ei tarkoita sitä, etteikö meidän pitäisi edelleen tuomita ja olla valppaina Yhdysvaltojen ja muiden maiden päivänvaloa kestämättömien maailmanpoliittisten toimien suhteen.

  • Catch22

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samalla kannattaa myös muistaa että Venäjän tai vastaavasti Kiinan kunnioitus länsimaita kohtaan eivät varmasti kasva mikäli lännen puheet eivät vastaa tekoja.

   Kansainvälisesti laittomien ja tekaistuilla syillä aloitettujen sotien tai ennenaikaisten Venäjä-syytösten (ilman painavia todisteita) MH17:n alasampumisesta syövät "lännen" uskottavuutta Venäjän ja koko kansainvälisen yhteisön silmissä.

   Lisäksi pitää ottaa huomioon että Venäjällä suhtaudutaan länsimaisiin "arvoihin" kuten edustukselliseen demokratiaan, vapaaseen markkinatalouteen ja sananvapauteen/ihmisoikeuksiin ristiriitaisesti. Tähän on syynä silovikkikoneiston propagandan lisäksi myös 90-luvun epäonnistunut venäjän "länsimaistaminen", josta sekä venäjän talous että tavalliset venäjän kansalaiset kärsivät todella rankasti. Arkkitehteina tässä epäonnistuneessa modernisointiyrityksessä olivat lännessä arvostetut Harvardin kehitysekonomistit, jotka yksityistivät ja pyrkivät vapauttamaan markkinat kaikin mahdollisin asein

  • felix

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Refleksiivinen kontrolli tarkoittaa sitä että myös Venäjän ylin johto on mukana informaatio-psykologisessa sodankäynnissä. Yle voisi haastatella jotain Sotakorkeakoulun asiantuntijaa aiheesta.

 • Kädetön EU

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Tervo! Kirjoitit juuri sen, mitä moni viisas suomalainen on ajatellut hampaattomien Euroopan päämiesten toimettomuudesta ja typeristä pakotteista. Sinä osasit kirjoittaa sen todella osuvasti. Uudet pakotteet eivät auta. Äkkiä EU:n nopean toiminnanjoukot Ukrainaan ja peli seis siellä. Muuten joudutaan laittamaan rautaa rajalle ja edes Nato ei apuna. Putin nauraa partaansa ja todellakin pyyhkii pöytää koko EU:lla, kun levitellään vain käsiä. Huh, huh!

  • SH

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tervon peräänkuuluttama voimankäyttö ja -näyttö ei vaan ehkä lopulta olekaan ihan niin läpihuutojuttu. Kuinka monella EU-maalla lopulta on kykyä, kalustoa ja kohonesia laittaa sitä rautaa rajalle Venäjää vastaan? Aika harvalla.

   En ole mikään sotilasasiantuntija, mutta Venäjän voi sotilaallisesti haastaa luultavasti Ranska ja Iso-Britannia, joilla on historiallisista syistä kunnon asevoimat. Saksa ehkä myös. Esim. Iso-Britannia tuskin on valmis kantamaan sitä taloudellista taakkaa ja ennen kaikkea sitä riskiä, mitä uhkapeli Putinin kanssa tuo tullessaan.

   Summa summarum: kivasti kirjoitettu Jari Tervolta mutta tarina päättyy siihen, mistä vaikeudet alkavat.

   Anyway, tämä ei ollut kritiikkiä Tervon kirjoituksesta. Tervo kiteyttää oivasti, kuinka tyhjää ja merkityksetöntä päättäjien ja "asiantuntijoiden" puhe on.

  • Pakottaa, pakottaa...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä ne pakotteet auttavat, mutta niiden käyttöä ajatellen päättäjien olisi pitänyt ymmärtää ketä vastaan ne suunnataan. Putin on "koulukiusaaja" ja narsisti. Koulukiusaaja lopettaa vasta kun sille pistetään tosissaan hanttiin ja vain innostuu lisää kun vähän ruikutetaan ja silitetään päätä. Euroopan maiden päätäjien pitäisi vilistää tuhatta ja sataa luomassa pakoterintamaa ympäri maapalloa. Mitä hyötyä on Euroopan pakotteista, jos samaan aikaan Brasilia rynnii Suomeen selvittämään vientireittejä Venäjälle.

   Pakotteet olisi pitänyt päättää heti alkuun "täysimääräisinä" ja viimeistään nyt: Eurooppa ei tuo eikä vie mitään Venäjälle ennen kuin Venäjä lopettaa sodan Ukrainaa vastaa ja poistuu Krimiltä. Yhtäkään autoa, lentokonetta tai laivaa ei päästetä rajan yli - kumpaankaan suuntaan. Kaikki Venäläinen omistus kansallistetaan. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ilman sotaakin. Putin julistetaan ei toivotuksi henkilöksi jonka kanssa ei enää keskustella. Ei siis koskaan enää...

  • Ybbe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä om hyvä idea. Täysmääräiset pakotteet ilman sodan aloittamista.

  • Catch22

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Periaatteessa "täysimittaiset" pakotteet saattavat vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta pitää muistaa että euroopan talous on todella herkässä ja haavoittuvaisessa tilassa. Olli Rehn myönsi keväällä että talvella EU:n tilanne oli todella tukala ja viimeinen oljenkorsi oli käytännössä vain vakuutella että kaikki on hyvin ja yrittää ylläpitää kansan luottamusta ja kulutusta sillä tavoin.

   Eurooppa on riippuvainen Venäjän kaasusta, Baltian ja Itä-Euroopan maat lähes täydellisesti ja mm Saksa tuo n 40% tarvitsemastaan kaasusta Venäjältä. Ranskan pankeilla ja sotateollisuudella on intressinsä Venäjällä. Täysimittaiset pakoitteet voisivat hyvinkin syöstä EU:n lamaan ja hajoittaa koko unionin.

  • suomalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nato voittaa Venäjän, joten ongelma on ihan meidän. Jos Venäjän tankit Saksaan tai nato maahan jyrää, niin kyllä ne täräyttää. Mutta sitä ei kukaan halua, ja sitä ei tule edes tapahtumaan. Mutta Venäjä voittaa Ukrainan ja Suomen, ja kysymys on, miten se etenee tälläisen puolustukyvyttomän maan kanssa ja miten me siihen reagoimme. Suut supussa olemme pelin lopussa ehkä autonomisia, mutta osa suur-venäjän kauppaliittoa.

  • åpo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   'Pakottaa, pakottaa' ehdottaa mm. täysimittaista lentokieltoa molempiin suuntiin. Finnair ja Finnavia olisivatkin sitten samantien konkurssissa. Sitten olisi Helsingistä suoria lentoja ehkä noin viiteen eurooppalaiseen kaupunkiin..

 • Käpykaartilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari, täysin samaa mieltä asioista. Diplomatinen keskustelu on teekutsuja varten, ei reaalipolitiikkaa Venäjän kanssa.

  Venäjän kanssa aina tulee toimeen kun on pakko, mutta näyttää siltä että Putinin kanssa ei. Putinin lähipiireineen on lähdettävä. Ennen sitä Venäjän aiheuttamat ongelmat eivät tule ratkeamaan.

  • Venäläiset on OK, Putin ei

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Putinin lähipiireineen on lähdettävä"

   Juuri tätä lisää!! ..ei mitään Venäjä sitä-Venäjä tätä-propagandaa, vaan kritiikki on kohdistettava Venäjän hallintoon

   ..ei Venäjän KANSAAN, joita Putinin hallinto myös viilaa silmään.

  • Venäläiset ei olla OK

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjän KANSA on Putinin jo kahdesti valinnut demokraattisilla vaaleilla presidentikseen ja hänen kannatuslukemat ovat edelleen korkealla. Kritiikki kohdistettava myös nimenomaan Venäjän KANSAAN joka hyväksyy toimet.

  • starman 11

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuskinpa koko Venäjän kansa hyväksyy toimia. Kannattaisi itse kunkin lukea venäläisestä luonteesta ja järjestelmästä jokin kuvaus. Esim. Anna-Lena Laurénin kirja "Hulluja nuo venäläiset". Provokatiivisesta otsikosta huolimatta hän kertoo olennaisia asioita venäläisestä hallintojärjestelmästä ja kansan luonteesta. Ja mikä parasta: kirjoittaja on asunut Venäjällä. Pehmoilu ei johda mihinkään, mutta neuvotteluja on käytävä.

 • HyväVeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen jo monesti todennut, kuten Jarikin sen toi esiin, että juuri näin on isot sodat alkaneet. Pankaa nyt liitot töpinäksi

 • Jepe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari! Vihdoinkin joku sanoo julkisesti asiat suoraan niin kuin ne ovat.

  Putin taitaa olla koulukiusaaja-tyyppiä. Niin kauan kuin sellaiselle ei pistä hanttiin, kiusaaminen jatkuu. Kun yksi on kiusattu loppuun, siirrytään seuraavaan. On se hyvä että Suomi ei ole kovin lähellä Venäjää, ei ole koskaan ollut osa Venäjää, eikä täällä ole mitään mikä Venäjää kiinnostaisi ...

  • kohti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Putinin vahempiin todellakin otettiin usein yhteyttä, koska poika käyttäytyi koulussa huonosti. 16-vuotiaana meni ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi KGB:hen, muttei tullut otetuksi sisään. Sitä vastoin kehotettiin hankkimaan juristin koulutus ja palaamaan sitten asiaan. Palasi, ja tarinan jatkon tiedämmekin. Tarinan loppua emme vielä tiedä.

  • Hakki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "On se hyvä että Suomi ei ole kovin lähellä Venäjää, ei ole koskaan ollut osa Venäjää, eikä täällä ole mitään mikä Venäjää kiinnostaisi ..." Näkökulma tuokin. Mutta johonkin on vedettävä raja. Itsenäisen Euroopan valtion paloittelu, muiden valtioiden seuratessa vieressä kuitenkin vai lisää palottelijan ruokahalua ja johtaa sotaan varmasti. Raja vio vielä auttaa.

  • historiaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi on kuulunut Venäjään! Itsenäistyi. 6.12.1917.

  • Sarkasmia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ks. yllä.

 • Putinia pelkäävä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki tässä Tervon kirjoituksessa pitää paikkansa. Olen todella huolestunut Suomen tulevaisuudesta eli jos ei EUssa pystytä ajamaan asiaa, että saadaan Putin pysäytettyä, ei ole täälläkään kovin paljon toivoa, että EU voisi jotain tehdä meidän hyväksemme. YLEnkin pitäisi lähettää paikan päälle kokeneita toimittajia, jotka tuntevat tilannetta hyvin, ei kiertäviä toimittajia. Näyttäkää sitä sotaa, että ihmiset tajuavat mistä tässä on kysymys.

  • E

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä se tavallisten ihmisten tai edes päättäjien tajuaminen tässä auttaa? Sotaa näytetään ihmisille enemmän kuin koskaan. Ottaa nyt vaan silmän käteen ja katsoo: minä olen ainakin jo nähnyt uutiskuvissa mm. panssarivaunuja, sotilaita, taisteluja, itkeviä siviilejä, verilammikoita, kuolleita ihmisiä, mm. lapsen ruumiin kahdessa osassa. Kyllä joka iikka tietää, mitä Ukrainassa ja muualla maailmassa tapahtuu.

   En tajua tätä Tervon kiittelyä, sillä vaikka hän sanookin asiat niin kuin ne ovat, ei teksti sisällä ensimmäistäkään näkemystä siitä, miten asiat sitten pitäisi ratkaista. Sotimalla ilmeisesti, mutta miten? Ketä sinne pitäisi lähettää? Nuoria työttömiä miehiä kaikista EU:n maista? Naton joukkoja? Keski-ikäisiä suomalaisia kirjailijoita? Kenelläkään, joka ei ole itse valmis lähtemään tappelemaan, ei ole mitään oikeutta vaatia toisia tarttumaan aseisiin.

  • Historian läksy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sota ei ole koskaan mikään vastaus. Kuitenkin se on totta jo Ukrainassa eikä se vaikenemalla lopu. EU:n olisi jo pitkään pitänyt tukea vapaan venäjänkielisen median muodostumista sekä oman venäjänkielisen väestönsä alueelle että myös lähialueille, kuten Ukrainaan ja etenkin sen itäosiin. Nyt asialla on jo tulipalokiire, sillä näillä alueilla usein ainoa seurattu media on Putinin media.

  • Vastarannankiiski

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Teksti ei sisällä ensimmäistäkään näkemystä siitä, miten asiat sitten pitäisi ratkaista."

   Ratkaisun avaimet ovat vertailussa Churchillin ja Chanberlainin välillä. Me emme halua sotaa, mutta Putin on jo aloittanut sen. Meidän on vain päätettävä, missä vaiheessa ryhdymme vastarintaan - historiasta tiedämme, että valloittaja ei ilman vastarintaa pysähdy ennen kuin meri tulee vastaan.

  • Asterix

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "ei teksti sisällä ensimmäistäkään näkemystä siitä, miten asiat sitten pitäisi ratkaista. Sotimalla ilmeisesti, mutta miten? Ketä sinne pitäisi lähettää? Nuoria työttömiä miehiä kaikista EU:n maista? Naton joukkoja? Keski-ikäisiä suomalaisia kirjailijoita? Kenelläkään, joka ei ole itse valmis lähtemään tappelemaan, ei ole mitään oikeutta vaatia toisia tarttumaan aseisiin."

   Tismalleen näin.

 • HMM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Teuvo Hakkarainen väitti vakavalla naamalla, että Suomi on turvassa Venäjän laajentumispyrkimyksiltä, jos olemme hiljaa kuin hiiri. En kuitenkaan usko, että herra kansanedustaja osaisi vastata kysymykseen, kuka oli N. Chamberlain ja millä tavoin T. Hakkarainen häntä valtiomiehenä muistuttaa.

  lähde: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288723767727.html.

  En usko että J. Tervo sen paremmin kuin minäkään tietää kaikkea, mitä poliittisen pinnan alla tapahtuu. Kun ollaan välillisesti mukana sodassa, hiotaan miekkoja, vaikkei sitä ns. rahvaalle kerrotakaan. Hornetien siirroista on pakko kertoa, koska niitä ei voi olla taivaalta huomaamatta.

  Tervon kirjoitus on jälleen terävä ja kohdallaan, mutta kun miehellä on noin paljon järkeä ja hyvät hoksottimet, mitäpä mies ehdottaa toimepiteeksi veli Venäjää vastaan? Mikä tepsii, mikä puree, millä karhu kellistetään niin, ettei siviiliuhreja tule määrättömästi?

  • Heka1

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitäpä tämä kirjoitus auttaa, kun Suomen media on ensimmäisenä valittelemassa sitä, ettei Suomea nyt vain jymäytetä Brysselissä. Putinin touhoista viis. Ja Väyrynen ja kumppanit ensimmäisinä hyväksymässä Venäjän toimia.

  • kat

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun Naton koneet itämerellä pyorii, niin Venäjän hävittäjät eivät tule kunnioittamaan puolueettomuuttamme. Kun niiden oma turvallisuus ja menestys pelottaa, ne jyrää tästä yli. Uskokaat nyt!

  • ahtisaari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vääryttä on tapahtunut.Varsinkin europpalaisten lehtimiesten mielestä.Ukrainan aluella asuvat venäläiset voivat olla asiasta toista mieltä?Suomessa on viisaasti pidetty matalaa profiilia.Viime sodan opetukset...

  • Sotaa ei kukaan voita.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aika yksipuolista median taholta syyttää venäjää joittenkin twiitauksien perusteella kaikesta ,eikös nyt pitäisi olla kunnon todisteita esim.malesialaiskoneen alasampujista ja julkistaa puolueeton tutkimus.Näyttää siltä että se salataan kun syyttävä osapuoli näyttäis olevan vastuussa.

   Malesiassa asiasta on ollut uutinen englanninkielisessä lehdessä aika härskiä toimintaa.

   Nyt pitäis tehdä kauppaa venäjän kanssa ja hoitaa diplomatialla asiat suomi on sitten vasta vaarassa jos ja kun naton kalustoa alkaa tänne tulla.

   Maalaisjärjelläkin voi päätellä että silloinhan me ollaan suuri uhka Murmanskin ja

   Pietarin strategisille laivastotukikohdille.

   Ei taida olla pienille maille hyvä että maailmasta tulisi yksinapaisen keskushallinnon alamainen.

   Tänne jäädään reuna-alueelle ja huonoimmassa tapauksessa meistä tehdään taistelutanner.

   Rauha voidaan vain hävitä.

  • Arska

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjä ei halua NATOa lähelle rajojaan.USA teki samoin kuusikymmentä luvulla

   Kuubassa se jopa saartoi kuuban kun Neuvosliitto antoi ohjuksia ja aseita Kuuballe.

   Nyt on Venäjän vuoro ajaa kovaa politiikkaa.Älkää uhotko Suomalaiset,meille ei kuulu

   kuin katsoa sivusta hiljaa!!!!

  • sotamies Karjalasta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jarin kirjoitus on sinänsä kaikin puolin hyvä, mutta on siinä puutteitakin. Jotakin pitäisi tehdä, mutta mitä se jokin "konkreettinen" ja vaikuttava sitten todella olisi.

   Pakotteilla ei ole vaikutusta, senhän jokaisen pitäisi tietää ja suurin osa tietääkin. Sotaan sekaantuminen siten, että sinne menisi länsimaisia joukkoja tarkoittaisi sitä, että muutama Euroopan maa pyyhittäisiin kartalta pois. Voisi käydä niin hassusti, että isiemme työ menisi hukkaan ja tätä maata ei enää olisi.

   Pitää nyt muistaa, että aseita suurmailla on niin paljon, että ne eivät lopu kesken. Patruunoita ja ruutia nykyään riittää yllinkyllin päinvastion kuin meillä menneissä sodissamme.

   Vaihtoehdoksi ei taida jää muuta kuin seurata sivussa, siunailla ja seurata sivusta, että mihin Venäjä piirtää uuden rajan Ukrainassa. Toki Ukrainaan voidaan viedä aseita lännestä, mutta se tarkoittaa vain sodan pitkittymistä ja enemmän ruumiita.

   Näin se vaan menee, kun suurvalta käyttää voimaansa.

 • Ajattelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No sano nyt suoraan, Jari Tervo, mitä ehdotat? Mitä ne kovat keinot olisivat? PItäisikö Suomen julistaa Venäjälle? Vai?

  Ukraina päätti ryhtyä sotaan. Moni taisi kuvitella, että Venäjä antaa periksi. Se oli kuvitelma.

  Eikä tämä ruljanssi Krimistä alkanut. Vaan Ukrainan vallankaappauksesta. Jonka satoa nyt korjataan.

  • Oikea Ajattelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaikka olisikin alkanut "Ukrainan vallankaappauksesta" niin mitä sitten? Venäjä julisti kovaan ääneen että kaikki rajat ovat pyhiä ja koskemattomia, nyt Venäjä itse rikkoo tuota Pyhää Julistustaan rikkomalla Ukrainan rajoja ja ottamalla Ukrainan alueita itselleen.

   Voisitteko te (entiset) kommunistit lopultakin ymmärtää että nykyVenäjällä ei ole mitään tekemistä Neuvostoliiton kanssa minkä hajoamisesta tulee kuluneeksi jo 23 vuotta.

  • Erna

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @Ajattelija: Venäjähän aina huutaa, ettei sen sisäisiin asioihin saa puuttua. Minusta se kuitenkin oli täysin Ukrainan sisäinen asia, että siellä syöstiin diktaattori vallasta niin kuin oikein olikin. Ei kansakaan mitä tahansa riistämistä siedä, vaikka valinta olisi alun perin tehty kuinka demokraattisesti tahansa. Krimin asia nousi kuitenkin vasta tämän jälkeen ja se olikin sitten aivan puhtaasti venäläistä tekoa.

  • Että kuka oli ensin?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Oppi rajojen pyhyydestä meni romukoppaan siinä vaiheessa, kun länsi tunnusti Kosovon itsenäisyyden. Jo silloin varoiteltiin, että se luo vaarallisen ennakkotapauksen, kun vuosikymmenet oli julistettu rajojen pysyvyyttä...

  • Havukka-ahon ajattelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi paras käyttäytyä. Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan... Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin..".

   Veikko Huovinen

  • sis. asia?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vallankumous oli rahoitettu ja lisäksi länsimaiden poliitikot kävivät yllyttämässäsiihen jo monta vuotta. Venäjä sen sijaan piti maata taloudellisesti pystyssä. Herätkää suomalaiset

  • Ajattelun aihetta antoi.......

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sellainenkin pikku asia on jäänyt vähälle huomiolle mediassa että itse Venäjän kansasta on kuitenkin suurin osa aivan samanlaisia ihmisiä kuin me tälläkin joilla kaikki aika menee päivittäisen toimeentulon ja syötävän hankkimiseen, eivät he siellä sotaa halua sen enempää kuin tavallinen työväestö täälläkään. Eli pieni joukko poliitikkoja käytännössä aiheuttaa ne suuret ongelmat, vähän samoin kuin Kokoomus meillä.

 • Yrjö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juu, homma ei mene oikein, ei. Mutta mitäs herra Tervo ehtottaa? Kirjoitetaan kaikki pakina aiheesta? Tai kirje Putinille?

  • jarppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Menikö aamutsaju väärään kurkkuun? Sattuiko totuuden lukeminen kovaa? En ole kuullut, että kirjailijat tai toimittajat tekisivät päätöksiä työnsä puolesta maailmanpolitiikassa. Sen sijaan heidän työnään on totuuden kertominen ihmisille.

  • Kenraali Tervo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jari näkee itsensä eräänlaisena kenraali-hahmona. Ei hänen tarvi tehdä mitään, hän vain kirjoittaa juttuja nettiin ja täten antaa käskyjä niille tekijöille.

  • TK-13

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja sinä vain luet ja kommentoit. Ehkä Mr Tervon tarkoitus on hieman herätellä ja nostaa keskustelua. Ja siinä hän on onnistunut.

 • Suvi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä, Jari! Onneksi joku sentään uskaltaa puhua asioista niinkuin ne ovat. Suomi tuntuu olevan edelleenkin rähmällään ja Suomen mukana puoli maailmaa. Mielestäöni on vain ajan kysymys, koska Venäjän Sauron kääntää hehkuvan silmänsä länteen ja Suomeen. Onhan Suomikin ollut joskus osa Venäjää...

 • blogisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä tämä runoilija oli, kun koulussa historiaa opetettiin - vai opetettiinko? http://www.ristovolanen.fi/118302917/2148551/posting/petetäänkö-ukrainaa-entä-suomi

 • Deadlift

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri näin se on kuten Tervo sen sanoo,

  Venäjä ei usko muuta kuin VOIMAA! Ja että sitä myös uskalletaan käyttää!

  • mummo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitos Jari Tervo suorasanaisesta kannanotosta. Miksi me vielä vain hyssytellään.

   Olen vanha ihminen enkä olisi enää suonut nähtävän tällaista sodankäyntiä Euroopassa. Kyllä on varmaan muitakin samalla tavalla ajattelevia kuin Jari Tervo,

   mutta hänellä on vain ryhtiä tulla esiin.

  • Suomen karhu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjä on huomannut, että NATO uskoo vain voimaa, joten Krimin Sevastopolin laivastotukikohta on ja pysyy Venäjällä.

  • jarppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihanko oikein uskot tuohon mitä kirjoitat Tervon artikkelista? Vai heitätkö pelkkää provoa lämpimiksesi, no ainakin yhden kommentin kirvoitit. Koska Venäjä on ihannnemaasi, voisi sinulle tehdä hyvää tutustua Venäjään lähemmin. Käy edes kerran elämässäsi vaikkapa Siperian syrjäseuduilla, ja kerro sitten siitä onnesta mitä paikallisilla asukkailla on heidän asuessaan Venäjällä.

  • minsku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuinka moni täälläkin mielipidettään viljelevä tuntee Ukrainan historian ja ymmärtää sen? Ihan oikeasti tietää mistä puhuu? Ja nyt en puhu siis siitä, että olette lukeneet "luotettavan" lähteenne- Iltalehtenne, iltasanoman, yle- viimeisen vuoden aikana vaan ihan muitakin lähteitä/kirjoja käyttäen. Kuinka moni tietää miksi Ukraina on tärkeä lännelle kuin idälle? Nyt kovaan ääneen ihmetellään että Venäjä on aloittanut sodan. Olen jo vuosia sitten kuullut lännen toimista ja suunnitelmista Euroopan "kaaoksen" aikaansaamiseksi. (Miksi kaaos on hyvä, seuratkaa rahaa..) En ole Venäjän puolella, mutta en jenkkienkään/EU:n! Tässä on kaksi mahtivaltiota, kumpikin yhtä pahoja, joilla ei ole aikomustakaan saada tätä päätökseen "sivistyneellä" tavalla. Kun temmeltäisivätkin kumpikin omalla maaperällään niin paljon kuin tykkäävät, mutta ei, sodat käydään muiden maaperällä. Ja toistan: seuraatkaan vaan rahaa, kaasu/öljy.. Sieltä mistä on mahdollista saada taloudellista hyötyä, sinne hyökätään.

 • Oikeaa älymystöä kaipaava

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä tämäkin blogisti ihan oikeasti tietää siitä mitä kirjoittaa? Paljonko on käytetty aikaa ja vaivaa venäläisen yhteiskunnan tämänhetkisen tilan objektiiviseen tutkimiseen? Vanhoihin ennakkoluuloihin pohjautuvilla asenteilla ja sodanlietsonnalla saa nyt toki suosiota, mutta se on vaarallisinta lajia opportunismia.

  Oikeasti asianlaita saattaa aivan hyvin olla niin, kuten itse uskon, että Ukrainan kriisissä on kyse vain ja ainoastaan siitä, eikä se ole mikään Putinin euroopanvalloitusretken alku. Kriisin sysäsi alkuun länsi itse yrittäessään "kaapata" Ukrainan Venäjän etupiiristä, kuten he sen näkevät. Venäjä ei siis aloittanut Ukrainan kriisiä, mikä fakta jää aika monilta huomaamatta.

  Ajatus että Venäjä yrittäisi vallata läntisen Euroopan on nykypäivänä aivan posketon. Samoin vertaukset Hitleriin tai edes Staliniin vaikkei Putin mikään demokraatti lienekään.

  • Kielimies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kävisikö mitenkään että Ukraina saisi itse päättää missä etupiirissä se haluaa olla?

  • A ja O

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjä ei siis mielestäni aloittanut Ukrainan kriisiä, vaan oli länsimaisen salaliiton herkkä ja viaton uhri.

   Todellisuudessahan Ukrainan kansa halusi osaksi länsimaista demokraattista yhteisöä, mutta tämä ei Venäjälle käynyt, koska Venäjä on ideologisesti diktatuuri ja se näkee Ukrainan alamaisenaan. "Yksi kansa" - tämä on Putinin slogan, mutta oikeasti sen pitäisi olla "yksi johtaja".

   Taisit itsekin myöntää että vertaus Staliniin on lähempänä. Oikeasti kysehän on johtamiskulttuurista, jossa tarkoitus pyhittää keinot. Jo siinä vaiheessa kun Putin siirtyi yhdeksi presidenttikaudeksi syrjään vain kiertääkseen lainsäädäntöä jokainen näki, että kaikki ei ole ihan kohdallaan. On vielä täysin varhaista sanoa mille akselille Putin tulee maailmanhistoriassa sijoittumaan, mutta se mikä erottaa Putinin esimerkiksi Hitleristä on se, että edellisellä ei ollut ydinasetta käytettävissään, eikä siten käyttää Putinmaista retoriikkaa pelotellakseen tällä mahdollisia uhkaajia.

  • itä-ukrainalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väität, että "Ukrainen kansa halusi osaksi länsimmäistä demokratia".

   Tosiasia on se, että ei ole olemassa Ukrainan kansaa, vaan on Länsi-Ukraian ukrainalaisia ja Itä-Ukraianan venäjänkilelisiä. Ja niiden halut poikkeavat toisista kuin yö ja päivä. Itä-Ukrainan venäjänkileliset, samoin kuin Krimin asukkaat, haluavat olla Venäjän kanssa.

  • gagagagag

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei tuo valtio nyt noin kahtiajakautunutta ole. Mielipidetiedusteluissakaan suurin osa Itä-Ukrainan kansasta ei halua kuulua Venäjään, tosin vielä vähemmän kannatusta siellä saa EU:n liittyminen.

 • Hannu1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täyttä asiaa, taas kerran.

 • Tervo puhuu taas täyttä asiaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo kirjoittaa tässä sen, mitä suurin osa Suomen kansasta ajattelee.

  Samaa mieltä tuntuvat olevan myös veljemme Virossa, jossa osa on nähnyt, miten pahaa jälkeä itäinen naapuri voi tehdä. He ovat myös kokeneet viime aikoina, miten eurooppalainen ja länsimainen sivistys, demokratia ja hyvinvointi toimivat. Eivät vaihtaisi pois.

 • Samanmielinen yksinaamainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipa hyvä, rehellinen ja selkeä analyysi. Laitanpa jakeluun muuallekin. Kiitokset Tervolle.

 • Taas sitä Tervon ryssävihaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän länsimaitten olisi kannattanut miettiä kahteen kertaan demokraattisten vaalien valitseman presidentin syrjäyttämisen aktiivista tukemista ja Ukrainan väkisin vääntämistä Venäjän intressipiiristä - varsinkin kun jo Georgian jälkeen oli selvää että Venäjä on valmis käyttämään voimaa ja länsimaat eivät. Naiivit poliitikot lännessä lähtivät leikkimään kovaa poliittista peliä ilman että olivat valmiita pistämään muuta kun puhetta likoon. Sitäpaitsi, jos me lännessä nyt ollaan niin kiinnostuneita Ukrainan kansan tahdosta, minkä takia olemme valmiita tukemaan länsiukrainan intressien pakottamista itäukrainalaisten päälle aseellisin keinoin - yhtä korruptoitunutta porukkaa sitä on nyt Kiovassa vallassa kun edellisenkin presidentin aikana.

  • Suoraan Saksasta Tervolle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Saksalaiset polttivat Rovaniemen.

   Kuka tulevaisuudessa kun sotarummut pärisevät?

  • Hottentotti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nyt on aika ehdottaa Puuttinille ratkaisua. Suomi sitoutuu olemaan liittymättä Natoon jos Venäjä luovuttaa Suomelle takaisin vanhan menetetyn käsivarren pohjoisessa. Samalla Nato-raja vähenee Venäjällä siltä osin ja melko pitkältä osin tulevaisuudessa Suomen pysyessä puolueettomana. Lisäpykälänä vielä että Suomi liittyy heti Natoon kun Venäjäkin.

   Muutoin voidaan pysyä lujana ja ensin alkuun ladataan Hornettien asseet sinivalkoisilla värikuulapateilla ja tahritaan loikkarit perusteellisesti.

 • hyvä kynä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lukekaa Tervon teksti se on ASIAA isolla A:lla näin minäkin nämä jutut tulkitsen on muutaman kyymmenen vuoden kokemukset naapurista

 • Karhunvartija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta entä jos Eurooppa ei halua uutta suursotaa? Ottakoot Putin palan Ukrainaa.

  Seuraava sota on ydinsota.

  • Karhunsyli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuota, millaisen palan Suomesta olisit valmis antamaan Putinille? Kysehän on samasta asiasta. Ja juuri tästä Tervon kirjoituksessa on kyse. Jossain on raja.

  • Late88

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja entäs sitten, kun Putin haluaa myös palan Suomea? Annatko senkin hänelle yhtä kepein mielin?

  • Huoh...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomessa, toisin kuin Ukrainassa, puolella osaa kansasta ei liene halua liittyä Venäjään autonomiseksi hallintoalueeksi... Vielä.

  • Vastarannankiiski

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Suomessa, toisin kuin Ukrainassa, puolella osaa kansasta ei liene halua liittyä Venäjään autonomiseksi hallintoalueeksi."

   Ei ole Ukrainassakaan. Millään alueella. Jopa vallatulla Krimillä kulissiäänestyksessä Venäjään liittymistä kannatti oikeasti vain 30 % äänestäneistä - Putinin oman ihmisoikeuskomission mukaan.

 • Munkan kundi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Totuus ei pala tulessakaan, lännen johtajien housut tutisevat,oiva kolumni Tervolta.

 • Mitäköhän kansa tahtoisi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari,

  Itä-Euroopassa on käyty samanlaisia sotia, esim Jugoslavia. Vallankumoukset avaavat ovia, myös rajojen uusiksi vedoille. On naivia ajatella, ettei sitä tapahtuisi, jos on ratkaisevia alueellisia lojaliteettei-eroja.

 • Samaa mieltä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari, olen samaa mieltä!

  Virhe tapahtui jo maaliskuussa. Oli typerää Natolta korostamalla korostaa, ettei Ukrainan tilanteeseen puututa sotilaallisesti. Vaikkei puututtaisi, olisi pitänyt antaa Venäjän ymmärtää, että sotilaallinen puuttumien on mahdollista. Olisi myös heti pitänyt keskittää voimia alueelle (Mustalle merelle, Turkkiin, Puolaan ja Romaniaan) ja antaa näin toisenlainen viesti.

  Myöhemmin Nato- ja EU-maiden olisi pitänyt harkita myös rauhaan pakottamisvaihtoehtoa (KFOR, IFOR, SFOR) Jugoslavian hajoamissodan tapaan tai ISAF-toimintaa Afganistanin kriisinhallinnan tapaan. Miten Venäjä olisi reagoinut, jos tällaista vaihtoehtoa olisi pidetty esillä YK:ssa? YK olisi aina ensisijainen toimintapaikka, mutta olisi pitänyt varautua toimintaan suppeammin EU:n ja Naton puitteissa. YK:ssa Venäjä olisi varmaan jäänyt yksikseen, mikä olisi muuttanut sen näkemyksiä. Lännen pitää yhdentyä! Lännen hajanaisuudessa tässä on kysymys, Puolan ja Liettuan tyyli olisi ollut parempi.

  • CW

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jenkit eivät aloita kolmatta maailmansotaa Ukrainan takia. Tuskin Baltian maidenkaan, senverran kiemurtelevaista tulkintaa NATOn viidennen pykälän velvoitteista jäsenmaita kohtaan on viimeisen puolen vuoden aikana liikkunut kansainvälisessä politiikassa ja mediassa. Eivätkä jenkit aloita sitä Suomenkaan vuoksi, vaikka Suomi kuinka olisi NATOn jäsen. Pakotteita tulisi ja poliittista- ehkä jopa materiaalistakin- tukea, mutta joukkoja olisi turha odotella...

  • Psykologinen virhe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan oikea havainto. Kun tiedetään, että Putin antaa arvoa vain voimalle, olisi tätä pitänyt käyttää hyväksi. Putinille olisi pitänyt ainakin uhata, että Ukrainan rajan ylittäminen tulee myös sotilaallisesti kalliiksi. USA:n ja EU:n karkea (itsekäs? ) virhe.

   Ukrainan armeijan johto näyttää epäonnistuvan jatkuvasti, kun joukkoja jää saarroksiin ja raskasta kalustoa menetetään. Heillähän on käytettävissään vähintään kymmenkertainen voima kapinallisiin verrattuna. Pyytäisivät muutamia suomalaisia eläkeläisupseereja avukseen!

  • Timbe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se on vaikea sotia toisen maailman sodan aikaisilla tussareilla Venäjän armeijaa vastaan.

 • naapuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asia on juuri näin. Miksi ylipäätänsä puhutaan separatisteista, siksi että länteenkin on uponnut Putinin propaganda. Tapahtumat Ukrainassa ovat Venäjän hyvin suunniteltua ja toteutettua sodankäyntiä. Separatististeiksi naamioituneet :-) sotilaat on ollut Venäjän menestykseksi osoittatunut strategia, onhan se hämmännyt tuloksekkaasti länttäkin. Putin pitää pilkkaanaan koko maailmaa. Rajat Venäjälle olisi laitettava kiinni ja kaikenlainen vienti Venäjälle lopetettava toistaiseksi. Putinin tyttäret on karkoitettava Hollannista. Mitä hyötyä on neuvotella valehtelijan kanssa jolla ei ole aikomustakaan perääntyä. Surku tulee Venäjän kansaa joka joutuu eläämään valheessa. He eivät ole ansainneet nykyistä johtajaansa.

  • Sanotaan ääneen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin. Venäläisillä on huono herraonni. Venäläiset eivät ole tyhmiä ja huomaavat kyllä pian, missä mennään ja mitkä ovat motiivit. Pelon yhteiskunta ei pysy kauaa pystyssä. Tervo osuus naulan kantaan.

  • Raja-Jooseppi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäläiset eivät ole tyhmiä, mutta aikalailla näyttää tuo propaganda USA:n ja lännen pahuudesta uponneen tavalliseen venäläiseen kansaan.

   Kokeilepa Venäjällä keskustella asiasta kiihkottomasti, niin aivan samat dialogit tulevat ns. älykkäimmiltäkin venäläisiltä;USA on paha ja EU on paha.

   Aivopesu uppoaa,kun sitä toistetaan jatkuvasti. Valitettavasti alkaa mennä jo todella huolestuttavaan suuntaan kansan asenteet Venäjällä.

  • Pekka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näinhän se menisi hienosti. Suhteet poikki vaan joka suuntaan ja rautaa rajalle. Suhteet poikki Yhdysvaltoihin joka hyökkäsi Irakiin. Suhteet poikki Israeliin joka valtaa itselleen Palestiinaa. Suhteet poikki kaikkiin NATO-maihin jotka pommittivat Libyaa.

  • Eihän ne tyhmiä ole!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eihän venäläiset tyhmiä ole.

   Elävät vain vieläkin vuotta 1941.

   Kielitaito ja netti puuttuu 90 prosentilta.

   Luulevat jonkin fasistin hyökkäävän hetkellä minä hyvänä, mutta eihän ne tyhmiä ole.

   Näin sivistynyttä porukkaa on mahdotonta agitoida yhtään mihinkään, nehän ajattelevat omilla aivoillaan.

 • Kyselen?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari! Mistä tämä lännen naivi hyväuskoisuus johtuu? Mikä tekee meistä kykenemättömiä kohtaamaan todellisuuden? Onko kyseessä vain poliittinen peli vai onko syvempi syy länsimaisessa relativistisessa maailmankatsomuksessa missä asioita ei enää oteta vakavasti eikä moraalinen kompassi anna riittävää ryhtiä? Olemmeko kykenemättömiä kohtaamaan pahuutta kun emme enää usko siihen? Näen länsimaisen heikkouden ilmenevän sekä tässä tilanteessa että myöhäisessä heräämisessä radikaali Islamin vaaraan. Koska meille kaikki on suhteellista, niin emme ota tosissaan sitä että jotkut ottavat asiansa tosissaan. Mitä me otamme tosissaan?

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Upeaa Jari Tervo. Taidat olla ainoa suomalainen julkisuuden henkilö, joka uskaltaa sivaltaa Venäjää kriittisesti. Herättättäkää päättäjät. Suomen poliitikot ovat pullamössöä ja vellihousuja.

  • Ihminen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä ihmettä jengi ihailee tässä Tervon mahtailussa? Eihän hän esitä mitään ratkaisuja, pullistelee vaan. On hirveän helppo kirjoitella juttuja ja sivallella sanallisesti kun meillä täällä vielä on elämä suhteellisen rauhallista ja mukavaa, mutta oletteko te kaikki uhoajat sitten valmiita sotimaan? Jos palo on niin suuri, kyllä siellä varmasti Ukrainan joukot ottavat apua vastaan mielihyvin jo nyt. Mutta älkää tulko vaatimaan, että rauhantahtoisten ihmisten olisi tartuttava aseisiin.

 • jopo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikuttaa siltä että Tervo on lukenut liikaa iltapäivälehtiä. Kannattaisi ehkä hankkia syvällisempää tietoa taustoista.

  • Taustoja?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No nyt olisi Jopolla hyvä tilaisuus tarjota noita taustoja meille tyhmille, missä taustat viipyvät?

  • Hobo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Muistellaapa kriisin alkuaikoja, kehoitan lukemaan vaikka australialaisen rauhanpalkinnon voittaneen journalisti John Pilgerin artikkeleita ukrainasta. Ja jos oot jo niin kova tarkistelemaan taustoja ja on kuitenkin jääny näkemättä niin siinä on sulle tehtävä. Ja jos haluaa ymmärtää miltei kaikkien kriisien taustoille on syytä katsoa Renecade Economist:in Four Horseman dokumentti elokuva, multipalkittu sekin. Avaa ihan erilailla maailmantilaa kuin ne uutiset mitä meille tarjoillaan pikaruuan tavoin. Mutta kun nykyihmisillä on muutakin tekemistä kuin syventyy, paitsi että kyllä aina joku syventyy kaikkien puolesta. Pahasti ihmiset erehtyy jos luulevat ettei tossa oo paljon muutakin taustalla kuin vaan se että demonisoitu venäjä on tullut hulluks. Oikeasti ihmiset tarvitsisivat todellista tietoa ja ymmärrystä maailmasta, ikävä mennä nyt kaikkien epämukavuusalueelle.

 • Venäjä vie, EU vikisee!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Venäjä tiesi ja tietää tarkasti, mihin länsi oli valmis ja mihin ei. Venäjä on toiminut länttä viisaammin ja päättäväisemmin, asia oli mietitty tarkasti kaikkine vaihtoehtoineen, nyt vain toteutetaan suunnitelmaa. Venäjä vie, EU ja Nato vikisevät! EU ja Nato eivät ole oppineet mitään Jugoslavian hajoamissodista, silloinkin päättämättömyys ja jahkailu maksoivat kymmenien tuhansien ihmisten hengen. Hävettää hieman eurooppalaisena ukrainaisten puolesta, ovat sinnikästä ja urhoollista kansaa ison naapurin vierellä!

  • A. T.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Te siis uskotte ihan tosissanne, että jos tässä aletaan vastata Venäjän voimaan voimalla, sota ja verenvuodatus loppuvat kertaheitolla siihen? Siitähän se kaikki vasta alkaa, ja pian liemessä ovat taas miljoonat viattomat ja rauhantahtoiset nuoret miehet ja perheenisät ympäri Euroopan. Oletteko todella halukkaita lähtemään?

 • Olavikönnistö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava kirjoitus aiheesta. Tämä uusi pullamössöporukka pohtii kaikkea filosofisena aiheena, samalla kun venäjän kustantamat erikoisjoukot tappavat täysin syyttömiä siviilejä. Mm. naisia ja lapsia. Jospa pohdittaisiin heidän tilannettaan.

  • Uusi suunta ajatteluun

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Setä Putinin annetaan kulkea koko ajan askeleen edellä. Ryhdistäytykää poliitikot! Osataan ne kaasuhanat panna kiinni täälläkin päässä. Tervolle kiitokset.

 • Varma äänestäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Venäjällä ei ole koskaan rangaistu tyhmyydestä, vaan totuuden julkituomisesta.

  Jari, toivon, että pyrit eduskuntaan, tarvitsemme poliitikkoja, jotka uskaltavat sanoa ääneen sen, mikä on ilmeistä.

  • Ei Suomessakaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei nykyisessä Suomessakaan sallita totuutta. Siitä on tehty rikos, minkä rikosnimike on "vihapuhe" ja rangaistus 2v vankeutta!

 • Haluaisin auttaa ukrainalaisia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viimeistään nyt lienee kaikille selvää, että Venäjä on Ukrainan sodan osapuoli, maan armeija on tunkeutunut sadan panssariajoneuvon Ukrainan alueelle.

  Ukrainalaiset ovat kuten me suomalaiset, eivät luovuta, yhteinen koettelemus on yhdistänyt ihmiset, halutaan pitää puolta, ollaan valmiita sotimaan.

  Me suomalaiset tiedämme hyvin, mitä on taistella ylivoimaista vihollista vastaan. Me myös tiedämme, mitä on tunne, kun emme saa apua, vaikka sitä niin kovasti tarvitsisimme ja haluaisimme.

  Haluaisin kovasti auttaa ukrainalaisia. Ukrainan suhteen eurooppalaiset päättäjät ovat olleen aikaansaamattomia, kriisi vain jatkuu ja kärjistyy. Olisiko Suomessa tai Euroopassa esimerkiksi jokin kansalaiskeräys, jolla me tavalliset ihmiset voisimme auttaa ukrainalaisia hädän keskellä?

  • Ukrainan asia on meidän

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin hyvä ehdotus. Tietääkö kukaan toimivaa kanavaa?

  • olof

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   EI kyllä kovin moni suomalainen taida enää tietää miltä se homma silloin tuntui..

   Nato ei tule apuun. Eu ei halua, koska kaasulla on kiva lämmittää. Jos vastataan offenssiiviin. Niin tulee pulaaika. Loppuu se netissä roikkuminen.ja fb ku ei riitä sähkøä! Kun putim.laittaa,kaasu hanat kiinni

  • Ukrainalaiset

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nyt menee tuo kommentointi jo yli hilseen. Kuinka moni kommentoijista tietää Ukrainasta yhtään mitään. Ei varmaan kannata mitään Talvisota-vertailuja tähän kaivaa varsinkin jos ette ole edes Ukrainassa käyneet saati perehtyneet heidän historiaansa.

 • Kalle Kopteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin oikeassa kun Tervo kirjoituksessaan onkin, ei mikään tule muuttumaan EU:n toimissa, ennenkuin saman kertoo sellainen henkilö taikka taho, jota EU:n johtajat tajuavat kuunnella. Toivottavasti tämä tapahtuu ennen koko itsenäisen Ukrainan miehitystä ja sen kansan kaltoin kohtelua. Jos "kriisin" toinen osapuoli jo sotii, ei sitä talouspakotteilla tai diplomatialla enää ruotuun saada. Kysyä voi vaikka Putinilta, että miten paljon häntä ihan oikeasti kiinnostaa jotkin kädenspuristelut Minskin kabineteissa.

  • Valta vaihtuu USAssa 2016

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä on totta. Olen pettynyt Obamaan jota muuten kovasti arvostan. Hän on se ainoa jota kuunneltaisiin.

   2016 tulee republikaani valtaan ja siirrymme suoraan kylmään sotaan. Todennäköisesti 20-30 seuraavaa vuotta.

   EU johto on, valitettavasti, joukko ihmisiä jotka luulevat että diplomatialla kaikki ratkeaa. Se aika meni jo 1992-2008.

 • Stop Putin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo ja Garri kasparov ovat ainoita, jotka puhuvat järkeä.

  Obamat, EU:t ja kumppanit ovat olleet täysin kädettömiä Venäjän myötäilijöitä. Asia on niin, että Venäjä hyökkäsi itsenäisen eurooppalaisen valtion kimppuun ja piste. Se on lähtökohta eikä muuksi muutu. Tällöin muun maailman, EU:n, Naton, USA:n yms. on tultava välittömästi avuksi ja pistettävä Putin ja putinilaiset seinää vasten.

  Putinin kaltainen KGB-rikollinen, toimittajien myrkyttäjä ja kerrostalojen räjäyttelijä ei järjen ääntä kuuntele, ei kansainvälisistä sopimuksista ja laeista välitä. Herätkää nyt maailma jo oikeasti siitä Ruususen unesta ja pistäkää tämä 3-vuotiaan tasolla toimiva suuruudenhullu sotakriminaali kuriin ja voimalla seinää vasten ennenkuin on myöhäistä.

  • Pax

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samaa mieltä, Tervo, Kasparov ja Stop Putin! Mutta Putinin kuriin ja voimalla seinää vasten paneminen merkitsisi sotaa, eikö vain? Eurooppa ei ole vielä unohtanut edellistä sotakriminaalisuuruudenhullua ja hänen aikaansaamaansa tuhoa. Koko EU syntyi, jotta Eurooppan ei enää koskaan tulisi sotaa. Nyt tällä vallastaan (ja vissiin muuten vain) hullaantuneella Putlerilla vain on ydinase käytössään. Jos Obama ja Merkel epäröivät, se lienee tervettä pelkoa. Eikö teitä pelota?

  • eu on kauppaa vaeten

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Turjha toivo...eu tuli kaupan takia..ei sotien...uskokaa jo.

   Sotia tulee aina olemaan kunnes tämä maailman aika päättyy...

 • Nahjustelu riittäköön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kovaa tekstiä, mutta mahdotonta olla eri mieltä.

  Aurajoen rannassa oli viikonloppuna sota-aluksia näytillä. Kiinnitti huomiota ruotsalaislaivan esittelytektissä ollut sana "ofred". Siis "epärauha". Meille viestitään kuin päiväkotilapsille.

  • Ei kai?!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ofred ruotsalaispaatin kyljessä? Ei voi olla totta, heti kaikki Suomen miehet torrakko kourassa itärajan metikköojiin passiin!

 • Vaihtoehdot ja "vaihtoehdot"

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Selkeä kirjoitus. Selkeästi esitetty asioita. EU yrittää välttää viimeiseen asti sotilaallista konfliktia, jossa se olisi suora osallinen, siitä tulee probleemi. Siitä tulee myös tarve kertoa pehmennettyä totuutta. Mitkä ovat vaihtoehdot? Sodan eteneminen EU:n piiriin heti (aktiivinen ve, Ukrainan tukeminen) vai kohta (passiivinen ve, Venäjän etenemisen seuraaminen yhä lähemmäs EU:n rajaa)? Onko olemassa kolmatta vaihtoehtoa?

  • Keinoja on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hanat kiinni, joka suhteessa, lännen puolelta Venäjälle päin. Me kyllä kestämme pienen takapakin. Hyvä Tervo!

 • CHF

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olipas raa'an pelkistetty tilannekatsaus tähän päivään. Ei taida ihan retoriikka riittää kärjistyneen tilanteen de-eskaloitumiseksi. Mutta mistä ne panssarit jne vastavoima mikä ajaa maanvalloittajat takaisin kotiinsa ja millä saada tasapaino takaisin? Historia opettaa, ja Siperia.

 • totuuden torvi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykypoliitikot on kuin sossun tätejä jotka vain voivottelevat asiakkaan tilannetta mutta eivät halua auttaa vaan piiloutuvat pykälien ja sääntöjen taakse. Ettei vaan tarvitsisi itse ottaa mitään aktiivista roolia!

  Lehdistöstäkin osa yrittää pysyä "muka puolueettomana" mm keksimällä syitä miksi Venäjän koneet ovat vahingossa eksyneet Suomen puolelle. Herätys, ei siellä mitään vahinkoja tapahdu, kaikki on tarkoituksella tehty. Ei asioita kannata liikaa kaunistella minkään diplomatian nimissä vaan faktat on sanottava suoraan. Näin pitäisi Euroopan maiden päättäjienkin tehdä. Kiitos Jari Tervo, että sinä sentään uskallat vielä sanoa niinkuin asiat on. Ja vieläpä niin että tyhmempikin varmasti ymmärtää.

 • beeham juckman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kun Euroopassa soditaan, kannattaa murehtia muita asioita kuin Vaalimaan tulliparkissa hapantuvaa hyla-maitoa."

  Tässä asia on hyvin kiteytetty, on todella naivia laskea, paljoko kustannuksia pakotteet Suomelle aiheuttavat. Putinin seuraava askel on varmistaa Pietarin meriyhteys: ottaako Suomenlahden etelä- vai pohjoisrannan eli Natomaan vai Natokumppanin??

  • Realisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tai jos ottaakin molemmat.

   Viron (tai baltian) sotaretkeä varten Venäjän on ensin suojattava pohjoinen sivusta eli otettava haltuun eteläinen Suomi. Hyökkäys baltiaan tarkoittaisi sotaa Natoa vastaan, joten Venäjän on myös työnnettävä Pietarin ja Kuolan puolustus eteen. Jälleen syy hyökätä ensiksi Suomeen (ja pohjoisessa myös Ruotsiin ja Norjaan).

   Kysymys kuuluukin, lähteekö Putin sotaan Eurooppaa/Natoa vastaan? Vastaus saattaa hyvinkin olla kyllä. Venäjällä näkyy merkkejä sotavalmisteluista. Raaka-aineiden (kuten nikkelin) ja kullan hamstraaminen sekä suuret panostukset armeijan hyökkäyskykyyn (eikä niinkään puolustuskykyyn) ovat vain pari esimerkkiä. Lisäksi länsi on juuri nyt heikko. Euroopassa puolustus on ajettu minimiin, ja vallassa ovat heikot, myötäilyyn taipuvaiset johtajat. Usa:n painopiste on aasiassa eikä siirry nopeasti Eurooppaan.

   Jos Venäjä jotain aikoo tehdä, se tekee sen muutaman vuoden sisällä. Myöhemmin teoreettinenkin mahdollisuus voittoon on ohi.

  • eemeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Realisti, jos ydiasevallat lähtee laatimaan rajoja sotavoimalla ei siitä kisasta löydy voittajaa vaan kaikki häviää. On löydettävä kolmas tie ja se voi löytyä Venäjän sisältä. Vain venäläiset itse voivat vaihtaa johtajansa. Ja kyllä ne sen vielä tekevätkin.

 • ei noin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo on hyvä kirjoittaja, mutta valitettavasti kirjoitti tällä kertaa aiheesta josta ei ole selvittänyt taustoja. Koko "kriisi" on lännen masinoiman vallankaappauksen aikaansaama ja kyseessä taistelu etupiireistä.

  On täysin ymmärrettävää, että Venäjä puolustautuu, kun sitä vastaan hyökätään.

  • Heka1

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Milloin ja missä Venäjää vastaan on hyökätty? Ellei nyt sitten lähdetä siitä, ettei Ukraina oikeastaan olekaan eikä saisikaan olla itsenäinen valtio, vaan ainoastaan Venäjän vasalli.

   Venäjä ei ilmeisesti olekaan hyväksynyt Ukrainan itsenäisyyttä. Toinen Venäjän johdon motiivi tässä on kova pelko siitä, että "Ukrainan tauti" leviäisi sinnekin.

  • Aita

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voisitko hieman tarkentaa mitä hyökkäystä vastaan Venäjä tässä puolustautuu?

   Miten ihmeessä Ukrainan (itsenäinen valtio, joka ei kuulu Venäjään), sisäiset riidat voidaan tulkita hyökkäykseksi Venäjää vastaan?

  • Amurin Rypläke

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On liioittelua sanoa: "lännen masinoima vallankaappaus". On totta, että kyse on etupiiritaistelusta.

  • noin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä sen voi ymmärtää, mutta ei sitä pidä hyväksyä. Venäjä "puolustautuu" hyökkäämällä ihan itsenäisen suvereenin valtion kimppuun. Jos se annetaan tapahtua ilman vastareaktiota, niin mikään maa ei ole enää turvassa.

 • haitsäk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruplan heikkeneminen on kiihtynyt. Taitavat rahat loppua Venäjältä ennenkuin pääsevät kovin pitkälle.

 • kiittäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervolle kiitos totuuden laukomisesta. YLE:lle kiitos että uskalsi julkaista.

  • metsä ja puut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minusta koko kirjoitus on pelkkää sodanlietsontaa. Siitäkö meidän pitäisi kiittää? Tervo ja kaiken maailman kiittäjät ovat varmaan lähdössä eturintamaan? Minä en.

   Paljon isompi kysymys on, miksi Ukraina ei suostu tulitaukoon ja neuvottelupöytään. Kuka tukee Ukrainaa?

 • Siv is pacem, para bellum

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Bravo Tervo! Joku vielä uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat. Tuomiojakin olisi syytä tämä kolumni lukea; ja miettiä asioita uudelleen.

 • Malttia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä nyt ei ollut varsinaisesti mitään uutta. Samaa nyrkin puimista Venäjälle, jota länsi on harrastanut. Mitä ehdotat? Liitytytään NATOon ja jatketaan arvostelua? Jotakin muuta?

  • Valttia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Liitytään Itsenäisten Valtioiden Yhteisöön, valitaan Johan Bäckman presidentiksi ja äänestetään liittymisestä Venäjään. Sillä asia on lopullisesti ratkaistu, täysin ilman verenvuodatusta ja kaikki elävät onnellisina loppuikänsä.

   Mitäpä tuossa olisi hävittävää? Sanoisin jopa että siinä olisi venäjäntaitoisille työttömille harvinaisen paljon mahdollisuuksia matkailualalla. Valiokin tekisi hyvän tilin.

   Venäjä kyllä puolustaa omiaan, joten eiköhän siitä seuraisi vastaava satavuotinen rauha kuin 1809-1917. Suomi kuuluu niin maantieteellisesti kuin historiallisesti Venäjään, ja ihan turhaan venäjän kieltä haukutaan vaikeaksi.

  • Malttia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minua ei Venäjään liittyminen kiinnosta.

 • Edson

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erinomainen kirjoitus aivan kokonaisuudessaan.

  Nyt tarvitaan läntisiltä, vapailta demokratioilta päättäväistä yhteisrintamaa Putinin pysäyttämiseksi, ja nimenomaan ajoissa.

  Suomalaisten poliitikkojen on viimein aika osoittaa rohkeutta ja vastuuntuntoa, ja vietävä Suomi NATO:on.

  • Mummeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Natoon liittyminen tarkoittaisi sotilaallista tukea länneltä. Mitähän siitä seuraisi? Tuleeko jenkit Suomen avuksi? Tuleeko Englanti tai Ranska Suomen avuksi. Jos tulisivat - se tarkoittaisi kolmalla maailman sotaa. Sitä tuskin muu Eurooppa haluaa. Suomella on pisin maaraja Venäjän kanssa. Sitä ei Nato tule koskaan puolustamaan. Nato antaa Venäjän vetää rajansa Suomenlahdelle ja Itämerelle. Me täällä Suomessa emme saa ikinä unohtaa geopoliittista asemaamme!

 • aihetta kerrakseen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ukrainassa diktaatori syöstiin vallasta ja alkoi täysi mellakka, ilman Putinia. Eiks tämä homma näin alkanu,eli maan kansalaiset uskalsivat omia ajatuksiaan tuoda esiin. Suuri vastuu tietenkin on köyhän USA:n joka väellä ja voimalla yrittää sotaa Eurooppaan, sillä tavallahan maa rikastuu. USA muuten on saanut ihmeellisen luvan käyttää aseitaan ja vieläpä miehiään eri tappamaan ihmisiä ympäri maailman. Tässä yks puoli Ukrainan sisällis sodasta.

  • Kiitos ei EU

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Alun kuvioista hyvä muistaa myös:

   - Ukrainan vallasta syösty "diktaattori" oli Putinin tukema.

   - Krimillä(Ukrainassa) sijaitsee Venäjän sotilastukikohta.

   - Venäjän kaasuputkia kulkee Ukrainan kautta.

   - EU meni em. yhdistelmän vallitessa tyrkyttämään omaa sopimustaan Ukrainaan.

  • kerrasta poikki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   USA (valtiona) ei todellakaan hyödy Ukrainan tilanteesta taloudellisesti. Päinvastoin. Poliittisesti hyötyy sikäli, että Venäjän aggressio muuttaa koko ajan ihmisiä enemmän länsimielisimmäksi ja NATO-myönteisemmiksi (poislukien muutamat vasemmistouskovaiset ja russofiilit). Se ei ole mielestäni USAn ansio vaan pikemminkin Venäjän poliittisen johdon (= Putin) syy.

   Yksittäisistä poliitikoista, tottakai, joku tekee politiikkaa tälläkin asialla ja voidaan kuvitella "hyötyjäksi".

  • korppi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Entä taalan kurssikehitys?Aina joku hyötyy tavalla tai toisella.Haluttiin sitä tai ei.

   Kyllä niitä hyötyjiä laskee joku jossain ja muuttaa futuureiksi.

  • Mummeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä USA hyötyy kriiseistä missä tahansa maailmalla, muualla kuin siellä. Sotateollisuus jauhaa rahaa koko ajan. Ja jenkkilässä se on suurta teollisuutta.

 • Terminaattori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos Suomi vielä tätä menoa ajautuu sotaan Venäjän kanssa, kirjailija Tervo tulee ehdottomasti kiinnittää valtion sotapropagandaosastolle töihin, kuten kirjailija Mika Waltari teki jatkosodan aikana. Niin hyvin, terävästi, populistisesti ja vetoavasti - mutta auttamattoman mustavalkoisesti ja täysin Venäjän näkökohtia ymmärtämättä - hän osaa kirjoittaa. Ei Tervon kirjoitus edusta viisautta, vaan itse asiassa Venäjän vastaiseen sotaan lietsovaa propagandaa. Pelottava kirjoitus, mutta hyvä osoitus ajan hengestä täällä "lännessä".

  • Putinaattori

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi ajautuu sotaan vain ja jos Putin hallintonsa kanssa sen aiheuttaa. Suomi ei takuulla ole hyökkäämässä Venäjälle. Putin jatkaa maailmanvalloitusta niinkauan, kuin sen annetaan tapahtua. Lapsellista sinisilmäisyyttä muuta kuvitellakaan.

  • justiinsa juu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "täysin Venäjän näkökohtia ymmärtämättä"

   Arvon Terminaattori:

   Onko Venäjän Krimin-valtaus ja sen sotilaalliset operaatiot muualla itsenäisen Ukrainan alueella mielestäsi sellaisia venäläisiä näkökohtia, joita kaikkien pitäisi hyväsydämisesti ymmärtää?

 • Uusi kommentti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No mutta... Putinhan on Neuvostoliiton aivopesun tuote!

 • jarppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos. Kirjailijat avaavat maailmoja meille ihmisille. He saattavat myös kertoa totuuden tilanteessa jossa useimmat sulkevat silmänsä. Totuus voi tehdä kipeää, mutta se ei saa olla syy itsepetokselle.

 • Politiikka on julmaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpäs täältä kaukaa on helppo sanoa mikä on oikein ja väärin, mutta ei ole helppoa olla niillä Ukrainalaisilla, jotka ovat itäänpäin kallistuneita, niitäkin on! Kukaan ei vaan näköjään halua kuulla sitä. Mitä me heille sanomme? "No muuta Venäjälle", kuule helpommin sanottu kuin tehty.

  Vallankumoukset ovat rumaa aikaa ja niissä on aina vastapuolia, ja valitettavasti itä-Ukrainalaisilla on vain Putin, koska Euro-ukrainalaisia eivät kiinnosta heidän oikeudet. Ensimmäisestä päivästä haluttiin poistaa venäjänkielisiltä oikeudet ja Kiovan kaduilla myytiin venäläisväestöä syrjiviä T-paitoja. Ihana asua sellasessa maassa?

 • tomppaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Humoristilta rautaista asiaa. Hyvä Jari.

 • Netrockcity

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä asia on tasan niin kuin Jari Tervo kirjoittaa. Heikko, pelokas ja hajanainen länsi ei tälläkään kertaa pysty pysäyttämään päättäväisen ja vahvan diktatuurin toimintaa. Mitä historiasta opittiin?

 • Pelko sulkee suut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän Suomessa pitäisi mitään pelkoa olla siinä, että uskaltaa sanoa asiat kuin ne ovat. Ei täällä "poisteta" totuudenpuhujia. Hyvä Tervo!

 • Leena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kiitos tekstistäsi Jari Tervo! Näin minäkin ajattelen, mutta kun en ole saanut ajatuksia kakistettua tekstinä tai puheena pihalle - Vaan miten olisimme Churchillejä noin käytännössä?

  • AS

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Puhut Leena asiaa! Moniko Ranskalainen nuori haluaisi lähteä taistelemaan Itä-Ukrainaan? Entäpä moniko Norjalainen olisi sinne mielellään menossa? Jos edes ukrainalaiset eivät halua taistella Itä-Ukrainasta, niin miksi meidän pitäis sitä haluta?

   CIA aloitti operaation keväällä tekemällä laittoman vallankumouksen. Nyt CIA ja USA ovat häviämässä konfliktia. Pitäisikö meidän ja muiden eurooppalaisten nyt lähteä pelastamaan CIA ja USA aloittamastaan konfliktista?

  • Funtsaaja n

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä keskustelunavaus Tervolta. Mikä konrasti Stubbin tosi laimeaan viime kommenttiin EUn taloudellisista pakotteista: "Jury on vielä ulkona siitä ovatko tähänastiset pakotteet vaikuttaneet".

   Lännen optioita:

   1) Ultimaatumi: postukaa Ukrainasta tai sota. Ei käy Venäjä on ydinasevaltio kuten Putin juuri ajankohtaisesti muistutti. Toki viimeinen raja pitää vetää jonnekin. Toivottavasti se ei ole Suomen länsipuolella.

   2) Ukrainan aseistaminen: väliaikaisratkaisu. Venäjällä riittää rautaa,

   3) Suostuminen kaikkiin Venäjän vaatimuksiin. Krim osa Venäjää, Itä-Ukraina muodollisesti Ukrainaan kuuluva Venäjän protektoraatti. Väliaikaisratkaisu. Ruokahalu kasvaa.

   4) Kunnon taloudelliset pakotteet, taloudellisen yhteistyön loppuminen. Sisäpoliittisesti vaikeaa Euroopassa. Riippuu siitä, miten tärkeäksi/uhkaavaksi tilanne koetaan.

 • Mutkun

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari ei kertonut, mitä pitäisi tehdä, miten voimaa pitäisi käyttää? Kritisointi on helppoa, mutta paremman keinon esittäminen on vaikeaa.

  Miten Venäjää vastaan käytetään voimaa niin, että kaikki ei menisi sekaisin? Niin ettei tulisi suurta laajaa sotaa?

  • TK-13

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos Mr Tervolla olisi vastaus tuiohon kysymykseen, niin kaipa hän sen esittäisi. Jos sinullakaan ei ole vastausta ko. kysymykseen, voin kertoa sinulle että vastausta ei löydy minultakaan.

 • Mainostoimisto Bob

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samanlaista lietsontaa kuin itänaapurissakin... Aivan kuin Tervo ja hengenheimolaiset tosiaan tietäisivät asioiden todellisen laidan... Sodan ihannointi on helppoa, kunnes ensimmäiset sinkkiarkut kotiutetaan! Kuoleman edessä kaikkien on nöyryttävä ja tunnustettava voimattomuutensa, jopa Putininkin ja Tervon.

 • No huh huh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässäkin keskustelussa näkyy outo piirre jota olen ihmetellyt viimeiset puoli vuotta (tai vähän ylikin).

  Osa keskustelijoista nimittäin puolustaa Venäjän oikeutta ajaa tavoitteitaan keinolla millä hyvänsä. Myös sodalla. Onko suuri ja mahtava Venäjä niin avuton, että se kaipaa Suomalaisia puolustamaan oikeuttaan kaapata alueita naapureiltaan?

  Ei voi kuin ihmetellä näiden ihmisten ajatuksenjuoksua. Heidän mielestään palkkamurhilla, korruptiolla, uhkailulla ja petoksilla valtaan noussut Putin on väärinymmärretty sankari joka vain tahtoo veljeskansan parasta?

  No, veljiään ei voi valita, ystävät voi. Onneksi suomalaiset eivät ole Venäjän veljeskansa, joten voimme vielä tehdä hyvän valinnan. Meidän pitäisi minimoida kaikki kanssakäyminen Venäjän ja venäläisten kanssa. Kuten Neuvostoliitto, nyky-Venäjä tulee kaatumaan mahdottomuuteensa. Mutta toisin kuin edeltäjänsä, se ei lähde hiipumalla vaan Putin tekee sotilaallisen itsemurhan hyökkäämällä lähi-itään ja Eurooppaan.

  • (Inho?)Realisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Idealisti saa olla, mutta realiteetit pitää tunnustaa. Muuten on vain tyhmä idealisti, jolla ei ole muuta virkaa kuin toimia propagandan juoksupoikana.

   Maailma ei ole reilu, eivätkä kiltit, sääntöjen mukaan toimivat voita aina. Samaten kansainvälinen politiikka on pohjimmiltaan raakaa valtataistelua, eikä se muuksi muutu, vaikka kuinka idealisti olisi.

   Siinä ei kysytä, ollaanko kiltti tai uhkaileeko joku. Korruptio ja petokset ovat käypiä toimenpiteitä kaikkien muiden joukossa. Väkivallalla uhkailu on normaalia. (Eivät ne Hornetit Helsingin taivaalla ruusuja ole heittelemässä!)

   Vahvin yrittää sanella säännöt, muut pyrkivät muuttamaan niitä itselle edullisempaan muotoon. Niin sodassa kuin politiikassa kuin taloudessa.

   Se, että tunnistaa tosiasiat, esimerkiksi sen, että Venäjällä on vahvat intressit Ukrainaan, ei ole Venäjän nuoleskelua, se on realismia. Jos sitä ei pysty tunnistamaan, ei pysty ratkaisemaan tilannetta.

 • Tervo 2015

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti eduskuntavaalit ovat vasta ensi vuonna, joten joudumme itkemään näiden saamattomien suomettajien touhuja vielä kun Putin vastaanottaa voitonparaatin senaatintorilla, mutta toivotaan Vladimirilta pitkäjänteisyyttä ja armoa, jotta päästää valloituksen jälkeen halukkaat ei-venäläiset pakenemaan samaan tapaan kuin Krimiltä.

  Jos hyökkäys tulee jäitten lähdettyä lähden purjeveneellä pakolaiseksi Länsi-Eurooppaan ja jätän vähän omaisuuteni ryssien hellään huomaan kuten Porkkalassa ikään, Suomen nykyjohto on osoittanut täydellisen haluttomuutensa puolustaa tätä maata. Suosittelen muitakin suunnittelemaan pakomatkansa nyt vielä hyvän sään aikana, Etelä-Suomesta ei kuivin jaloin paeta ja EU auttaa vain ja ainoastaan sinne asti selvinneitä pakolaisia. Muistakaa vanhuksenne, siviilipolttoaine loppuu ensimmäisenä ja monet nuoretkaan eivät pysty kävelemään satoja kilometrejä.

  • Anomus Natoon, ja heti.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomen nykyjohto ja pieni vähemmistö kansasta kylläkin haluaisivat puolustaa tätä maata. Suurin osa kansasta sen sijaan on Kajanderin linjoilla.

   No saavat mitä tilaavat.

 • Amurin Rypläke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo arvostelee pomojen kieltenkäyttöä huomioimatta sitä, mihin sillä pyritään. Sodan kieli on karkeaa suoraan sanomista. Rauhakieli on diplomaattista. Toisin sanoen suoraan ei sanota, koska ei aiota lähteä mukaan tähän rähinään. Kunhan nyt tyylitellen paheksutaan.

 • MakeXX

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo kirjoittaa pääsääntöisesti aivan oikein. Ilman poliitikkojen ja tutkijoiden korukieltä. Hatunnoston arvoinen teko.

  "Kuten bolshevikit, hän kunnioittaa vihollisissaan vain voimaa, ja sitäkin vain siinä tapauksessa, että sitä ollaan joskus valmiita käyttämään." Ihmetellä sopii, eikö Venäjä kunnioita tai arvosta edes taloutta. Bolshevikkien yhteiskuntahan perustui virheelliseen visioon taloudesta - ja seuraukset tunnetaan kaikista kommunistimaista. Onko sen parempi ajaa Venäjä eristyksiin maailmantaloudesta? Ennen pitkää länsimaiden halu käydä kauppaa tyrehtyy.

  • Vastarannankiiski

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Ihmetellä sopii, eikö Venäjä kunnioita tai arvosta edes taloutta."

   Tavallinen venäläinenhän uskoo Putinin propagandaa, jonka mukaan Venäjän taloudessa ei ole mitään ongelmaa. Ja Putin ilmeisesti laskee budjettinsa sen varaan, että saa valloitussodassa riittävästi sotasaalista tappioiden peittämiseksi.

  • Vodkaa, vodkaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pietarin tai Moskovan ulkopuolella asuva venäläinen tuskin tietää mitä termillä talous tarkoitetaan.

 • ari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo olisi parasta pysytellä fiktiivisessä proosassa. Nyt näyttää menevän pahasti fiktiot ja tosiasiat sekaisin. Ukrainan nykyhallituksen etu Usan ohella on lietsoa venäjänvastaista hysteriaa. Suoria valheita on liikaa ja pääasiassa ukrainan puolelta; siellä on siis vallalla perustuslainvastaisesti vallan ottanut hallitus, ei vaaleilla valittu. Siellä on sisällissotaa muistuttava tilanne.

  • Perustuslaki ja Maidan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyse ei ole hysteriasta. Kuolleita on n. 3000. Se ei ole USA:n eikä Ukrainan etu. Ei minkään maan perustuslaki anna oikeutta sellaisiin massamurhiin, minkä Janukovitsh Maidanilla käski tehdä. Vaalit tulevat pian. Ei pidä hämmästyä, jos vanhan vallan kannattajat häviävät. Venäjä käytti etnisiä jännitteitä hyväkseen ja loi sisällissodan, johon se nyt puuttuu jo suoraan, kun sen tukema osapuoli oli hävitä. Siinä nyt aluksi jokunen tosiasia.

  • Vastarannankiiski

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Ari" ei taida tuntea länsimaista lainsäädäntöä. Hallitusta ei valita vaaleilla. Ukrainan hallitus on vaaleilla valitun parlamentin valitsema, eli juuri niin laillinen kuin hallitus voi olla.

   Sodan osapuolina ovat Venäjän varustama ja aseistama, pääosin Venäjän venäläisistä koostuva separatistiarmeija ja Ukrainan laillinen hallitus. Ilman Venäjän propagandaa ja sekaantumista koko konfliktia ei olisi olemassa.

 • Niin totta!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin totta ja suoraan sanottu. Kiitän. Onneksi on kirjailijoita, jotka edelleen uskaltavat sanoa ääneen ilman poliittis-sosiaalis-korrektia pyörittelyä. Milloin suomalaiset poliitikot uskaltavat vapautua itäkammostaan?

 • taistelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari kirjoittaa terävästi ja asiaa! Täysin samaa mieltä hänen kanssaan. On Euroopan yhtenäisyyden etu, että Putin pysäytetään mahdollisimman nopeasti. Kova kovaa vastaan, muu ei auta. Kaikki tämä surkuhupaisa valehtelu, johon Putin ja kumppanit alentuvat on seurausta siitä, että heillä on huono itsetunto, ja suuruudenhulluus, mikä lopulta kyllä heidät tuhoaa. Erittäin tehokas keino saada heidät "ruotuun" on ottaa Venäjältä jalkapallon MM-kisaisännyys pois! Tämä jos mikä koskisi todella kipeään paikkaan.

 • Asiaa isolla Aalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo puhuu juuri niinkuin asiat on! Nyt kun Venäjä asetti pakotteita aletaan itkemään vaikka ollaan vuoltu vuosikausia kermaa viennistä ja jätetty muu markkinointi retuperälle. Ei ole otettu kuuleviin korviin Venäjään sisältyviä riskejä. Venäjän toimet ovat olleet banaanivaltioiden toimia ja lännen pitäisi suhtautua niiden mukaisesti. Harkita pitäisi myös Venäjän erottamista YK:sta ja eristämistä kansainvälisesti.

 • päivänselvä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ukraina ei ole Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen tehnyt muuta kuin epäonnistunut. Ukraina on jakautunut epäyhtenäinen maa, jossa talouden tila on jo pitkään ollut surkea; ja joka on monilta osin läpeensä korruptoitunut ja riippuvainen Venäjästä. Ukrainan säälittävän pientä armeijaa on ajettu alas vuosikymmeniä, eikä maassa ole yleistä asevelvollisuutta. Ukrainan poliitikot, sotilasjohto ja sotilaat ovat korruptoituneita ja epäpäteviä. Ukraina ei tehnyt elettäkään Krimin puolustamiseksi, vaan he ovat olleet kaikessa vastaantulijoita.

  Tällainen maa ei kykene puolustautumaan, vaikka heille lähetettäisiin kuinka paljon aseita tahansa. Ainut toimiva sotilaallinen keino lännelle, olisi lähettää omia sotilaitaan Ukrainaa puolustamaan. Mutta miksi lähettää joukkoja puolustamaan väkiluvultaan 45 miljoonan ihmisen maata, jonka omaa väestöä ei kiinnosta oman maan puolustaminen? Varsinkaan kun muistaa, että Itä-Ukrainan konfliktin juuret ovat maan omien kansalaisten aloittamassa kapinassa!

 • pop-hahmo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten olisi jos pysyttelisit niissä smoukahontas- yms. jutuissa kun nämä maailmanpolitiikan jutut menee näköjään pahasti yli sinun, Jari, hilseesi.

 • Para bellum?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos siis "suurin osa" suomalaisista, niin kuin edellä väitettiin, on samaa mieltä tämän Tervon "loistavan" kiihotuskirjoituksen kanssa, niin miksi se suurin osa (nyk. 76 %) ei halua Suomea Natoon?

  Taitaa siellä suoraselkäistenkin tajunnassa kaihertaa, että saattaisi jossain vaiheessa alkaa omia poikia ja lapsenlapsia tulla sinkkiarkuissa kotiin.

 • niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kasparovin arvostama Churchill poikkesi Chamberlainista siinä, että Churchill pisti Hitlerille hanttiin jo ennen kuin tämä hyökkäsi minnekään."

  Ja kannatti sotilaallista liittoutumista Neuvostoliiton kanssa.

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jo 1999 oli selvää, että Putin on totuutta väärentävä roisto, joka ei piittaa ihmishengistä. Sitä seuraavat vuodet katselin häpeissäni jokaista suomalaispoliitikkoa joka hymyillen kätteli Putinin kanssa.

  Tshetshenia, Georgia, Ukraina, järjestys ei ole sattuma, Venäjän armeijan vahvistuminen selittää sen, rohkeus kasvaa kun armeijan toimintakyky kasvaa. Venäjä aikoo käyttää satoja miljardeja euroja armeijansa varustamiseen, sen luulisi huolestuttavan niitä Venäjän naapureita, jotka eivät ole NATO:ssa.

  Myös Valko-Venäjän diktaattori on huolissaan, aikooko Venäjä kaapata maan, ei vain sano sitä ääneen.

 • luru

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo on näkijä! Ei ole varmaan kukaan muu tullut ajatelleeksi moisia!

 • putilinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmettelen mitenkä suomalainen kirjailija voi olla niin tyhmä, eikä asioiden ajan tasalla. Kirjailijan kapea ja yksipuolinen näkemys koko Ukrainan tilanteista on aivan shokki.

  • Putin 145cm sulka päässä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Terve menoa se putilisi kanssa. Putin tulee pottunokkansa kanssa ja tarjoaa perunaa.

   Hyvä Jari Tervo. Erittäin terävä ja asiallinen kirjoitus. Sanoit asiat juuri niinkuin ne ovat.

 • Tomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä teksti, mutta kritiikin päätteeksi olisi ollut kiva kuulla, miten kirjailija olisi itse hoitanut homman. MItä lännen olisi pitänyt tehdä? Mitä pitäisi? Rivien välistä paistaa ajatus sotilaallisesta puuttumisesta, mutta ei uskalla sanoa ääneen.

  • Mikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toimitaan esim. näin nyt aluksi: EU:n pankit jäädyttävät Venäläisten varat, Venäläinen omaisuus ulkomailla otetaan haltuun, täydellinen vienti- ja tuontikielto, viisumeja ei myönnetä venäläisille, suljetaan Venäjä pois kaikesta tutkimus, urheilu- ja kulttuurivaihdosta, venäläisiltä lentokoneita evätään lentoluvat.

 • Lilliputti kiusaa länttä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EU:n bruttokansantuote on kymmenkertainen Venäjään nähden. Yhdysvaltain bruttokansantuote on kymmenkertainen Venäjään nähden. EU:n ja Yhdysvaltain bruttokansantuote on siis 20 kertaa Venäjän BKT:ta suurempi. EU ja Yhdysvallat ovat kaksi suurinta kansantaloutta maailmassa. Miksi kummassa lilliputtia ei saada kuriin, käsittämätöntä! Kun Kremlissä Lavrov tai Putin sanovat yhden sanakin Natoon, EU:hun tai Ukrainaan liittyvää, siitä revitään lännessä hehtaariotsikot. Miksi Venäjää ei osata käsitellä sen todellisen koon ja painoarvon mukaan? Juu, toki Venäjällä on ydinaseita, mutta kuitenkin.

  • Oikeat mittasuhteet huomioon

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjän talous on kuin Italian talous, ei sen kummempaa. USSR:n talouden horjuttaminen uhkaisi setä Putinin valtaa. Tämä olisi lännenkin hyvä ymmärtää. Joku sanoi, ettei Putin ole nationalisti vaan ainoastaan huolissaan omasta vallastaan ja sen säilymisestä.

 • Toisto yli 70 vuoden takaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Euroopan johtajat häräävät ulkopoliittisesta horroksestaan vasta, kun Putinin joukot ovat Normandiassa tykinpiiput suunnattuna Brittein saarille.

 • Petro-poro

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan raikas kutsutaan asioita niiden oikeilla nimillä-tyyppinen juttu. Mutta mitä ihmisten tappamiseen tulee luulisin että valtaosa uhreista ja aineellisista vahingoista ovat Ukrainan tykistön aiheuttamia. Sisällissodan uhrit kärsivät ihan yhtä paljon kuin ulkollissodan, joksi Venäjä on tuon osittain muuttanut. En toki hyväksy Venäjän toimia ja tuen pakotteita mutta häiritsee silti ettei metelinpito länsimediassa tunnu olevan missään suhteessa inhimillisiin kärsimyksiin. Kaikki pyörii Venäjän sinänsä tuomittavien rajarikkomusten ympärillä.

 • Toivooko Tervo maailmansotaa?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikäs sitten on Tervon ehdotus; mitä EU:n ja USA:n / Naton tulisi tehdä, jos nyt on muka oltu liian pehmeitä? Eipä Tervokaan tohtinut suoraan kirjoittaa, että sotaa hän taitaa toivoa. Tervo näemmä toivoo, että "länsi" hyökkäisi Venäjälle.

  Jos "länsi", Tervon sanoin "vapaa maailma" (joka tosin ei ole vapaa kapitalismin kahleista eikä USA:sta "maailmanpoliisina") tosiaan hyökkäisi Venäjälle, olisi seurauksena mitä suurimmalla todennäköisyydellä III maailmansota; siinäkö kirjoittelija Tervon haavekuva tulevaisuudesta?

  Eikö kuitenkin olisi parempi hakea diplomaattista ratkaisua? Siinä saattaisi olla Suomellakin annettavaa niin kauan kuin vielä olemme liittoutumaton maa, emmekä anna Nato-haukkojen pääministeri Stubbin johdolla seuraajinaan innokkaat "kulttuuri-natoilijat" Tervo & Sofi Oksanen etc. tuhota tätä arvokasta ulkopoliittista pääomaa Suomelta.

  • Vastarannankiiski

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Eikö kuitenkin olisi parempi hakea diplomaattista ratkaisua?"

   Etkö ole lukenut uutisia viimeiseen puoleen vuoteen? Samaan aikaan kun EU ja Yhdysvallat ovat hakeneet diplomaattista ratkaisua, Putin on aseellisesti vallannut Krimin ja nyt Venäjän joukot etenevät Itä-Ukrainassa. Jatkaisitko diplomaattisen ratkaisun hakemista vielä silloinkin, kun Venäjä valtaa Helsinkiä?

 • Potnapekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervolla on terävä kynä ja se saa näyttämään siltä kuin hän olisi muutenkin terävä. Kovin syvään analyysiin tässä ei kuitenkaan menty vaan kirjoitettiin sitä mitä kansa haluaa kuulla. Omasta mielestäni Hitlerin valtaannousu mahdollistettiin saksaa nöyryyttämällä. Venäläisiä nöyryytettiin neukkulan kaatumisen jälkeen ja se taas tekee mahdolliseksi sen että Putinin kannatus kasvaa nykymenolla.

  Mielestäni EU:n linja on paras huonoista vaihtoehdoista. Lisäksi pitäisi saada keskivertovenäläiselle ymmärrykseen että pakotteet johtuvat Putinin toimista - ei venäläisvastaisuudesta.Tähän tarvittaisiin esim. radiolähetyksiä Venäjälle kuten kylmän sodan aikaan. En tiedä vaikka niitä olisikin.

 • pappa123

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jari puhuu asiaakin, mutta taitaa elää vielä toisen maailmansodan aikaisissa jouksuhaudoissa. ei muuten, mutta pikkuinen tunne on, että EU-llakin olisi noita laajenemishaluja motolla "kaiken voi ostaa rahalla" - voiko?

 • Rauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehkä suurin syy olla puuttumatta siihen, että tehdään muuta kuin puhutaan on siinä, että se on kaiken politiikanteon kulmakivi: Stubb&Katainen: ei leikata vähäosaisilta, lapsilta, sairailta ja vanhuksilta - ja kuitenkin leikataan. Kevennetään rikkaiden vertotusta ja muutenkin lisätään mahdollisuuksia epäoikeudenmukaiseen tulonjakoon sekä siihen, ettei varakkaiden tarvitse edes verojaan maksaa. Tavallinen kansa sitten maksaa rikkaidenkin lasten yliopisto-opinnot, vaikkei edes kouluavustajia saada tavallisiin kouluihin... tätä se on koko ajan joka puolella, milloin räikeämmin, milloin vain kyykytetään, kurjistetaan ja apatisoidaan tavallista kansaa, ettei se herää vaatimaan oikeuksiaan.

 • katja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyva kirjoitus, voi kun saisin englanninkielisena niin voisin postata eteenpain :)

 • Kyllästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mutta muistakaa että Putin ei ole johtanut Venjää enää aikoihin vaan se on armeijan ja jonkun kolmannen käsissä.

 • ei ainoa vertailukohta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Länsimaat myöntyivät Venäjän valtaan Itä-Euroopassa kylmän sodan aikana yli 40 vuotta. Se johti lopulta rauhanomaiseen ratkaisuun, jossa Itä-Eurooppa vapautui. Pitkä aika, mutta silti parempi kuin avoin sodanjulistus ja täysimittainen tuho. Chamberlain ei ole ainoa historian vertailukohta, johon tässä voi vedota. Se on itse asiassa yksi harvoja erikoistapauksia, joissa neuvottelutulokseen pyrkiminen oli huonompi vaihtoehto. Alueiden valloittaminen ja jakaminen sulle mulle oli siihen aikaan länsimaidenkin tapana siirtomaissaan. Ne loukkasivat monien Aasian ja Afrikan kansojen itsemääräämisoikeutta jatkuvasti, eikä ihan kaikkia valloituksia ole vieläkään peruttu. Olisiko länttäkin vastaan pitänyt aloittaa sillä perusteella sota? Siis jonkun kolmannen tahon puolelta?

 • rea

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari, puhut asiaa.

 • Suomen etu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, että meillä on suoraselkäinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö !

  Hyväuskoisten hölmöjen pitäisi jo vihdoin tajuta, että Suomen pahimmat uhat ovat Venäjä, Venäja ja Venäjä kuten eräs viisas ministeri asian ilmaisi jo takavuosina.

  Kun liitymme pika-aikataululla Natoon niin saamme korjattua edes vähän edellisen tasavallan presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittisia möhläyksiä.

 • Miauu!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno kirjoitus ja täyttä asiaa! Joku täällä peräsi, että niin niin mutta mitä tämän jälkeen. Minulla on ehdotus. Entinen presidenttimme Tarja Halonen oli kovasti ylpeä ja mielissään kun sai olla veli-Putinin parasta kaveria. Lämmitteli Putinin käsiä omillaan oikein kaksin käsin. Halonen on ollut hiljaa kuin kusi sukassa. Äkkiä vapaan maailman "korkeaksi edustajaksi" Putinia pehmittämään ja puhumaan mukavia. Ja lahjakissa mukaan pehmeäksi ja sovittelevaksi elementiksi. Ai niin, mutta senhän antoi Haloselle lahjaksi toinen pienikokoinen presidentti, Medvedev. No, ihan sama se.

 • Simo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  It's just business nothing personal...EU lupasi Ukrainalle jäsenyyden ja vastapalveluksi sai omille tuotteilleen hyvin edulliset markkinat: Esim. EU:sta tulleita tavaroita ei tullata ollenkaan! Venäjän kanssa ei kukaan vaivautunut keskustelemaan tästä. Tämä lievästi sanoen suuttutti Putinin ja vaikutukset ovat tässä. Jos EU haluaa pelata kovaa businesta niin Putin vastaa samalla mitalla, minusta näin hyvin luonnollista.

  Itse pidän EU:ta syypäänä koko soppaan, Ukrainaa käy vaan sääliksi

 • Kristian

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan se nyt todella hienoa, että pienen maamme yksi johtavista turvallisuuspolitiikan asiantuntijoista on tämä nokkeluuksia viljelevä ja itseään täynnä oleva siviilipalvelusmies.

  Tässä kirjoituksessa on toki paljon asiaakin, mutta kuinka helppoa jälkiviisastelu aina onkaan. Mitkä siis ovat ne Tervon ehdottamat ratkaisut? Julistetaan sota Venäjää vastaan ja ollaan siinä yhteisessä länsirintamassa mukana. Natoon tietenkin on liityttävä ensi tilassa. Mitä siitä sitten eteenpäin, herra kenraali Tervo?

 • mari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei sotaa sodalla lopeteta, eikä Putinia pakotteilla panna polvilleen. Venäjän kanssa pätee vain slaavilainen neuvottelutaito ja sitähän ei EU:sta löydy, eikä myöskään Suomen Natoilijoilta. Ei taida kirjailja tätäkään tietää?

 • Chefbif

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täyttä asiaa!!! Valitettavasti tässä näyttää käyvän juuri kuten Tervo varoittaa käyvän. Vasta kun ollaan NATO:on kuuluvien maiden rajoilla, mitataan Putinin realisimi todella. Siihen asti Venäjän ajama voimapolitiikka toiminee moiteetta.

 • MaxDamage

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin sen kirjoitti Eino Leino:

  "Kuin syyttäjät seisomme aamussa ajan,

  Ukraina ja Puola ja Suomi ja Viro,

  tuli tuiskavi myös Lätin, Liettuan pajan,

  yks meillä on yhteinen tunnus ja kiro,

  me selvän nyt vaadimme raakuuden rajan,

  kuin lieneekin valtioviekkaus sen siro,

  näät Moskova pettää, on pettänyt ennen,

  ja pettävi tuhanten vuosien mennen

 • Onpa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  lapsellinen ja naivi kirjoitus, luuleeko Tervo tosiaan että länsimaat aloittaa kolmannen maailmansodan jonkun Ukrainan takia, ei tosiaan.

  • Petteri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjän johto on ymmärtänyt maailmantilanteen oikein. Länsi on heikko, eikä todella voi vastustaa Venäjän etupiirin lisäämistä. Lännen heikkouden tausta on selvä: Länsi-Euroopan huono taloudellinen tilanne, Saksan perinteinen varovaisuus (poliittinen kääpiö) ja USA:n presidentin kyvyttömyys. Obama jää valitettavasti historiaan todella heikkona presidenttinä. Seuraava presidentti on varmasti eri maata.

   Tervo: Lännen johtajat eivät ole mitenkään tulkinneet tilannetta väärin. Kyse on poliittisesta teatterista. Koska ei voida kuitenkaan tehdä mitään, ollaan "muka" yllättyneitä Venäjän aloittamasta sodasta.

   Suomen poliittinen asema on todella heikko. Tässä tilanteessa (sodan aikana) Suomen pitäisi olla Nato:sta kokonaan erillään ja alkaaa vakuutella ikuista ystävyyttä Venäjään päin tai sitten kuulua Nato:n kovaan ytimeen. Suomi on nyt puolivälissä, jolloin se kuuluu lännen etupiiriin Venäjän vihollisena iölman Nato:n turvatakuita. Suomen poliittinen taito on siis kadonnut. Alan pelätä.

  • KORPPI

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hieman heppoisilta ja yksioikoisilta vaikuttavat nämä ehdotelmat aioiden syistä ja seurauksista.Taitaa olla tosiasia että maassa jossa vallitsee sisällissota ja jonka

   alkamiseen on vaikuttanut vuosikymmenien kuluessa jako sulle mulle ,tavalla josta

   ei voi paljon muuta seurata kuin väkivaltainen loppuselvitys.Ensisijaisesti osapuolina

   Ukrainalaiset itse.Ja muut sotkeentuvat soppaan tahtomattaan tai sitten halusta.

   Puolustetaan omia poliittisia ja taloudellisia intressejä.Siinä ei paljon paina muutama tuhat tai kymmenentuhatta kuollutta.Nähtiin jo Balkkanilla.Puhtaat jauhot ei kenenkään pussissa.Sääli vain köyhää kansaa joka maksaa kovimman hinnan tässä selkauksessa.Ei tuo Usa ja Natokaan mikään pyhäkoulu sakki ole,jos tarkemmin tutkitaan.Montako selkkausta ovat aloittaneet ja mihin ne sitten ovat johtaneet.Jos ei Natomaat suoraan niin hyvinä juoksupoikina kylläkin.Kärsijöinä yleensä ja loppulaskun maksajina ne joita ns autettiin.

 • Turusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on parasta mitä olen lukenut pitkään aikaan; kiitos Jari Tervo!

 • Mevi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Netti ja maakaasuputki kiinni. Kyllä se siitä.

 • Matti, Tampere

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti näin on asiat. Samaa mieltä, että viisas suomalainen esittäisi tätä näkemystä omanaan.

 • Historian maisteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Winston Churchillistä vielä. Hän antoi pääministerinä luvan pommittaa Saksan siviilikohteita, kun taas edeltäjä Chamberlain vastusti sellaista. Vuonna 1940 Isossa-Britanniassa oli niin mittava rauhanoppositio, että Churchill yritti tehdä kaikkensa provosoidakseen Saksan pommittamaan Ison-Britannian kaupunkeja. Siinä tilanteessa rauhanoppositio menettäisi kannatuksensa. Se onnistui lopulta. Kun Saksan pommitusilmavoimat saapuivat Lontooseen, Churchill oli silloin visusti maaseudulla. Ultra-tiedustelupalvelu antoi näet etukäteisvaroituksen.

 • propagandaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tutkisi asiaa muulta kuin ylen ja usa corporationin medioista niin tilanne on vähän eri kuka alotti ja miksi. Ei tätä maailmaa valtiot pyöritä. Raha ja sen hallitsijat. Ne masinoi sodan alun ja rahottaa eri puolia. Venäjän maanosan (ei maan) ryhmittymä putinin kanssa taistelee tilannetta vastaan ja suojelee omia intressejään.

 • Etikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Naivia, Jari Tervo.

  Luuletko todella, etteivät valtioiden päämiehet, YK ja EU:johto tee parastaan, jotta ruutitynnyri ei räjähdä. Muistanet, että jos tämä ei aukea diplomatialla vaan räjähtää käsiin niin olet yksi mies rintamalla. Ai niin, pääsisit ehkä helpommalla viihdytysjoukkoissa..

 • Espoolainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella hyvä ja asiapitoinen kirjoitus. Jatka samaan malliin... :)

 • humalitaristi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaiset kirjailijat haluavat rautaa rajalle ja sotimaan. Tähän on tultu. Muistuu mieleen 1930-luku tästäkin.

 • Timo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa Jari! Tulee mieleen Thatcherin lausahdus "sota ja ongelmat ovat aina tulleet idästä, kaikki hyvä ja rauha lännestä". Ilman USA'n pakotteita Putin olisi jo Kiovassa. EU'n matkustusrajoitteille venäläiset vain nauravat.

  Viikonloppuna BBC lainasi Stubbia, kyse oli pakotteiden toimivuudesta "the jury is still out" vastasi Stubb. Siis silloin, kun venäläsisiä panssareita ja sotilaita oli jo Ukrainassa.

 • JiiPee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kenellekään muulle tämä ei tule yllätyksenä kuin niille, joille sen ei pitäisi tulla yllätyksenä."

  Niinpä. Valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun näin käy.

  Amerikkalaisen pankkikuplan puhkeaminen yllätti jopa Nobelin talouspalkinnon saajan, mutta ei kadunmiestä. Mutta maailmaahan hallitaan hyvin vähällä järjellä...

 • Tero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus

  Vielä kun olisit maininnut sodan syyn, energia. Mutta sitähän ei julkisesti saa mainita.

 • sabueso

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo sanoo, että Putin kunnioittaa vain voimaa. Kyllä Putinilla on hyvin tiedossa, että lännellä on voimaa ja että länsi myös käyttää sitä tarvittaessa. Putin härnää ja katsoo miten pitkälle voi mennä. On suuri mahdollisuus että Putinin Ukrainan retki myös epäonnistuu, joten poliittisen tappionkin uhan varmaan Putin tietää.

 • Artturiedvard

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon madonluvut ovat synkkää asiaa. Venäjä ja Putin eivät pelkää EU:ta: Missä ovat EU:n divisioonat? Aivan kuin Stalin kysyi: Montako divisioonaa Paavilla on? Venäjän armeija on hyökkäyssotaa varten, EU-maiden armeijat ovat puolustuksellisia, jos yleensä. EU:n ase on talous, mutta entä sitten? Aina on Venäjän kansa osannut kärsiä, kaikki on korkeimassa kädessä. Digitaalista infosotaa voisi käydä, mutta Putin on jo sen voittanut Venäjällä, muualla se ei hänelle olekaan niin tarpeellista. "Sota on rauhaa. Vapaus on orjuutta. Tietämättömyys on voimaa!" sanoi Orwell "1984"-kirjassaan ja Putin pelaa näillä säännöillä Venäjällä 30 vuoden viiveellä. Ukrainan sodan syyt ovat edellisissä sodissa sovitut rajat kuten kaikkialla maailmassa, eli valtioiden rajoissa ylipäänsä. Muualla maailmassa tätä Orwell-peliä ei ole opeteltu pelaamaan, vai onko se vain unohdettu?

 • Loistava kirjoitus Jari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerrankin löytyy järkevä kolumni aiheesta. On aivan käsittämätöntä, että Venäjä on saanut toimia Georgiassa sekä muissa naapurivaltioissaan aivan miten huvittaa ja nyt siirrytään Ukrianaan. Silti EUn ja suomen poliitikoilla on suurin huoli siitä, että vaikuttaakohan tämä meidän kauppaan tai talouteenn? Ketään ei kiinnosta, että Venäjä käy aktiivista hyökkäyssotaa naapurimaitaan vasten. Erityisen huolestuttavaa se on sen takia, että se käyttää hyvin samankaltaista taktiikkaa mitä käytti eräs Saksalainen herra 1930-luvulla tunnetuin seurauksin.

  Kukaan EUssa ei uskalla edes nimittää asioita niiden oikeilla nimillä... puhutaan Ukrainan Kriisistä. Kysehän avoimesta hyökkäyssodasta. Joillekin tuntuu olevan yllätys, että sodat eivät ala julistuksella. Eihän ne koskaan ole alkaneet niin.

  EUn pitäisi toimia aktiivisesti tällaisissa sotilaallisella läsnäololla. Suomen tulisi mennä NATOn sekä meidän pitäisi huolehtia armeijasta. Ettei historia toistaisi itseään.

 • Antti L

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erinomainen kirjoitus, Jari Tervo. Euroopassa saisi olla enemmänkin näin selkeästi ajattelevia ihmisiä.

 • Älkää juoko Putinkaa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloin aloitetaan Suomen armeijan liikekannallepano? Nyt ehtisi vielä varustautua, hankkia lisää kalustoa ja samalla pitää ylimääräisiä kertausharjoituksia. Voitaisiin myös kouluttaa lisää nopean toiminnan joukkoja. Rajalle vaan linnoitustöitä tekemään, miinat käyttövalmiiksi ja hornetit jatkuvaan hälytysvalmiuteen. Tämä tilanne voi olla lähempänä kuin uskommekaan.

 • Ave

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harvinaisen totta, mutta pitää ottaa huomion, Suomessakin riittää näitä Putinin hännysteliöitä. Olemme unohtaneet viime sodat ja kohta Rytisee taas!

 • Sotahaukan tekstiä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervoon on täysin uponnut EU:n, Naton ja USA:n propagandakoneistojen harjoittama tiedotussota Ukrainan tapahtumista. Niin puolueellinen, russofobinen ja sotakiihkoinen oli hänen kirjoituksensa. Tervo taitaakin olla itse osa tätä propagandakoneistoa, joka pyrkii muokkaamaan länsimaiden kansalaisten mielipidettä palvelemaan maiden itsekkäitä taloudellisia, poliittiisia ja sotilaallisia pyrkimyksiä Venäjää vastaan.

  Älykkyyttä ja sivistyneisyyttä häneltä ilmentäisi pyrkimys tapahtumien puolueettomaan analysointiin ja totuuteen. Puolueettoman faktan saaminen tilanteessa, jossa kukin osapuoli syöttää omaa propagandaansa, on hankalaa. Siksi tällaisessa tilanteessa viisautta osoittaisi varovaisuus kommenteissa, ja pyrkimys välttää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä väitetyistä tapahtumista.

  Tervon peräänkuuluttama vastakkainasettelun lisääminen lännen ja Venäjän välillä ei ratkaise tätä konfliktia. Nyt todellakin tarvitaan malttia ja neuvotteluja. Vai haluaako Tervo sotaa?

 • Ramades

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo kirjoittaa asiaa Venäjän tilanteesta. WWII historia on vaan Tervolta hukassa.

 • *pohtii*

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikeaa asiaa Tervo. Kovassa politiikassa on vain yksi pieni ongelma. Itäisen maan viisaat miehet istuvat punaisen napin vieressä ja kukaan ei tiedä kuinka korkea kynnys heillä on painaa nappia...

 • tietoa kansalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Iso kiitos Tervolle, ja kiitos YLE:lle että julkaisi tämän kirjoituksen.

  Ottakaa toimittajat mallia tästä. Kertokaa mitä oikeasti tapahtuu. Keskittykää olennaisiin uutisiin ja antakaa pohjaa keskusteluille. Kansa puhuu siitä mistä toimittajat kirjoittaa.

  Tällaista rohkeutta ja rehellisyyttä tarvittaisiin Suomen ja EU:n päättäjiinkin. Henkilökohtaisen edun tavoittelijat eivät voi yhteisiä asioita hoitaa. Ja sitä politiikka on, yhteisten asioiden hoitamista, ei oman uran kehittämistä.

 • Marko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä sitten pitäisi tehdä? Ja etenkin: mitä Suomen tai suomalaisten pitäisi tehdä? Hyökätä ydinasevaltion kimppuun ja lähteä sillä tapaa eskaloimaan konfliktia? Nykytilannetta ei voi verrata toisen maailmansodan alkuun, koska aseet ja tapa käydä sotaa ovat niin erilaisia. Jos minulta kysyttäisiin, niin asiaa pitäisi yrittää ratkaista talouspakotteilla. Täällä Suomessa olennaista olisi esimerkiksi se, ettei rakennettaisi ydinvoimalaa, jossa on venäläisyhtiö Rosatom (joka muuten osallistuu Venäjän ydinaseohjelmaan) osakkaana. Se toimisi paitsi pakotteena, myös edistäisi Suomen energiaomavaraisuutta jatkossa.

 • jura2222

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari

 • Janne K.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo vertaa tilannetta hyvin paljon toista maailmansotaa edeltäneeseen tilanteeseen, jolloin Hitler marssitti saksalaiset Tshekkoslovakiaan, valloittaen maan. Tuolloin muille silloisille suurvalloille selvisi, etteivät Saksan ja Hitlerin aikeet tulisi jäämään pelkästään Tshekkoslovakian valloittamiseen. Putinin ja Venäjän tapauksessa ei kuitenkaan mielestäni ole kyse ihan samasta asiasta, enkä välttämättä usko, että hänen tavoitteenaan on kuitenkaan koko Euroopan valloitus. Kyse on enemmänkin siitä, että hän haluaa näpäyttää EU:ta ja USA:ta näiden harjoittaman politiikan osalta, jossa Venäjää ei ole mielletty suurvaltana.

  Olisiko siis parempi pistää saman tien kova kovaa vastaan ja aiheuttaa kolmas maailmansota, vai kuitenkin odottaa vielä hetki ja uhrata Ukraina? Onko hän siis sitä mieltä, että muun Euroopan ja Yhdysvaltojen tulisi lähteä Ukrainaan sotimaan tämän puolesta? Itse en usko siihen, sillä perääntyminen ei enää ole mahdollista.

 • Ettäs tiedät

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  - Kaikki sai alkunsa siitä, kun USA:n ja EU:n eliitit sekaantuivat Ukrainan politiikkaan.

  - NATO:n toimet ovat EU:n liittovaltiohankkeen yksi haara.

  - Etenkin USA:n eliitit luo ja synnyttää koko ajan karmeita kriisejä, sotia ja ongelmia maailmaan.

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari, että puit sanoiksi hyvin monen suomalaisen tuntemukset. Kiitos.

 • Oikein ja väärin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Suomi putos maasta" lauloi kauan sitten taiteilija Alanko. Kyseinen sanoitus nosti minun silmissäni taiteilijan korkealle. Samoin Jari Tervon blogi osoittaa taiteilijan kyvyn tuoda asiat julki. Kauan eläköön sananvapaus.... toivottavasti!

 • Hyvien aikojen viisastelijat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä tästä ole kuin muutama vuosi, kun silloinen demaripresidentti oikoi leuka pitkällä Putinin kravattia ja ottipa kissankin lahjaksi. Kovin oli huolissaan hantsimatsien ihmisoikeuksista Venäjällä. Myös kovin tarmokkaasti oli niitä Suomen armejan maamiinoja hävittämässä.Ja vasta muutama kuukausi sitten, joku vasemistoliiton ja vihreiden edustaja totesi puolustusmenojen supistamistarpeen. Nyt ollaan aika hiljasta tyttöö ja poikaa...

 • Turun Katti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilmaa puhdistava artikkeli.

 • Rossi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoista olisi tietää kuinka Tervo ratkaisisi Ukrainan kriisin. Lähettämällä suomalaisia sotilaita Itä-Ukrainaan suojelemaan maan alueellista koskemattomuutta? Vaiko ihan vain lopettamalla kaiken yhteistyön Venäjän kanssa, ja lämmittelemällä ensi talven polttopuilla? Rajoitettu ydinsota, kenties?

  Kolumnistina on helppo päivitellä poliitikkojen tyhmyyttä. Ratkaisuja ei tarvitse keksiä, riittää kun haukkuu vallanpitäjät ja lukijat kiittelevät terävänäköisyydestä.

  • Ihme ja kumma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja Rossilleko ratkaisu on helpompi? Mikäköhän se on?

   Annetaan ottajalle kaikki mikä sitä kiinnostaa ja huvittaa? Mihin vedetään raja? Ukrainaan, Baltiaan, vai kenties Tornionjoelle?

 • Blankman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo toistaa faktoja, jotka me kaikki hyvin tiedämme. Venäjä on syypää - näin varmasti on. Ja totta on sekin etä Eurooppa miettii sitä, kuinka se toimii Venäjän kanssa, niin että konflikti ei leviäisi Ukrainan ulkopuolelle. Jos Eurooppa ei ryhdy tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti, olemmeko nahjuksia ja narreja? Mitä me olemme sen jälkeen, jos ryhdymme tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti - sankareita?? Kukaan ei varmastikaan tiedä, mitä Putin aikoo. Ei edes Tervo eikä edes sitä, jatkaisiko Putin Ukrainan jälkeen muiden entisen N-liiton alueiden valtaamista kuten Chamberlain kuvitteli Hitlerin tekevän Tsekkoslovakian kanssa. Vai tyytyisikö Putin Ukrainaan. Enemmänkin asiaan vaikuttavat Valkovenäjän ja Baltian maiden ulkopoliittiset sitoumukset ja tavoitteet. Ehkä tästä konfliktista tulee Venäjän viimmmeinen joutsenlaulu ennen sen lopullista hajoamista... Vaikka Tervo toistaa itseään myös blogeissa, lienee hän parempi sotastrategikko kuin kirjailija.

 • Historia romukoppaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitää kuunnella avoimin mielin eri osapuolia niin kauan, että varmasti ymmärretään kokonaisuus puolin ja toisin eikä lähdetä tekemään hätiköityjä johtopäätöksiä. Muussa tapauksessa tulevaisuus on synkkä.

 • HD98

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikähän on itseasiassa 15 vuotta sitten Venäjällä ollut oikeusvaltio?

 • Hienoa Tervo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos hyvästä ja suoraselkäisestä kommentoinnista. On todella noloa kuunnella ulkoministerimme ja muiden poliitikkojen nöyristelyä ja pakotepelkoa, ottaisivat mallia Baltian mailta. Putinia ei pysäytetä vähällä, joten EU:lle järeät aseet käyttöön. Rajat kiinni tännepäin ja vienti Venäjälle ja tuonti sieltä kokonaan stoppiin.

 • Suunpieksäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuskin Tervokaan haluaa oikeaa sotaa Venäjää vastaan. Kirjoituksen perusteella häntä harmittaa eniten läntisten johtajien hampaaton retoriikka. Eli pitäisi vain jyrkemmin tuomita Venäjä, ehkä vähän uhkaillakin. Kommenttien perusteella ihmiset ovat samaa mieltä - kiitosta sataa kun kolumnisti uskaltaa sanoa itsestäänselvyydet suoremmin kuin poliitikko, vaikkei tarjoakaan mitään ratkaisuja. Venäjällä Putin käyttää kovaa kieltä, ja katso: hänen kannatuksensa on ennätyslukemissa.

  On laitettava kova kovaa vasten ja puututtava jyrkästi kansainvälistä oikeutta rikkoviin toimiin - mutta vain verbaalisesti.

 • surprise

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella ohut näkemys Euroopan eliitin kynästä. Asiavirheitä. Heikkoa taustatuntemusta. Sisällissodan vähättelyä.Itä-Ukrainalaisten unohtamista. Eu:n roolin unohtamista jo vuodesta 2008. Lue Tervo faktat. Me tapahtumapaikalle jne voi olla ettet kykene. Upposiko valheet avustusrekoistakin Tervoon.

 • Juksu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EU reagoi vasta kun Saksan rajat ovat uhattuna, Silloinkaan reaktion laadusta ei ole täyttä varmuutta.

 • Asiantuntija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täysin mitään sanomaton kirjoitus. Menee samaan sarjaan Sofi Oksasen kanssa ammentamalla historiallisesta Venäjänpelosta tuomatta yhtäkään faktaa pöytään. Musta olis fiksumpaa muistuttaa siitä faktasta, että Itä-Ukrainassa on enemmistö, joka haluaa olla lähempänä Venäjää kuin EU:a taloudellisesti ja kulttuurillisesti, sekä rakentaa tähän perus ongelmaan ratkaisua.

  Onhan se nyt päivänselvä asia, että Venäjä olis jo Kievissä jos haluaisi valloittaa maita kuten Putin on itse viimeksi kommentoinut. Tämäkin vain käännetty valtavirtamediassa 'uhkaukseksi'.

  • Vastarannankiiski

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toki Venäjä valloittaisi Ukrainan kahdessa viikossa jos se hyökkäisi avoimesti koko armeijansa voimalla. Mutta Putinin uusi sodankäynti perustuu siihen, että sotatoimet pidetään juuri sillä rajalla, että Venäjä voi virallisesti kieltää olevansa sodan osapuoli. Samaan aikaan se käy "neuvotteluja", joiden tuloksia sen ei ole missään vaiheessa tarkoituskaan noudattaa.

   Stalinin Itä-Ukrainaan asuttamat venäläiset ovat ehkä kulttuurillisesti Venäjälle kallellaan, mutta ilman Putinin sodanlietsontaa se ei olisi mikään ongelma.

  • Jäniskoskelainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäläinen ts. venäjänmielinen "asiantuntija" paljastuu tässäkin tapauksessa kielellisten valintojensa kautta, mm Kiev....

   Ja arvatenkin on Sofi Oksastakin mollattava tässä. Onhan Oksanen uskaltanut puhua tosiasioiden tuntemukseen pohjautuvalla äänellä isovenäläisen imperialismin olemuksesta.

 • Rauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todellinen rauha löytyy jokaisen sisimmästä. Ei mistään maasta tai siitä että ei ole sotia. Silloin kun ihminen löytää sisältään rauhan hänellä ei ole mitään syytä sotia. Eikä maailma tule tuntemaan rauhaa ennen kuin ihmiset löytävät sen sisimmästään.

  Herätkää ihmiset. Me olemme unessa eikä se rauha löydy täältä sekasorron maailmasta. Älkää uskoko kaikkea mitä teille sanotaan. Toivon kaikille kaikkea hyvää. Myös putinille.

  • Yrittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sodan pelko ei ole tällähetkellä riittävän suuri Putinin toimille.

   Maailman pitää tällaisissa tapauksissa osoittaa niin suurta voimaa, että tällainen Putler savustetaan jo omien toimesta.

   Jari Tervo on tässä erttäin oikeassa, Putler kaipaa aivan jumalattoman suurta keppiä.

   Vai antaako maailma Italian kokoisen talousmahdin häiritä maailmaa?

   Jos Venäjä kokee kokonsa häiritsevän, niin sitä pitää penentää.

   Kyllä maailmassa on muutakin tekemistä, kuin ylilihavan Venäjän suurvalta oireiden hoito.

 • Tehdään jotain

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava kirjoitus!!!

  Kuten aikaisemmissa kommenteissa jo vähän sivuttiin, niin miten venäjää voidaan painostaa jokaisen kansalaisen toimesta? Millä asioilla voidaan vähentää venäjän hankkeita?

  Teboil poikottiin on varmasti helpoin toteutettava, saa niitä polttoaineita muistakin mittareista. Mutta mitä muuta pitäisi poikotoida, eli millä venäjä tienaa? Onko se vaan niin yksinkertaista, että kulutetaan vähemmin energiaa kaikissa muodoissa? Mihin käytetään venäläistä puuta ja mihin suomalaista?

  • korppi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Millähän se Fortum tienaa ja moni muu Suomalainen yhtiö Suomessa.

   Jalostamalla raakaöljyä ,vaikkei sitä täällä tietääkseni pumpata yhtään litraa näkösälle.Tuovatko itänaapurista ja kuinkapaljon ,sitä en tiedä.

   Ei liiku tavarat eikä palvelut ilman energiaa.On tämä Suomikin melkoinen öljymaa ja

   energialla pelaaja.Ei halkosavottaan menijöitä oikein löydy nykyään.

 • Hantta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olet Tervo aivan pihalla koko asiasta. Luet lehtiä ja luulet, että niistä löytää totuuden siemenen. Niistä löytää pelkkää harhautusta. Koko homma on pelkkää teatteria. Miksi tuhlaat aikaasi tällaisiin ulkopoliittisiin kannanottoihin, kun ne eivät selvästi ole alaasi?

  • Ostoboikotissa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En osta enää mitään venäläistä: en Teboililta, en Rajamarketista ... en mistään ja mitään. Politiikan on muututtava ja äkkiä.

 • JHartikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo on oikeassa, sotaa piilotetaan etevästi propagandan savuverhon taakse. Vertaamalla tekoja ja tapahtumia informaatiohyökkäyksen puheisiin ja väitteisiin, näkyy selvästi, miten maamme valtamediakin ainakin osittain uskoo ja uutisoi niitä puheita, jotka taitavasti naamioivat tapahtumia.

  Todelliset tapahtumat sekaantuvat, tai jopa hukkuvat harhauttavan informaation tulvaan, jota valtamediamme toistaa juuri niin, kuin informaatiohyökkäyksen lähteet tahtovatkin.

  Näin ne teot ja tapahtumat, jotka tähän asti on saatu suorina uutisina, saadaan peitettyä ja viivästettyä niin tehokkasti, ettei yleistä kansalaismielipidettä tekoja vastaan ehdi syntymään, tai se syntyy vasta liian myöhään vaikuttaakseen tapahtumiin.

 • Totta!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täyttä totta kaikki.. vastaa aamenta! Kyllä olis syytä euroopan ja meidän johdon laittaa piste putinin narritouhulle! Voisi aloittaa siitä että jotenki saatas oikeaa tietoa myös venäjän kansalle.

 • Höntti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän tuota voi selevemmin sanoa. Tämä juttu pitäisi kääntää englanniksi ja ranskaksi ja venäjäksi ja levittää maailmalle.

 • Ilkka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari, tähän kirjoitukseesi ei voi sanoa kuin: Aamen!

  Historia näyttää taas toistavan itseään - eikä siitä ole edelleenkään opittu mitään!

  EU:n toiminta - tähän asti - vaikuttaa juuri samalta kuin Chamberlaininkin 75v sitten.

  Kovin ovat kevyitä nuo ns. pakotteet tähän mennessä!

 • Apotti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vakava aihe. Olen muiden mukana katselemassa näytelmää kuin keisari ilman vaatteita.Sitten yhtäkkiä lapsonen havahduttaa lausahduksellaan, hei! Vai havahduttaako, toivottovasti.

  Terävää kynäilyä ajankohtaan liittyvästä. Hyvä Jari!

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä Jari Tervo taas kerran paljastaa oman yksisilmäisen näkemyksensä maailmasta. Ei ole viisasta pelotella ihmisiä uhalla jota ei ole olemassa. Ei Tervon eikä NATOn joka tunkee aseitaan Itä-Eurooppaan. Jos Venäjä ja venäjämieliset käyttävät aseita Ukrainassa, niin käyttää myös Ukrainan armeija. Mitä NATO:n ja USA:n aseidenkalistelulla saadaan aikaan nähdään nyt Lähi-Idässä, Gazassa, Irakissa ja Libyassa. Muita keinoja on käytettävä.

 • tampereen tyttö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa todella hyvä ja terävä kolumni. Kiitos Jari Tervo

 • Toistelutalihepteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuntuu olevan niin varmat mielipiteet kirjailijalla, että on ehkä saanut lupauksen kyydistä turvaan eliitin koptereissa, jos tilanne eskaloituisi liikaa?

 • Edward

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervon jutussa todentuu ilmiselvästi se, miksi historia toistaa itseään. Ei näytä olevan älykäskään ihminen immuuni sotapropagandalle. Sääli nähdä viisas mies media-zombiena.

 • Toisen polven evakko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa, Jari Tervo!

  Kerrankin joku kirjoittaa suoraan asiasta. Näitä venäjännuolijoita on meillä vieläkin.

  Putinille stoppi kerta kaikkiaan. Leikkii diplomaattileikkiä, mutta tosiasiassa tekee ukrainalaisista uhreja kaikenaikaa.

  Sanansäilä kirkastaa muillakin ajatukset. Varautukaa!

 • Mato Matkamies Maan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis eurooppalainen valtio ? Ukraina ?

  Pitäsikö Obaman nyt lähettää pommikoneet kohti Kremliä?

 • Muuan mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomella on jo oma Quisling. Soininvaara, jonka mukaan Itä-Ukraina pitää antaa Venäjälle. Vai olisiko parempi vertaus Chamberlain, joka luovutti osan Tsekkoslovakiaa Adolfille.

  • Privet Espoosta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Venäjällä olisi varaa ja olisi intressi rakentaa Ukraina ylös nykyisestä taloussuosta yhdistettynä sisällissotaan. Olisiko EU:lla varaa tähän ...?

 • Justeeri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari puhuu asiaa. Ja itse ainakin olen hyvin vihainen ns. nostalgia politiikan linjasta.

  Jotain kyräilyä se taisi olla. Joka tapauksessa Suomen ja monen muunkin Euroopan maan poliittinen peukalo on keskellä lattiaa. Siis taidot ja lapanen eivät enää ole kosketuksissa johtoryhmien pääkoppaan.

 • Eki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Tervolle hyvästä kirjoituksesta. Joku ehdotti että englanniksi! Olen samaa mieltä. Samalla kannattaa miettiä liitymmekö Natoon vai Valioon? En ole sodan kannattaja mutta realistinen täytyy olla.

 • Aksu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ottamatta millään tavalla kantaa Putinin toimien puolesta: Sinänsä ansiokkaassa kirjoituksessa ei sanallakaan kommentoitu Kiovan laitonta vallanvaihtoa, jenkkihallinnon paikalle istuttamaa, itselle soveliasta hallintoa. Mikä siinä on, että tämän sodan todellinen toinen osapuoli pitää systemaattisesti jättää mainitsematta, varjoihin?

 • trtr

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On helppoa kirjoitella, että tarttis tehdä jotain, kun ei joudu itse päättämään.

  USA:n ja tiettyjen eurooppalaisten valtioiden rooli oli tyystin unohdettu.

  Kuinkas itä-ukrainalaisten siviilien tykitys... ok?

 • Jopas jotakin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itsenäinen eurooppalainen valtio on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tämä on vallan tavatonta.

  Venäjä ilmoitti ottavansa Krimin. Israel kertoo pakkolunastavansa palestiinalaisten alueita.

  Pinta-aloissa on eroa, mutta mikä se suuri periaatteellinen ero on?

  Kertokaa te, jotka tunnutte tietävän..

 • AP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos joillekin on vielä Suomessa epäselvää, ainoa keino sotilaallista voimaa vastaan on sotilaallinen voima, Varsinkin kun on kysymys Venäjästä eli Rysänmaasta.

 • sodan lietsontaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo osaa kirjoittaa kirjoja mutta diplomaattiset taidot saattavat olla puutteelliset. Jos kirjailijan Kalle -poika olisi jo siinä iässä, että kelpaisi tykin ruuaksi, niin lähettäisikö kirjailija hänet sotimaan Ukrainaan. Historia tuntee muitakin kirjailijoita, jotka voidaan lukea sodan lietsojiin. Toivoisi kirjailijoiden olevan enemmän rauhan asialla.

 • Ybbe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mahtavaa, upeata, juuri näin asia on!

 • Puolueeton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi Jari kun olet menettänyt otteesi. Ukrainassa on todellakin käynnissä sisällissota, johon molemmat suurvallat Venäjä ja Yhdysvallat ovat sekaantuneet. Niin en todellakaan aio odottaa sitä pakollista 20 - 30 vuotta ennen kuin tulee se dokumentti Yhdysvaltojen salaisista operaatioista Ukrainassa. Vainoharhaisuuttako? No ainakin kaikista muista "varjosodista" esim. Afganistan, Vietnam, Nicaragua, Kuuba, yms. on tullut ennemmin tai myöhemmin mielenkiintoisia dokumentteja Yhdysvaltojen toimista. Venäjän tapa toimia on mammuttimainen, suora ja äärimmäisen tökerö. Yhdysvaltojen tapa toimia on "täsmäiskujen" suorittaminen, arvokkaan tiedustelutiedon jakaminen ja taloudellinen/materiaalinen tukeminen.

  Ukraina ei ole mikään yhtenäinen eurooppalainen maa. Ukraina on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeensä jättämä, useista eri kansallisuuksista (ukrainalaiset, venäläiset, valkovenäläiset, tataarit yms.) muodostunut alueellinen sekasotku.

  Mustavalkoinen mielipide on kiva, mutta ei koko totuus.

 • Telaketjukommunisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huumorikirjailija Tervo edustaa oikeistolaista totuus- ja moraalikäsitystä puhtaimmillaan. Hän puhuu Ukrainan konfliktista aivan kuin kysymyksessä olisi ainoa kansainvälinen selkkaus vuosikausiin. Aatetoveriensa tapaan huumorikirjailija Tervo on täysin sokea Israelin sotarikoksille Gazassa ja kaikkein rutiininomaisimmin kansainvälistä oikeutta rikkovan Obaman kanssa he opettavat Venäjälle kansainvälisen politiikan pelisääntöjä.

  Kuten Yhdysvaltalainen politiikantutkimuksen professori John Mearsheimer totesi Foreign Affairs -lehdessä Ukrainan kriisi on lännen politiikan aikaansaannosta. Tässä politiikassa Suomen roolina on toimia hyödyllisenä idioottina.

 • Pikku-Karhu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EU-on ollut aina nahjus.Onko se hyvä vaiko huono asia,se jää jokaisen itsensä päätettäväksi.

 • Puolueeton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin ja Jari, Winston Churchillia ei kannattaisi ottaa esimerkiksi täydellisestä arvostelukyvystä. Kannattaisi tutustua kyseisen herran töppäilyihin ensimmäisessä maailmansodassa. Hänet erotettiin laivastoministerin tehtävistä epäonnistuneen Gallipolin maihinnousun takia 1915.

 • perheenäiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja Tarja Halosen johdolla otettiin maamiinat pois käytöstä, vaikka rajanaapuri on mikä on. Hyväuskoisia hölmöjä jopa maan johdossa!

  • Lapinmies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä! Missä olisi Ylen rohkea toimittaja kysymään suorassa lähetyksessä ex-tasavallan presidentittäreltä, että: Tunnetteko itsenne hölmöksi?... Pidättekö itseänne hyödyllisenä idioottina? ... Mihin perustitte näkemyksenne Ottawan sopimukseen liittymisestä, vaikka suurvallat eivät siihen liittyneet, unikuviinko????

  • ripa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Toivottavasti Jari Tervo lukee kaikki kirjoituksensa herättämät kommentit.

   Juuri tuollaisten mustavalkoisten tunnelatautuneiden reaktioiden synnyttäminen on aina ollut osa sodan luomista.

   Tervo ei ole älykkö vaan demagogi!

  • Perheenäidille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja hyväouskoisia hölmöjä perheenäitejä on myös kansa täynnä, kun äänestää maanpettureita valtaan.

 • Maalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jollei kukaan muu vielä niin ainakin Tervo ampuu kovilla. Ja sanoo suorat sanat.

  Entä sitten, kysyi Spede. Ja sietää kysyä meidän muidenkin.

  Voin ottaa Kiovan kahdessa viikossa jos tahdon sanoo Putin, Novorossijan tsaari ja ruhtinas jonka rinta viikko viikolta paisuu ylpeydestä, uhosta. Mitähän vielä mahdamme häneltä nähdä ja kuulla. Valta korruptoi.

  Mitä olemme oppineet sotien historiasta? Emme juuri mitään. Sota on kone jonka käyttövoima on ihmiset. Käynnistyttyään sitä on mahdoton hallita sillä se osaa laajentaa itse itseään. Se tuhoaa tieltään kaiken, noudattaa absurdeja, sattumanvaraisia sääntöjä ja päättyy harvoin kenenkään voittoksi.

  Kumma kyllä, sodan aloittajia on aina löytynyt.

 • Pera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervo iso kiitos sinulle jospa täälläkin avautuisi päättäjillä rähmäiset silmät

 • Ylivoima

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen olisi syytä pysyä Suomena eikä sotkeutua milään lailla EU politiikkaan. Nuoret poliitikot sotkevat asiat vain pahemmaksi. Kaupallisesti sekä poliittisesti meidän kannatta olla vain Suomi.

  • Yksi kansalainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olisi kyllä aika orpo olo juuri nyt, jos olisimme aivan yksin Venäjän naapurissa ilman EUta...

  • Sinisten ajatusten tuumija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Erittäin oikeaan osuva kolumni Jari Tervolta, jossa aiheellisesti ihmetellään meidän suomalaisten ja etenkin poliitikkojemme pää puskassa oloa. Olemme neljän kuukauden kuluttua kuuluneet EU:hun 20 vuotta, silloin tietenkin "sotkeennumme EU-politiikkaan". 1955 liityimme YK:hon, olemme kohta 60 vuotta "sotkeentuneet YK-politiikkaan", loogista, eikös?

   1995 maamme liittoutui poliittisesti ja taloudellisesti. Vain sotilaallisesti olemme, järjettömästi kylläkin, liittoutumattomia. Erityisen outoa on joidenkin vihainen nälvintä, Tervo ei olisi saanut kirjoittaa tosiasioita kolumnissaan, koskapa hän ei siinä kirjoittanut reseptilääkettä Ukrainan sodan lopettamiselle (paitsi että hän sen kertoi: ei enää myöntyväisyyttä Putinille kuten 1938). Agressiivinen ja alentava kommentointi täälläTervon kolumnia, Ukrainaa, EU:ta ja Yhdysvaltoja kohtaan kertoo lähinnä kirjoittajan halveksuvan länsimaista vapaata maailmaa tai sitten se paljastaa kirjoittajan todellisen kotimaan.

 • Hmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Chamberlai ei aiheuttanut toista mailmansotaa, eikä Churchill estänyt toista mailmansotaa.

  Vaikka nykyinen tila ei ole hyvä se on parempi kuin viimeinen mailmansota. Kertokaa mistä se voima tulee joka väkivallalla pakottaa Puuttinin polvilleen? Ukrainassa taistellaan, mutta siellä näyttäisi huomattavasti pahemmalta, jos siellä olisi täysimittainen sota ja venäjä painaisi sotakoneellaan oikeasti niskaan.

  Näin ihan vaan totuuden filosofoinnin ilosta.

 • Eikö niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno, suorastaan vaikuttava kirjoitus.

 • Voihan voi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, näinhän se on ollut Putinin tapa jo lukuisia kertoja. Tapaamisissa valtion päämiehet voivat tapittaa toisiaan silmiin, kätellä napakasti kameroiden räiskeessä, mutta kun herra presidentti pääsee omalle maalle, unohtuu kaikki keskustelut, puheet ja lupaukset. Herran isä sentään, herätkää jo Suomen päättäjät. Ainoastaan Nato voi taata meille jonkilaisen mielenrauhan järjettömän rajanaapurin vieressä.

  Venäläiset ovat aina mieluilleet Hangon edustaa,siitä olisi suora meriyhteys Eurooppaan. Tutiskaa puntit!

 • Re

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ihan kyllä allekirjoittaisi tätä kolumnia. On saanut huomata kuinka some taas toimii, kun joka nurkilla venäjän toimintaa syyttävät. Näillä on jäänyt kokonaan huomaamatta mitä Irakissa ja sen ympärillä tapahtuu ja kuinka USA on sinne sotkeutunut. Herää myös kysymys miksi USA on ylipäätänsä työntänyt nenäänsä Euroopan asioihin ja tyrkyttänyt/pakottanut maat tulemaan pakotteisiin mukaan. Vaikka Venäjä-mielinen en olekaan on pakko sanoa että Putin osaa kyllä olla viisas mies joissakin tilanteissa, viitaten vastapakotteisiin jotka vaikuttavat ympäri Eurooppaa.

  Myöskin Suomen sopimus NATOn kanssa ihmetyttää. Ei Venäjä ole kiinnostunut Suomesta millään lailla, itseasiassa Suomi hyötyisi enemmän jos tekisi yhteistyötä Venäjän kanssa.

  Olen sen verran kuunnellut myös Venäjän uutisia joista tulee esiin monia näkökulmia joista ei Suomen media hiiskukkaan. Pakko sanoa ettei kaikki mitä Suomen media ilmoittaa, ole lähelläkään totta.

 • Kirsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En tiedä kuinka Venäjä nyt olisi valtaamassa Ukrainaa, aikaisemmin tänä vuonna pidettiin Ukrainassa äänestys venäjään "liittymisestä" joista suurin osa olikin sen puolesta. Hallituksen kannattaisi kuunnella myös kansalaisten ääntä, viitaten muihinkin maihin kuin Ukrainaan (vink vink suomi).

 • eisotaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai pitäisi nyt ruveta sotimaan Venäjää vastaan? Venäjän laajentuminen Länsi-Eurooppaan? Nyt on kyse vanhoista venäläisalueista. Suomi oli autonominen alue, sai jopa oman rahan Venäjän vallan aikana. Ei osa Venäjää, vaan sotasaalis Ruotsilta. Kannattaisi pistää nyt jäitä hattuun. Jos sota kiinnostaa, katsele tilannetta Syyriassa, Irakissa jne.

  Sodanlietsonta saattaa kyllä antaa aiheen Venäjälle Suomen haltuunottoon..

  Nyt pitäisi olla Kekkosen jyrähtämässä, että loppuisi tällaiset kirjoittelut.

  .

 • Sensuuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On todella härskiä suomalaisten aliarviointia ja valtiojohtoista median ohjausta, että tällaisen kansansuosiossa olevan populaarikirjailijan kautta Venäjää valehteluksi samaan aikaan kun Amerikalle valehtelu ja muiden maiden pommitukset ja miehitykset on normaali käytäntö (vrt. esim. Irak ja oletetut ydinaseet), tai kun Ukraina syöttää tiedotusvälineet täyteen tekaistuja kuvia venäläisistä joukoista ja aseista jo puolen vuoden ajan? Esim. Boeing-tutkinta on vaiettu kuoliaaksi, samoin Odessan oikeistoaktiviteetit ja kiellettyjen aseiden käyttö Itä-Ukrainassa. Sanallakaan ei kyseenalaisteta Amerikkalaisten osallistumisesta Kiovan terrorioperaatioon, mutta Venäjän tuki omille miljoonille sukulaisilleen herran jumala saa tervoset heristelemään kävelykeppejään ja kannattamaan sotaan lähtöä?!?!

 • rrrr

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täsmälleen oikea juttu !

 • bablo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitens sitte käy kun eurooppaliitto eli eu hajoaa ja Saksa tai joku muu iso eu maa haluaa menetetyt alueet liitettävän heidän maahansa. Eu on täysin samanlainen liitto kuin neuvostoliittokin aikanaan.

  Tottakai nyt pitää laittaa piste Putlerin toimille niin että hän ei voi enää jatkaa itsenäiseen valtioon hyökkäämistä kävi sitten mite kävi mutta enää ei ole muuta vaihtoehtoa!

  Olen eu:sta sanonut alusta saakka että miksi me vapaa ehtoiseti liitytään jotta saamme joskus sotia että pääsemme siitä eroon! Kautta aikoben on yhdistytty jotta sitten taas saadaan sotia niistä eroon.

  En ymmärrä miksi me aikoinaan taistelimme itsenäisyydestä jos kerran emme sitä halua vaan liityttiin eu:n.

  Eurooppa on kyvytön toimimaan koska sillä on niin monta eri toimielimiä ja samalla aikaa yksittäiset valtion johtajat eivät pysty toimimaan koska kädet ovat sidotut.

 • Temppuveli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervollakaan ei ole esittää minkäänlaista ratkaisumallia yhtään sen paremmin kuin kaikilla niillä poliitikoilla, joita viisaampaa hän yrittää kovasti esittää.

 • Uusi naapuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rajat auki Ukrainan sotapakolaisille niin kuin Lähiidän sodasta kärsiville. Jos meidän maa on rauhallinen ja vakaa on meillä vähintään velvollisuus auttaa.

  Jos rauha menee niin onpa mukavaa kun naapureita on enemmän.

 • Privet Espoosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervon pamfletti on kiinnostava - tosin ulospääsyä sen perusteella kriisistä ei ole.

  Venäjä ja EU eivät onnistuneet luomaan toimivaa yhteistyötä ja EU:lla ei ole selkeää yhteistä ulkopolitiikkaa joka johtuu siitä, että osa EU-maista on Natossa ja osa ei. Lisäksi mukana on nyt vanhoja Varsovan liiton maita, joilla on vielä Suomeakin vaikeampi historiatausta suhteessa Neuvostoliittoon ja Venäjään.

  Tästä kaikesta kumpuaa hyvin erilaisia näkemyksiä miten toimia.

  Ukrainan hallitus minusta toimi epäviisaasti ja haki omien poliittisten ambitioittensa täyttämiseen apua EU:sta. EU napsahti tähän lankaan ja rupesi puhumaan eurooppalaisen demokratian tärkeydestä ja kansallisten intressien suojelusta. Oikeasti EU ei tiennyt millaisen Ukrainan kanssa se on tekemisissä.

  Käsi sydämelle - haluaako EU rahoittaa koko Ukrainan jälleenrakennuksen - sehän on maa, joka on raunioina ja ilman toimivaa infraa.

  Poliittinen soppa on keitetty.

 • Johan on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Putin on tehnyt Venäjästä suurvallan, joka Suomen naapurina on suhtautunut äärimmäisen hyväntahtoisesti Suomeen. Kansalaisten elintaso ja hyvinvointi on noussut moninkertaisiksi Putinin aikana. Samalla kun EU-alue kurjistuu.

  Tällaiset "palkinnot", mitä Tervo Venäjävihassaan lietsoo, johtavat meidät vähitellen syvälle ahdinkoon ja lopunkin itsenäisyyden menettämiseen, kun Länsimaiden sotilassaappaat astelevat taas Suomen maaperällä.

  • erkki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Johan on... Siis että Putinin ansiota on kansalaisten elintason ja hyvinvoinnin nousu Suomessa ja ilman häntä & Venäjän suurvallaksi nousua Suomessakin olisi kurjempaa? No en totta tosiaan ole tuollaista tullut ajatelleeksi... Seuraavana keskustelunaiheena henkilöpalvonta...

 • vellihousut hiiteen!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Tervo - totta joka sana! Hampaattomat poliitikot ja vierestä katselu ajavat meidät suuriin vaikeuksiin.

 • muuan eräs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kolme pointtia:

  - myös Suomessa vastustettiin Hitleriä ennen 2. maailmansodan alkua

  - nämä vastustajat suljettiin vankiloihin ja

  - tuon ajan jaritervot saivat, mitä halusivatkin...

  Jos muistaa USA:n liki hysteerisen reaktion ns. Kuuban ohjuskriisissä, on kyllä helppo ymmärtää Venäjän reaktiota Ukrainan -mielisyyteen, mikä se sitten lieneekin; nykyoloissa kansan mielipiteen selvittäminen lienee mahdotonta, paitsi tietysti jos kysytään vain niiltä, joiden tiedetään vastaavan "oikein"!

  • pentti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   on se hyvä että joku puhuu asiaa.täytyy ihmetellä nyky poliitikkojen kannan ottoja tulee mieleen 30 luku ja mihin se johti

 • Juri Tärvö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Petyin tuohon Jarin mielipiteeseen,sotaapa sotaa milloin missäkinpäin maailmaa ja kenenkin toimesta, mutta jos Venäjä järjestelee "takapihaansa" se on hirvitys ja rikos. Alunalkaen syypää tähän tilanteeseen on EUn katteetomat lupaukset eli siellä on EU, Saksa etunenässä, ostamassa sitä mitä eivät sodalla saaneet 40-luvulla ja Ukrainalasista jotkut uskovat näihin lupauksiin, vaan kun eivät riitä EUn rahat. Eikö jo järki kerro noiden eteläisten valtioiden sisäisestä korruptiosta ja veronkierrosta johtuneiden ongelmien riittävyydestä vrt. Kreikka Italia Espanja Portugali. Vieläkö meidän rahojamme pitää itäeuroopan läpeensä korruptoitunille uusille EUn jäsenille syytää. Saisiko uusiksi uutisen siitä kuinka pelkästään ent. DDRän jaloilleen nostamiseen on syydetty 12.000 miljrd. € eikä asiantuntijoiden mukaan näköpiirissä ole aikaa, jossa ko alue saavuttaisi muun Saksan elintason.

  Eiköhän olisi syytä EUn keskittyä omiin sisäisiin ongelmiinsa ja jättää sotkeutumatta muiden maiden asioihin.

 • Para bellum?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Illalla 2. syyskuuta 1944 Suomen eduskunta hyväksyi oikeiston vastustaessa Neuvostoliiton asettamat ennakkoehdot, ja tie sotien ahdingosta oli avautunut Suomelle. Lähes päivälleen 70 vuotta maamme kansalaiset ovat siis saaneet elää rauhanaikaa. Historian opetukset on taidettu perusteellisesti unohtaa, koska nyt nämä Tervot ja muut ideologiasoturit ovat alkaneet harjoittaa kiivasta sotapropagandaa.

  Suomi on pärjännyt Stalinin, Hrushtshevin sekä Brezhnevin Neuvostoliiton kyljessä kuluneet vuosikymmenet ihan kohtalaisesti. Rahtuakaan lisämaata yli rauhansopimuksen meiltä ei ole vaadittu, ja Porkkalakin palutettiin jo vajaan 12 vuoden kuluttua. Tuskin tämä Putin sen pahempi imperialisti Suomea kohtaan on kuin mainitut neuvostovaltiaat. Ainoa tie Ukrainan kriisin liennyttämiseksi ja ratkaisemiseksi on diplomatia ja neuvottelutie, sen ymmärtää halutessaan jokainen yli 15-vuotias. Siksi näillä meikäläisillä sotatorven toitottajilla täytyy olla ketunhäntä kainalossa.

 • Totuuts ei tulessa pala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari Tervo! Miehellä on selkärankaa !!!

 • hyvä muisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  J.Tervo on unohtanut, että Krimin eroamisprosessi lähti liikkeelle Ukrainen uusnatsien järjestämän vallankaapauksen jälkeen. Venäjän kieli oli kieletty, venäläisiä oli avoimeisti uhattu. Suurin enemmestö Krimin asukkaista äänesti Krimin eroamisesta Ukrainasta. Näin Krim oli säästynyt sodasta, jota nyt on käyty Itä-Ukrainassa.YK:n tietojen mukaan sodan aikana Itä-Ukrainasta lähti n. 1 mln pakolaista, heistä n.200 000 Ukrainaan, n. 800 000 Venäjälle. Nämä luvut kertovat, että 80% Itä-Ukraianan asukkaista suosii Venäjää ja hakee tuke Venäjältä. Samaa suunta näyttivät ennen sota pidettyjen vaalien tulokset, joita Länsi ei halunnut hyväksyä.

 • Ennakoija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koska meidän on otettava oppia edelleen toisesta maailmansodasta, niin täytynee pohtia mitä Neville Chamberlainin olisi PITÄNYT tehdä. Sota julistettiin Saksalle vasta Puolaan hyökkäämisen jälkeen, joten ilmeisesti sota olisi pitänyt julistaa jo Tshekkoslovakian miehityksen aikaan. Ja ei mitään leikkisotaa jota käytiin länsirintamalla 1939-40, vaan kunnon totaalinen sota. Olisi pitänyt hetimmiten lähteä maahyökkäykseen ja pommittaa Saksan kaupunkeja.

  Eli Venäjän kuriin laittamiseksi tarvitaan täysimittainen liikekannallepano ympäri Euroopan unionia. Poikkeustilalainsäädäntö astuu voimaan ja reserviläiset, joihin Tervo ei onnekseen kuulu, kutsutaan palvelukseen. Elintarvikkeiden säännöstely käyttöön ja mahdollisesti väestön evakuointi kaupungeista ydinaseiskun varalta. Vaalit lykätään hamaan tulevaisuuteen, ja sotasensuuri on tietenkin välttämätöntä vihollisen propagandan torjumiseksi.

  Eipähän tarvi tulevaisuuden kolumnistien viisastella ettei muka oltu varautuneita!

  • Historian maisteri

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onko nimimerkki "Ennakoija" todellakin sitä, että Saksan kaupunkien, siis siviilikohteiden, pommittaminen oli hyväksyttävää? Se oli oikeastaan vastoin Haagin sopimusta.

 • loistavan...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  suoraa puhetta asioista niiden oikeilla nimillä,ilman politiikkojen pelkäävien, epäilevien lausemuminoitten suhinaa.piste!

 • Lauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sotia ei ratkaista tappamalla lisää ihmisiä. Camus'n sanoin: “There are causes worth dying for, but none worth killing for.”

 • Mauno

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno kommentti.

 • historia-ei-meitä-opeta?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Totta on, että se mitä Ukrainassa tapahtuu, ei ole mitenkään hyväksyttävää, mutta mitä vaihtoehtoja asiaan puuttumiseen on oikeasti?

  Historiaan perehtyneet ymmärtänevät että sota/sotatoimet on kaikkein pahin vaihtoehto.

  Tervoa siteeraten "hän (Putin) haluaa levittää vainon ja sorron muuhun Eurooppaan." Niinkö? Toivon ettei.

  Kuitenkaan Venäjä ei ole hyökännyt "sen eurooppalaisille miehitysalueille, jotka oli riistetty siltä Neuvostoliiton hajottua."

  Neuvostoliitto ei miehittänyt Ukrainaa 2. maailmansodassa, kuten monta muuta aluetta, vaan Ukraina kuului alkujaankin Neuvostoliittoon ja itsenäistyi vasta 1990-luvulla. Myöskin venäjän nyt. kiistatta laittomasti valtaama Krimin niemimaa, liitettiin Ukrainan neuvostotasavaltaan Venäjästä muistaakseni 1950-luvulla Kremlin aloitteesta.

  Eli Venäjän näkökulma Ukrainaan on aivan eri kuin vaikkapa Kreikkaan tai Norjaan.

  Ja Putinin Venäjän vertaaminen Hitlerin Saksaan...?

  Historian tunteminen olisi suotavaa ennen kuin kirjoittaa "faktoja".

 • VerkkoUkko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meille eurooppalaisille Obaman arvomaailma on tutumpaa kuin esim. Georg W. Bushin. Olisiko kuitenkin Putin miettinyt operaatioitaan uudemman kerran, jos USAssa olisi ollut nytkin Bushin kaltainen presidentti? Kovana tunnettu Reaganhan sentään eli toisessa maailmassa.

 • pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Jari. On onneksi yksi julkisuuden henkilö tässä maassa joka sanoo totuuden. Meitä odottaa orjuus.

 • Viti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervo: "Ukraina ei ole hyökännyt naapurivaltioonsa."

  Ei, vaan omien kansalaistensa kimppuun. Yksisilmäinen kirjoitus Tervolta.

 • Hed

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä on epäasiallista ja vääristelevää tekstiä Jari. Olen entistä vakuuttuneempi, että Sinun kannattaa pitäytyä Uutisvuodon kaltaisissa kepeissä jutuissa.

  Ensinnäkin ei Venäjä valloittanut Krimiä. Ei tarvinnut. Krimin asukkaat yksimielisresti halusivat kuulua Venäjään. Senhän asiasta pidetyn äänestyksen tulos osoitti selkeästi. Hrutsev aikoinaan oli luovuttanut Krimin Ukrainalle, silloiselle ystävämaalle. Se oli virhe. Onneksi se saatiin korjatuksi.

  Kuvailu Venäjästä oikeusvaltiona ei pahanilkisyydessään ja valheelisuudessaan kommentointia ansaitse. Toki Venäjän oikeuslaitos on omanlaisensa. Mutta niin se on joka maassa. Antaa Venäjän toimia omien lakiensa mukaan kuten mekin toimimme omien lakiemme mukaan. Emmehän me kaipaa tänne uutta Valvontakomissiota lukemaan meille lakia.

  Ei Ukrainan kriisiä ratkaista sodalla eikä pakotteilla. Se on nähty. Putin ehdotti EU:n tukemana Ukrainan presidentille neuvotteluja, mutta tämä valitsi sodan. Omien kansalaistensa tappamisen.

 • ölohki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen ainoa jotain turvaava asia on tällä hetkellä EU- jäsenyys. Nämä harhaiset puheet "suomen uskottavasta puolustuksesta" ja "jalkaväkimiinoista" on kyllä selaista räpeltelyä jotain nykyvenäjän kaltaista maata kohtaan ettei tiedä itseäkö vai nauraa.

  Natossa on omat riskinsä, mutta mielummin haluaisin käyttää senkin kortin isänmaani suojelemiseksi venäjältä kuin hyssytellä joutavia. miten suomi voikin olla näin hukassa kaikin tavoin?

 • Mikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On täysin lännen, Euroopan ja Yhdysvaltojen edustamien, ja kylmän sodan ajan ylläpitämien arvojen ansiota että Tervo kolumninsa voi kirjoittaa ja Yle julkaista. Venäjällä Tervoja ei ole. Kysymys on siitä, kenen joukossa haluamme seistä. Jokainen elämän päätös on aina jonkun puolesta ja jotain vastaan. Tuntuu että kaikilla suomalaisilla ei ole rohkeutta tehdä niin kuin sisin sanoo ja pelko valtaa mielen. Valitsimme puolemme jo 20v sitten, ja sillä jatkamme.

 • reality

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viimeinkin löytyy ihminen, joka kertoo niin kuin asiat todellisesti ovat. Ja mitä on odotettavissa, jos asioiden annetaan jatkua nykyisellään. Toivoisin, että jokainen lukisi Tervon kirjoituksen ja ymmärtäisi lukemansa.

 • Fraaseja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Useassa kommentissa kehutaan Tervon suorasanaisuutta. Tervo toistaa samoja fraaseja, joita tiedotusvälineet toistavat taukoamatta, etenkin Venäjästä tai Putinista. Olisi mielenkiintoista kuulla Tervon pakinoita demokratian viennistä Libyaan, Irakiin tai vaikkapa ihmisoikeustilanteesta USA:ssa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan 'kirjailija' tuottaakseen Tervon poliittisia pakinoita. Kevyet helpot heitot ja yleisön mielistely on ilmeisesti tuon ammatin elinehto.

 • Ilkka Hoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koska kirjailijat J.Tervo ja S.Oksanen osaavat käyttää sanan säilää, eniten älähtävät ne joihin säilä sattuu. Molemmat tietävät saavansa kovaa kritiikkiä, mutta uskaltavat silti, koska tietävät olevansa oikeassa. Eläköön sananvapaus!

  • Meillä on demokratia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meillä sentään saa sanoa sanottavansa joutumatta telkien taakse tai likvidoitavaksi. Hyvä Tervo, Hyvä Oksanen! Samaa mieltä.

 • Sotilas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei venäjä sotimista taida pahasti pelätä (http://en.wikipedia.org/wiki/Post-Soviet_conflicts), sillä uhittelu ei varmasti kriisiä ratkaise. Jos ihmiset opettelisivat elämään vähemmällä energialla ja katkaisemaan riippuvuudet venäläisistä luonnonvaroista, voitaisiin nykyisiin ja tuleviin hässäköihin oikeasti vaikuttaa.

 • seppo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiat on just niinkuin Jari sanoo kiitos!

 • euro ppalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä ovat olleet kaikki lännen politiikot silloi, kuin Venäjä julkisesti ilmoitti maailmalle vahvistavansa asevoimiaan ja panostavansa 5 miljardia! dollaria Venäjän armejan ja asevoimien vahvistmiseksi? Miten tämä maailmantilanne voi olla varsinkin eurooppalaisille huippupolitiikoille niin yllättävä?

 • Historian toisto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse näen Ukrainan konfliktin hyvin samankaltaisena kuin Suomen sisällissodan 1918. Suomessa osittain venäjämieliset työväenluokan kapinoitsijat taistelivat hallituksen joukkoja vastaan. Kapinalliset saivat tuolloin tukea itsenäisyydenkin myöntäneeltä Venäjältä.

  Ukrainassa osapuolia aseistavat Yhdysvallat/EU ja Venäjä, Suomen sisällissodassa Saksa ja Venäjä. Koskaan nämä taustavoimat eivät toimi pyyteettömästi, ei edes sankarin viittaa harteilleen asetteleva vapaa länsi.

 • Marutei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otapa nyt järki käteen ja ota myös asioista selvää. Tyhjänpäiväinen louskutus ei tuo muuta kuin vauhkoittaa turhaan niitä ihmisiä, jotka eivät pysty ajattelemaan omilla aivoillaan, vaan uskovat kaiken sen minkä media suoltaa. Lopeta sellainen kirjoittelu johon sinulla ei ole kykyjä.

 • Butler

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaaha, kappas vaan: Putinkin huomasi epäjohdonmukaisuutensa tulitauon tekemisessä! Toisaalta, olisiko sillä niin väliä ollut, vaikka Venäjä olisi tulitauon sopinut, sillä senkin olisi voinut olla huomioimatta ja jatkaa valloitussotaa länteen...

 • Jape

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi myös syytä tarkistaa Churchillin kyky reaalipolitiikkaan, sillä hänhän aikoinaan teki Stalinin kanssa kuuluisan prosenttisopimuksen, jolla sementoitiin idän ja lännen välinen raja aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka.

  Ehkä Venäjällä tiedetään myös, että länsi kunnioittaa vain ja ainoastaan sotilaallisesti vahvaa itää. Meinaan jos Jari huomaisi tarkastella myös sitä, miltä esim vuosien 1991-2014 kehitys saattaapi näyttää Moskovan suunnasta.

 • Ei mitään uutta itärintamalta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitä samaa vanhaa tämä vain on. Venäjällä on kautta aikojen ollut tapana vallata pienempiä naapurimaitaan, oli sitten vallassa tsaarit, bolshevikit tai nykyiset vallanpitäjät. Ainoa lääke on riittävä puolustusvalmius ja -tahto, pienempien maitten kohdalla se tarkoittaa myös sotilasliittoon kuulumista. Risto Ryti jo aikoinaan kirjoitti ettei suurvaltoja kiinnosta pienten maitten kohtalot pätkääkään ellei satu olemaan omat intressit uhattuina. Natokauhuisilta kysyisin että mitä hyötyä Suomelle oli puolueettomuudesta v. 1939? Kesällä 1944 aseapua tuli(sattuneesta syystä) ja Neuvostoliiton suurhyökkäys pysähtyi.

  • Markku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomi yritti 1941 vallata isompaa naapurimaata. Se se vasta hölmöä onkin. Nyt olemme tehneet Naton kanssa sopimukset, jotka varmistavat, ettemme missaa seuraavaakaan sotaa.

  • Analysti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja höpö höpö Markku. Suomi yritti vain ottaa sen mikä sille kuuluu. Eipä hyökännyt Suomi Marskin johdolla Pietariin tai Muurmannin radalle. Strategisista syistä. Sotilaallisesti kumpikin olisi onnistunut. Tuota oikeudenmukaista asennetta USA sitten sodan jälkeen kunnioitti ja palkitsi Suomen itsenäisyydellä (uhkaamalla NL:a ydinasein, jos alkavat Länsi-Eurooppaa Suomi ml. valtaamaan). Eli kohtuu tulos siis siinä kapinassa meille...

  • Vasen suora

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomiko ei hyökännyt Muurmannin radalle. Hyökkäsi, mutta ei päässyt perille saakka, paitsi pienillä sissiryhmillä. Suomi osallistui myös Leningradin piiritykseen, ei tosin niin aktiivisesti, kuin Hitler olisi halunnut.

   Maamme pelastui miehitykseltä vain siksi, että Stalinilla oli kiire berliiniin.

 • sera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari Tervolla on sana hallussaan.

  Ratkaisu tähän sotaan löytyy urheiluväen piiristä. Venäjältä pitää ottaa pois jalkapallon mm-kisojen järjestelyoikeus. Ja Venäjä pitää sulkea pois kaikesta kansainvälisestä kilpailutoiminnasta kunnes sota on loppu ja Krimi on palautettu Ukrainalle.

  Sanotaan, että urheilua ei saa sotkea politiikkaan mutta nyt on kysymys tuhansista ihmishenkistä. Nämä urheiluun liittyvät sanktiot ovat asia joka ymmärretään tavallisen kansan parissa myöskin Venäjällä. He ymmärtävät, että jotain on vialla Putinin sotapolitiikassa ja asialle on tehtävä jotain. Nämä toimenpiteet saavat myös valtavan huomion ympäri maailman eivätkä ne maksa mitään paisi venäläisille. Nyt toimeksi urheilujohtajat, teillä on historiallinen mahdollisuus laittaa despootti ojennukseen. Siinä tietysti menee muitakin kuin toveri Putin mutta ei voi mitään.

  • Aivot parempaan käyttöön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sodassa niinkuin ei urheilussakaan ole loppua eikä sääntöjä. Jokainen voittaja on tulevaisuuden häviäjä. Ei kuulkaa, näin ei kukaan saa elää rauhassa koskaan.

 • Herännyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täytyy sanoa että näin selkeästi tilannetta ei ole vielä kiteyttänyt kukaan! Kiitos Jarille napakasta ja tyhjentävästä kirjoituksesta. Jos yritettäisiin kaikki suomalaiset yhdessä herätä todellisuuteen ja poliitikot voisivat lopettaa karun totuuden verhoamisen kaikenlaisiin korulauseisiin. Euroopassa on sota ja EU-päättäjien olisi korkea aika laittaa "terästä selkärankaan" ja sen tasot pakotteet Venäjälle välittömästi voimaan että varmasti tuntuu. Suomessa on aiheellisesti herätty myös pohtimaan millä tavalla taataan maamme itsenäisyys tulevaisuudessa. Silläkin rintamalla voisi olla paikallaan edetä jaarittelusta päätöksiin: joko lisätään merkittävästi Puolustusvoimien määrärahoja tai sitten liitytään Natoon. Ei viitsisi enää jubailla "yhteisestä EU-puolustuksesta" tai muista placebo-vaihtoehdoista...

  • Pölöpölö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin. Nato takaa Suomelle itsenäisyyden?!?! Ainakin sen, että ollaan seuraavissa rähinöissä eturintamassa! Ei se Nato ole autuaaksitekevä asia itsenäisyyden säilyttämiseksi; siinäpä se itsenäisyys tulee kertaheitolla luovutettua ihan toiseen taskuun, mutta pääasia näille kannattajille lieneekin se, ettei se herra joka käskee vain ole Venäjä.

 • Markku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jari on huomannut erään ilmiön: eräs naispuolinen kirjailijakollega arvostelee jatkuvasti Venäjää. Sama kollega myy paljon kirjoja, saa palkintoja eri puolilta ja on kaiken aikaa julkisuudessa. Ehkä Jari päätti kokeilla samaa, jos vaikka tulisi joku kirjallisuuspalkinto?

  Nythän on joka tapauksessa kuuminta muotia haukkua Venäjää, joten meneehän siinä yksi kirjailija lisää muiden joukossa.

  • megastoned

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä kommentti!

  • Yksi suuri ero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jari Tervolla ja palkitulla kirjailijalla (Sofi Oksanen) on yksi suuri ero, mikä on ratkaiseva JTn häviöksi. Elämme feministisessä yhteiskunnassa, missä naisilla on etuoikeutettu asema myös kirjallisuuspalkintoja jaettaessa.

   Suomenkielinen SUOMALAISMIES on aina altavastaajan asemassa vaikka olisi kuinka oikeassa. Nyky-yhteiskuntamme vallan siirtyminen naislle on suuri riski koko länsimaailmalle.

   V Putinkin käyttää hyväksi tätä etua tietäen, että kanalauma keskittyy aina ensisijaisesti toistensa nokkimiseen pystymättä siksi puolustsutumaan ulkosia uhkia vastaan. Tämä näkyykin hyvin EUn ja hallituksemme päättämättömyydessä (mm Sote).

 • Pitää hattua nostaa Jarille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En olisi uskonut että täältä Suomesta löytyy joku joka osaa asian sanoa noin selvästi,

  ilman kumartelua ja nöyristelyä.

 • Muu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kun Euroopassa soditaan, kannattaa murehtia muita asioita kuin Vaalimaan tulliparkissa hapantuvaa hyla-maitoa."

  Tämä onkin ollut suomalaisten kovin huoli , että maanviljelijät ja kepulaiset saavat tukiaisensa ja rahansa, muusta viis

 • Tuumija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko Tervolla paradigman muutos pasifistista militaristiksi?

 • Kalottaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EU:n Chamberlain on Merkel, joka ei halua Saksan talouteen kolhuja. Seikasta löytyvä ironia saattaisi hymyilyttää, ellei leuka olisi jo loksahtanut rintaan seuratessa tätä naurettavaa pakotepolitiikkaa.

  Täytyisi ymmärtää, että ainoa toivo palauttaa rauha takaisin Euroopaan on saada Putin joukkoineen pois vallasta. Tähän suoritukseen taas ei kykene kukaan muu kuin Venäjän kansa.

  Nyt Putinin syrjäyttäminen voisi onnistua totaalisella matkustus- ja kauppakielloilla, jolla Venäjän elintaso saataisiin jyrkkään laskuun ja kansa protestoimaan. Myöhemmin, kun korvaavat kauppasuhteet ovat valmiita, tämä mahdollisuus on mennyt ja Eurooppa on Putinin agressiivisen politiikan armoilla. Suomi heikoimpana naapurina tulee saamaan enemmän kuin osansa.

 • megastoned

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yle, jonka toimintaa kaikki veronmaksajat ylläpitävät ei julkaise asiallisia, mutta kriittisiä kommentteja. Sama meininki täällä kuin Venäjällä.

  Tervon analyysi oli yksipuolinen ja täysin ala-arvoinen. Kriisin todellisia syitä ei käsitelty lainkaan. Itki vain Putin tuhma, venäjä paha ja jostain kumman syystä alkoholisti, imperiumun tuhoaja Churchill, joka antoi suomen Stalinille, oli vedetty mukaan jonkun shakin pelaajan kanssa.

  • Fritz

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Huomaa, että nimimerkki on snansa mittainen eli stoned. Kukaan selvissäpäin oleva tuskin osaa olla ymmärtämättä Tervon tekstiä ja sen osoittamaa oikeaa logiikkaa.

   Putin kyseli eilen eräässä tilaisuudessa, että mihin Natoa tarvitaan kun NL on jo poissa ja samoin Varsovan liitto.

   Kukakohan antaisi Putinille pallin, jolle voisi nousta, niin näkisi peilissä vastauksen?

   Miksi muuten kaikki entiset Varsovan liiton maat halusivat liittyä Natoon?

 • Mikko Haajamo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivotavasti Suomi saa sovittua välinsä Venäjän kanssa.Ilman sotimista.Vaikka ehdottamalla Venäjällle,että sekin liittyy Natoon ilman kansanäänestystä.Ettei sotasi syttyisikin Suomen ja Venäjän välillä.

 • Mikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisiko hyvä asia,että Venäjäkin liittyisi ilman kansanäänestystä Natoon.Jättäisivät sitten Suomen Pommikoneineen ja sotilaiden rauhaan.

 • Realisti65

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ironialla kirjoitettu juttu toimii hyvin, hyvä Jari!

  En tiedä pitääkö väite "Suomi on ainoa Venäjän ei-Nato naapuri" paikkansa. Mutta aina kun on soditaan, pyydetään apua jostain. Kaikki valtiot tekevät näin. Suomessa Nato vastustajat käyttävät yhtenä arkumenttina sitä, että Suomi Nato maana joutuisi auttamaan muita, on aika kummallinen. Jos me tarvitaan apua joskus, niin emmekö toivoisi, että meitä autettaisiin. Viime Sodassa ilman Saksan apua olisimme joutuneet valloitetuksi. Eikö olisi meidänkin vuoro osallistua avun antamiseen tarvittaessa? Eihän sitä tiedä, että jos me taas joskus tarvitaan apua, niin ei-Nato maana emme todellakaan ole autettavien maiden kärkipäässä, toisin kuin Viro. Lopetetaan tämä omaan napaan toijottaminen ja osallistutaan paremman maailman rakentamiseen yhdessä-

 • Ratkaisu puuttuu?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jari selostuksesta.

  Jäin kaipaamaan ehdotustasi, ymmärsin kuiten syvällä tekstissäsi vihjauksen täysmittaiselle sodalle mikä on paljon pahempi asia kuin "Hyssyttely".

  Talouspakotteet ovat ydinasemaailmassa ainoa vaihtoehto, sekin ongelma, koska nurkkaan ajettu koira puree!!!

 • Marja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten eri valtioiden tulisi suhtautua sellaiseen presidenttiin, joka valehtelee kirkkaasti, ettei ole lähettänyt sotilaita ja aseita naapurimaahansa? todettu on kuitenkin, että Ukrainassa on kuollut venäläisiä sotilaita, joita äitinsä nyt surevat. Sivistysmaissa valehtelusta kiinni jääneet hallinnon edustajat joutuvat eroamaan! Onko Putin valehteleva valtion päämies?

 • sale.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tyypillistä yksisilmäistä Tervon lätinää jota tämän "mestarin" yksinkertaiset ihailijat sokeasti ylistävät.Aika säälttävää että näitä politiikan asiantuntijoita kokoomus kaivaa naftaliinista,kaikki kelpaa kunhan mielipide sopii Natottamiseen.On Tervoa,virolaisia oikeistolaisia jne.Yhteistä näille on kiihkoilu ja yksisilmäisyys joka ei mitenkään eroa venäläisten vastaavasta heidän mediassaan.

 • Energian merkitys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puhuisipa viisaat ja Tervot jonkun verran myös Suomen energiapolitiikasta asiaan mutkan kautta suoraan liittyen .Venäläiset ovat rakentaneet - ja toimittavat polttoaineen Suomen suurimpiin voimaloihin jopa sodajohdon keskuksissa , mm Jyväskylässä, jossa ovat Roninmäki ja Tikkakoski, jonne uusi venäläisten polttoaineella toimiva JE:n suurvoimala vie lämmön ja sähkön. Ei tarvitse olla edes Paavo Lipposen kokoinen suurmies ymmärtääkseen ettei Suomen ilmavoimat, elektroninen sodankäynti ja radiotiedustelu toimi pakkasessa ilman venäläisten ystäviemme apua.

 • PERINTEISET ARVOT KUNNIAAN

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tervo on libealismin soturi kultuuri sodassa,jonka rintamalinjat menevät konservatismin ja kyseisen rappeuttavan ideologian välillä. Amerikassa se alkoi ja kirkossamme jatkuen. Venäjä ja putin siirtyivät viimevuosikymmenellä modernin konservativismin etujoukkoihin.Tervo ja muut uskon soturit eivät uskalla kohdata muuttunutta todellisuutta kuin ironian ja vanhoillisille vittuilun kautta.

Tuoreimmat aiheesta: Blogi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä