Kuopio |

Jättikurpitsa kasvoi vaikeuksien kautta voittoon

Viime viikonloppuna Jari Hämäläinen sai haltuunsa Suomen ennätyksen Suomen suurimmalla kurpitsalla. Kuopiossa Majaniemen siirtolapuutarhassa kasvanut kurpitsa ei ole saanut 420 kilon painoaan sattumalta. Kasvatus on ollut lähes tiedettä, ja matkalla Suomen suurimmaksi kurpitsaksi oli myös paljon vastoinkäymisiä.

Mies, tyttö ja jättikurpitsa.
Jari Hämäläinen kasvatti Suomen mestaruuden voittaneen Jytky-kurpitsan. Kuva: YLE

Jättikurpitsa oli hammaslääkärinä Maaningalla työskentelevän Jari Hämäläisen pitkäaikainen haave.

- Olin haaveillut 4-5 vuotta tästä jättikurpitsan kasvattamisesta. Siskontyttö kasvatti siemenistä 33-kiloisen kurpitsan aivan tavallisessa kukkaruukussa, silloin oivalsin, että näistä Brittiläisestä Kolumbiasta tuomistani siemenistä voi tulla todella isoja kurpitsoja, sanoo Jari Hämäläinen.

Vaikeuksien kautta voittoon

Aivan helppoa jättimäisen kurpitsan kasvattaminen ei ollut. Taustalla on paljon selvitystyötä. Lisäksi useat vastoinkäymiset ovat vaatineet kylmiä hermoja.

- Tämä on vähän kuin ravihevosen jalostusta. Valitsin mielestäni hyvän siemenen yhdysvaltalaisesta kurpitsankasvatusseurasta ja laitoin sen itämään Saksasta hankkimaani idätyskammioon, kertoo Hämäläinen.

Aluksi siemen ei itänyt millään. Hämäläinen poisti siemenkuoret ja liotti siementä merileväuutteessa. Siemen ei kuitenkaan herännyt vaan joutui kalan perkuujätteiden sekaan. Parin päivän päästä katumus iski, ja siemen päätyi purkkiin ikkunalaudalle kelmun alle. Siinä taimi nosti viimein päätään.

Toukokuussa taimi siirrettiin kasvatustunneliin, jossa kesken kasvukauden versossa oli nähtävissä lohkeamia. Lohkeamat ennakoivat ongelmia myös kantaan. Hurjan kasvun vuoksi kanta ei ehtinyt laajeta hedelmän mukana ja se repesi kaikkiaan neljä kertaa. Kurpitsa toipui neljästä kantarepeämästä, vaikka huonolla onnella jo ensimmäinen kantarepeämä voi tarkoittaa päätymistä kompostiin.

Lopullinen niitti tuli elokuun loppupuolella, jolloin lehtisairaudet iskivät kurpitsaan. Lämpimässä ja kosteassa kasvatustunnelissa lehdet tuhoutuivat täysin. Jos lehdet olisivat säilyneet vielä kuukauden, kurpitsasta olisi tullut vielä tätäkin suurempi. Syyskuussa kannan ulkosivu alkoi pehmetä. Tätä vastaan Jari Hämäläinen taisteli tuhkan, voimakkaan alkoholin ja talkin avulla.

Jättikurpitsa parempiin suihin

Kurpitsaa on jaettu kaikille sukulaisille ja tuttaville. Itselle Hämäläinen on jättänyt noin 10 kiloa ja siemenet.

- Vaimo on käynyt valtavan määrän erilaisia reseptejä läpi. En edes tiedä mitä kaikkea siitä on tulossa. Mutta kyllä siitä varmaan vaikka minkälaista herkkua on tiedossa, arvelee Jari Hämäläinen.

Ensi vuonna Jari Hämäläinen aikoo pitää välivuoden. Vuoden aikana hän tekee lisää selvitystyötä ja korjailee kasvatustunneleita. Uusi ennätysyritys on edessä aikaisintaan vuonna 2013.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kuopio

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä