Joensuu |

Joensuun tori

Joensuun tori on kaupungin keskeinen paikka edelleen. Siinä pidetään vuoden kuluessa lukuisia markkinoita ja kirpputoreja. Se toimii yhä useammankin torikauppiaan päivittäisenä työpaikka ja monet ihmiset vaihtavat kuulumisia kahviloissa sen reunamilla.

Keväinen Joensuun tori, jossa muutama myyntikoju.
Kuva: YLE / Mari Itkonen
Joensuu

Jos haluaa tarkastella Joensuun toria laajemmasta näkökulmasta, on hakeuduttava torin laidalla sijaitseviin korkeisiin rakennuksiin tai noustava lentokoneen kyytiin.Valokuvaaja Jaakko Julkunen otti tämän kuvan Siltakadun varrella sijaitsevan PKO:n hotellin ravintolan ikkunasta. Kuva on otettu 1960-luvulla.

Tässä kuvassa voi nähdä vanhan linja-autoaseman torin vasemmassa reunassa. Sen päädyssä näkyy myös kioski. Taempana torin laidalla on matkahuollon rakennus ja Koskikadun puurakennukset, joita ei enää ole.

Vasemmalla TOKOS-liiketalo ja taustalla kulmittain toriin, kauppakadulla Oman Avun kerrostalot, jotka ovat vieläkin tallella.Tämän kuvan Jaakko Julkunen otti lentokoneesta.

Kuvassa alhaalla näkyy ns. TOKOS-kulma ja sen läheisyydessä valkoinen, uudemman mallinen, ns. Instrumentariumin talo.

Torikadun ja Koskikadun risteyksessä, kuvan alalaidassa olevassa vaaleassa puutalossa on tähän aikaan toiminut autokauppa. Samassa rakennuksessa on pitänyt majaa myös Tohtori Zivagon kuvaus-tiimin (1965?) pääpaikka.Joensuun vanha kauppahalli, joka valmistui vuonna 1902. Se purettiin kiivaan poliittisen kädenväännön jälkeen vuonna 1969. Uusi kauppahalli (joka näkyy pääkuvan ylälaidassa) puolestaan valmistui samoihin aikoihin vanhan hallinpurkamisen kanssa.

Uuden kauppahallin tulon myötä on jatkuvasti haikailtu vanhan rakennuksen perään. Mutta, kuten tästäkin kuvasta näkyy, viimeisinä kuukausina hallirakennus oli jo huonossa kunnossa.

Tässä kuvassa näkyy myös taksikoppi oikeassa alakulmassa. (Eivät tilat tuolloinkaan olleet taksikuskeilla hääppöiset.)Kuvan ylälaidassa näkyy ns. Piimälinna (Osuuspankin talo), jossa toimi aikoinaan Meijerin baari. Sen sijaa SOKOSta ei vielä ole rakennettu kulmaukseen, vaan siinä sijaitsee ESSOn huoltoasema.

Millaisia muistoja Sinulla on tästä maisemasta?

Kommentoi aihetta (5 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Veijo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä kauppahallin ulkoasusta voisi ottaa oppia uuteen halliin.

 • Helsinkiläistynyt joensuulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi, voi, eipä ole tori paljon muuttunut entisistä ajoista.

 • Vanha joensuulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muistelen, että TOKOS-kulman talossa olisi ollut myös Mannelinin apteekki. Kutsuttiinkohan sitä "Vanhaksi apteekiksi".

 • Leena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuota Torin Helmen alle osittain jäänyttä pitkähköä taloahan sanottiin kauan aikaa viinakaupan taloksi, koska Alko:n myymällä sijaitsi sen lyseon puoleisessa päässä.

 • Muistoja 50-luvulta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minulla on muistikuvat 50-luvun puolenvälin Joensuun torista ja kauppahallista. 60-luvun torikuvassa pistää silmään uudenaikaiset linja-autot, ne kun olivat vielä 50-luvulla pitkänokkaisia ja kapeampia, muistaakseni. Muuten tori vaikuttaa tutun oloiselta ja kauppahallista haettiin isän kanssa aina jokaisella Joinsuun reissulla kotiinvietäväksi oikein iso kasa Halosen makkaratehtaan kuuluisaa "jätkän väärää". Sen jälkeen ei sitä oikean makuista Halosen halpaa makkaraa ole saanutkaan maistaa, ilmeisesti vielä 50-luvulla siihen sekotettiin hevosen lihaa, joka antoi makkaraan sen oikean maun. Valion baari torin laidassa, vastapäätä aallotar elokuvateatteria oli myös jonkinlainen maamerkki kaupunki reissuilla. Minä sain syödä jäätelöä niin paljon kuin jaksoin, sillä aikaa kun isä kävi jossain lähikaupassa ostamassa naapurille kotiin viemisiksi pussillisen jotain mukamas korvatippoja. Annoin isän olla siinä luulossa että uskoin tarinan, jäätelöpalkalla kyllä kannatti ollakin uskovinaan:)

Tuoreimmat aiheesta: Joensuu

Pääuutiset

Kotimaa

Kriisiviestinnän asiantuntija: Salailu pahin virhe

Lentokone ja ajoneuvoja Tampere-Pirkkalan lentokentällä

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä