Kulttuuri |

Joikaava vuotsolainen perhe lähtee jälleen pääsiäiseksi Norjan Kautokeinoon

Kautokeinon pääsiäismarkkinat Norjan puolella ovat Saamenmaan tärkein pääsiäisjuhla. Erityisen tärkeä juhla se on joikaavalle Magga-Varsin perheelle Vuotsosta.

Video: Magga-Vars bearaš
Video
Álgá áiggis 0.45 / Alkaa ajassa 0.45

On pääsiäinen, ja sitä lähdetään viettämään moniin eri paikkoihin. Kuka lähtee maastoon, kuka tulistelemaan. Suomessa on pääsiäisenä lähinnä kirkollisia tapahtumia.

Vuotsolainen Magga-Varsin perhe matkustaa Kautokeinon pääsiäismarkkinoille Norjan puolelle, kuten muinakin vuosina.

Tälle perhelle Kautokeino on perinne

Opettaja Petra Biret Magga-Varsin perheelle Kautokeinon pääsiäinen on perinne.

– Koutokeinon pääsiäistapahtuma on pääsiäisen suosituimpia tapahtumia. Meille siitä on tullut perinne. Matkustamme isän kotiseudulle. Siellä on paljon kulttuuriohjelmaa. On myös hauskaa tavata tuttuja, Petra Biret Magga-Vars, kertoo.

Pariskunnalla on hyviä muistoja Kautokeinon pääsiäismarkkinoilta, koska aikoinaan he tapasivat siellä toisensa.

– En olisi välttämättä koskaan tavannut vaimoani, jos en olisi ollut pääsiäisjuhlilla. Se on meille tärkeä paikka, ja matkustamme aina Kautokeinoon, kertoo Kautokeinosta kotoisin olevan Mathis Ole Vars.

Joikukilpailussa tänä vuonna mukana perheen isä

Kautokeinon markkinoiden helmenä on järjestetty kymmeniä vuosia pääsiäislauantaina joiku- ja laulukilpailu Sámi Grand Prix, jota perhe odottaa jännittyneenä.

Magga-Varsin pariskunta on useana vuonna osallistunut joikukilpailuun ja tänä vuonna on mukana perheen isä Mathis Ole. Lapsetkin pääsevät katsomaan kilpailua.

–Menen katsomaan, kun isä joikaa minut. Pääsen myös näkemään serkkuni siellä Norjassa, Biret Ingermaria Vars kertoo.

Suomen Saamenmaassa ei tapahdu juuri mitään pääsiäisenä

Jos ei lähde Kautokeinon ja Karasjoen pääsiäismarkkinoille Norjan puolelle, saa suunnitella itse ohjelmansa pääsiäiseksi, jos ei halua osallistua kirkonmenoihin.

Petra Biret Magga-Vars miettiikin, että Suomenkin puolella voisi pitää jonkin pienen kulttuuritapahtuman.

– Kautokeinon tyyppiset juhlat olisivat hauskat. Niissä olisi keskiössä joiku, saamelaismusiikki ja teatteri. Sellainen kulttuuritapahtuma, joka houkuttelisi ihmisiä yhteen.

Sámi Grand Prix -finaalia voi seurata maksullisen nettilähetyksen kautta ympäri maailmaa.

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä