Kotimaa |

Jokivarsien kesämökit vaarassa kastua

Voimakkaat virtaamat ja kovat pakkaset muodostavat Pohjois-Pohjanmaan jokiin hyydepatoja. Talvitulva uhkaa monia kesämökkejä.

Syksyinen jääpato.
Hyydepadot ovat kiusanneet tänä talvena myös muualla Suomessa. Kuva Rautalammilta Savosta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Lukuisissa Pohjois-Pohjanmaan joissa vedenpinta on nousemassa vaarallisen korkealle.

Poikkeuksellisen voimakas virtaama ja kovat pakkaset ovat muodostaneet moniin jokiin hyydepatoja. Ne voivat nostaa veden niin korkealle, että vesi uhkaa kastella jo monia kesämökkejä.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan hyydeongelmia on havaittu muun muassa Koitijoessa Pyhäjärvellä, Lamujoessa Siikalatvalla, Kiiminkijoessa Ylikiimingissä, Livojoessa ja Iijoessa Pudasjärvellä sekä Outojoessa Taivalkoskella. Ongelmia on myös useissa pienemmissä luonnontilaisissa joissa.

Esimerkiksi Pyhäjärven Koitijoessa hyydepatoja jouduttiin purkamaan kaivinkoneella itsenäisyyspäivänä.

Ely-keskuksen mukaan säännöstellyissä joissa virtaaman pienentämisellä on pystytty vähentämään hyydeongelmia.

Kovien pakkasten myötä etenkin jokien yläjuoksulle on muodostunut jääkansi. Jääkansi vähentää riskiä hyydepatojen syntymiselle. Alajuoksut ovat kuitenkin vielä sulat ja hyydepatoriski on ely-keskuksen mukaan edelleen erittäin suuri.

Lumisade suurentaa riskiä hyydepatojen syntymiselle. Tulevien päivien sääennusteissa on myös lumisateita.

Lisätiedot:

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Kongolainen mies päätyi turvapaikanhakijaksi Niiralassa – havaittiin normaalissa tarkastuksessa

Maanantaina ilmoittautui Kongon kansalainen turvapaikanhakijaksi Tohmajärven Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla. Hänet oltiin jo palauttamassa takaisin Venäjälle puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi, mutta turvapaikkahakemus muutti jatkotoimenpiteitä. Kongolainen on kolmas turvapaikanhakija, joka on jättänyt hakemuksen Pohjois-Karjalan rajavartiostolle tänä vuonna.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä