Pohjanmaa |

Jonot velkaneuvontaan pidentyneet merkittävästi

Tällä hetkellä esimerkiksi Vaasan seudulla on jono velkaneuvontaan päässyt venymään pisimmillään kakdeksan viikon mittaiseksi.

Tyhjä rahakukkaro
Kuva: Yle

Velkaneuvonnan jonot ovat Vaasan seudulla venyneet alkuvuonna. Tällä hetkellä velkaneuvontaan on 6 - 8 viikon jono, kun vuosi sitten neuvontaan pääsi kolmessa viikossa. Johtavan velkaneuvojan Marika Niittykosken mukaan talouden taantumasta johtuva kotitalouksien ahdinko näkyy velkaneuvonnassa viiveellä.

Suurin syy talousahdinkoon on etenkin nuorten varomaton rahankäyttö. Hankintoja varten säästetään yhä harvemmin, kun hankintoja tehdään velkarahalla. Myös pikavipit ovat alueella merkittävä syy ylivelkaantumiseen.

- Pikavipeissä kulut ovat kovat. Jos vippejä kasautuu useampia, asiakkaat eivät enää välttämättä itse selviydy maksueristä, Niittykoski kertoo.

Pelivelkaantuminen uusi ongelma

Vaasan seudulla velkaneuvontaan ottaa yhteyttä yhä useammin pelivelkainen. Aluksi peliriippuvaiset ohjataan vieroitushoitoon, jonka jälkeen vasta aletaan setviä velkaantumista. Peliriippuvaisen velat ovat yleensä useita kymmeniä tuhansia euroja, joka on kertynyt nettipeleistä tai ns. hedelmäpeleistä.

- Pelivelat ovat siitä ikäviä, että velkaantuminen tapahtuu hyvin nopeasti. Se aiheuttaa usein myös masennusta, koska velkaa kertyy lyhyessä ajassa, eikä siitä jää käteen mitään konkreettista, johtava velkaneuvoja Marika Niittykoski kertoo.

Velkoihin haetaan apua viiveellä

Velkaantumiseen haetaan apua usein vasta, kun on kokeiltu kaikkia muita keinoja. Monilla velkoja on jo ulosotossa.

- Useimmiten asiakkaat yrittävät selviytyä mahdollisimman pitkään itse. He ottavat esimerkiksi uusia kulutusluottoja maksaakseen niillä velkoja. Kun luottoja ei enää voida ottaa, otetaan vasta yhteyttä velkaneuvontaan, Niittykoski sanoo.

Hän toivoo, että kunnan velkaneuvontaan otettaisiin yhteyttä jo ennen kuin talousongelmat kärjistyvät.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Pohjanmaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä