Kajaani |

Joutilaat-elokuvan tekijä haluaa palata Kainuuseen

Vuoden 2001 Joutilaat -dokumentti oli kulttuurin merkkitapaus. Elokuva seurasi kainuulaispoikien elämää kiinnostavalla tavalla. Toinen elokuvan ohjaajista, Virpi Suutari, kertoo nyt haluavansa palata Kainuuseen tekemään uutta dokumenttia.

Virpi Suutari kertomassa elokuvastaan Hämeenlinnassa BioRexissa.
Virpi Suutari palaa Kainuuseen tekemään dokumenttia, mahdollisesti jo ensi kesänä. Kuva: YLE/ Kari Mustonen

Yksi Suomen menestyneimmistä dokumenteista, Joutilaat, on Suutarille edelleen tärkeä pääosassa olleiden henkilöiden kautta.

- Hapa ja Bodi, soittakaa Virpille! Suutari naurahtaa.

- Siitä dokumentista on tullut tietynlainen kulttielokuva. Me pidimme poikien kanssa yhteyttä useamman vuoden, mutta nyt on mennyt pari vuotta ilman puheluita. Aikamiehiähän he jo ovat.

Lapsuuden kesät Kainuussa

Suutari kuvaa dokumentin tekoa pitkäksi ja raskaaksikin prosessiksi.

- Aiheen suunnittelu, käsikirjoituksen tekeminen ja rahoituksen hakeminen jo yksistään saattavat viedä kolmekin vuotta ensimmäisestä ideasta ennen kuin elokuvaa pääsee tekemään. Kyllä siinä saa ammatillisen etäisyyden päähenkilöihin heittää romukoppaan, koska siinä ollaan niin tiiviisti tekemisissä pitkän aikaa.

Kipinän dokumenttien tekemiseen Suutari arvelee saaneensa lapsuudessa Kainuussa viettäminään kesinä.

- Silloin näin kyläyhteisön erilaisen persoonat ja hahmot, ja he ovat ehdottomasti saaneet minut kiinnostumaan dokumentista.

Omakohtaista tekeillä

Suutari paljastaa seuraavan dokumenttinsa olevan poikkeuksellisesti omakohtainen.

- Tai katsotaan nyt riittääkö rohkeuteni. Mutta Kainuuseen palaan sen dokumentin kanssa, jo ensi kesänä mahdollisesti, Suutari sanoo.

Suutarin tuorein dokumentti Auf Wiedersehen Finnland on nyt elokuvateattereissa.

Kommentoi aihetta (2 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kajaani

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä