Satakunta |

Joutomies ei kelpaa kuntavaaliehdokkaaksi

Keskusvaalilautakunnat käyvät läpi ehdokaslistat ennen niiden hyväksymistä. Kaikki ehdokkaiden ilmoittamat tittelit eivät mene läpi.

vaalit vaali äänestys leimasin äänestyspaikka
Kuva: YLE / Jarmo Honkanen

Kuntavaaliehdokaslistoilta löytyy jos jonkinnäköistä titteliä. On oppiarvoja, tietysti ammattinimikkeitä ja jopa sellainenkin kuin joutomies.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin mukaan määritelmälle on suhteellisen selkeät pelisäännöt.

- Tässäkin asiassa noudatetaan vaalilakia ja siinä todetaan että nimen ohella voidaan mainita arvo, ammatti tai toimi. Tämän perusteella keskusvaalilautakunta arvioi onko nimeen liitetty asianmukaisia nimikkeitä, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Lauri Kilkku Porista.

Joissakin tapauksissa pitää hakea tulkinta-apua oikeusministeriöltä.

- Jos 2012 kuntavaaleissa ehdokaslistalla on nähty nimike joutomies, korostaisin että tässä vaiheessa nimikettä ei ole vielä hyväksytty. Keskusvaalilautakunnat kokoontuvat ensimmäisen kerran vajaan viikon kuluttua listojen julkaisusta, eli ensi maanantaina ja päättävät vasta silloin tarvittavista korjauksista, Kilkku kertoo.

Ehdokkaiden joukossa on yleensä aina jokunen nimike, josta keskusvaalilautakunta joutuu käymään keskustelua.

- Mielestäni on selvää että esimerkiksi tällaista joutomies-nimikettä ei voi käyttää virallisissa asiakirjoissa niin se ei kelpaa lopullisiin listoihin. Kun puhutaan ehdokaslistojen yhdistelmästä, eli luettelosta, joka on esimerkiksi äänestyskopissa, niin siihe ei joutomies sovi.

Mainoksissa käytettävät nimikkeet ovat asia erikseen.

- Vaalimainoksessa kukin saa käyttää itsestään parhaaksi näkemäänsä nimitystä, Lauri Kilkku toteaa.

Mikäli ehdokasluettelossa löytyy epäkelpo nimike, ottaa keskusvaalilautakunta yhteyttä puolueen yhteyshenkilöön eli vaaliasiamieheen. Palautetta ei anneta ehdokkaalle suoraan. Lopulliset vaalilistojen nimikkeet varmistuvat ensi viikon torstaina.

 

 

Tuoreimmat aiheesta: Satakunta

Pääuutiset

Kotimaa 16

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä