Kotimaa |

Junaturma saattoi johtua pakkasesta

Onnettomuustutkintalautakunnan alustavien tietojen perusteella Helsingin rautatieasemalla maanantaiaamuna tapahtunut junaturma johtui osittain pakkasesta. Pakkanen on saattanut jäädyttää jarruputket ja näin estää junan pysähtymisen.

Onnettomuustutkijoita tarkastelemassa junaonnettomuuden vaurioita.
Kuva: YLE

Onnettomuuden syy on selvillä vasta vuoden päästä, kun onnettomuustutkintaraportti valmistuu.

Onnettomuustutkijoita kiinnostaa erityisesti, miksi karanneissa neljässä vaunussa jarrut eivät menneet päälle kuten pitäisi. Pakkasella lienee osansa onnettomuudessa.

- On mahdollista, että jarruputkiin olisi kertynyt jäätä. Näin ollen ilma ei ole päässyt kulkemaan. Mutta näitä täytyy tarkistaa, pohtii onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Esko Värttiö.

Törmäyksiä sattunut aiemmin tavarajunilla

Helsingin rautatieasemalla vastaavia onnettomuuksia on sattunut aiemminkin. Esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten tavarajunan vaunuja päätyi asemahalliin.

Helsingin rautatieaseman ongelma on se että raiteet kulkevat alamäkeen asemalle, jossa ne päättyvät rakennusten eteen. Kaikkien raiteiden päässä on stopparit, jotka hotelli-toimistorakennuksen edessä olevien raiteiden päässä ovat muita järeämmät.

VR:n turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen sanoo, että maanantaisen onnettomuuden jälkeen mietitään, kuinka rakenteita voidaan vahvistaa.

Junien törmäysvaara oli otettu huomioon myös hotelli- ja toimistorakennusta suunniteltaessa, kertoo tarkastusinsinööri Risto Levanto Helsingin rakennusvalvontavirastosta. Pääasialliset kantavat rakenteet on sijoitettu niin, ettei juna pääse niihin törmäämään.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä