Kotimaa |

Kaikkien aikojen lämpöennätys uusiksi: 37,2 astetta

Joensuun lentokentällä Liperissä mitattiin torstai-iltapäivällä 37,2 lämpöastetta. Tähän asti Suomen säämittaushistorian ennätyspäivä oli 9.7.1914, jolloin Turussa mitattiin 35,9 astetta.

Video: Päänsä pyyhkeellä auringon paahteelta suojannut nainen istuu uimarannalla.
Video
Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys rikkoutui iltapäivällä Pohjois-Karjalassa. Joensuun lentoasemalla Liperissä mitattiin jopa 37,2 astetta.

Liperi nappasi kesän kuumimman paikkakunnan tittelin Lahdelta.

Lahdessa mitattiin keskiviikkona 35,6 lämpöastetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan vastaavia lukemia on mitattu Suomessa viimeksi vuonna 1934, jolloin Lieksassa lämpötila nousi 35,6 asteeseen.

Yli 30 asteen ylitykset eivät Suomessa ole tavanomaisia. Esimerkiksi kahtena edellisvuonna 30 asteen raja ei ole mennyt rikki lainkaan.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas odottaa helteiden rikkovan vielä muutamia ennätyksiä.

- Tästä tulee todennäköisesti lämpimin heinäkuu koko mittaushistorian aikana, vaikka pari päivää pitää vielä odottaa. Jännitämme myös sitä, syntyykö nyt uusi vuorokausilämpöennätys, Taalas kertoo.

Kuumuus tuntuu tukalalta, mutta tuo vaihtelua

Liperin kunnan sivistystoimenjohtajan Arto Jormalaisen mukaan autosta noustessa ei uskoisi olevansa Suomessa.

- Ihan mielellään tästä nauttii, kun viime talvena oli niin pitkään kovia pakkasia, Jormalainen sanoo.

Vaikka jatkuva helle vaikeuttaa fyysisiä töitä ja yöunia Itä-Suomessa, Jormalainen ei toivo ilmojen viilenevän.

- Niin kauan kuin tätä riittää, niin nautitaan tästä. Kyllä sitä kylmää ja kosteutta on sitten taas aivan tarpeeksi syksyllä ja talvella.

Hellepäiviä saattaa kertyä ennätysmäärä

Toinenkin helle-ennätys on lähellä rikkoutua, hellepäiviä saattaa kertyä tänä vuonna historiallisen paljon.

Edellinen ennätys on vuodelta 2006 Heinolasta, jolloin hellepäiviä oli yhteensä 42. Lähimpänä ennätystä ollaan Utissa, jossa on nyt menossa 38. hellepäivä.

- Pitää muistaa, että tässä on vielä koko elokuu edessä ja syyskuussakin on joskus ollu hellettä. On siis hyvin mahdollista että sekin menee rikki, sanoo meteorologi Terhi Nikkanen.

Kuuma ilmamassa liikkuu pohjoiseen

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomen itäosien erittäin lämmin ilmamassa siirtyy perjantaiksi Lappiin.

Samalla etelästä työntyy illan ja yön aikana ukkoskuuroja Suomen etelä- ja länsiosaan ja kohti pohjoista.

Kommentoi aihetta (49 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Pitkät kalsarit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa että Suomessakin on joskus lämmintä. Olen asunut eteläisessä Euroopassa nyt 14 vuotta, ja valitettavasti käsitykseni Suomen säästä on hieman toisenlainen. Poikkeus tietysti vahvistaa säännön, mutta yleensä ainakin Helsingissä sataa jäätävää tihkua kesät talvet...tai sitten minulla on vain käynyt huono tuuri Suomessa käydessäni. Nauttikaa nyt siellä pohjoisessa "etelän lämmöstä".

 • Hesus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mä hyppään kohta kämppäni parvekkeelta alas, onneks on 7. kerros. Ei tätä kestä ei, onneks töissä on ilmastointi ja siks oonkin iloisesti ylitöitä jo kuukauden tehny. Ei oo arjalaisen miehen juttuja nää..

 • ilmastotieteilijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Tuorein säähavainto: 29.7.2010 16:30 Suomen aikaa

  Lämpötila 37,2 °C; kosteus 18 %; kastepiste 9,0 °C; itätuulta 5 m/s; puuska 8 m/s; paine 1005,5 hPa; pilvisyys: selkeää (0/8); näkyvyys yli 20 km." Lähde www.fmi.fi

  Svenssonit enää 0.8C :n päässä..

 • 35,9

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä meitä turkulaisia nyt harmittaa. Mahtaakohan se lentokentän mittari olla edes oikein kalibroitu?

  Yhtämittaisten hellepäivien ennätys (40) sentään säilyy edelleen naapurissa (Piikkiö, 1959).

 • arttu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  katoppa veke-susi fmi.fi ja Joensuu, jossa löytyy Liperin lentoasema ja vertaa sen lämpötilaa Joensuun Linnunlahteen, joka rikkoi myös lämpöennätykset mennen tullen. Että se siitä asfaltin vaikutuksesta. Kateellisten panettelua. LIPERI RULES!

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arttu, mä olen sun kans täysin samaa mieltä, katellisten panettelua. Kyllä nämä viralliset lämpomittaukset suoritetaan sellaisissa paikoissa, että ne voidaan julistaa oikeiksi. Kyllä ne ammattilaiset jotka säitä mittaa ottaa kaiken mahdollisen maalämmön huomioon. Kyllä meidänkin mittari näytti jossain vaiheessa 37,5 astetta , mutta se oli vain meidän talon mittari, enkä usko sen pitävän paikkansa.

 • Papu ja Pojat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  +32 C sisällä, ei ilmastointia. On näköjään joku kirjoittamaton sääntö, että suomessa ei helteestä saa valittaa. Mene vahingossa murjaisemaan, että saisi jo nämä tuskastuttavan kuumat hellittää, niin saat julmia katseita ja päälle kommentit "ei pijä valittaa kun kerrankin on lämmintä" tai "muista sitten tammikussa". Yleisellä uimarannalla tungosta, kun parisataa "nautiskelijaa" likoaa kaulaansa myöten rantavedessä koettaessaan viilentää itseään. Jäätelökioskin edustalla ihmiset pyyhkivät hikeä otsaltaan, etsivät varjoa ja hokevat.. "on se ihanaa tämä helle.."

  Kun on viikon koettanut nukkua lähinnä saunaa muistuttavissa olosuhteissa, näin kesän ystävänäkin, rehellisesti sanoen, en jaksa innostua näistä ennätysten rikkojaisista. +20 C - + 25 C ja 12kk vuodessa, niin kaikki olisi hyvin.. : )

 • Lääkäri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomi-neidolla on nyt virallisesti kuumetta. Määrään lepoa ja koko kansalle pari päivää sairauslomaa kunnes kuume laskee.

 • Onnellinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asun omakotitalossa järven rannalla ja nyt kesälomalla pääsee veteen vilvoittelemaan milloin haluaa. Vaimo on tuolla meidän saunarannassa yläosattomissa nautiskelemassa paahteesta mutta minä olen mieluummin täällä sisällä, jossa ilmalämpöpumppu pitää mukavan 23 asteen lämpötilan. Edessä kylmä huurteinen olut, telkkarista tulee urheilua ja ikkunasta näkyy ihana maisema järvelle - ja vaimo :-) Täydellinen pitkä kuuma kesä !!!

 • Poika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnea Liperiin täältä Jyväskylästä!

  Tähän voisi jatkaa nyt lauseella, jonka kuulin muutama vuosi sitten konferenssimatkalla kotiin takaisin tultaessa bussin mikrofoniin kuulutettuna: "There is a full havaji in Jyväskylä"

  Nyt se pitää paikkansa...ja nyt eikun ralleihin ;)

 • muuan mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten nyt kuume mitataan?

  Pitäisikö mennä lääkäriin kun kainalomittari näyttää yli 37 astetta?

 • pauli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kun on jalat sähköuunissa ja pää pakastimessa, niin kai sitten on keskimäärin hyvä olla (talvella oli ennätys pakkaset ja kesällä ennätys helteet, niin keskimäärin on sitten kai hyvä olla)

 • metsähiiri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pohjolan luonto kyllä kärsii näistä helteistä kaikkein eniten mutta se ei valita ääneen ikävät seuraukset näkyvät sitten jälkeenpäin.

 • ritval.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti muistan talvella etten kitise pakkasista; sillon saa sentään vaatetta päälleen mutta nyt ei voi enää mitään riisua jos aikoo olla säädyllisesti pukeutunut. Olen näihin helteisiin erittäin kyllästynyt! Just alkoi 2 viikon loma etten pääse töihinkään vilvottelemaan.

 • Toimistossa 34c

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voipi olla, että tuo Lappeenrannan ennätys korkeimmasta kuukauden keskilämpötilasta rikotaan nyt koko etelä- ja itä-suomessa.

 • Hoitaja (kohta varmaan haudankaivaja)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen töissä sairaalassa ja voin sanoa, että alkaa helteet olemaan vanhemman väestön harventajia. On kyllä omituista, että media puhuu vain helteestä kaikki ne mukavat asiat.

 • Joe & Sue

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joensuulaiset tytöt on Suomen kuumimmat gimmat!

 • Lurks-no-More

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilmatieteen laitos *ehkä* kuitenkin tietää miten virittelevät ne lentokenttien mittarit, niin että lentosääasemien antama data on oikeaa...

  Itse olen tätä vielä kestänyt, kun pääsee nukkumaan viileään paikkaan, mutta jos olisi vaikka huono sydän, niin huh huh...

 • Ei pahan kohtuutta osaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Naurettavaa kehottaa nauttimaan yli 37 asteen kuumuudesta! Minä ainakin valitan helteestä niin kauan kuin siitä on minulle haittaa, katsotaan kuinka vinoon tahansa. Valitan toki pakkasistakin, vain sopiva lämpötila on kyllin sopiva.

 • Ville

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kestän kyllä liki nejänkymmenenen asteen pakkasia , olen jopa yöpynytkin noin -36b asteessa, makuupussissa pelkällä hangella,hyvissäm pusseissa ja makuualustoissa. Yli 25 astetta plussalla alkaa omia voimia viedä. Me olemme yksilöitä, ei ole syytö toisiamme moittia, me olemme erilaisia. suostutaanko siihen?

 • Pertti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olikohan 1914 yhtä paljon ja yhtä hyviä mittareita kuin nykyään...

 • ei-turkulainen osakunta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on Liperissä kyllä mitattu kainalosta? Tämä olikin ensimmäinen kerta kun mentiin normaalin ruumiinlämpötilan yli. Parasta tietysti on se, että ennätys ei enää ole turkkulaisilla.

 • kesätyttö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihanaa! Kerrankin kunnon kesä Suomessa! Minusta saisi olla tätä 6kk vuodesta, loput sitten kevättä ja syksyä. Talvella muutan jonnekin missä on lämmin. :) Tiedän, että tämä kuumuus ei tee hyvää luonnolle, sairaille eikä vanhuksille. Silti, on niin harvinaista herkkua täällä että nyt nautitaan kunnolla! Valitettavasti eteläosassa maata saadaan huomenna jo paljon viileämpi sää.

 • Martta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän helteet valittamalla lopu. Onko pakko valittaa? Ollan vaan ja joko nautitaan tai kärsitään, kuka mitenkin.

 • nauttikaa ihmiset!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  paljon ennemmin+37.2 kuin -37.2.Nauttikaa ihmiset kun täällä suomessa on kerrankin lämmintä!Tätä herkkua ei joka vuosisata jaeta suomessa.Minäkin hikoilen 5 päivää viikossa lähes saunan lämpötiloissa,mutta kun työpäivä päättyy niin ei voi muuta sanoa kuin jipii,kylmään suihkuun!

 • Vertti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimim. "Pertti" kysyi, oliko 1914 yhtä hyviä mittareita kuin nykyään. Ilmatieteen laitoksen palvelussa on itse asiassa muutaman sivun mittainen artikkeli vuoden 1914 ennätyslukeman luotettavuudesta:

  http://www.fmi.fi/kuvat/Helle_1914.pdf

  Artikkelin loppupäätelmä on, että vuoden 1914 ennätyshavaintoa "ei voida osoittaa virheelliseksi".

 • Kouhija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  37c on terveen ihmisen normaali ruumiinlämpö. Ei tunnu kuumalta, eikä kylmältä. Ilma on kuin toinen iho verhoaisi kehoa. Mahtava tunne! Ei muuta kuin lisää lämpöä koppiin!

 • getteg5

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei pysty nukkuun liian kova

 • +30 sucks

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helteillä tapetaan eniten ihmisiä. En ihmettele miksi.

 • moiiiiiiii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan liian kuuma kuumuus alkaa väsyttää :/ +30 aste tai +25 aste riittää jo tosi hyvin

 • Elämä on ihanaa - oikeasti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina paistaa aurinko. :(

  Aina sataa. :(

  On liian kylmä! :(

  On liian kuuma! :(

  Suomi - valittajain kansa... :(

 • Uskottava se on.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt ei ole kukaan tainnut kommentoida, että tämä voi olla vain sattumaa eikä ilmanstonmuutosta oikeasti ole. Se on hyvä, koska naurunalaiseksi joutumisen vaara voisi kasvaa näitten ennätyslukemien myötä.

 • Ilo loppuu kohta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella upeasta kesästä olemme saaneet nauttia!

  Ainoa huonopuoli ollut viime aikojen säässä se että sateet ovat puuttuneet. Näillä lämmöillä luonto, kasvit ja eläimet, olisivat tarvinneet 25 - 30 mm vettä kerran viikossa! toivotaan että ensi yönä saamme sitä, eikä vasta syksyllä!

 • 25v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harmi ettei kaikki ole nuoria ja hyvinvoivia. Meidän vastasyntyneellä on ollut todella vaikeaa kuin myös isovanhemmillani. Muutenhan tuota itsekin nauttisi tästä lämpöaallosta ilomielin.

 • Uskotaan jo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Armeijassa yli 20 asteen pakkasessa, leirillä tien varrella ohi ajavia autoja kytätessä, kylmässä ja kolmeen vuorokauteen kolme varttia nukkuneena vannoin, että en koskaan valita, että on liian kuuma. Enkä tee sitä nytkään, mutta kyllä vähempikin riittäisi :)

 • Jepa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Nyt ei ole kukaan tainnut kommentoida, että tämä voi olla vain sattumaa eikä ilmanstonmuutosta oikeasti ole. Se on hyvä, koska naurunalaiseksi joutumisen vaara voisi kasvaa näitten ennätyslukemien myötä."

  Mitenkäs ne viimetalven pakkaset? Nehän toki olivat vain hetkellinen sääilmiö, mutta nämä helteet...

 • Entinen joensuulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joensuun Linnunlahdellakin 35.9 C ja nousussa. Mahtaa riittää keskustan kerrostaloasunnoissa lämpöä kun aurinko paahtaa esteettä iltayöhön asti, lännestä Pyhäselän yli.

 • etelän musta mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onneksi olkoon joensuulaiset ellit - talvi tulossa, sitten palellaan ennätys, ennätys pakkasissa!

 • AH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko Suomessa asumisen idea on että täällä ei tarvitse läkähtyä minään vuodenaikana! Muutan kohta Färsaarille.

 • Falcon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tänä vuonna on koettu kunnollisia talvi ja kesäsäitä, talvella oli useita viikkoja yli -20 C astetta pakkasta ja nyt on ollut 36,4 C astetta lämmintä.

  Vaihtelu virkistää.

 • Rane

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennätykset on tehty rikottaviksi!

 • Uskotko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruotsi johtaa 1C asteella.

 • Karjalasta kajahtaa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt romahtivat eteläsavolaisten matkailu-unelmat. Meidän lentokentälle on saatava hellehotelli kylmien etelänmaiden rikkaille turisteille.

 • nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siistiä kun on näin hyvät säät!!

  Kesät kuumat ja talvet kylmät, sen takia JUST Suomi on niin mukava maa!!

  Näin sen pitääkin menmä . Toivotaan että tämä hyvä sää kestää kauan!!

 • Ottakaa talteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joko uskotte, että aurinkoenergiaa riittäisi ja sit' voisi ottaa talteen ja käyttöön?

 • Veke-Susi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei pitäisi hyväksyä näitä lentokenttä mittareita ennätyskelpoisiksi. Laajat asfalttikentät paahtuu kuumiksi ja tämä ilmapatja siitä päältä sattuu sopivan tuulen mukana kulkeutumaan mittariin. Kaikki ennätyskelpoiset mittauspisteet pitäisi sijaita väh 5 km etäisyydellä suuremmista päällystealueista luonnonmaan ympäröiminä.

 • Sinkkumies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hikinen on tukka päässä

  trooppisessa hellesäässä!

  Lämpöennätyskin uusi:

  Kolmekymmentä ja kuusi

  - päälle vielä kymmenykset,

  tuulen kuumat henkäykset!

  Kasvoni mä painan veteen,

  sitten mehulasi eteen.

  Kylmää mehua mä maistan,

  aurinkoinen - paista, paista!

 • Ilmatila vai sää?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ensi talvena enää mitään ennätyspakkasia ole. Viime talvi oli viimeinen kunnon talvi.

 • Läähätän ja läkähdyn

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En ikinä, en koskaan enää, kitise kylmistä kesistä. Nyt minulle kelpaisi sellainen.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Yle Italiassa: Ihmiset kaivavat käsin raunioista omaisiaan esille

Maanjäristyksen tuhoja.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä