Mikkeli |

Kalastuslupa kännykässä pitää valvojan loitolla

Metsähallituksen maille Mikkelin Valkealle on viime vuosina myyty noin 1 300 - 2000 virkistyskalastuslupaa vuodessa. Suurin osa luvista ostetaan kännykällä.

Kalastuksenvalvoja Eino Arpiainen kalastaa vieheellä Valkean alueella Mikkelissä.
Kalastuksenvalvoja Eino Arpiainen kalastaa vieheellä Valkealla Mikkelissä. Kuva: Sari Selin / Yle

Metsähallituksen kalastuksenvalvoja Eino Arpiainen tuntee Mikkelin Valkean rantapusikot paremmin kuin oman reppunsa sisällön. Miehen tehtävänä on paimentaa innokkaita viehe- ja perhokalastajia lupa-asioiden kiemuroissa.

- Luvan perästä Metsähallituksen virkistyskalastusalueella kalastetaan. Onneksi pienillä huomautuksilla on usein selvitty, eikä ole montaa kertaa tarvinnut luvattoman kalastajan perään juosta. Mutta kyllä alueita valvottava on, toteaa mies neonliivissään.

- Nykyisin luvan hankinta on helppoa. Sen kun vaan kännykkään näppäilee pyynnön, ja lupa tulee tekstiviestinä takaisin. Kalastuslupa on sitten helppo kännykästä näyttää valvojalle.

Toistakymmentä vuotta Metsähallituksen valvojaliiviä kantanut mies kiersi aikanaa myös Kyyvedellä, Puulalla ja Saimaalla. Nyt innokas kalamies on tuttu näky Valkean rantatöyräällä.

- Olen paikalla noin 3-4 kertaa viikossa, ja juttuseuraa riittää. Täällä käy kesällä sesonkiaikaan jopa parikymmentä kalastajaa päivittäin. Valkean alue on muutenkin mukavaa retkeilyaluetta, ja lapsiperheet kiertävät mielellään parin kilometrin pitkospuulenkkiä Valkean ympäri.

Pietarin kalansaalis varmistetaan istutuksilla

Kalastuksenvalvoja Eino Arpiainen ja savustuspönttö.
Valkean alueelta löytyy myös savustuspönttö ja useampi laavu ja tulipaikka. Kuva: Sari Selin / Yle
Neljäntoista hehtaarin vesialueelta kalastaja löytää helposti mieleisensä kalapaikan. Laiturin lisäksi rauhaisammat rannat eteläniemestä ovat suosittuja. Tosin vieheellä kalastavan on varottava pohjan hakoja, neuvoo Arpiainen.

- Valkeaan on istutettu pyyntikelpoista kirjolohta, ja hyvällä tuurilla sieltä nousee parikiloisia vonkaleita. Kesällä istutuksia tehdään kahden viikon välein aina 100 -150 kiloa kerrallaan, suurinpiirtein kaksituhatta kiloa kalaa vuodessa. Joten kyllä kalaa pitäisi löytyä.

Oma ennätys Valkeasta on viisikiloinen vonkale.

– Eino Arpiainen

Kalastuksenvalvoja heittää vieheen kokeilumielessä veteen. Keskipäivän kirkkaassa auringonpaisteessa ei nappaa, vaikka perinteinen Kuusamon lätkä on aikaisemmin ollut luotettava narrausväline.

Valkean Ahti on ollut myös suosiollinen valvojalleen.

- Oma ennätys on viisikiloinen komea vonkale kymmenisen vuotta sitten, ja toissatalvena sain myös kolmekiloisen siian. Siikaa ei näihin vesiin ole istutettu moneen vuoteen, mutta se on luontaisesti lähtenyt  kasvamaan. 

Tuoreimmat aiheesta: Mikkeli

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä