Kotimaa |

Kalske: Kansanedustajien uhkailut vakavia

Kansanedustajien saamat tappouhkaukset lisääntyvät. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske aikoo tiukentaa linjaansa netti-uhkailijoita kohtaan. Poliisi on saanut tähän mennessä neljä rikosilmoitusta. Syyttäjä harkinnee syytteen nostamista ensi viikolla.

Facebookin logo tietokoneen ruudulla
Kuva: YLE

Poliisi tutkii uhkailua kunnianloukkauksina ja laittomina uhkauksina. Rikoslain mukaan tunnusmerkit täyttyvät, jos uhatulla on perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa. Tuorein internetin vihasivu vaatii lähes 70:n kansanedustajan tappamista aakkosjärjestyksessä.

Tutkinnanjohtaja Mikko Masalin toteaa, että alustavan arvion mukaan laittoman uhkauksen määritelmä ei täyty tämänkertaisessa massauhkauksessa.

Jos uhkaukset kuitenkin osoittautuvat vakavasti otettaviksi, peliin puuttuu valtakunnansyyttäjä.

Kalske: Valtiojohto erityiseen suojelukseen

Poliisi on tähän mennessä tulkinnut rikoslakia niin, että laiton uhkaus on aina asianomistajarikos. Uhkailun kohteen on siis tehtävä tapauksestaan rikosilmoitus ennen kuin virallinen rikostutkinta voi alkaa.

Valtakunnansyyttäjänvirastossa on nyt uusi ääni kellossa.

- Kyllä me olemme tulkinneet niin, että esimerkiksi kansanedustajiin ja ministereihin kohdistuvat uhkaukset ovat virallisen syytteen alaisia - halusivatpa nämä asianomaiset itse reagoida niihin syytevaatimuksella tai eivät, Kalske kertoo YLE Uutisille.

Kalske tietää, että laajakaistalla kaistapäisyys vain lisääntyy.

- Kun yksi uhkaa, toinen uhkaa vähän kovemmin ja kolmas vielä kovemmin, kuka ottaa sen varmuuden, ettei jo neljäs teekin jotakin? Itse lähden siitä, että kyllä näihin tempauksiin pitää reagoida, jottei niistä muodostu mitään yleistä kansanhuvia, Kalske tähdentää.

Tiitinen: eduskunnassa ei pelon ilmapiiriä

Eduskunnan pääsihteeri ja Suojelupoliisin entinen päällikkö kertoo nukkuvansa - ainakin toistaiseksi - hyvin.

- Luulen, että tässä on nyt tekniikan muutos hyvin keskeisellä sijalla. Nykyään tekniikka mahdollistaa paljon matalammalla kynnyksellä tällaiset uhkaukset. Ja ilmeisesti harkintaakin on siellä takana sitten paljon vähemmän.

Käräjä-oikeuksiin on parasta aikaa menossa kolme ministereihin kohdistunutta tappouhkausta.

Uhkauksia satelee. Vallitseeko eduskunnassa nyt pelon ilmapiiri?

- No minä en ole ainakaan ole sellaista havainnut, Tiitinen rahoittelee.

Paniikkia ei ole ilmassa?

- Ei, ei missään tapauksessa.

Poliisi ja syyttäjä arvioivat syytteen nostamista aikaisintaan ensi viikolla.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä