Osallistu |

Kansalaisena verkossa - haluaisitko omat terveystietosi nettipalveluun?

Yksi hallituksen kärkihankkeista on SADe, jonka lupaa meille kansalaisille jatkossa yhä enemmän sähköisiä palveluita. Tulevaisuudessa kansalainen voinee tutkia netistä esimerkiksi omia terveystietojaan.

Terveydenhoitaja katsoo potilaan nieluun.
Kuva: Yle

Kansalaisista kertyy paljon tietoa viranomaisille. Tiedon määrästä ja laadusta on vaikea saada selvää - tai ainakin se vaatii kansalaiselta omaa aktiivisuutta.  Valtiovarainministeriö hehkuttaa nettipalveluaan, jonka on määrä vihkiä kansalaiset arkistojen saloihin.  Palveluun tulevat väestötiedot, kaupparekisteri ja kiinteistötiedot.  Yksi tavoitteista on myös mahdollisuus katsoa omia terveystietojaan.

Jos hyvin käy, SADe eli Suomen valtion kokonaisvaltainen sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma päättyy onnistuneesti vuonna 2015 ja suomalaiset ovat selvästi nykyistä monipuolisemmin palveltuja myös verkossa.

Miltä hanke kuulostaa? Minkälaisia sähköisiä peruspalveluja Sinä kansalaisena kaipaat? Luotatko siihen, että tiedot pysyvät oikeissa käsissä? Entäs muut palvelut ja tiedot, mitä olisit halukas verkon kautta jo lähitulevaisuudessa hoitamaan?

Kommentoi aihetta (95 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Pragmaatikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En kaipaa mitään henkilökohtaisia tietojani verkkoon. Mutta minulla ei ole vaihtoehtoja. Reseptit mm ovat jo siellä.

  • tosiasia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kaikkien tietojen yhdistäminen kaikille terveydenhoitotahoille näkyväksi, on suuri riskitekijä siksi, että on aivan tavanomaista, että merkinnät sisältävät suuren määrän tahatonta virhetietoa,

   Epätäsmällisyyksiä syntyy kiireen takia ja vasta jälkikäteen tehtyjen merkintöjen takia. Pahimmat virheet ovat kuitenkin niitä, joissa lääkäri tai henkilökunta on ohittanut osan tiedoista tai jättänyt tutkimatta osan mahdollisuuksista, ja päättelee siksi väärin. Näiden lisäksi myös harrastetaan mokien ja epävarmuuksien peittelemistä siten, että todellinen tilanne ei tule näkyviin merkinnöistä.

   Kun kaikki merkinnät näkyvät kaikille, virheet moninkertaistuvat ja jatkavat omaa elämäänsä aina uudessa hoitosuhteessa. Mahdollisuus toiseen mielipiteeseen jää pois.

   Vähintäänkin pitäisi tehdä helpoksi potilaalle sen rajaaminen, mitkä paperit kenellekin näkyvät, jotta potilas voisi varmistaa käyttökelpoiset oikeat tiedot hoitonsa perusteeksi. Nyt moinen vaatii yli tunnin nettiakrobatian.

  • aivan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   hieno kirjoitus :) mutta mistä potilas voi tietää mikä teksti/ diagnoosi on oikein, mitä lääkäri seuraavassa paikassa tarvitsee ja mitä ei . sitten pitää kuiyenkin tilata ne kielletytkinpaeperit postitse.

  • mahdollista rakentaa näin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nykyinen tilanne on nurinkurinen. Lupa levitellä potilastietoja vaaditaan ennen lääkärin tapaamista tai hoidon aloittamista. Potilashan tietää vasta tapaamisen jälkeen, ottiko lääkäri kaiken tarvittavan huomioon, ja vasta hoidon aloittamisen jälkeen, toimiiko hoito oikeaan suuntaan. Aina se selväksi tulee. Samoin ne, jotka eivät lääkärin mielestä tarvitse hoitoa, tuntevat vasta käynnin jälkeen nahoissaan, oliko lääkärin arvio oikea.

   Lomakkeessa useimmiten on vain kohdat kyllä ja ei, ja ei-vaihtoehtoon on kytkettynä jotakin muuta. Jos lomakkeessa on mahdollisuus rajata, se on jo huomattava parannus, Kun tiedot siirretään nettiversioon, lomakkeeseen kirjoitetut rajaukset tai ehdot jäävät pois - summanmutikassa työntekijä sitten

   arpoo kyllän tai ein.

   Järjestelmän pitäisi olla sellainen, että on mahdollisuus joustavasti avata tietyt osat näkymään lääkärinvastaanotolla tai muulla taholla näkyviin rajatuksi ajaksi tai pitemmäksi, tarpeettoman pysyessä suljettuna.

  • rekisteröity

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä laajempi rekisteri mitä useamman henkilön käytössä verkossa, sitä suurempi on todennäköisyys, että tietoja käytetään väärin.

   Tämän takia on hyvin valitettavaa, että yksittäinen kansalainen joutuu vain katsomaan vierestä, kun tietojärjestelmistä innostuneet viranomaiset suorastaan tuntuvat kilpailevan siitä, mikä taho vie verkkoon enemmän kansalaisten tietoja.

  • Rekisterit harkiten

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olin nuorena sairaalassa erään mystisen ja jo arpeutuneen ihoinfektion vuoksi. Omaa kertomustani siitä, miten sairaus oli alkanut ja edennyt ei kuunneltu, vaan lääkärit väänsivät oman teoriansa. Saamani epikriisi oli uskomatonta potaskaa, olin muka sairastanut paljon angiinoita ym. vaikka olin ollut hyvin terve. - Potilaalla pitäisi olla ainakin oikeus pyyhkiä tiedostoista pois vääräksi katsomansa tiedot, eikä esim. hammaslääkärin tarvitse tietää jos käyttää unilääkettä. Akuutista sairaudesta lääkärin täytyy osata tehdä diagnoosi ja hoitosuunnitelma ilman historiatietoja, olennaiset taustatiedot on ennenkin saatu potilaalta kyselemällä. Lähinnä vanhustenhoidossa käytössä olevista lääkkeistä on syytä olla tieto, koska päällekkäislääkitykset ovat näillä tavallisia. Pitkä rekisteri voi haitata hoitoa lisäämällä turhia ennakkoluuloja.

  • kurppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä vain hammaslääkärin on sattumoisin hyvä tietää mitä lääkkeitä napsit turhaan (kuten ne unilääkkeet).

   Koska ne vaikuttaa siihen voiko sulle puudutuksia antaa esim.

  • kurpalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaan hammaslääkäri saa oikeammat tiedot kyselemällä hampaan omistajalta mitkä lääkkeet voat käytössä, kuin selaamalla sitä rekisteriä, jossa voi näyttää käytössä olevalta lääke, joka onkin aiheuttanut vain sivuvaikutuksia ja jäänyt pois käytöstä, ja niin pois päin.

  • Jouni

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaan kun se totuudessa pysyminen on vain niin kovin vaikeaa, vaikka asia olisikin vaikka hengellekäypä

  • HAKKERIT, TIETOVUODOT

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nettitietoihin pääsevät hakkerit ja asiattomat liian helposti, ei tarvita kuin vähän meedion kykyjä. Tietovuotoja tapahtuu myös.

   Tiedot ovat paremmassa turvassa paperilla toimiston kaapissa.

   Ja kaikkien virkamiesten ei tarvitse tietää kaikkea. Hoitakoon jokainen oman alansa, jonka osaa. Ei tarvitse esim. poliisien leikkiä psykiatria, kun ei ymmärrys kuitenkaan riitä.

  • Kumpi siedettävämpää

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jouni, miten arvioit? Kumpi on potilaan kannalta siedettävämpi vaihtoehto. sekö, että häntä hoidetaan väärin hänen itsensä antamien väärien tietojen pohjalta, vaiko että häntä hoidetaan väärin aiempien lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan kirjaamien virheellisten tietojen pohjalta?

   Jokainen voi miettiä asiaa omalta kohdaltaan. Virheet tiedoissa ovat tuikitavallisia, eivät mitään harvinaisia poikkeuksia.

 • Uutisankka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jutussa kerrottu hanke on aivan eri asia kuin otsikko - harhaanjohtavaa uutiskirjoittelua tällainen!

 • Kohti poliisivaltiota

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen psyykkisistä syistä työkyvyttömyyseläkeläinen. Olen jo vanhus, kohta 63 vuotias. Minua kauhistuttaa ajatus, että kehitetään yhteinen kantakortisto terveystiedoista. Sinne olisivat kohdalta kirjautuneet kitarisaleikkaus, suonikohjujen leikkaus ym leikkauksia sekä psyykesairauteni potilaskertomukset ( ne olivat ikävää luettavaa kun tilaisin niistä kopiot potilaan oikeuksien nojalla kotiin. En edes itse tiennyt että vaikutin niin hullulta kuin lääkärit olivat tietokoneelle kirjanneet). - Ihmettelen kovasti mitä hyötyä tällaisesta "rikosrekisteristä" on mitä tämä sairaustietokanta merkitsee. Kuka yleislääkäri mahtaa jaksaa lukea vanhemmankin ihmisen kymmenien vuosien ajalta kertyneet terveystiedot. Ja miten leimaavia ne ovatkaan esimerkiksi työnhaun kannalta lapsena sairastettu ADHL-sairaus.- Miksi ihmeessä ihmisistä pitää tehdä tällaisia tiedostoja, joita tietoja voivat melko todennäköisesti monet asialle ulkopuoliset katsoa. Eikö olisi parempi että jokaisella lääkärillä olisi oma.

  • Tyttö, 67 v

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vai olet vanhus. Minä olen vielä työssä ja tunnen itseni nuoreksi, 67-vuotiaana. Se on asennekysymys. Ja tietysti myös terveydestäkin kiinni. Terveystiedoissa ei pitäisi olla hävettävää: emmehän voi usein itse valita. Vaitiolovelvollisuus sitoo. Urkkija on rikollinen.

  • realisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Terveystiedot ovat arkaluontoisimpia henkilötietoja, eikä syyttä. Sadattuhannet mielenterveyspotilaat, alkoholiongelmaiset tai kymmenistä muista sairauksista kärsivät tuskin haluisivat tietojen päätyvän vääriin käsiin. Kuinka saada selville, jos arkaluontoiset tiedot vaikuttavatkin joskus tulevaisuudessa vaikka työnsaantiin? Suurissa keskitetyissä rekistereissä käyttäjiä valtavasti.

   Sääntöihin kirjatut velvollisuudet ja rajoitukset eivät välttämättä paljon paina. Vai kuinka moni kunnioittaa esimerkiksi kännykän käyttökieltoa ajossa?

  • j.jyrinäparta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sitäkin pitäisi julkisuudessa pohtia, miksi rekisteriin on koottu terveystietoja, vaikka tietosuojalaki sen on estänyt?

   Oikeusvaltiossa noudatettaisiin lakeja. Lakimuutokset tehtäisiin tarkkaa harkintaa käyttäen ja huolellisesti kansalaista suojellen.

   Ei Suomessa, Täällä sopii tehdä mitä vain. Eipä ihme, että Suomi komeilee myös EIT tuomioiden kärjessä. Niitä on enemmän kuin muilla Pohjoismailla yhteensä.

   Mitäs jos alettaisiin taas sellaista, että mielivalta kuuluu kehittymättömiin maihin, ei tänne.

  • kurppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin eihän sitä ihminen mielensä tilaa tiedä...saattaapi kauhistua jos joku sen paperille laittaa.

   Turvallista hoitoa saa kuitenkin kun hoitohenkilökunta tietää mitä sairastat tai olet sairastanut ja varsinkin mielensairauksissa on hyvä että myös se hoitohenkilökunta on turvassa kun tietää missä mennään potilaan kanssa.

  • Henkilökunta turvassa?kurppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sanoisin että mielenterveys ongelmista joskus aikaisemmin kärsinyt ei ole turvassa hoitohenkilökunnan taholta jos asia tulee esim. tavallisessa sairaalassa hoitohenkilökunnan tietoon. Siellä sitä vasta ennakkoluuloista porukkaa onkin. Siellä jos uskallat arvostella hoitoa tai kohteluasi niin saat myös kärsiä nahoissasi hoidonyhteydessä! Tositilanteen perusteelta kirjoittelen. Kela urkkinut jo vuosikymmeniä työnhakijoiden tietoja (uskoisin). Kelassahan on jo ollut kaikki lääkärintodistuksista diagnoosit jos on joutunut sairaslomalle(SPV) tai saanut korvattavia lääkeitä (lääkereseptit). Tulee mieleen 1930-1045 vuosiluvut Euroopassa.

  • NS. TERVEIDEN TURVALLISUUS

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllähän tuollainen terveystietojen rekisteri ilman muuta tulee palvelemaan myös

   ns. terveiden henkilöiden ns. turvallisuutta, jopa yliturvallisuutta. Mielenterveystietojen, elämäntilanteiden aiheuttamien masennusten, lapsuuden ja nuoruuden ongelmien, ym. kirjaaminen eliniäksi nimittäin lyö 'epäkelvon'/kelvottoman/varottavan leiman monen jo parantuneen otsaan. Ja vaikeuttaa heidän myöhempää elämäänsä.

   Se on ikävää, esim. moni masennus voi johtua puolison pahuudesta, moni lapsuuden tai nuoruuden ongelma ja sairaus huonoista vanhemmista.

   Elinikäinen terveystietorekisteri voi olla liian haitallinen monille. Siitä olisi poistettava ainakin jo selvästi parantuneet sairaudet. Poistetaanhan rikosrekisteristäkin merkinnät 5 ja 10 vuoden kuluttua.

   Poliisin asenne masentuneisiin oli aikoinaan, että kaikkia hoitamattoman näköisiä masentuneita on varottava, he voivat olla vaarallisia ! Hah-hah ! Masentuneet eivät jaksa olla vaaraksi kenellekään !!! (1990-luvulla)

 • Epäileväinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietovuotoja ja murtautumisia tapahtuu sen verran useasti nykyaikaan en usko, että Suomen valtion resurssit riittävät takaamaan riittävän tietoturvan terveystietojen jakamiseen Internetissä. Terveysmaailmassa on sen verran isot rahat pyörimässä, että hyvinkin voivat käyttää hieman likasempiakin keinoja saadakseen tietoa minkänlaisia sairauksia kansalaisilla on, että voivat sitten kohdentaa omaa toimintaansa. Toisaalta myös rikollismaailma voi käyttää tätä tietoaa myös ns. väärin. Eikä tuo lehdistökään mikään pulmuinen ole jos tämmöiseen tietoon pääsee käsiksi "vahingossa".

  Parempi pitää tämmöiset tiedot kokonaan Internetin ulkopuolella, ei edes väliaikaisesti siirretä tietoja julkisen Internetin ylitse.

  • EpäluuloinenMyös

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki "Epäileväinen" on ainakin puoleksi oikeassa ja olen hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että kun tieto on nettiin yhteydessä, on se sieltä myös esiin kaivettavissa. Näin ei vain saa olla terveystietojen osalta! Terveystietoja voidaan kuitenkin turvallisesti "väliaikaisesti siirtää" netin yli kansalaiselta terveydenhuollon yksikköön varsinkin, jos SSL-salaus saadaan kuntoon. MUTTA vastaanottaja ei saa missään tapauksessa säilyttää tietoja nettiin yhteydessä olevassa tietokoneessa. Minä en ainakaan tule laittamaan mitään tietoa itsestäni yhteenkään terveysalan nettipalveluun. On se jämpti niin!

  • Make

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samaa mieltä. Ei varmasti mene vuottakaan kun tiedot vuotaa ulos. Joko teknisen virheen tai murtautujan toimesta. Ei mitään tarvetta laittaa kaikkea internettiin, ei varsinkaan terveystietoja. Ainoastaan rokotuskortin laittamisen hyväksyn.

   Eikös laki vaadi aina asiaakkaan luvan terveystietojen käsittelyyn. Kai kansalainen voi kieltää tietojen verkkoon laiton?

  • mobbing

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei missään tapauksessa kaikkia tietoja yhteen tietokantaan. On käynyt ilmi, että ihmisten tietoja on urkittu ja käytetty niitä väärin esim. työpaikkakiusaamiseen. Kaikista suurin risti on tietojen väärinkäyttö.

  • Tietoturva on liian heikko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Luotatko siihen, että tiedot pysyvät oikeissa käsissä? - En todellakaan luota, vaan olen hyvin samoilla linjoilla "Epäileväinen" kanssa.

   Sähköinen tietoturvallisuus on vielä kaukainen unelma, samoin kuin se, että hankkeelle löytyisi todellisia vastuunkantajiakin.

 • reestus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä vähemmän tietoja minusta on netissä sitä parempi.

  Terveystietojen katsominen netistä on täysin järjetön hanke.

  Järjestelmä rakennetaan muka vain itse katsottavaksi. Puheissa unohdetaan, että järjestelmä on ihmisten tekemä ja siten myös ihmisten murrettavissa.

  Terveystiedot, samoin kuin muut henkilökohtaiset tiedot, tulevat olemaan asianharrastajien saatavilla ja vapaasti kaupattavissa/julkaistavissa. Riippumatta siitä, mitä valtionhallinnon asiantuntijat väittävät.

  Pääasia, että veronmaksajat kustantavat tämänkin hölmöilyn.

  • ei salattavaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ilman muuta kaikki tiedot sähköisiksi. Myös terveydenhoitoon liittyvä niin pitkälle kuin mahdollista. Tietysti tilanteessa, missä lääkärin vastaanotto on välttämätön, verkkopalvelu ei auta.

   Jos jotain ihmistä kiinnostaa JUURI MINUN terveydentilani ja -histoariani, niin siitä

   vaan. Eipä ole kaksista huvia sitten hänelläkään. Sitä paitsi henkillökohtaiset tunnukset ovat tässä tapauksessakin yhta suojaavia/suojattomia kuin esim. pankkiasioinnissa. Siinäkään ei ole ollut koskaan ongelmia.

   Järjetöntä tuo ihmisten pelko kaikkea uutta ja omaa elämää helpottavaa kehitystä kohtaan.

  • MieliMuuttuuEskoseni

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä se sinunkin mieli voi vielä muuttua, kun oikeanlainen (tai vääränlainen) tauti iskee päälle. Kaikki kaltaisesti voivat kyllä vapaasti julkaista terveystietonsa Facebookissa tms. Kiitos siitä sinulle, sillä näin säästyy SADe-hankkeisiin suunnitellut rahat.

  • se oleellisin ongelma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki "ei salattavaa" ei huomaa kokonaisuutta, vaan luulee asioidensa säilyvän pankkitunnuksiin verrattavan koodin takana. Se riittäisi suojaksi, jos pitäisi olla huolissaan vain naapurin silmiin osuvista tiedoista. Ongelma on kuitenkin toinen: järjestelmä on avoin kaikille terveydenhoitotahoille ympäri maan ja kaikille niiden vaihtuville henkilöstöille. Nyt järjestelmään pääsee vain tietyn lääkäriyrityksen tai tietyn terveyskeskuksen/sh-piirin työntekijät. Koottua materiaalia käytetään myös tutkimuksiin. Käynneistä jää toki jälki, mutta mikä on riski kiinnijäämiseen? Olemattoman pieni.

   Pahin ongelma on se, että virheellisistä tiedoista voi tulla jatkohoidon perusta, eikä toista mielipidettä enää ole mahdollista hankkia ns. puhtaalta pöydältä.

   On olemassa sellaistakin lääkärikuntaa, jolla ei ole tarvetta nuoleskella kollegoitaan ja jatkaa yhden aloittamia virheitä, mutta kovin paljon on niitä, jotka eivät vaivaudu edes itse ajattelemaan, vaan automaattisesti jatkavat.

 • Kuuro

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan bullshittiä, tiedot vuotaa sivullisille selaimista ja verkosta. Todelliset tarvitsijat, vanhukset,sairaat ja vammaiset ei osaa ta jaksa istua tietsikalla. Mutta rahaa palaa valtavasti.

 • kouluttaja evp.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei haittaa, jos sille palvelulle on omat tunnukset. Pankkitunnukset ovat vain pankkiasiointiin kerran kuussa, siinäkin on suuri tietoturvariski.

 • Irma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tiedot terveydestäni ja sairastamisista ovat tietoja, joita voidan sitten poimia hoidon eri tilanteissa esim sairalassa Erikoissairaanhoidossa, niin tervehdin ilolla. Minulla on koottu itselleni eri papereista listat: sairaudet, sairaalassa olot ja niiden syyt, lääkkeet, leikkaukset ja niissä käytetty nukutusmuoto.

  Mutta ongelmana on se, että kun menin juuri päiväkirurgiaan leikattavaksi, niin jouduin ensin tekstaamaa nuo asiat sairaalan lähettämiin lomakkeisiin ja vielä kertomaan samat asiat hoitajalle leikkaukseen mennessäni. Eli, ensin pitäisi saada tuo sairaanhoidon asiakasrekisteri kuntoon, jotta tieto voitaisiin tarkista ja sitten sitä hyödyntää.

  Kun olen eläkkeellä, niin haluaisin teknologian palvelevan minua huomattavasti enemmän. Myös haluaisin itse olla aktiivinen ja lähettää lääkärille sähköisesti terveystietojani.

  Epäilen, että kun joka kerran, kun olen olut menossa sairaalaan ja olen sanut täytettäväksi nuo tiedot, olen lonkalta kertonut väärin. Tuo datatikun tieto oli

  • paitsi että

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuon kuvitellaan olevan järjestelmän hyöty. Koska kirjaukset kuitenkin sisältävät tavattoman määrän virheellistä tietoa, se vain moninkertaistaa riskin saada jatkossa tulla hoidetuksi väärin.

  • lukija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   paitsi että kirjoitti hyvän kommentin. Jos vanhat tiedot näkyvät entistä laajemmin, eikö tosiaan riski virheellisesti kirjattujen tietojen käytöstä kasva?

   Edelleen voi kysyä, että jos lähes joka kuukausi uutisoidaan isoista tietomurroista suuriin kansainvälisiin yrityksiin, miten terveydenhoidon rekisterit olisivat niitä turvallisempia? Tai miten mikään taho pystyy valvomaan, kuka tosiallisesti on oikeutettu näkemään mitäkin tietoja?

   Kuka vastaisi näihin kysymyksiin muuten kuin joutavilla yleistyksillä?

 • Vanhassa vara parempi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En haluaisi. Joku raja asioidensa nettiin työntämisessä. En myöskään luota järjestelmän toimivuuteen enkä sen tietoturvaan. Vaikka kukaan minun terveystiedoilla sinänsä ei mitään teekään en halua että niitä edes kiusan vuoksi julkistettaisi missään. Sehän se hakkereiden tarkoitus yleensä on, osoittaa systeemi epäluotettavaksi.

  Voiko tämän kieltää, terveystietojen tallentamisen nettirekisteriin?

 • Vääränlainen ihminen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En luota siihen että tiedot pysyvät oikeissa käsissä. Itsestäni on jo nyt vuodettu internetiin sellaista tietoa jota on käytetty minun vahingoittamiseen, mistä johtuen olen nyt työkyvytön.

  Kaipaisin sellaista palvelua jolla saisi kaiken minusta kirjoitetun tiedon tuhottua.

  • niimpä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä vääränlainen ihminen, ikävä kyllä semmoista järjestemää ei voi tulla joka tuhoaisi tiedot koskapa laki asettaa säännökset potilasasiakirjojen säilytykselle

  • sananvapautta rekistereihin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ainoa konsti tuhota tietonsa on kuolla. Jos on olemassa kuolematon sielu, kuten kirkko väittää, niin rekisterit eivät tule perässä.

   Voisiko rekistereihin kirjata lääkärien rinnalle oman version, vai onko sekin sananvapaus kielletty ?

  • Jarppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipä auta kuoleminenkaam kun tiedot on lain mukaan säilytettävä 12 vuotta kuoleman jälkeen...

 • nettihuvia ja -humpuukia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En suostu ottamaan pankkitunnuksia. Sähköpostiin oli pakko rekisteröityä, mutta muualle en rekisteröidy. Julkisten palvelujen siirtäminen nettiin tarkoittaa monen kohdalla heitteillejättöä, mutta eipä päättäjiämme ole kansalaisten kohtalo aikoihin kiinnostanut.

 • 1984

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En halua lukea asioida sairauksistani internetissä. Enkä halua että kukaan muukaan siellä tietoja sairauksistani selailee.

  Kaikissa järjestelmissä on käyttäjätaso, jolla on oikeus nähdä ja muuttaa kaikkien tietoja. Onko mahdollista kieltää tietojeni siirtäminen tuohon järjestelmään ja miten voin varmistua että niitä ei sinne todellakaan ole siirretty?

  Kaiken taustallahan on kansalaisiin kohdistuvan valvonnan lisääminen ja tietenkin se tehdään 'palvelun lisäämisen' nimellä.

 • EI-nettiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  SADE-ohjelmaa perustetaessa tavoitteena oli: "kansalaisten ja yritysten sähköinen asiointi on vuoteen 2013 mennessä mahdollista kaikissa tärkeimmissä palveluissa." Tuosta tavoitteesta ollaan vielä kaukana, koska virkamiehet uskoivat IT-konsultteja ja nyt on jo monta vuotta suunniteltu kaikenmaailman kaksisuuntaisia vuorovaikutteisia portaalipalveluja, joita yksikään kansalainen ei oikeastaan halua edes käyttää. Varsinkin henkilökohtaiset terveystiedot tulee olla MAHDOLLISIMMAN kaukana Internetin avoimista tietoverkoista. Yksinkertainen asiointi, kuten erilaiset hakemukset, perusterveystietojen syöttö, ajanavaraukset jne. on mahdollista hoitaa ilman että kansalaisen tarvitsee kirjautua sisään portaaliin. Meillä on pankkitunnistus, joka riittää tiedon alkuperän selvittämiseen. Tiedot voidaan siirtää ja vastaanottaa salattuna ja säilyttää kaukana Internet-hakkereista.

 • krosenbe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taustani:

  Olen 65-vuotias eläkeläinen ja työskennellyt tietotekniikan parissa.

  Kantani:

  Olisi edullista mikäli terveystietoni olisivat verkossa välittömästi terveydenhuoltohenkilöstön saatavissa. Erityisen onnekasta tämä olisi erilaisissa akuuteissa tilanteissa. Kantani oli tämä jo työelämässä ollessani. En usko että kellekään olisi erityistä hyötyä omista terveystiedoistani. Tällähaavaa tietoni ovat pirstaleina eri tietokannoissa, jolloin kokonaiskuvaa ei ole kellään. Luonnollista on toki, että pääsy tietoihin jäjestetään luotettavasti vain niitä ammattinsa puolesta tarvitsevien käyttöön. Tietosuojavaltuutetun toimistolla on hyvä käsitys tarvittavan tietosuojan tarpeesta. Teknologia hallittuun tietosuojaan on ollut jo vuosia olemassa.

  • Joopajoo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sulla menee vähän puurot ja vellit sekaisin. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että terveystiedot saa ja myös tulee olla vaitiolovelvollisen terveydenhuoltohenkilökunnan saatavilla ja mahdollisimman nopeasti, mutta EI avoimessa Internetissä. Pääsy terveystietoihin voidaan kyllä järjestää muitakin reittejä pitkin. Siihen ei tarvita byrokraattien SADe-hankkeita vaan IT-osaamista ja ammatitaitoa.

  • krosenbe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä puurot ovat edelleen puuroja. Tietoja karkaa julkisuuteen kaikista verkoista, kanavat vain ovat erilaiset. Olennaistahan on se, kenellä on intressi saada yksittäisen kansalaisen terveystiedot haltuunsa. Tässä on aina kysymys siitä, että suojaus on rakennettava tiedon arvo / arkaluonteisuus huomioiden. Yksittäisen henkilön terveystiedoilla ei ole juurikaan arvoa muille kuin terveydenhuollon parissa työskenteleville ja henkilölle itselleen. Lääketehtaat saavat tiedot jo koostettuina muita teitä.

  • Esmes

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Joitakin esimerkkejä niistä, kellä voi olla intressi saada tietoja, on esimerkiksi vakuutusyhtiöt, työnantajat, rikolliset (esim. kiristystä varten), toimittajat, kiusantekijät ja mainostajat. Eivät ehkä sinun tietosi kiinnostakaan, mutta on paljon ihmisiä, joiden tiedot takuulla kiinnostaisivat (vaikkapa julkkikset, poliitikot, erittäin varakkaat henkilöt yms.).

 • Kami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä ne hyvin voisivat olla siellä, edellyttäen tietosuojasta ja salasanamenettelystä.

  Niihin ei kuitenkaan pidä olla pääsyä kaikilla esimerkiksi sairaanhoidon parissa työskentelevillä tai muilla "ulkopuolisilla".

  Hätätapauksissa voisi sähköiset potilastietoni olla avuksi hoitavalle sairaanhoitohenkilöstölle.

 • ihan sama

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mun terveystiedot ovat silkkaa valhetta ja hoitovirheitä, ihan sama onko ne sielä hakkerien kurkisteltavana. odottakapa kun pääsette lukemaan mitä teistä jauhetaan rekisteriussä, ja kun koitatte korjat tietojanne sanotaan emme tee mitään.valtion tietoturvat tiedetään ja kun mä avaan rekisterin mun koneella niin saatte sellasen viiruksen että töitä riittää!! hyvä homma siisl

 • Nippeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmettelen tätä viranomaisten vimmaa tehdä koko ajan uusia erilaisia keskenjääviä tai muutoin epäonnistuneita verkko-yms palveluita. Tekisivät nyt yhden edes loppuun asti toimivaksi.

 • En halua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kansalaisena verkossa - haluaisitko omat terveystietosi nettipalveluun?

  Oikeastaan en, sillä väärinkäytösmahdollisuuksia on mahdoton estää ja aina jää joku porsaanreikä, jota kautta tiedot pääsevät laajempaan levitykseen. Näissä asioissa asianosaisilta pitäisi pyytää nimenomainen suostumus siihen, että tiedot saa laittaa internetlevitykseen.

  • En

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Virhe on jopa Väestörekisterissä, eivät suostu korjaamaan, vaikka joku "näpyttelijä" on tehnyt virheen. Miten sitten vuosien kuluessa kertyneissä terveys/sairaustiedoissa?

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietoni on jo nettipalvelussa, enkä nää siinä prolematiikkaa.

 • TM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni terveystietoni saa pistää nettiin. Harva ymmärtää siihen liittyviä etuja. Jos minulla on vaikkapa verenohennuslääkitys ja joudun tiedottomana sairaalaan, niin tämä tieto voi pelastaa henkeni.

  Ymmärtääkseni jokainen voi kieltäytyä tietojen siirtämisestä, mutta samalla hän itse vastaa seurauksista. KANTA-järjestelmä kysyy jo tällä hetkellä lupaa tietojeni siirtämisestä. Myönsin luvan, mutta olisin voinut myöskin kieltäytyä.

  Ymmärtääkseni myöskin sähköisestä reseptistä voi kieltäytyä, mutta itse koen ne hyviksi, koska oleskellessani pidempiä aikoja vaikkapa Lapissa, minulla on kaikki reseptit mukanani sähköisesti.

  Valtava määrä ihmisiä on peloissaan tietojärjestelmistä ja tietovarastoista, mutta nuorelle sukupolvelle ne tulevat olemaan arkipäivää. Monet pelokkaat vanhemmat ihmiset kuitenkin ehtivät kuolla hätätilanteissa terveystietojen puutteeseen ja sitten vain syytetään lääkäriä.

 • Hyöty ennen haittaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta olisi hyvä jos olisi sellainen rekisteri josta näkisin missä kaikissa paikoissa on terveystietoja vielä tallessa. Haluaisin esimerkiksi tarkistaa onko lapsuudenaikaiset tiedot jo vanhentuneet vai vieläkö niitäkin on jossain tallessa. Voisin siten erikseen ottaa selvää niistä tiedoista muuta kautta, jos tietäisin mitä on vielä tallessa. Siinä asiassa palvelusta olisi suuri hyöty.

 • Kanta-asiakas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän näiden netti-tiedostojen tarvitse kattaa kaikkia sairaskertomuksia yms. historiallisia dokumentteja. Eikös sinne jo olemassa olevaan Kanta.fi:hin - reseptien lisäksi - voisi kirjata/tallentaa esim. lähetteet, (itse)hoito-ohjeet ja laboratorio- yms. testien ja kokeiden tulokset? - Kun ne kerran jo ovat sähköisessä muodossa, ei olisi suuri juttu kopioida niitä myös potilaan "omille sivuille"?

 • Suomen ITC kupla?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti asiaa olisi kerrankin vetämässä ja ennen kaikkea toteuttamassa oikeasti päteviä (vähemmän koulutustitteleitä ja puoluekirjoja) niin asiasta voisi tullakin jotain.

  Parasta unohtaa klusteriajattelu ja "parhaat koulutetut voimat". Oikeasti toimiva järjestelmä on tärkeämpi, klusterit syntyvät jos sellaisia on syntyäkseen.

  Viro toteutti asian toimivana 30 milj. eurolla muodollisesti epäpätevien voimin??!

  Suomessa on vastaavia hankkeita ollut jo pitkään ja uusia on esitelty ja suunniteltu (mm. HUS, kustannusarvio oli 4 miljardia eur). Kun kurotaan kaikki asiaan liittyvät n. 15 vuoden aikana olleet hankkeet kasaan, lopputulema on että niihin on jo ehditty syytää rahaa 9 - 17 miljardia euroa ja tuloksena pääosin kehnosti toimivia järjestelmiä. Yleiset puutteet on huono toiminta- ja käyttöergonomia, ei yhteiskäyttöä. Saatavan hyödyn sijasta se on käytännössä lisännyt työmäärää ja huonontanut todellista tuotavuutta esim. lääkärit yms.

 • kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä menolla minusta on tiedoissa pelkkä viiva. Mitä tekee sähköisillä tiedoilla, kun esimerkiksi mitään terveyspalveluja ei enää saa täällä periferiassa.

  Ensin on laitettava terveyspalvelut kuntoon ja vasta sitten pläjäyttää ne nettiin. Nyt esim. väestötiedot ovat osittain vuodelta 1970 ja virheen korjaaminen vie vuosia, koska siellä on niin paljon virheitä.

  Kovat on halut kehittää, mutta kokonaiskuvan puute on ilmeinen.

 • ei kiitos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En halua terveystietoja laajoihin nettipalveluihin, jos vaikkaluen vastaukset enne lääkäriä saan sydänkohtauksen kun luulen sairastavani syöpää tms.. sähköisten reseptien kanssa on niin paljon ongelmia että ovat vällillä vaaraksi. Paperin pitää saada rinnalle ettei lääkkeet lopu tai jää syömättä tietotekniikan takia. Kaikki vaan allekirjoittamaan netti adressi paperiresptien puolesyta. Netti ei ole varma eikä täysin turvallinen= tietomurtojakin tapahtuu

 • Palkkaorja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän edes oman ropan muutokset kuulu hoitavan Lääkärin ja Potilaan väliseksi asiaksi. Pöljät ny tänä maailman aikana revittää noissa SoMeissa vaikka mitä tietoja itsestään ja luulevat et joku välittää ja tulevat antamaan ryhmähalin.

 • 2000€/kk perustuloksi Vas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Annettaisiin ne IT-firmoille menevät rahat, suoraan vanhuksille, sairaille, eläkeläisille jne niin hyöty olisi todellinen, eikä ennestään jo liian teknistynyt terveydenhoito, menisi vielä monimutkaisemmaksi ja vaikeammaksi.

  En halua tietojani verkkoon, mutta minulta ei kysytä. Muutenkin monenlaisten, usein täysin ammattitaidottomien, mielivaltaisten, asenteellisten ja ylimielisten lääkäreitten potilaskertomukset, ovat niin vastenmielistä tulkintaa ja luettavaa, että en edes paperilta viitsi sitä suoranaisten virheitten ja väärien arvioitten määrää lukea, etten kyllä haluaisi nähdä niitä verkossa, missä ovat sitten kenen tahansa luettavissa.

  Terveydenhoidon rahat upotetaan IT-firmoille, köyhät potilaat kuolevat ennenaikaisesti puutteelliseen perusturvaan, liian pieniin eläkkeisiin ja sen myötä hoitamattomiin sairauksiin. Ensin ahnehti lääkebisnes, nyt myös IT-ala. Tietysti THL ja korruptiolääkäritkin saavat potista osansa. Vastenmielistä.

 • ei missään tapauksessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei mihinkään sähköiseen järjestelmään näitä ihmisten terveystietoja.Jonain päivänä ne ovat ympäri maailmaa ja silloin on myöhäistä.Yhtään täysin luotettavaa sähköistä laitetta ei ole olemassakaan.Ja terveystiedot on pidettävä vain lääkärin ja potilaan välisenä.Tähänkin rahojen laittaminen on ihan hukkaan heitettyä rahaa, tuottaa vain murheita.Järkeä nyt näihin nettihommiin.

 • SADe Song

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taitaa tämmöinen lisätä narsistista oman navan kaivelua ja turhaa valitusta?

 • eläkeläinen itäsuomesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En haluaisi terveystietojani ja vääriä diagnossioita verkkoon. Nytkin niitä levitellään ihan tarpeeksi henkilön tietämättä. Kuntien luottamusmiehille ei saisi jakaa henkilön terveystietoja kuten tehtiin vielä 2000- luvullakin.

  Nämä luottamushenkilöt sitten jakoivat niitä edelleen. Kun halutaan henkilö irtisanoa, niin löytyy syitä vaikka mitä terveystiedoista, kun niitä vielä vääristellään. On valitettavaa, että näin kuntasektorilla tehdään.

 • Uusiuljasmaailma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko suunnitelma palvelee ennenkaikkea uutta uljasta maailmaa, joss meistä hiljaa hivuttamalla tehdään numero. Ihmisoikeuksien pienentyessä samaa tahtia. Pankkitiedot, terveystiedot, kela, ja ollaankin jo miltei valmiit, älypyhelin ja gpssät tekee loput. Terveisin pöö067891234560 tms. ! Sivutuotteena sinua voidaankin sitten ohjailla/hallita/tuhota tarpeen niin vaatiessa. Jeps.

 • maalta kotoisin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ollut työssä sairaalassa kirjaamassa ylös potilaiden tietoja.

  Jos olisi mahdollista, menisin ja hävittäisin kaikki itseäni koskevat tiedot - polttaisin koko roskan! Jos tuo kaikki nimittäin laitetaan nettiin - ja minusta siellä on vielä hyvin vähän tietoa - ei mitään salaisuuksia sitten olisikaan enää. Ei kenelläkään, joka on vähänkin sairastanut!

  Mikä sairas vimma on tehdä kaikki yksityistä ihmistä koskeva "näkyväksi"? On turha kuvitella, etteivät tiedot joudu hyökkäysten tai tietomurtojen kohteeksi. Johan nytkin ihmiset niitä siellä käsittelevät ja lukevat.

  Eikä viranomaisten ja virkamiesten määrä vähene kuitenkaan yhtään - se armeija vain kasvaa kasvamistaan. Kaikki on muka sitten niin helppoa - pyh. Vastustan ehdottomasti tuommoisia tiedostoja!

 • TimoK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Omat terveystiedot pitäisi voida säilyttää lääkärin ja potilaan välisenä, samoin lääkitys. Jotkut sairaudet ovat kovin leimaavia ja niitä tietoja haluaa varjella. Tuttavapiirissäni on useita lääkäreitä, farmaseeutteja ja hoitajia, joille voisi jossain tilanteessa muodostus oikeus lukea sellaisiakin sairaushistoriaani kuuluvia tietojani, jotka eivät siihen yhteyteen mitenkään kuulu. Voin käydä polvileikkauksessa eikä henkilöston tarvitse tietää aiemmasta masennushistoriastani tai voin ostaa antibiootin eikä farmaseutintarvitse tietää aiemmin käyttämistäni erektiolääkkeistä.

 • Amanda

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En kannata terveystietojen viemistä yhteen sähköiseen järjestelmään. Tietoturvariski on valtava. Ihmisen tervveystiedot ovat vahva vallankäytön väline. Ei ole mitään takeita siitä, etteikö niitä voitaisi käyttää väärin. -Vastustan hanketta. Še jolla on vakava sairaus, kuljettaa aina tärkeimpiä terveystietoja mukanaan.

 • omat tiedot omaan hallintaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki tiedot ovat nykyään sähköisessä muodossa. Haluan, että tietoni ovat samanlaisella tilillä kuin pankkitietonikin. Voin niihin itse antaa oikeuksia esim lääkärille.

 • Lammas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki mikä menee sähköisiin arkistoihin, on luettavissa joko luvalla tai luvatta. Onhan tämä jo koettu. Ihan tavis vakoojia ja urkkijoita löytyy työpaikoilta ja verkossa osaajat pääsevät tahtoessaan tietoihin.

 • NEVER

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En halua itsestäni mitään tietoja nettiin. IKINÄ! Tässähän pitää kohta muuttaa metsään ihan oikeasti...

 • Vikuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki sairaskertomukset ovat jo sähköisessä muodossa, olleet vuosikausia. Yksityiset lääkäriasemat, kuten Mehiläinen ja Terveystalo tarjoavat jo nyt palvelun, jossa omia tietoja voi osittain tarkastella netissä. Itse koen käteväksi tarkastaa saadut reseptit ja labrakokeiden tulokset sitä kautta. Normaalisti lääkärissä käydessä epikriisiä ei printata mukaan, nyt mahdollistuisi tehokkaammin myös virheiden oikaisu. Nettiin ei ole sama kuin julkinen, sekin täytyy panikoijien muistaa.

 • Kurppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No jos jotakuta kiinnostaa minun terveydentilani niin siitä vaan lukemaan!

  Voin julkasta ne vaikka heti tässä ja nyt kaikki ja koko A4 mapillisen epikriisejä.

  VOi siellä olla mielenkiintostakin tietoa miksi neljän lääkärin lausunnoista huolimatta KEVA ei päästänyt eläkkeelle? Liittyneekö avo autoihin vai mihin?

 • En halua!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näistä on keskusteltu jonkin verran viime aikoina.

  Kaikki siirretään nettiin: pankit, reseptit, yksityisyyden suoja myös.

  Siinä on tarpeeksi, kun ihmisillä on sähköpostit tai facebookit.

  Sitten vielä KAIKKI muutkin tiedot nettiin.

  Odottakaamme päivää, jolloin tiedot ovat väärinkäytettävissä.

  Mahdollisia väärinkäytöstapoja on monia ja tekijöitä on myös.

  Olemme jo nähneet, että netissä ei ole tietosuojaa. Eikä ole tulossa.

  Jos tietosuoja kehittyy, samalla kehittyvät myös vakoiluohjelmat, muut haittaohjelmat ja hakkerointi (myös rikollisessa tarkoituksessa).

  En halua.

 • ohimenevä muoti-ilmiö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaipaan sähköttömiä lähipalveluja. En halua pankkitunnusta ristikseni, mutta päättäjiä ei vaikuta tahtoni heilauttavan.

 • Ei kiitos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei . En halua enkä luota systeemiin. Koskahan kysytään haluaisinko alueuutisiin omat terveystietoni?

 • kyyninen, muttei naiivi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko sillä väliä halutaanko vaiko eikö? Ne laittaa ne nettiin jokatapauksessa...

 • Take

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En luota pätkääkään sen enempää tekniseen tietoturvaan kuin niiden moraaliinkaan joilla on jonkinasteisia vilkuilumahdollisuuksia. Ei siis missään tapauksessa.

 • Haluan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta on hyvä jos tiedot tulee nettiin. Ja vielä niin että vaikka Japanissa tai USA:sa sairastuttuani ja puhekyvyn menetettyä saadan minun tiedot kalakortin avulla näkyviin tai sos tunuksella. Silloin vältytään hoitovirheiltä ja vielä jos on kielivaikeuksia niin lääkärit käyttää latinaa ja siinä ne diaknoosit on. Mitä sen on väli jos joku Japanissa lääkäri tietää sairauteni. Tämä on vähän kun oman palkan sanominen, minulle ei ole koskaan ollut palkka mikään salisuus.

  • Idioottimaista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sopiva lääkitysmerkintä niin et pääse esimerkiksi jenkkeihin.

   Ja nistit kiittää kun voivat hakkeroida tiedot mitä reseptejä sinulla on, koska olet hakenut niitä sekä koska sinulla on seuraava aika (jolloin et ole kotona).

   Hoitohenkilökunta voi tarkistaa, kenelle merkkaavat puuttuvat lääkkeet. Sait ne tai et.

 • Em

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  vaikea asia. Ainakin lääkkeet ja latinan kielinen diagnoosi lääkärille tarpeen. Yksityiskohdat olkoon vaikka erityistunnuksen takana, jos ollenkasn verkossa.

 • potilas tiedot vuotavat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Potilastietoni on jo netissä ilman lupaani.

  Potilastiedoissa on se suurin huomio, että ne ovat suurelta osalta mukailtuja. Yritin etsiä luuntiheysmittausta, mutta sitä ei löytynyt tiedoista. Tosin tiedän, että siinä oli osteoporoosi merkitty väärään jalkaan. Hoitoa en ole saanut mitenkään tähän osteoporoosiin.

  Nykyään tietoja häviää ohjelmien vaihdon yhteydessä. Vanhat tiedot eivät päivity uuteen ohjelmaan. Tämä on yksi suuremmista riesoista potilaalle, kun hänelle ei automaattisesti lähetetä tietoa diagnoosista kirjeitse.

  Vahtuvat lääkärit tässä on suurin ongelma, koska aika menee tietokoneen kanssa

  ja potilas jää ilman huomiota ongelmineen.

 • Giorgios Aviorikos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluaisin ehdottomasti kaikki terveystietoni nettiin, mutta vähintään Euroopan Unionin laajuiseen tietopalveluun. Passissa, henkilökortissa ja ajokortissa tulisi olla siru, josta kuka tahansa lääkäri ja sairaala näkisi sairauteni, lääkitykseni, allergian... koko terveystietoni. Mitään lääkityksiä tai sairauksia minulla ei ole, mutta sekin aika varmasti tulee. Onnettomuustilanteessa tällainen heti saatava tieto tieto voi pelastaa henkeni.

 • Prof. evp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tämä on hyvä ajatus. Pankkitunnusten takana ne ovat yhtä hyvässä suojassa verkkohyökkäyksiä vastaan kuin terveyskeskusten tiedostoissa. Eteenpäin elävän mieli.

 • Tamska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni kaikkien terveystiedot tulisi saattaa julkisiksi ja kaikkien vapaasti saataville. Varmasti hetken aikaa kävisi kova kuhina kun katsottaisiin tuttujen ja puolituttujen asiat, mutta tämän jälkeen varmasti myös alettaisiin ymmärtää paremmin, miksi esimerkiksi naapurin Esko kävelee niin huonosti (esimerkiksi kulumaa polvessa) tai miksi naapuri käyttäytyy välillä erikoisesti (esimerkiksi skitsofrenia). Näin myös lääkärit voisivat paneutua työhönsä ja tehdä parhaansa potilaiden eteen yhteistyöllä ilman, että tarvitsee koko ajan miettiä mitä saa sanoa tai kysyä keneltäkin. Miksi sairauden tulisi olla salainen, jos sitä hoidetaan yhteiskunnan varoilla?

 • Urpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johan netissä on kaikenlaista henkilökohtaista terveystietoa, tosin hyödylliseksi olen kokenut vain sähköiset reseptit, ne jopa toimivat , ainakin kun asioin Yliopiston Apteekissa. En tosiaankaan halua, että sinne kootaan esim. henk. kohtaisia lääkärinlausuntoja, sillä ne ovat melkoisia satuja, joskus epäilen olenko itse lainkaan ollut potilaana. Tutkimustuloksia, lähetteitä jne. en halua niitä julkaistavan netissä. Nykyisetkin tiedot kulkevat ns. jälkijunassa, sillä lääkäreillä ei kuuleman mukaan ole aikaa kirjaamiseen. Mitä kyseisillä tiedostoilla on merkitystä jos kukaan ei ehdi vahvistaa ja siirtää potilaan saatavilla olevia tietoja ko. järjestelmään, aivan turhaa touhua.

 • Minni Ki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En halua omia tietojani nettipalveluun ja voisi yleensäkin näiden palveluiden ja sovellusten kanssa jo vähän rauhoittua.

 • Terveysammattilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En todellakaan jaksanut kaikkia kommentteja lukea mutta sekin vähän mitä jaksoin lukea sai minut todella huolestuneeksi. KELAn ja THL:n on nyt tehtävä kovasti töitä, jotta kansalaisten luottamus keskitettyyn terveystietokantaan saadaan aikaiseksi. Vahnassa paperimaailmassa ei jäänyt sairaskertomukseen kuin rasvaisia sormenjälkiä. Nyt sähköisissä arkistoissa kaikki tiedon käyttö saadaan sekunnin tuhannesosien tarkkudella tietoon.

  Tässä jutussa on nyt raflaavasti sekoitettu tavallinen "nettikäyttö" ja salattu sekä suojattu käyttö. Eihän kukaan enää nettipankkejakaan epäile.....

  Ja tehkää ihmiset niitä tarkastuspyyntöjä jos epäilette tietojen olevan väärin tai jos jokin muu asia potilastiedoissanne teitä vaivaa. Minä teen nitä työkseni useita viikossa ja kolmeen vuoteen ei ole yhtään käryä tullut. Suomalainen terveydenhuoltoväki tietää mitä saa tehdä ja mitä ei.

  • Pankkiammattilainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On täysin eri asia jos joku pääsee viemään rahat tililtä. Se on vain rahaa, jonka pankki joutuu korvaamaan, jos murto ei johtunut tilinomistajasta. Mutta jos joku vie kansalaisen terveystiedot ja tietää sen jälkeen ihmisestä enemmän kuin tämä itse, niin sitä ei voi korvata millään. Tietoja EI SAA laittaa Internettiin yhteydessä olevaan tietoverkkoon. Luulisi tuon nyt olevan terveysammattilaisellekin päivän selvää. Tervyeystiedot voidaan laittaa suljettuun verkkoon, johon pääsee vain rajatuin ehdoin. Polisiilla ja puolustusvoimillakin on suljetut verkot. Niin pitäisi olla terveysalallakin.

  • epäammattilaiset

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Potilaslaki on ollut voimassa jo reilut parikymmentä vuotta ja samoin henkilötietolaki niin vaan on edelleen olemassa terveydenhuollon takapajuloita joissa ammattihenkilöt epäävät potilailta omien tietojensa saannin mitä mielikuvituksellisin perustein.

   Virheellisiä ja leimaavia merkintöjä tehdään jatkuvasti, täysin tarpeettomia tietoja kirjataan ja tarpeelliset jätetään kirjaamatta. Jos potilas tekee tiedonkorjauspyynnön vaikkapa täysin objektiivisesta seikasta kuten käyntikertojen määrästä tms aisiaan suhtaudutaan kuin henkilökohtaiseen loukkaukseen ja asioiden hoitaminen vaikeutuu. Jos nyt sattuisi pyytämään käyttölokitietoja niin että näkisi kuka terveystietojani on käsitellyt niin voi kauhistus mikä epäluottamuksen ilmaisu, suorastaan loukkaus ja syytös henkilöstöä kohtaan.

   Tiedonsaanti, virheidenkorjaus ja lokitietojen saanti- ne ovat aivan tavanomaisia potilaan / asiakkaan oikeuksia joten asennemuutosta tarvitaan ammattihenkilöiltäkin. Terveydenhuoltoon asennemuutos.

 • somen kysymyksiä sotesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On uutisoitu, että Suomessa tehdään vuosittain kymmenen tuhatta tarpeetonta polvileikkausta. Näin laskien Suomessa on yli sata tuhatta turhaan polvileikattua "potilasta".

  Missä näitä turhia polvileikkauksia tehdään, ketkä lääkärit näitä leikkauksia tekevät? Rahoitetaanko nämä leikkaukset julkisista budjeteista, vakuutusrahastoista ja asiakkaan lompakoista? Maksetaanko näistä leikkaustuloista verot Suomeen vai Veroparatiisiin? Miten on mahdollista, että Suomessa sallitaan turhat "polvileikkaukset"? Mitä tähän sanoo lääkäriliiton Pälve, mitä sanoo Oikeusministeri, mitä sanovat sata tuhatta tarpeettomasti leikattua kansalaista? Mitä Timo Soini, lääkärin miehenä, on tehnyt tämän asian eteen? Miksi Mauri Pekkarinen ei ole puuttunut tähän? Miten näin on päässyt käymään sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula? Mitä sanoo pääministerin henkilökohtainen soteavustaja? Tämä tarpeeton leikkely maksaa yhteiskunnalle yli sata miljoonaa euroa!!!

 • Baabelin tornien rakentajat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtakunnalliset jättirekisterit kuten Kanta ym. nielevät suuria rahasummia eikä silloinkaan niiden tietomurtosuojasta ole takeita. Monien ihmisten terveystiedoissa on arkaluontoisia kohtia, joiden leviäminen vääriin käsiin aiheuttaa vahinkoa asianosaisille.

  On todennäköistä, että saamme joku päivä lukea lehdistä seuraavan uutisen: "Satojen tuhansien suomalaisten terveystiedot joutuivat vääriin käsiin. Tietosuojan puutteet johtivat vakavaan tietomurtoon. Asiantuntijoiden varoituksia ei otettu varteen."

  Viime aikoina on maailmalla nähty mitä tietosuoja käytännössä tarkoittaa. Suojausten varmuus ei koskaan ole sataa prosenttia.

 • Ek

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kela on ostanut Microsoftilta kilpailuttamatta palvelut, joten eiköhän terveystietojamme lopulta ajaudu myös NSA:n tietoon. http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/microsoft+sai+miljoonan+sopimuksen+kelasta+ilman+kilpailua/a952202

 • Orwell

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "...Tulevaisuudessa kansalainen voinee tutkia netistä esimerkiksi omia terveystietojaan..." Höpsis! Lääkärihän kertoo ne jo nyt suullisesti vastaanotolla.

  Potilaan tietoturva heikkenee oleellisesti. Esimerkiksi kaikki vakuutusyhtiöt pääsevät lääkäreidensä kautta tarkistamaan terveystietosi nuorena ihmisenä henkivakuutusta sopimassasi ja ostaessa.

 • Jp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehdottomasti haluaisin. Se halpottaisi elämääni paljon. Kaikki tarpeellinen olisi saatavissa aina tarvittaessa ja reseptit pysyisivät tallessa.

 • Anonymous

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiedot voisi laittaa nettiin, mutta ilman nimi yms. tietoja (ja lisäksi tietty satunnaisesti generoitujen tunnusten taakse). Jos pahin tapahtuu ja rikolliset saavat tiedot, niitä ei ainakaan ihan vaivattomasti pysty yhdistämään ihmisiin kuin ehkä muutamissa erikoistapauksissa.

  Mutta koska kaikki eivät halua katsella tietojaan netissä, pitäisi tietojen laittamiseen kysyä jokaiselta henkilökohtaisesti lupa.

 • vp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilman muuta kannatan terveystietoni nettiin, kunhan nuoretkin lääkärinplantut oppivat pysymään asiassa kaikenmaailman subjektiivisista lausahduksistaan.

  Tietojen kasaaminen yhteen paikkaan vaikka rokotuksista voi olla muistutus vuosien kulumiesta.

  Pitää olla myös itselle pieni tila kommenoida omia näkemyksiään hoidon laadusta, koska se voi olla hyvä tieto seuravaa lääkärikäyntiä varten.

  Perustelen tätä sillä, että on tärkeää myös lääkärin nähdä hoidon omakohtaisesti koetut vaikutukset.

  Seuraavalla kerralla ei aina muista kertoa, miten hoito vaikutti ja oliko se riittävä kaikin puolin.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä