Rovaniemi |

Karhu tappoi lampaita Savukoskella ja Sallassa

Karhu on tappanut viime päivinä kuusikymmentä lammasta Savukoskella ja Sallassa Itä-Lapissa. Kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan lammastilalla Nousussa karhu on tappanut 25 lammasta ja lisäksi kymmenen lammasta on hukassa.

Kuva: Eeva-Maria Maijala
Savukoski

Toisaalla Aatsinki-Kelloselkä -alueella on löytynyt 35 karhun tappamaa lammasta. Maijalan mukaan Kuoskun kylässä karhu on tappanut lampaita jopa talon pihalla olevaan eläinsuojaan.

Karhu tappoi suuren määrä lampaita Savukoskella myös viime kesänä. Maijalan ja hänen puolisonsa Jari Puskan tila menetti 71 lammasta karhun suihin. Yhteensä he laskevat karhun tappaneen 140 lammasta kolmen vuoden sisällä.

Eeva-Maria Maijalan mukaan karhujen määrä on moninkertaistunut lyhyen ajan sisällä. Hänen tilallaan karhuvahingot alkoivat kolme vuotta sitten.

- Sitä ennen eivät pedot ole tappaneet alueella yhtään kotieläintä miesmuistiin. Lampaita on voinut ennen laiduntaa turvallisesti, mutta ei enää, Maijala sanoo.

Maijalan ja Puskan tilalla on ollut 125 uuhta ja nyt uuhia on enää joitakin kymmeniä.

Karhujen pyyntiin on myönnetty poikkeusluvat Nousulle ja Aatsinki-Kelloselkä -alueella. Alueella toivotaan pyyntiavuksi viranomaisia, kuten kaupunkialueiden häirikkökarhutapauksissa.

- Vaikka peto-ongelma on ollut voimakkaasti esillä, niin valtiovalta ei ole tehnyt vielä juuri mitään tilanteen korjaamiseksi, Maijala harmittelee.

Kommentoi aihetta (65 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Anu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti, Eeva-Maria pystyt osaltasi vaikuttamaan nykyiseen, retuperäiseen petopolitiikkaamme. Todella surullista kuulla, että äijä jälleen uskaltautuu talon nurkille verottamaan perheenne elinkeinoa. Tsemppiä ja jaksamista!

 • Verovelvollinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lampaat kuuluvat tarhaajien valvontaan ja pedot kuuluvat Suomen luontoon. Kuten useissa järkevissä kommenteissa on käynyt ilmi, on uskomattoman suurta välinpitämättömyyttä jättää lampaat luontoon ilman valvontaa tai koiria. Vaikuttaa tosissaan siltä että lammas pedon raatelemana ja poro autoon kolaroidessa on arvokkaampi kuolleena näille ammatin harrastelijoille. Ja kun eletään metsälapissa, niin lammas on hyvä syotti karhuille, jotta isännät pääsevät karhumettälle ja onnistuessaan pääsevät "karhunkaatajien aateliin". Ja valtio=veronmaksajat korvaa!

 • Minä vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lappilaiselle vain tiedoksi, ettei Savukoskella ja sen sivukylissä ole ollut ennen lampaita, ei ennen kuin niistä alettiin maksaa tukia ja palkkioita. Joku yksittäinen lammas on voinut olla pihalla. Hevoset kyllä vietiin kesäksi ulkolaitumille.

  Sota-ajoista ja sitä ennen en kyllä tiedä...

 • e

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  onko kukaan sanonut, että lampaat ovat olleet valvomatta, ja missä paikassa lampaita valvotaan 24/7? ei siinä valvomiset auta jos talojen nurkilta viedään eläimiä. sen verran röyhkeä ja yleinen eläin karhu nykyään on.

 • Miihkali

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lappilaiselle ja muillekki: Jos omia elukoitaan tapattaa 70 ja ylikin vuodessa niin ei se kyllä petojen vika ole. Saamattomuutta mitä saamattomuutta. Ja se että kaikki vinkuu petomäärien nousua..oliskohan jossain suhteessa poro-lammasmäärään? Puhumattakaan hirvistä jne. Nousee kai se kanta ku on mitä syyä. Ja kaikki eiku vikisee että kun pitäis saada korvauksia ja erikoiskaatolupia etseteraa. Pyh sanon minä. Kaikki korvaukset pois lukuunottamatta yksityisiä vakuutuksia mitä kukanenki voi ottaa. Alkaa se petovahinkojen määrä laskea kun ei enää valtionkirstusta noin vain saadakaan rahaa. Tyhjänpäivästä älämölöä koko homma...

 • pohjosen juntti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kun Lapissa lampaita tappavalle karhulle annetaan tappolupa, niin miksi sitä ei saa ampua siihen haaskalle????...ainakin tapettais "se" oikea eli häirikkökarhu...tämähän ei pitäs liittyä mitenkään metsästykseen, vaan yksinkertaisesti häirikön poistamiseen nopeasti ja tehokkaasti.Tehköön sen sitten virkavalta tai joku muu taho. Kun etelässä joku näkee karhun sinne hälytetään palokunta, lennosto,raja, puolustusvoimat ja sata maakunnan parasta metsästäjää....muistakaappa vaikka se yks onneton karhu ,joka erehtyi uimaan "maalle" päin muuan vuosi sitten....erilaisia tulkintoja???

 • Miihkali

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja taas mennään. Jos niitä petoja on kerran niin paljon että ne syö kaikki lampaat ja porot niin miksei lammasfarmarit ja poromiehet suojele elikoitaan. Ei se karhu ihmisten seasta niitä tule hakemaan. Ja tuo että karhu haki lampaan pihapiirin eläinsuojasta vaikka koira haukkui koko ajan vaikuttaa kans vähän ihmeelliseltä. Jos siellä kerran oli joku sitä haukuntaa kuuntelemassa niin miksei se/ne menneet pihalle ja karkoittaneet karhua pois?? Luulis sen ainakin varoituslaukauksella lähtevän jos ei muuten. Ja joka talossahan nuilla kairoilla on ainakin joku haulikon torrakko. Ja on kai niitä ihan varta vasten varoitukseen suunniteltuja panoksiakin,puhumattakaan muista laitteista. Jos karhu/pedot tappaa yli 70 eläintä yhden tarhaajan laumasta niin minun mielestäni se vaikuttaa ennen kaikkea saamattomuudelta ihmisen puolelta..vai olisko lie haluttomuutta,kun niistä kuiten maksetaan hyvät rahat valtion toimesta.

  Heiveröisiltä vaikuttaa näiden "elikeinonharjoittajien" perustelut. Itse metsästän niin karhua kuin hirveäkin mutta en hyväksy sitä että kantoja aletaan säännöstellä marginaalisen ihmisjoukon saamattomuuden takia.

 • Eläintenpitokielto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En voi edelleenkään tuntea minkäänlaista sympatiaa maijalaa ja perhettään kohtaan. Kerrasta pitäisi yleensä viisastua. Eli viime vuotinen olisi pitänyt ottaa opiksi ja vartioida ynnä paimentaa lampaitaan paremmin.

  Toista kertaa ei pidä samalle tilalle petokorvauksia maksaa.

 • Mix

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  E-M Maijala. Kyllä porotkin joutaisi aitoihin. Tosin, kun tällainen karhu tulee pihoille, nirri pois.

 • mettäläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kahtokaa peiliin sieltä se syyllinen löytyy.haaskalle ketutki tulee.tämä on jo syyttömien luonto kappaleitten härnäämistä viiä nyt liha ruokaa pöytään,tehkää hyvin!

 • saastamoinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos joku pystyy näyttämään toteen , että lammastaloudella elää ilman tukiaisia niin taitava talouden pitäjä on.Eihän lampaan lihasta kukaan maksa mitään,eikä sitä kukaan osta eikä syö. Kyllä ne on karhulle omiaan evääksi. Porotkin kuuluvat mielestäni Vuotsossa olevan Saamen portin pohjoispuolelle.

 • tukiainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pankaa elikot yöksi huoneisiin ja koira lähelle.eikö tämä ollu jo viime vuonna tiijossa nämä pevot.

 • Lappilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Minä vaan" ja "Sivusta seurannut" puhuvat paskaa, sitä ihtiään. Eivät tunne Lapin asutuksen historiaa, edes lähimenneisyyttä. Ennenvanhaan oli joka kylässä lampaita. Lampaasta saatii liha käytännössä kesäkauvet luonnonlaitumilla ja talvet jos minkälaisilla runsuilla vietiin yli. Lisäksi lampaat kerittiin tarkoin, villa oli arvossaan. Siitä kehrättiin lankaa jonka lämpimillä on osa teidänkin vanhemmista - ja ehkäpä joku tarkkavainen lukija teistäkin - pistetty aluilleen. Mutta lampaat saivat pedoilta rauhan, joskus harvoin ne uskalsi mutta siinä oli pevolla hengenmenon vaara aina mitä melkoinen. Karhuja metsästettiin ja saatiinkin eikä vain metsästetty. Ei niihin mitään lupia....kyllä mettä piti huolen että niitä aina siemen jääpi ja hyvinhän on jääny ko niiton vieläki vaikka mettät on kynnöksinä ja tieverkosto joka paikkaan ja joutilasta pyytäjää pensikot kuhisee.... Tosiasia on että petojen määrä on kasvanut, ja ne tulevat vaikka ladosta hakemaan sen sapuskan, niin ne on tehny ennenkin, mutta olivat toki ihmisen hajulle arempia silloin kun oli kirveenkäymättömät erämaat joka paikassa. Pitäisi tänne kirjoittajillekin olla jonkunlainen sensuuri ettei tuota alkutuotannonharjoittajien syömistä tartte joka aiheen yhteyvessä nähä, inhottaa tuommoinen paskanjauhaminen.

 • Hillankukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapissa on harjoitettu maatalouselinkeinoja, johon pienimuotoisen maanviljelyn ja karjan kasvattamisen lisäksi luetaan porotalous ja ammattikalastus. Maatiloja on ollut ennen ja jälkeen sotien nykypäivään saakka. Joillakin poro- ja maatiloilla on harjoitettu myös lammastaloutta, myös Kemin-Sompion ja Sallan Pohjoisessa paliskunnissa. Tilat ovat kulkeneet suvuissa. Kovalla työllä ansaittu leipä ei ole ollut leveää, mutta sillä on pysynyt hengissä. Toisaalta ei ole paljon vaadittukaan, lämmintä, ruokaa ja vaatteita sekä hyviä ystäviä ympärille. Terveyttä on toivottu ja kiitetty Luojaa kun sitä on saatu.

  Nykypäivänä poromiesten on kehitettävä lisätoimintaa elääkseen ja elättääkseen perheensä. Lammastalous on hyvä tulonlisä poromiesten talouteen. Järkevästi ajateltuna ei kukaan näe vaivaa kasvattaa lampaitaan karhujen ravinnoksi, kyllä niitä kasvatetaan aivan muuhun tarpeeseen.

  Joistakin kommenteista tulee esille suunnaton viha. Keneen viha kohdistuu, yhteen ihmiseen, perheeseen, poromiehiin yleensä vai lampuri-poromies ammatinharjoittajiin?

  Kenen hyöty on, että lampuri-poromiesperhe menettää elinkeinonsa ja mahdollisesti myös terveytensä. Ketkä hyötyvät porotalous maatalous elinkeinonharjoittamisesta ja järkevästä petopolitiikasta. Suunnaton talouskriisi kolkuttelee maailmantalouden ovea, Suomi kaatuu siinä, missä muutkin länsimaat ja suurvallat. Puhutaan, että maailmassa on nälänhätä vuonna 2030. Eikö meidän tule tukea erilaisia maaseudun elinkeinoja, myös täällä pohjoisessa ja siten turvata jälkipolvien ruokatalous ja tarjota ylijäävä osuus nälkää näkeville.

  Olen huolissani niiden ihmisten turvallisuudesta, joihin tämä vihakirjoittelu kohdistuu. Jotkut ihmiset käyttäytyvät kuin ihmissudet, oman itsekkyytensä ja ahneutensa ajamina. Viranomaisten ja poliitikkojen on puututtava tilanteeseen, ennen kuin tulee ihmisuhreja.

 • ????

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se ihmetyttää että nämä tapahtuvat aina vaan Savukoskella? Miksi ei esim. tuolla alempana Karjalassa? Jotakin on nyt tietämättä.

 • IKL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On perusteltua syytä tuon jutun johdosta ja nimim. maalainen eilen. klo 12.01 siitä esittämän käsityksen valossa epäillä laskutaitoa. Jokin tässä nyt ei täsmää! Lopputulos ei vaikuta uskottavalta. Jos nimim. saulainen eilen klo 12.25 ilmoittama 570 euron korvaussumma pitää paikkansa, niin se selittää jo aika paljon.

 • hunter87

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  voi elämä että alakaa nuo vihreät ottaa päästä kohta..toisille tuo on elinkeino vaan eihän ne etelän pöljät sitä saatana edes ällyä!!

 • myötäsukanen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapin kansanedustajat aloittivat jo vaalityön. Maijala erämaassa olevilla lampailla ja Autto maamiinoilla.

  Ehkä he ovat vihapuheiden provosoimia, kun niin akressiivisesti esiintyvät räjähteiden ja tuliaseiden puolustajina.

  Kai Auttokin tuntee Lapin ihmisiä, jotka ovat vammautuneet sodan jälkeen saksaslaisten miinoituksissa.

  Ja Maijalallekkin sanoisin, että vähempikin into riitää. Kohta on karhunmetsästys aika. Silloin niitä saa ampua ja lupaehtojen mukaan reilusti ememmän kuin edellisenä vuonna.

 • thaiwokki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  niin kohta alkaa monien virkamiesten suosima karhunpyynti harrastus . joka ei tietystikkään ole niin moraalisesti arveluttavaa kun oman elinkeinon puolustaminen. huvikseen saa tappaa mutta jos pitäis niin ei.

 • Happamia-sano-kettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olihan ne entisaikaan hevoset luonnonlaitumella, samoin lampaat, mutta myös lehmät. Sieniaikaan eivät ammut suostuneet tulemaan kotiin iltalypsylle. Luonnonniityiltä tehtiin heinää, nyt ovat pajuttuneet umpeen nekin. Kun vanhalla konstilla joku yrittää palauttaa niittyjä, jo ovat vihakirjoittajat vauhdissa. Säälittävää rupusakkia.

 • Taas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se kumma kun aina saman henkilön lampaat joutuu

  karhun suuhun onkohan tämä tarkoituksen hakuista toimintaa?

 • suuttunut Lapin-muija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En jaksa minäkään tuntea sympatiaa lampuri-Maijalaa kohtaan. Lampaat ovat edelleen vartioimattomana luonnonlaitumilla/kylässä aivan erämaakairan laidalla, vaikka viime vuonna karhu kävi kylässä ja kai edellisenäkin. Virheitä teemme me kaikki, mutta tyhmäksi sanotaan sitä, joka samat virheet toistaa yhä uudelleen.

  Argumentit, joita Maijala on vaalikampanjansa aikana esittänyt "lappilaisten törkeästä kohtelusta", josta karhujen toistuva vierailu Maijalan porotarhassa Maijalan mielestä todistaa, osoittavat joko vakavaa suhteellisuudentajun puutetta tai ovat halpahintaista populismia. Ei me kaikki täällä Lapissa tyhmiä ja yksinkertaisia olla.

 • peto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ollut ennen petovahinkoja, mutta eipä ollut petojakaan.

  Häiriköt nurin ja heti! Mutta ei se tuo karhu niin paha ole kuin susi.

 • ei vihreä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maijala sanoi juuri radiossa ettei lampaat ole missään mettässä.

  Mutta missä se Kuosku oikein on? Jos lampaan pitoa sanoo elinkeinoksi niin Maijalan jos kenen olis helppo tarkistaa kuinka kallista touhua se on yhteiskunnalle.Siinä maatalous jää yksikköä kohti toiseksi ja kirkkaasti.

 • sivullinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  se on seurausta siitä kun karhuja on liikaa,ja metsistä revitään kaikki marjat ,joten karhut tulee pihoille ja syövät nälkiintyneinä mitä vain saavat .

 • 675687568

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös ne nämä suuret paimenkoirat pidä pedot kurissa ja karjan turvassa?

 • juupajuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No niin , nyt olis etelän vieherpipertäjille/kettutytöille kerrankin järkevää homaa, tulla suojelemaan lampaita lappiin. Tollee varovasti kepillä ja kaulaliinoilla hätistellen..

 • myös lampuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuuleppas Eeva-Maria, aivan turhaa on valtiovaltaa syyttää, sillä entisen hallituksen maa-metsätalousministeri oli aate-sisaresi ja nythän Sinä itse olet lainsäätäjänä eduskunnassa. Joten anna "rampan" kalkattaa ja pulinat pois.

 • pailanto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  äänten kalastelu alkoi

 • Maalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis uuhia on ollut 125 alunperin, joista kolmessa vuodessa on syöty 140. Onhan niitä karitsojakin tullut joka vuosi, mutta viime vuotisten juttujen perusteella ne olivat aina kotona, kun karhu kävi lammaskatraassa metsässä, kaukana kotoa. No, eiväthän ne karitsat vielä edes karitsoi, ne henkiin jääneet. Joutuvat sitten seuraavana kesänä uuhena, ulkolaitumella, karhun suuhun.

  Miten se tuo minun laskutaito... niin joo-o, niitähän ostetaan uusia uuhia niillä korvausrahoilla.

 • huomio vain

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan oikea asia tässä on kyseessä. Uhreja voivat olla muutkin kuin kansanedustajan elukat. Ihmeellisen katkeroituneita ihmisiä täällä on, kun alkaa henkilöön menevä irvailu.

 • näin on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyseessä ei ole mikään petovahinko, vaan suomeksi sanottuna heitteillejättö.

  Lampaat on jätetty oman onnensa nojaan, vaikka kokemuksesta tietää hän,

  että näin voi käydä. Mitä Suomen laki sanoo heitteillejätöstä? Törkeimmissä

  tapauksissa voi saada vankeutta jopa 2 vuotta. Mitä tekee syyttäjä?

 • Petovihan lietsontaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toivottavasti uunituore "kansamme edustaja" jaksaisi nyt kunnostautua muussakin asiassa kuin petovihan lietsonnassa, petovihaa täällä riittää ilman maijaloitakin.

  Suomessa enää susia, ilveksiä ja karhuja naurettavan vähän, sitten ollaan tyytyväisiä, kun on saatu ne loputkin tapettua ja voidaan katsoa vain kuvia, että tällaisiakin on ollut olemassa, kunnes saatiin salakaadettua viimeisetkin.

  On se vain kumma, että valtio tukee näin veristä "elinkeinoa", jonka takia metsät ovat avonavettoja. Suomalaiset eivät enää osaa mitään kunnioittaa ja arvostaa, metsä on eläinten koti - tai siis pitäisi olla, mutta nekin ovat salakaatajien tantereita.

  No - poromiehet tykkää, ja niiltähän varmasti myös äänensäkin saanut.

  T

 • Salakaatajien Salla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi maijala vouhottaa noiden petojen tappamista joka ainoassa jutussa, kyllä "kansamme kynttilän" pitäisi ottaa nyt muutakin jo tapetille. Sallahan on jo muutenkin kunnostautunut uutisten mukaan vähän väliä salakaatajien ja superpallosyöttien tiimoilta -

  Vieläkö tätä petovihaa pitää hänenkin lietsoa, ei todellakaan asiallista toimintaa hänen petovihamielinen vouhottamisensa.

 • Lakela

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Silviisiin on ,että kaikki porot lahtiin!

 • saulainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  140 x 570= 79800, ja nämä on euroja.

 • Tin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Karhun tullessa ruokailemaan talon pihapiiriin tulisi se kyllä poistaa luonnon kiertokulusta. Eläimen menettäessä pelon ihmistä kohtaan, sitä ei voi enää laskea normaaliksi luonnonvaraiseksi pedoksi. Tällöin kaato tulisi olla täysin sallittavissa. Yhteiskunnan tasa-arvon kannalta olisi suotavaa että että virkavalta käyttäisi samassa suhteessa resursseja näiden häirikkökarhujen kaatamiseen pohjoisessa kuin etelässä.

  Luonnonvaraisille villieläimille suomen luonnossa on riittävästi tilaa. Kannan kasvaessa yli luonnon kantokyvyn on vastuullista pienentää kantaa.

 • Eeva-Maria Maijala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lampaat ovat jokivarsilaitumilla, jotka ovat vanhoja peltoja ja niittyjä. Karhun tappamia lampaanraatoja on ollut myös aivan pihalla ja pellolla. Osa alueesta on kasvanut puisevammaksi, ja laiduntamisella pyritään alueet saamaan takaisin perinteisiksi laitumiksi.

  Ylen sivuilla oleva kuvakin on otettu saunan portailta. Lähellä on asutusta ja ihmisiä koko ajan. Naapurikylässä Kuoskussa oli karhu tappanut lampaan maatilan pihalla olevasta eläinsuojastakin, vaikka koira oli haukkunut koko ajan.

  Pedot eivät ole aiheuttaneet alueella ennen vahinkoja ja alueella on harjoitettu vastaavaa maataloutta todella pitkään. Erityisen huolestuttavaa on tällä hetkellä porotalouden tilanne, joka kärsii tällä hetkellä paljon. Karhun tappamat lampaat löytyvät luonnosta, mutta porot eivät löydy.

  Pedot kuuluvat luontoon, mutta petojen määrä on karannut käsistä. Pitäisikö porotkin pitää kaikki suljetussa piharakennuksessa koko ajan valvonnassa, jotta pedot eivät niitä tapa. Eivät pedot ole koskaan ennen olleet porotaloudelle nykyistä vastaava ongelma.

  Lammas- ja porotalous ovat perheemme elinkeino – ei todellakaan harrastus.

  Eeva-Maria Maijala

 • kintereille pyrkivät pedot nurin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä meillä päin vielä 60-70-luvuilla pidettiin lampaita "metsässä" eikä niitä karhu vienyt. Silloin nimittäin karhujakin pyydettiin eivätkä ne kierrelleet kylien nurkilla. Eivät itkeneet piipertäjät petojen sukupuuttoa eikä silloin kaikki viisaus asunutkaan kehäkolmosen eteläpuolella. Ei ollut vihapuheita eikä vihattu Ihmisiä eikä sen puoleen karhujakaan. Liepeille pyrkivä peto yksinkertaisesti poistettiin elonkierrosta ja se siitä. Ja näin sen pitää ollakin. Tämän päivän mittapuun mukaan silloin oli "tapettu kaikki pedot", mutta niinpähän nuo ovat kuitenkin tyhjästä siinneet kuin maailmankaikkeus alkuräjähdyksessä. Merkillistä...

 • Sivusta seurannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei muuten ollut ennen kylissä karhuja, kun ei ollut lampaitakaan. Lampaan haju taitaa olla sellainen, että vetää haaskaeläimiä luokseen.

 • lappilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mistä johtuukaan hyvät ihmiset se, että kymmeniä vuosia on pidetty vastaavilla laidunalueilla lampaita, mutta petovahingoilta on säästytty. viime vuosina on tullut karhuista huomattavasti enemmän näköhavaintoja. voisikohan näillä seikoilla olla jokin looginen yhteys? monilta kaupungistuneelta ihmiseltä on näemmä kadonnut ns. maalaisjärki..

 • tehokas poisto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  minun mielestä poikkeusluvassa pitäisi sallia häirikkökarhun tehokas poistaminen, eli karhun ampuminen suoraan haaskalle kyttäyslavalta halogeenivaloa apuna käyttäen.

  kyllä se nalle tulee omalle haaskalleen hämärän turvin...

 • Porotalous on väistyvä harrastus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiastahan täällä kirjoitetaan. Siitä, että lampaita pitää hoitaa hyvin ja huolelliseti, eikä petoja vihata. Miten tuosta kukaan vihakirjoittelun voi havaita? Poro"miesten" vääristelyä ja mustapaitojen keksintöä tuo vihakirjoittelusta puhumuinen. :)

  Olisitte ihmisiksi ja kunnioittaisitte enemmistön mielipidettä, Välttyisitte negatiiviselta imagolta ja näiltä kirjoittelulta.

 • Aivan totiselta naamalta?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No hyvä! On löytyny taas aihetta poromiesvihakirjottelulle. Harmi kun nuo lampurit saavat tässä samassa nujakassa vähän semmosta lokaa niskaansa mikä kuuluis nuille poromiehille ainoastaan.

  Jos vähän saa vihakirjottajia neuvoa, niin älkää niin kovin selvästi antako ymmärtää mistä oletta lähtösin. Viestistä kuultaa läpi kuka on joutilas työtön, kuka kirkonkylän lähiölapsi, joka ei karhun jälkiäkään ole nähny jo Ranuan eläinpuistossa ja kuka naapurikunnan kaikesta räkyttävä rakki. Kiinnittäkää siihen vähän huomiota niin uskottavuus VARMASTI kaksinkertastuu.

  Niin ja kirjottakaa äkkiä mitä aiotta kirjottaa! Pian saattaa tulla semmonen muutos näihin nettikirjotteluihin, että pitää laittaa oma nimi alle. Ja tuon tasosiin juttuihinhan ei kukaan kehtaa nimeä laittaa alle.

  Tästä on kuitenki ihan pakko vielä erikseen mainita, että tämähän on vitsi?

  näin on, pe klo 17:36

  Kyseessä ei ole mikään petovahinko, vaan suomeksi sanottuna heitteillejättö.

  Lampaat on jätetty oman onnensa nojaan, vaikka kokemuksesta tietää hän,

  että näin voi käydä..

  Tämä on luultavasti vihakirjottelijoille avointa .. keljuilua, mutta te että vissiin ole vielä hoksannu. Ei kukaan aivan totiselta naamalta tämmöstä kirjota. Kehittynyttä huumoria kyllä. Minulta ainaki pääsi nauru!

 • Karhuherra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  NO TULIHAN SE SIELTÄ!

  Tätä provolaatiota olemme odotelleet.

  Viisas ihminen ei laita kotieläimiä metsälaitumelle.

  Ja jos laittaa kärsii kerjäämänsä vahingot valittamatta.

  Ei sinne mitään karhunpyyntilupia tarvita!

  Syöttipyynti on kiellettyä!

 • Pimeitä oitä ja tarkkaa vainua Teille Karhut!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tätä uutistahan me olemme tälle syksylle odotelleet!

  Poromiehiltä pitäisi kieltää lampaiden pito, kun niitä jättävät luontoon tapettaviksi!

  Kukaan normaalijärjellä varustettu ei päästä kotieläintään metsälaitumelle.

  Ja jos päästää, ei valita jos sieltä jokunen häviää luontaista tietä.

  Tällä perusteella ei pidä yhtäkään karhuntappolupaa myöntää! Tuottamuksellisuutta kun on niin paljon mukana.

 • arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  joo kielletään jotain... mun mielestä hienoa.. kielletään lampaat... ja sitten kielletään kansanedustajat mitkä ei oo kehäkolmosen sisältä tai vihreitä... miten tollainen vihapuhe uutinen on mennyt ylen sesuurista läpi. toihan karhujen vihaamista.

  kielletään kielletään...

 • Aivoriihi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Metsässähän me täällä Suomessa asutaan lähes kaikki. Karhuja on joka puolella mutta ne eivät näyttäydy. Ero on vain siinä, että etelän kaupunkeihin eksyneet karhut ammutaan mutta luonnonsuojelijoiden painostuksesta pohjois- ja itä-Suomessa karhuja pitää elättää millä keinoin hyvänsä. Se jonka kohdalle vahinko sattuu, sille tuntuu pahalta. Muut tuntuvat jopa paheksuvan "Miksi asut siellä ja jopa yrität elättää itsesi".

 • Matti E Lehtinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä karhun syödä pitää, ampukaa vähemmän kauriita, hirviä ja jätätte marjat metsiin niin riittää ruoka karhulle myöskin. Toisaalla karhu vain avittaa lammastilojen kaupankayntiä nopeuttaen kiertoa, sillä maksu löytyy aina valtion kukkarosta ja myyntireissut jää pois.

 • Puskien naapurista melkein

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän ne laumanvarijakoirat pitäisivät pedot poissa, kunhan niitä olisi ainakin 2, mieluiten 3. Mutta silloin ei karhu kävisikään syömässä lampaita, eikä näitä valituksia tulisi. Ja mitä sitten tehtäisiin, kun ei voi karhuista valittaa?

  Mikä vaikutus on nillä metsäautoteillä karhujen liikkeisiin muuten, kun karhuhan häiriintyy pienestäkin vieraasta äänestä ja nyt on melkein joka ikinen metikko täynnä noita metsäautoteitä, ettei vaan joku joutuisi kävelemään edes sitä kilometriä kalaan tai marjaan?

  Karhujahan on todella vähän, ja metsistä päinvastoin poimitaan vain asutusten lähellä olevista marjoista edelleen pieni osa eli keräyksen vaikutus lienee päinvastainen.

  Mieluummin minä karhujen kanssa elelen kuin liikojen porojen!

 • Kirstunvartija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtio maksakoon kunnon korvaukset vahingoista. Petoeläimet ovat valtion omaisuutta eli korvausvelvollisuus valtiolle nopeammaksi ja korvausrahat suuremmeksi. Valtio on juuri äskettäin nostanut villieläimiensä hintoja, joten täytyy myös näiden arvokkaiden eläinten aiheuttamat tappiot maatiloille korvata tehokkaasti ja reilulla summalla. Näin saadaan ns. petovihaa maaseuduilla vaimennettua edes osittain. Kukaan ei halua omankäden oikeutta, kuten nyt on alkanut jo tapahtua susien, ahmojen, ilveksien ja karhujen salatappoina...

 • Lammas on kotieläin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö ajatuskin siitä, että lampaita pidetään metsälaitumilla ilman paimentajaa tai laumaa suojelevia koiria ole enemmän kuin outo... Kautta aikain lampaat on syöty ja ne on kavonnu jos niitä ei paimmenna tai vähintään koirat suojele. Ei siinä ole mitään taivasteltavaa. On suurta typeryyttä omistajalta ehoin tahoin syöttää lampaat pedoille!

  Tavoitteena ei voi olla se, että metsässä ei ole mitään petoja, jotta voidaan pitää kotieläimiä luonnonvastaisesti vapaana metsissä. Pedot kuuluvat metsiin ja lampaat ovat kotieläimiä joista on huolehdittava. Ei missään päin muuallakaan maailmalla kukuaan kuvitele, että lampaat selviävät ominensa ja kuten nähdään niin ei ne selviä Suomessakaan.

  Tuollaiset määrät karhun suuhun menneitä lampaita on suurta typeryyttä. Missään muualla tällainen tuhlaus ja välinpitämättömyys ei ole mahdollista kuin Suomessa, jossa ei tosissaan tarvitse omaisuutta (tässä tapauksessa lampaita) suojella, kun lampaiden pito on sivuelinkeino tai harrastus ja jos vahinkoja tulee valtiolta korvauksia. Jos lampaat olisivat elävänä oikeasti arvossaan niin totta niistä huolehtimiseen uhrattaisiin hieman enemmän viitseliäisyyttä kuin vain ainoa keino, että tapetaan kaikki pedot. Kyse on laiskuudesta, järjsetelmän heikkoudesta ja välinpitämättömyydestä. Loppujen lopuksi lammas on kotieläin, joka ei luonnossa selviä ilman ihmistä ja jos sitä ei tiedetty niin luulis sen nyt pikkuhiljaa alkavan hahmottua. Ei autoakaan jätetä keskustaan avaimet virtalukossa ovet auki ja jos jätetään, niin ei kukaan kehtaa suureen ääneen parkua ku näin jätetty auto vietiin...

 • herranhallussa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietoisen riskin ovat ottaneet ku lampaat mettään ovat päästäneet, vähän sama ku päästäis lapsen karkkikauppaan ilman valvontaa.

 • Entinen vihreä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuo lampaanraadot kannattaa kerätä talteen ja käydä kippaamassa vihreiden puoluetoimiston eteen. Eikös se niinistö ollut karhulupien nostamista vastaan?

 • Ratkaisun avain - Tukisäännöt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eehdoksi porotuen ja lammaspalkkioiden petojen rauhaan jättäminen. Pois tuet niiltä, jotka niitä petoja lahtaa, eivätkä hoida eläimiään hyvin ja huolellisesti.

 • Luomakunnan herra.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun pihalla ei ole karhulla eikä sudella jokamiehen oikeusia ,ne kaatuu välittömästi jos nokkaansa näyttää,luvat saa susi-pulliainen ja kumppanit toimittaa jälkiteen jos niin haluvat,minulle ne on paskapaperia.

 • Häirikkökarhu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtio joutaisi palkkaamaan ammattimiehet hoitamaan karhun pois päiväjärjestyksestä. Luulisi Lapista löytyvän henkilöitä, jotka ovat perehtyneet häkkipyynnin ja haaskapyynnin nikseihin...?

 • tsemppiä ja tarkkaa sihtiä Saukoskelle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myötäsukanen se täällä rinnastaa saksalaisten tuhoajien miinoitukset oman valtion armeijan sotatoimialueille tekemiin miinoituksiin ja vielä elinkeinoaan puolustavan yrittäjän. Oletkohan myötäsukanen itään päin? Huom! Se aatesuuntaus on mennyttä aikaa jo! Onneksi. Ja onneksi tosiaan alkaa se karhunpyyntikin kohta. Nurin vaan kyläkarhut ja häkkejä pyyntiin, niin saadaan loput elävinä niitä kaipaavien pihoille.

 • myötäsukanen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Savukosken tumpelot eivät saa karhuja nurin.

  Etelässä ampuvat heti metsästyksen alussa lähes luvat täyteen.

 • Mosku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Karhut palaa yöllä takaisin ja syö loputkin..ei ne jätä hyvää ruokapaikkaa,joten kannattaa olla tarkkana..Olisi pitänyt heti päästää jäljille hyvä koira ja kaataa karhu pois.voi niitä olla tosiaan useampikin.

 • äänestäjäsi-serkku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin äänen kalastusko on alkanut.Sitä en ymmärrä että miten ne lampaat äänestää varsinkaan kuolleet.Että jaksamista lampolon emänälle ja isänälle ja lohduttautukaa sillä,että oikeus voittaa aina, vaikka siihen voi mennä vuosi tai peräti kymmenen vuotta.

 • Mika Saastamoinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun ei lapinradio tätä asiaa ala selvittään,niin minä selvennän pari asiaa tyhmille toimittajille:minä Mika Saastamoinen en ole osallistunut milläänlailla koko keskusteluun!

 • Arvelen vaan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maijala on vanhaa pyssykyläläistä porosukua. Kyllä se temput tietää.

  Ensimmäisestä syödystä ei kannta mitään puhua. Pitää odotella, jotta se karhu syö enempi. Silloin saa pyyntiluvan ja mediajulkisuutta.

  Vaan turhaa on! Läpinäkyvää. Niin läpinäkyvää, että jopa mmm:n agronomit sen hoksii. Loppuu luvat. Sitä tässä ihmettelee, että vuosi taaksepäin oli samat jutut keskustelussa. Mitään ei ole lampuri oppinut. Itsepäisesti vaan lammassyöttejä pitää. Se on vastoin tukiehtojen eläinten hyvinvointia koskevia säännöksiä. Valvooko niitä EVIRA?

 • hyvästi Keput

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kepulaista populismia! Kyllä kepujen tartteeki keksiä kaikellaista julukisuutta. Suosio on laskenu 13%. Se on hyvä - kauvan ne ovat hilluneekki päättäjinä Suomessa. Suomi menee eteenpäin, mutta keput ei.

 • Tosi on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ollu ennen karhuista, eikä muistakhan pevoista haittaa ko oli vanhalaki. Nyt parkettilattioitten kläpit ja kaiken maailman piipertäjät sekä risuparrat hommas niin kauhian lain, että jos sattuu palahman omalaluvala pyytänhen, nii korvaukset on sitä luokkaa, että son mökistä lähtö ja heti kunnan elätiksi.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä