Kokkola |

Karhusta ei pidä tehdä elättiä

Karhuhavainnot ovat lisääntyneet selvästi. Riistanhoidonneuvoja tarjoaa selitykseksi sekä karhujen lisääntymistä että havainnointiverkoston parantumista. Hän varoittaa kuitenkin luomasta karhulle tunnetta siitä, että sen ruoka tulee ihmiseltä.

Karhu metsässä.
Karhu metsässä. Kuva: Oiva Kainulainen

Riistanhoidonneuvoja  Juha Heikkilä Pohjanmaan riistanhoitopiiristä pitää menneen kesän erikoisuutena sitä, että karhu on tullut ihmisen läheisyyteen. Sinne sen ei pitäisi jäädä:

- Nyt pitäisi pohtia käyttäytymistään; ihan tarkoituksella karhua ei pidä ruveta ruokkimaan. Ei totuteta sitä siihen, että ihminen tuo ravinnon.

Jos ihmisen haju ja ravinto yhdistyvät karhun pääkopassa, se johtaa tulevaisuudessa ongelmiin: karhu ei pelkää ihmistä ja tulee turhan lähelle.

Vanhan Vaasan läänin alueella on tänä vuonna kirjattu huhtikuun alusta 1773 karhuhavaintoa - jo tähän mennessä enemmän kuin koko viime vuonna. Riistanhoidonneuvoja  Juha Heikkilä uskoo poikkeuksellisen havaintomäärän johtuvan karhujen määrän lisääntymisestä ja aiempaa kattavammasta havainnointiverkostosta.

Kommentoi aihetta (4 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Future Matters

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruokaa roskiksiin ja herkkuja riistakameroiden eteen.

  Kerjääkö mökkiläiset verta nenästään ihan tosissaan?

 • aatu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Äärimmäisen vaarallinen ilmiö josta pitää päästä heti eroon ettei homma karkaa käsistä. Teräshäkit roskisten ympärille.

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuota tuota, mikä on tärkeintä, ehkäpä läheiset ihmiset? Ei varmaan kaikille mutta uskoisin että useimmille. Heitä yritämme suojella, ainakin otaksun niin. Pieni ristiriita on siinä jos joku, lähes järjetön, vaistojen varassa metsästävä peto uhkaa meidän ja ystäviemme turvallisuutta ja henkeä. Minkä siis valitsemme, villinä viihtyvän pedon hengen ja hyvinvoinnin vai turvallisen olotilan meille ja kanssaihmisillemme. Yhtä aikaa näitä on vaikea saavuttaa? Kysymyksessä on mielestäni aika vaikea valinta, komea uljas karhu ja ainutkertainen ajatteleva ihminen. Karhunkaataja Martti Kitunen valitsi toisen.

 • nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  niin ei pidä tehdä. se on huonoa. karhut alkavat penkoa roskakoreja.

Tuoreimmat aiheesta: Kokkola

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä