Oulu |

KAS vuokra-asuntojen vuokrat sapettavat

Kunta-asunnot Oy nosti vuodenvaihteessa asuntojen vuokria seitsemän prosenttia. Korotuksia on tehty 5-10 prosenttia myös edellisinä vuosina. Yhtiö omistaa kunnan ja kaupungin entisiä asuntoja muun muassa Oulussa, Muhoksella, Kiimingissä ja Rovaniemellä.

KAS Kunta-asuntojen nettisivut
Kuva: YLE
Kiiminki / Muhos / Oulu / Rovaniemi

KAS vuokra-asunnoilla on esimerkiksi Muhoksen kunnassa lähes 300 asuntoa vuokrattavanaan. Vuodenvaihteessa kaikkiin asuntoihin ropsahti tuntuva korotus.

- Kyllähän se täällä alkaa heti näkyä. Isompien asuntojen vuokra-asukkaat alkavat etsiä muualta halvempaa asuntoa. Jonkin verran on alettu katsella myös omistusasuntoja, kertoo Muhoksen asuntosihteeri Päivi Similä.

Vuosittaisten vuokrakorotusten jälkeen esimerkiksi vanhasta asunnosta Muhoksella pyydetään tuntuvasti enemmän kuin hyväkuntoisesta huoneistosta Oulun keskustassa.

- Eihän se hyvältä tunnu että täällä päin hinta on näin paljon korkeampi. Tietenkin täällä on se maaseudun rauha mikä on arvokasta, tuumii Similä.

Palautetta tulvii korkeasta vuokrasta

Myös Kiimingin kuntaan saapuu runsaasti vuokrapalautetta. Muutama paikallinen asukas on verrannut hintoja Ouluun ja Helsinkiin. Kummastakin on löytynyt suhteessa edullisempia asuntoja, Kiimingin Yhteispalvelusta kerrotaan.

Monen asukkaan saa ärtymään myös asuntojen heikko kunto verrattuna vuokraan. Isännöitsijä Mika Niemisen mukaan 80-90-luvulla rakennettuja asuntoja remontoidaan asukkaiden ilmoitusten mukaan. Suurin osa asunnoista on hänen mukaansa hyvässä kunnossa, kertoo kiinteistöt kiertänyt Nieminen.

Päivi Similän mukaan asukkaiden närkästys korkeita hintoja kohtaan on saatettu vuokra-asuntoyhtiön tietoon.

- Joka kuukausi tiedustelen Kunta-asunnot Oy:ltä minkä tyyppisiä asuntoja on vapaana, kuinka pitkään ne ovat olleet vapaana ja miksi ne eivät mene eteenpäin. Ja laitamme sinne lisäkommenttia, että ei näillä hinnoilla.

Kunta-asunnot Oy:n varatoimitusjohtaja Sabah Samaletdin kertoo yhtiön suhtautuvan asukkaiden ja kunnan virkamiesten palautteeseen asiaankuuluvasti.

- Tietysti suhtaudumme siihen sillä vakavuudella mitä pitääkin kuunnella kun omistajat puhuvat. Kysymys onkin siitä mitkä ovat niitä keinoja, joilla kuluja voidaan jarruttaa. Ei mikään kunta halua maksaa korkeampaa vuokraa kuin kulut ovat, toteaa Samaletdin.

Yhtiö hinnoittelee kulujensa mukaan

Asuntoyhtiön vuokrat määritellään omakustanneperiaatteella ja arava- ja korkotukilainsäädännön mukaisesti.

- Koska olemme yleishyödyllinen yhtiö, ja vaikka kieltämättä meillä on myös vapaarahoitteisia kohteita, niin me emme saa lähteä optimoimaan vuokratasoa muiden asuntojen perusteella. Meidän täytyy määritellä vuokrat meidän omien kustannusten pohjalta. Muuten me tekisimme väärin, toteaa Samaletdin.

Samaletdin kertoo, että jokaisen asunnon vuokra määritellään vuosittain, mutta myös kulukohtaisesti. Kuntien päätäntävalta asioissa on olematon.

- Kunnat saavat etukäteen määrätyissä tilanteissa tiedon ja heillä on myös oikeus yhtiökokouksissa kuulla ja saavat tietää missä mennään. Kukaan virkamiehistöstä ei tietenkään haluaisi nostaa enempää vuokraa kuin mitä kulut kasvavat, kertoo Samaletdin.

Asuntoja vuokralla yhä vähemmän

KAS vuokra-asuntojen vuokrausaste on pienentynyt selkeästi syksystä lähtien. Myös hakijoiden määrä on vähentynyt.

- Vuokran korotukset ovat voineet osittain vähentää kiinnostusta. Mutta on myös tapauksia, joissa emme ole nostaneet vuokria ja silti käyttöaste laskee. On myös yhä enemmän asuntokilpailua ja perherakenteet ovat muuttuneet. Pienemmät asunnot menevät paremmin.

Mutta onko asuntoa kannattavampaa pitää tyhjillään kuin vuokrata sitä?

- Joissain tapauksissa saattaa olla, mutta nyt ei kyllä tule mieleen. Hyvin teoreettinen kysymys ja siinä saattaa löytyä jokin äärimmäisen äärimmäinen poikkeustapauksen poikkeustapaus jossa näin voisi olla, vastaa Samaletdin.

Kommentoi aihetta (12 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • mt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johtajien palkat ja bonukset ovat niin suuri kuluerä.. Kyllä heidän hinnoittelu on kaukana todellisista kustannuksista. Tämä järjestelmä tulee kunnille kalliiksi kasvavien toimeentulotukien muodossa. Lisäksi asuntoja tulee olemaan ainavain enemmän tyhjillään kovien vuokrien vuoksi, silloin kustannukset tottakai nousevat ja tyhjillään olevien asuntojen tappiot kompensoidaan korottamalla vuokria. Näistä yhtiöiden toiminnasta on tutkimuksia meneillään muutenkin.

 • Kepu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylmiä on kunta asunnot , taitaa isännöitsijä saada prosentit vuoden kustannusarviosta, niin lämmöissä säästetään.

 • johdossa vika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yhteiskunnan tukemasta vuokra-asunto tuotannosta on tullut kulujen myötä

  todella kallista liiketoimintaa. Yhtälön on mahdoton toimia, kun tarjotaan

  ylihintaisia vuokra.asuntoja markkinoille. Tämä on tyypillistä toimintaa, kun

  se hoidetaan virkamiesmäisesti ilman minkäänlaista vastuuta toimistaan ja

  jopa vuokraustoiminta on ulkoistettu yksityiselle taholle, että kuluja varmasti

  saadaan aikaan. Yhteiskunnan kannalta tällainen KAS organisaatio on syy-

  tä purkaa ja järkeistää koko toiminta uudelleen, sillä tämä nykyinen organi-

  saatio ei pelaa. Kai joku taho yhteiskunnassa on vastuussa tällaisesta toi-

  minnasta, joka hoidetaan kaikkien etujen vastaisesti.

 • väärinkäytöksiäkö?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko KAS -asunnoilla ja Nuorisäätiön vuokra-asunto tuotannolla yhtäläi-

  syyksiä, että välistä ottajia on liikaa ja varat karkaavat muihin tarkoituksiin,

  kuin mihin ne on tarkoitettu? Keskustapuolue on käyttänyt nuorten vuokra-

  asuntojen tuotantoon tarkoitettuja varoja puolueen käyttöön ja asia selvi-

  tellään käräjillä. Väärinkäytökset kannattaa tutkia eli minne ne eurot oikein

  menee. Sääliksi käy KAS-asunnoissa asuvia ylihintaisia vuokria maksavat.

 • rovaniemeläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikuttaa siltä, että jotakin olisi syytä tehdä. Kuka ottaa lopultakin vastuun selvittää mitä Kunta-asunnot Oy:ssä tapahtuu, miten toimintaan. Kestääkö päivänvaloa. Tämä valtakunnallinen yhtiö, joka hallinnoi noin 40 kunnan julkisesti rahoitettua vuokra-asuntokantaa, ei ole toiminnaltaan läpinäkyvä. Ja palautteesta päätellen asukkaan kannalta huonosti toimiva yhtiö. Koska kunnissa herätään, entäs Ara, josta itsestäänkin aina välillä tulee kyseenalaista viestiä. Kuka ja missä aloittaa pesänselvityksen. Onko niin, että ainoa omistajakuntien edustaja on hallituksen puheenjohtaja, Rovaniemen kaupunginjohtaja Mauri Gardin, joka ei ole tiettävästi ainuttakaan kommenttia tyytymättömien asukkaiden valituksiin antanut.

  Eli yksi suuri kysymys: missä vastuu. Kas-asunnoilla on kuitenkin 10.000 asuntoa. Onneksi vaikuttaa siltä ettei se kasva enää.

 • Mix

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kunta-asuntojen toiminta ei luottamusta herätä. Korkeat vuokrat ajavat viimeisetkin vuokralaiset toisiin asuntoihin KAS asunnoista. Tämä yhtälö on TOSI. Ei tarvi ollanero; edullista asumista= asukkaita on. Kallista rahat ei riitä, asukkaita ei ole. Hallintokin syö liikaa varoja.

  Tuolla periaatteella, niin homma toimii.

 • Kurja kulkuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on yksi esimerkki siitä, että kunnilla pitää olla vastuuta sosiaalisesta asuntomuodosta. Ei ole mitään järkeä, että vuokra-asunnosta, joka on kaupungin kurjimmassa ja perimmäisessä kolkassa, pitää maksaa enemmän kuin vapailta markkinoilta saadusta asunnosta keskustassa. Usein niissä on vielä uutta tekniikkaa omia saunoja myöten. Sitten kun Kunt-asuntojen kurjat asunnot kaukaa eivät enään kelpaa niin se maksatetaan muilla urheilla asujilla, tai ehkä asumistukien kautta Kelalla. Tämä on väärää asumispolitiikkaa ja toimimattomaksi todettu ainakin Rovaniemellä.

 • moraalikin hukassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  KAS vuokra-asuntojen toiminta on surku hupaisaa puuhastelua ja koko

  toiminta on vahingollista yhteiskunnalle. KAS asuntojen johto on vaihdet-

  tava kokonaisuudessa, sillä he ovat osoittaneet kyvyttömyytensä hoitaa

  tehtäviään. On aivan selvää, että tällaista toimintaa ei voi jatkaa, sillä

  näin yksityispuolelta sitä ei voi ymmärtää, että näin vastuuttomasti voidaan

  yleensä toimia.

 • vastuuton KAS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  KAS- asunnot on häirikkö vuokramarkkinoilla eli yhteiskunnan rahoittama

  asuntotuotantolla on paikkakunnan kalleimmat vuokrat ja tämä menettely

  vielä nostaa näin koko alueen vuokratasoa. KAS-asunnoilla henkilökunta

  on vain töissä ja talous vastuuta ei ole. Jatkuvasti ylihintaisille asunnoille

  ei löydy vuokraajia ja silloin tällaiset asunnot on syytä yhtiöittää ja myydä

  vapailla markkinoilla pois. KAS-asuntojen kulurakenne täytyy olla vinou-

  tunt, kun kovan rahan markkinoilla yksityinen taho vuokraa halvemmalla.

 • ajanhammas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina tiedetty että lunta tulee tupaan jos talossa ei ole osaavaa isäntää.

 • Kepu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johtajien palkat ja bonukset ovat niin suuri kuluerä. Johtajien palkat julkisiksi ja julkaistava luottamuksen palauttamiseksi.

 • Rovaniemen kaupunginjohtaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yritys ei voi verrata vuokrahintojaan muiden asuntoihin, mutta kyllähän sen sokeakin näkee jos hinnat on liian korkeita! Miten Kunta-asunnot Oy:n kulut voi olla muita vuokraajia suuremmat? Tässä yhtälössä taitaa kasvaa ainoastaan yrityksen hallintokulut. Paljonko työntekijöiden palkkoja on nostettu? Paljonko hallintokuluissa on ilmaa? Toivottavasti yksikään kunta ei enää myy asuntojaan tälle firmalle!!!

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä